|
Uszczelnienie okna z przodu alkowy |
| Autor |
Wiadomość |
kazik_
trochę już popisał

Twój sprzęt: Kayak Rimor
Nazwa załogi: [P_D_K]
|
Wysłany: 2012-05-09, 20:03 Uszczelnienie okna z przodu alkowy
|
|
|
Kurcze rozszczelniło się małe okno w alkowie z przodu (z czoła) wyrwałem go ale ktoś już coś tam kleił i nie było w nim uszczelki da się takową gdzieś kupić rowek na uszczelkę ma wymiary ok 71cm x 31cm. Nie mogłem wyjechać przez to na długi weekend . Proszę poradźcie coś wolałbym uszczelkę plus klej niż sam klej. |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Piwa: 17/83 Skąd: ja to wiem?
|
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2012-05-09, 23:35
|
|
|
pomysł dobry - tylko z tym klejeniem już nie tak wesoło. Ten "specjalista" z Łodzi idzie na łatwiznę.
| Cytat: | | "Klej jai polecamy to: Cyjanopan E, Loctite 406, Multibond 410 - dostępna na innych naszych aukcjach. |
czysto komercyjny text i mało wiarygodny.
Przywołane kleje to Cyjanoakryle - czyli superglue - ten drugi i trzeci to są światowe marki - dość drogie przemysłowe wersje.
ALE....to sa kleje SZTYWNE. Nie klei się materiałów elastycznych i pracujących pod obciążeniem sztywnymi klejami. Nawet jeśli złapią - Połączenie poddane deformacji i naprężeniom puści i miejsce uszczelnione znów będzie przeciekało. NAleży użyć klejów elastycznych - silikonowych (tzw RTV) do silikonu lub MS polimerowych do wszystkich materiałów.no i raczej bym nie przesadzał z naciąganiem takiej uszczelki. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
kazik_
trochę już popisał

|
Wysłany: 2012-05-10, 05:18 Re: Uszczelnienie okna z przodu alkowy
|
|
|
| miciurin napisał/a: |
Proponuję kupić oring z metra, a do tego klej. Ścinach po skosie, kleisz i cieszysz się z efektu i2269679121.html |
Jak to jest kleić po skosie ? bo nie kumam. Czy do klejenia mogę użyć SikaLastomer®-710 czy lepiej silikonu bez octowego. |
|
|
|
 |
miciurin
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Piwa: 17/83 Skąd: ja to wiem?
|
Wysłany: 2012-05-10, 13:29 Re: Uszczelnienie okna z przodu alkowy
|
|
|
| kazik_ napisał/a: |
Jak to jest kleić po skosie ? bo nie kumam. Czy do klejenia mogę użyć SikaLastomer®-710 czy lepiej silikonu bez octowego. |
Tniesz oring po skosie tak,że by była jak największa powierzchnia do klejenia.
Z tego co doczytałem ten sika 710 to uszczelniacz, a nie klej więc raczej się nie nada, ja z braku odpowiedniego kleju używałem też cyjanopanu i dawało radę. |
_________________ Fiat Ducato 1,9 TD, 1989r, zabudowa Fendt 560 SK - był
Fiat Ducato 2,2 MultiJet, 2007r, zabudowa S.E.A A640 - był
Na pewno będzie kolejny kamper
 |
|
|
|
 |
kazik_
trochę już popisał

|
Wysłany: 2012-05-10, 14:44
|
|
|
| aha rozumiem, a do tego jeszcze stosowałeś uszczelniacz czy okno wstawiałeś tylko na takiej uszczelce? jeszcze problem jest taki ze rowek w oknie na uszczelkę jest 4mm szeroki i 5mm głęboki a jeszcze musi coś z niego wystawać także ta uszczelka musiałaby mieć 4x6mm czy jak to zrobić ? |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2012-05-12, 22:15
|
|
|
| kazik_ napisał/a: | | jeszcze problem jest taki ze rowek w oknie na uszczelkę jest 4mm szeroki i 5mm głęboki a jeszcze musi coś z niego wystawać także ta uszczelka musiałaby mieć 4x6mm czy jak to zrobić ? |
hmm no proszę...customizowane rozwiązanieżeby od klienta kasę wyciągnąć...4x5mm prostokątny rowek... zasadniczo masz rację, musiałbyś kupować prostokątną uszczelkę 4x6 żeby to jakiś sens miało. Nie sprawdzałem ale teoretycznie masz "marne szanse" (jak mawiają Francuzi) na dostanie czegoś takiego od ręki.
Można to też uprościć. Kupujesz o'ring czyli wałek o średnicy 6mm i upychasz go w rowku. Uszczelka powinna mieć mniejszą twardość - shore 40 lub shore 50, łatwiej upchnąć w otworze. Jak skręcisz okno powinna się ładnie ułożyć i nie powinieneś mieć problemu z przeciekiem.
Można zastosować jeszcze jeden trick ułatwiający montaż. Oficjalnie uszczelek silikonowych nie smaruje się silikonowym smarem, bo ten ma negatywny wpływ na ich trwałość. Niemniej jednak każdy z minusów ma swoje plusy Profesjonalne rozwiązania zalecają przesmarowanie uszczelki smarem silikonowym - ta wchłania go i minimalnie puchnie, co zwiększa jej wymiary i doszczelnia połączenie. Sprawa wprost idealna na montaż trwały. Taki jak twój. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-05-17, 18:28
|
|
|
Podpinając sie pod temat, postanowiłem raz a dobrze załatwic sprawe okna w alkowie co przeciekało... efekt oceńcie sami
DSC00255.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2776 raz(y) 35,71 KB |
DSC00258.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2776 raz(y) 27,12 KB |
|
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 380/163 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2012-05-17, 19:52
|
|
|
Do uszczelnia można wykorzystać klej do wklejania szyb samochodowych, jest czarny więc pasuje do koloru uszczelki w razie niedokładności wykonania, po zagruntowaniu wyciska się z tuby jak silikon, na to stara uszczelka z szybą i trzyma jak nie wiem co?
Tak wkleiłem – uszczelniłem okienka dachowe. Ten klej zastosowałem również do przyklejenia plastykowych nadkoli do krawędzi błotnika tak aby nie wiercić otworów na blachowkręty bo to są potencjalne źródła korozji. Minęło już dwa lata jak się idealnie trzymają .
Proponuję osłonić taśmą malarską nadwozie w okolicy okna bo klej jest czarny i trudno jest później doczyścić lakier. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2015-09-27, 17:43
|
|
|
| donald - co dałeś na zewnątrz, skąd to wziąłeś i czym to przykleiłeś? |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
donald
weteran

|
Wysłany: 2015-09-28, 05:57
|
|
|
Wierzchnia warstwa laminat epoksydowy. Nastenie pianka duro.. jakaś..nie pamiętam i od spodu znów laminat..na to wszystko dywanik o fakturze i kolorze tapicerki. Wszystko kupiłem w sklepie Jaskor ale również mozna dostać w każdym chemicznym..wiaderko 3kg i dwa metry maty spokojnie starczyło.. |
|
|
|
 |
donald
weteran

|
Wysłany: 2015-09-28, 06:05
|
|
|
A zapomniałem dodać. Że na to wszystko położony został żelkot..nie bylo barwnika i biały musiał być. Ale to nie przeszkadza... |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2015-09-28, 19:25
|
|
|
no tak zapomniałem, że masz plastik na dachu
czy ktoś zatykał okno w alkowie powleczonej blachą aluminiową i jak to wyszło bez zbytniego remontu blacharskiego? |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2015-09-28, 20:32
|