Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie te wszytkie polskie kampery?
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-08-29, 10:25   Gdzie te wszytkie polskie kampery?

Jak budowałem, to trochę czytałem o tym jak wszyscy jeżdżą tu i tam, relacje później piszą.

Teraz jeżdżę i pomijając tych z którymi umówiliśmy się na spotkania, przez 7 miesięcy nie widzieliśmy ani jednego kampera z polskimi tablicami. :shock:

Zjeździliśmy tysiące kilometrów. Włochy, teraz Francja. Co dziennie widujemy kampery z niemal każdego kraju, a polskich zero.

Czy Polacy nie jeżdżą na wakacje? :shock:
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2015-08-29, 10:36   

a kodi ?

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/209
Wysłany: 2015-08-29, 10:37   

To tak jak w toto-lotku! :)
Trzy lata temu podczas wyprawy do Hiszpanii (przejechanych ok. 8 tys.km) spotkaliśmy 8 załóg z Polski, w tym 3 z CamperTeamu!!! Rok później byliśmy w Portugalii i Hiszpanii (9 tys.km) - nie spotkaliśmy nikogo! :evil: W obu wypadkach byliśmy w podróży ponad miesiąc po szczycie sezonu (wrzesień-październik).

Teraz wybieramy się na południe Francji. Kilka załóg odgraża się że obrało ten sam kierunek.
Będziemy się rozglądać... :spoko

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 545/45
Wysłany: 2015-08-29, 11:11   

Gdzie się kogo nie spytać gdzie był na wakacjach to wszyscy w Chorwacji ...... tylko przez trzy tygodnie widziałem może ze dwa kampery na polskich blachach , a na kempingu może ze trzy rodziny co namiotem albo cepką. Nawet polskich zwykłych dupowozów (znaczy osobowych) też za wiele nas nie mijało ............ ale może faktycznie mały 40-to milionowy naród to się miesza z tłumem :-P
Króluje głównie D i I ...... potem długo , długo nic ..... a potem NL, A i SLO.
Polski kamper , a jeszcze jak świeży i dobrze wyposażony, wzbudza dziwne zainteresowanie na kempingu, chodzą oglądają rejestrację , dyskutują .
Jedna niemka na Cikat jak się ustawiła koło nas z rodzinka to pół godziny chodziła , oglądała , mierzyła, aż nie wytrzymała i podeszła się zapytać czy my faktycznie z Polski :haha:
Problem miała z tym widać wielki, sama przyjechała leciwą cepką ciągnieta przez leciwego S-Max'a ....... nawet tradycyjnego Morgen rano nie było :haha: :haha:

kodi 
weteran

Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Piwa: 35/9
Wysłany: 2015-08-29, 11:47   

Mogę potwierdzić przez 2 tygodnie Włoch nie spotkałem żadnego kampera z Polski, nie licząc oczywiście Toscanera. Owszem w Pompejach byli Polacy, ale mieszkający w Niemczech i byli na niemieckich blachach.
Biedni jesteśmy niestety a i rynek 50lat za murzynami.

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 150/167
Wysłany: 2015-08-29, 11:48   Re: Gdzie te wszytkie polskie kampery?

toscaner napisał/a:

Zjeździliśmy tysiące kilometrów. Włochy, teraz Francja. Co dziennie widujemy kampery z niemal każdego kraju, a polskich zero.

Czy Polacy nie jeżdżą na wakacje? :shock:

chyba jeźdzą ale nie tam gdzie my ;)
teź nigdy nie spotkałam. a chętnie by się pogaduliło...

Najwięcej Polaków spotyka się na A2 i A4 jak jadą do pracy , nie ma czasu na wakacje ... :-P
Ostatnio zmieniony przez izola 2015-08-29, 11:56, w całości zmieniany 1 raz  

Mavv 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Piwa: 68/50
Wysłany: 2015-08-29, 11:52   

toscaner, miałem te same spostrzeżenia. Polskie kampery widziałem dwa na parkingu przy Tropical Islands - oba z wypożyczalni.

W Polsce widywałem kampery - ale zbyt daleko, żeby zobaczyć, skąd były. I były to tak małe ilości, że na palcach jednej ręki mógłbym policzyć. Za to przyczep było więcej. Blisko mijałem holenderskiego kampera.

W Europie w zasadzie co chwilę z jakims kamperem się mjałem, wyprzedzałem albo byłem wyprzedzany. Blachy z całej Europy poza polskimi.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-29, 12:06   

Prędzej się Chińczyka trafi jak Polaka :haha:

Na węgrzech przy autostradzie sobie stali i śniadanko wpierdzielali :wyszczerzony:

DSC_1809.JPG
Plik ściągnięto 3609 raz(y) 196,02 KB

DSC_1810.JPG
Plik ściągnięto 3609 raz(y) 163,74 KB

Mavv 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Piwa: 68/50
Wysłany: 2015-08-29, 12:11   

Kurde, ale ich przywiało! :shock:

joko 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-29, 12:32   

Też mnie to zaskoczyło, do tego stopnia że przeleciałem się na szybko z aparatem aby uwiecznić, wróciłem do siebie bo jedli i nie chciałem przeszkadzać, a jak chciałem wrócić aby zagadać , coś się dowiedzieć to już odjechali ..... pomachałem im tylko z aprobatą ..... odmachali :spoko
Z boku z prawej strony mieli mapkę z trasą , którą widać trochę na tym pierwszym zdjęciu , oraz flagi państw w których byli (Polska też była)
Była to taka pętla z Azji po Europie i z powrotem. Stali na Węgrzech i jechali na wschód więc wnioskuję , że już wracali. Ludzie starsi w wieku tak sądzę 60+, ale ten gatunek się zdrowo trzyma więc mogli mieć więcej niż wyglądali.
Podziwiam w tym wieku taka wyprawa we dwoje, jednym autkiem i w dodatku chińskim , więc w razie problemów technicznych z serwisem, cześciami raczej kiepsko.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2015-08-29, 12:41   

...przez 3 tygodnie po Rumunii 3 polskie kampery , jeden z naklejką CT , rumuńskich kamperów też 3 :) włoskich ze 30 , stadami się poruszają i ze dwa z Niemiec .... tyle .

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 207/165
Wysłany: 2015-08-29, 13:18   

W tegorocznym Baltic Trip / Litwa-Łotwa-Estonia-Finlandia-Norwegia-Szwecja-Dania-Niemcy/ zero kamperów z polska rejestracją :-/ Nawet na Nordkapie przeszliśmy sie spacerkiem pośród dziesiątków zaparkowanych kamperów i.......0 :( Faktycznie gdzie te kampery ? :chytry

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

bart.ek 
zaawansowany

Twój sprzęt: E86
Piwa: 6/6
Wysłany: 2015-08-29, 13:35   

Joko, jakim samochodem jechali Chińczycy?

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-08-29, 13:44   

No właśnie z Kodim i jeszcze kilkoma załogami się umówiliśmy i jakoś się udało spotkać na trasie.

Mi bardziej chodzi o takie spotkania przypadkiem. W jakimś mieście, parkingu, czy gdzieś na trasie. Nawet z naprzeciwka nie jechał ani jeden polski kamper.
Mój "pilot" ma bzika na wypatrywaniu niemal każdej rejestracji mijanych samochodów. Dla przykładu w zachodniej części Francji jest duuużo aut i kamperów z tablicami GB. We Włoszech spotkaliśmy może z 10. A tu tylko dziś do południa spotkaliśmy 6 brytyjskich kamperów, w tym jeden ze Szkocji. Trochę pogadaliśmy o kamperowaniu i oczywiście zaprosili nas do siebie, do Szkocji, jak będziemy przejazdem. :mrgreen:

A we Francji z polskimi tablicami, to na razie aż 2 (słownie dwie) osobówki i trochę tirów i dostawczaków.

Jedni Francuzi na parkingu chyba pierwszy raz widzieli kampera z Polski, bo aż przyszli, ale żaden po angielsku, włosku, czy czymś innym niż francuski, to zwołali jeszcze 3 załogi z innych kamperów, aby w grupie poskładać jakieś zdania po angielsku i się coś od nas dowiedzieć, skąd taka rejestracja. :)
Było ciągle "łi łi ulala, łi łi, camper polone, łi łi." :haha:

Czyli Polacy chyba nie są zbyt często widywani na europejskich zadupiach. :-/
Budowa domka ze złomka

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2015-08-29, 14:22   

Byłem pod Venecją dwa tygodnie na kempingu ,kemping mały ale kilka kamperów z Polski widziałem głównie ze śląska ,był nawet jeden LT z nalepką CT ale nie udało mi się zastać właściciela jak poszedłem na drugi dzień już go nie było .Była tez przyczepa z Polski i osobówki z namiotami czyli trafiłem na bardzo wielkie skupisko

Odpowiedz do tematu