|
|
skraplanie się wody - dach |
Autor |
Wiadomość |
marcin19r
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D GREZLAND
Nazwa załogi: Marcin
|
Wysłany: 2015-10-09, 16:15 skraplanie się wody - dach
|
|
|
Witam kolegów, mam do Was pytanie. Od samego początku jak kupiłem kampera skrapla mi się woda tz Jak samochód stoi i nawet bardzo mocno pada to w środku sucha, ale jak się zacznie przemieszczać (drgania) to zaczyna gdzieś tam kapać. Jedynie co zauważyłem jak rozebrałem cześć dachu to powierzchnia ok 30x30 cm nie jest ogóle izolowana - sama blacha i 2 centymetry nad nią wykładzina. Czyli wychodzi na to ze miedzy blacha a wykładziną jest pusta przestrzeń. I tam właśnie jest zawsze mokro.
Czy to może być przyczyną ? lałem nawet przez godzinę wodę na dach i nigdzie nie przeciek. Problem najczęściej zauważyłem jak jest wilgoć na dworze i samochód postoi długi czas w jednym miejscu - jak się kawałek przejadę to woda zaczyna kapać na materac.. Będę wdzięczny za jakaś- informacje... |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2015-10-09, 22:03
|
|
|
pustą przestrzeń wypełnij dość dokładnie takim wypełnieniem jakie jest zastosowane to nie będzie skraplała się woda na blasze, zawsze tak jest jak jest tak zwany mostek termiczny |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-10-09, 22:25
|
|
|
Po zdjęciu warstwy dekoracyjnej uzupełnij,jak pisze moskit,warstwę izolacji.
Najlepiej żeby to było coś mało chłonące wodę.
Możesz teraz przykryć to jakąś folią,zabezpieczy ew.niedoskonałości naprawy,przed dostawaniem się pary do blachy.
Sprawdź czy te skropliny nie płynęły gdzieś jeszcze i nie uszkodziły drewna.
Skraplanie pary wodnej występuje na powierzchniach chłodniejszych,nawet w dodatnich temperaturach,blachy nadwozia,ramy okien,drzwi,pojedyńcze szyby,itd.
Jedyna rada odizolowanie miejsc chłodnych od dostępu pary wodnej. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
marcin19r
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D GREZLAND
Nazwa załogi: Marcin
|
Wysłany: 2015-10-10, 09:18
|
|
|
Dziękuję za podpowiedzi...jak wysuszę to spróbuje to izolacje uzupełnić i będę dalej obserwował |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|