|
|
|
Gdzie te wszytkie polskie kampery? |
| Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-08-29, 10:25 Gdzie te wszytkie polskie kampery?
|
|
|
Jak budowałem, to trochę czytałem o tym jak wszyscy jeżdżą tu i tam, relacje później piszą.
Teraz jeżdżę i pomijając tych z którymi umówiliśmy się na spotkania, przez 7 miesięcy nie widzieliśmy ani jednego kampera z polskimi tablicami.
Zjeździliśmy tysiące kilometrów. Włochy, teraz Francja. Co dziennie widujemy kampery z niemal każdego kraju, a polskich zero.
Czy Polacy nie jeżdżą na wakacje? |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-08-29, 10:36
|
|
|
| a kodi ? |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/209 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2015-08-29, 10:37
|
|
|
To tak jak w toto-lotku!
Trzy lata temu podczas wyprawy do Hiszpanii (przejechanych ok. 8 tys.km) spotkaliśmy 8 załóg z Polski, w tym 3 z CamperTeamu!!! Rok później byliśmy w Portugalii i Hiszpanii (9 tys.km) - nie spotkaliśmy nikogo! W obu wypadkach byliśmy w podróży ponad miesiąc po szczycie sezonu (wrzesień-październik).
Teraz wybieramy się na południe Francji. Kilka załóg odgraża się że obrało ten sam kierunek.
Będziemy się rozglądać... |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 545/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2015-08-29, 11:11
|
|
|
Gdzie się kogo nie spytać gdzie był na wakacjach to wszyscy w Chorwacji ...... tylko przez trzy tygodnie widziałem może ze dwa kampery na polskich blachach , a na kempingu może ze trzy rodziny co namiotem albo cepką. Nawet polskich zwykłych dupowozów (znaczy osobowych) też za wiele nas nie mijało ............ ale może faktycznie mały 40-to milionowy naród to się miesza z tłumem
Króluje głównie D i I ...... potem długo , długo nic ..... a potem NL, A i SLO.
Polski kamper , a jeszcze jak świeży i dobrze wyposażony, wzbudza dziwne zainteresowanie na kempingu, chodzą oglądają rejestrację , dyskutują .
Jedna niemka na Cikat jak się ustawiła koło nas z rodzinka to pół godziny chodziła , oglądała , mierzyła, aż nie wytrzymała i podeszła się zapytać czy my faktycznie z Polski
Problem miała z tym widać wielki, sama przyjechała leciwą cepką ciągnieta przez leciwego S-Max'a ....... nawet tradycyjnego Morgen rano nie było |
|
|
|
 |
kodi
weteran
Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Piwa: 35/9 Skąd: Miszewko, k. 3city
|
Wysłany: 2015-08-29, 11:47
|
|
|
Mogę potwierdzić przez 2 tygodnie Włoch nie spotkałem żadnego kampera z Polski, nie licząc oczywiście Toscanera. Owszem w Pompejach byli Polacy, ale mieszkający w Niemczech i byli na niemieckich blachach.
Biedni jesteśmy niestety a i rynek 50lat za murzynami. |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 150/167 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2015-08-29, 11:48 Re: Gdzie te wszytkie polskie kampery?
|
|
|
| toscaner napisał/a: |
Zjeździliśmy tysiące kilometrów. Włochy, teraz Francja. Co dziennie widujemy kampery z niemal każdego kraju, a polskich zero.
Czy Polacy nie jeżdżą na wakacje? |
chyba jeźdzą ale nie tam gdzie my
teź nigdy nie spotkałam. a chętnie by się pogaduliło...
Najwięcej Polaków spotyka się na A2 i A4 jak jadą do pracy , nie ma czasu na wakacje ... |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
| Ostatnio zmieniony przez izola 2015-08-29, 11:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2015-08-29, 11:52
|
|
|
toscaner, miałem te same spostrzeżenia. Polskie kampery widziałem dwa na parkingu przy Tropical Islands - oba z wypożyczalni.
W Polsce widywałem kampery - ale zbyt daleko, żeby zobaczyć, skąd były. I były to tak małe ilości, że na palcach jednej ręki mógłbym policzyć. Za to przyczep było więcej. Blisko mijałem holenderskiego kampera.
W Europie w zasadzie co chwilę z jakims kamperem się mjałem, wyprzedzałem albo byłem wyprzedzany. Blachy z całej Europy poza polskimi. |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-29, 12:06
|
|
|
Prędzej się Chińczyka trafi jak Polaka
Na węgrzech przy autostradzie sobie stali i śniadanko wpierdzielali
DSC_1809.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 3609 raz(y) 196,02 KB |
DSC_1810.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 3609 raz(y) 163,74 KB |
|
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-29, 12:32
|
|
|
Też mnie to zaskoczyło, do tego stopnia że przeleciałem się na szybko z aparatem aby uwiecznić, wróciłem do siebie bo jedli i nie chciałem przeszkadzać, a jak chciałem wrócić aby zagadać , coś się dowiedzieć to już odjechali ..... pomachałem im tylko z aprobatą ..... odmachali
Z boku z prawej strony mieli mapkę z trasą , którą widać trochę na tym pierwszym zdjęciu , oraz flagi państw w których byli (Polska też była)
Była to taka pętla z Azji po Europie i z powrotem. Stali na Węgrzech i jechali na wschód więc wnioskuję , że już wracali. Ludzie starsi w wieku tak sądzę 60+, ale ten gatunek się zdrowo trzyma więc mogli mieć więcej niż wyglądali.
Podziwiam w tym wieku taka wyprawa we dwoje, jednym autkiem i w dodatku chińskim , więc w razie problemów technicznych z serwisem, cześciami raczej kiepsko. |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-08-29, 12:41
|
|
|
...przez 3 tygodnie po Rumunii 3 polskie kampery , jeden z naklejką CT , rumuńskich kamperów też 3 włoskich ze 30 , stadami się poruszają i ze dwa z Niemiec .... tyle . |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 207/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2015-08-29, 13:18
|
|
|
W tegorocznym Baltic Trip / Litwa-Łotwa-Estonia-Finlandia-Norwegia-Szwecja-Dania-Niemcy/ zero kamperów z polska rejestracją Nawet na Nordkapie przeszliśmy sie spacerkiem pośród dziesiątków zaparkowanych kamperów i.......0 Faktycznie gdzie te kampery ? |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
bart.ek
zaawansowany
Twój sprzęt: E86
|
Wysłany: 2015-08-29, 13:35
|
|
|
| Joko, jakim samochodem jechali Chińczycy? |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-08-29, 13:44
|
|
|
No właśnie z Kodim i jeszcze kilkoma załogami się umówiliśmy i jakoś się udało spotkać na trasie.
Mi bardziej chodzi o takie spotkania przypadkiem. W jakimś mieście, parkingu, czy gdzieś na trasie. Nawet z naprzeciwka nie jechał ani jeden polski kamper.
Mój "pilot" ma bzika na wypatrywaniu niemal każdej rejestracji mijanych samochodów. Dla przykładu w zachodniej części Francji jest duuużo aut i kamperów z tablicami GB. We Włoszech spotkaliśmy może z 10. A tu tylko dziś do południa spotkaliśmy 6 brytyjskich kamperów, w tym jeden ze Szkocji. Trochę pogadaliśmy o kamperowaniu i oczywiście zaprosili nas do siebie, do Szkocji, jak będziemy przejazdem.
A we Francji z polskimi tablicami, to na razie aż 2 (słownie dwie) osobówki i trochę tirów i dostawczaków.
Jedni Francuzi na parkingu chyba pierwszy raz widzieli kampera z Polski, bo aż przyszli, ale żaden po angielsku, włosku, czy czymś innym niż francuski, to zwołali jeszcze 3 załogi z innych kamperów, aby w grupie poskładać jakieś zdania po angielsku i się coś od nas dowiedzieć, skąd taka rejestracja.
Było ciągle "łi łi ulala, łi łi, camper polone, łi łi."
Czyli Polacy chyba nie są zbyt często widywani na europejskich zadupiach. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2015-08-29, 14:22
|
|
|
| Byłem pod Venecją dwa tygodnie na kempingu ,kemping mały ale kilka kamperów z Polski widziałem głównie ze śląska ,był nawet jeden LT z nalepką CT ale nie udało mi się zastać właściciela jak poszedłem na drugi dzień już go nie było .Była tez przyczepa z Polski i osobówki z namiotami czyli trafiłem na bardzo wielkie skupisko |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|