|
|
włochy po raz n-ty |
Autor |
Wiadomość |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2015-10-20, 23:19 włochy po raz n-ty
|
|
|
Mam wrażenie że wszystko już tu było więc krótko...
łącznie 45 nocy, 2 osoby dorosłe i dziecko 1,5 roku.
zrobiliśmy trasę:
warszawa
Gliwice
Salzburg(Bad Reichenhall)
Wysokie Taury
wzdłuż wybrzeża Adriatyku do półwyspu Gargano
po drodze jeszcze Urbino
obajazd całego półwyspu
Polignano amare
Alberobello
Matera
Wybrzeże Amalfi
Pompeje
Potem przez środek przez Apeniny i okolice Aquilli do Castelluccio
powrót do Polski
Spaliśmy 2 noce na campingach (pierwszy nocleg we włoszech i okolice Amalfi)
Kilka nocy na Sosta Camper na Gargano a reszta na darmowych miejscówkach, często z aplikacji Park4Night.
To była nasza któraś z kolei wycieczka do włoch i już wiemy że wybrzeże nam raczej nie pasuje.
Niestety czym dalej na południe tym brudniej a włosi nie widza nic złego w wyrzucaniu śmieci do rowu czy nawet pod nogi (byłem świadkiem jak dobrze wyglądająca włoszka wychodząc z dzikiej plaży rzuciła butelki po piwie na ziemie i odjechała autem). na dodatek praktycznie całe wybrzeże adriatyku jest nudne jak flaki z olejem aż do półwyspu Gargano - tam ładnie ale są często trudności z dotarciem do tych co piękniejszych plaż (dostęp np. tylko przez hotel lub łodzią).
okolice Salzburga - bardzo fajne - polecam jak ktoś lubi góry. staliśmy an fajnym placu za 14euro/doba w Bad Reihenhall, obok term. Wypożyczyliśmy rowery elektryczne górskie i zrobiliśmy w jeden dzień 70km po górach (MTB) i to z dzieckiem.
Polignano - bardzo fajne
Alberobello - mega komerycyjne nawet po sezonie - dla nas na 2godziny (zdjęcia i spadać)
Półwysep Gargano - fajne plaże, zatoczki itd (urozmaicone wybrzeże)
Matera - ekstra, jest fajna darmowa miejscówka z super widokiem na starówkę po drugiej stronie wąwozu
Wybrzeże Amalfi - średnie miejsce dla campera, ciasno, wąsko, brak campingów i brak parkingów. Musiałem przejechac to bez zatrzymywania. To miejsce na skuter raczej ale bardzo ładnie.
Pompeje - dla mnie nuda ale pewnie się nie znam. Zato fajny sosta camper na przeciwko wejścia mieliśmy i dobra pizzą.
...no i najlepsze czyli Apeniny:)
jechaliśmy za radą poznanego włocha w stronę Castelluccio na płn. od Aquilli. Wybraliśmy drogę przez parki narodowe i tam jest naprawde pięknie i spokojnie (jeśli ktoś tego szuka to super).
nam się tam najbardziej podobało a w zasadzie dopiero tam dobrze się poczuliśmy. Koniecznie należy się kierować na Campo Imperatore - włoski mały tybet.
W górach dużo małych pięknych miasteczek, dużo miejsc do biwakowania, darmowych placów dla camperów i były też campingi (nie korzystaliśmy). Samo castelluccio też pięknie położone a w samym centrum jest plac na który można przenocować.
A to kilka zdjęć z naszego wyjazdu:
P1240373.jpg okolice bad Reichenhall |
 |
Plik ściągnięto 66 raz(y) 164,18 KB |
P1240681.jpg wysokie taury |
 |
Plik ściągnięto 65 raz(y) 196,74 KB |
P1240726.jpg Gargamo, fajny sosta camper |
 |
Plik ściągnięto 73 raz(y) 153,92 KB |
P1240824.jpg postój na Garmamo z widokiem |
 |
Plik ściągnięto 76 raz(y) 191,05 KB |
P1240840.jpg piekna plaża na nocleg ale śmietnisko |
 |
Plik ściągnięto 102 raz(y) 181,25 KB |
P1240917.jpg Polignano amare |
 |
Plik ściągnięto 68 raz(y) 132,85 KB |
P1240975.jpg kolejny nocleg obok Polignano |
 |
Plik ściągnięto 91 raz(y) 127,95 KB |
P1240992.jpg domki trulli w Alberobello |
 |
Plik ściągnięto 57 raz(y) 130,64 KB |
P1250016.jpg Matera |
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 231,03 KB |
P1250106.jpg Scanno |
 |
Plik ściągnięto 56 raz(y) 215,73 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez michal_olk 2015-10-21, 20:52, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-10-20, 23:24
|
|
|
cd...
P1250170.jpg z duszą na ramieniu :) |
 |
Plik ściągnięto 60 raz(y) 204,8 KB |
P1250237.jpg nam się taka impreza trafiła w pięknym Pacentro |
 |
Plik ściągnięto 68 raz(y) 196,75 KB |
P1250287.jpg za Pacentro |
 |
Plik ściągnięto 64 raz(y) 202,48 KB |
P1250315.jpg Campo Imperatore |
 |
Plik ściągnięto 55 raz(y) 178,48 KB |
P1250333.jpg Campo imperatore |
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 182,25 KB |
P1250356.jpg Campo Imperatore, u podnóża góry Gran Sasso |
 |
Plik ściągnięto 68 raz(y) 238,08 KB |
P1250388.jpg w Castelluccio |
 |
Plik ściągnięto 63 raz(y) 183,64 KB |
|
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Weinsberg CC600 MG 120 kW 2019
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/66 Skąd: Olimp ?

|
Wysłany: 2015-10-20, 23:27
|
|
|
szkoda, że tak krótko ... wiem,
michal_olk napisał/a: | Mam wrażenie że wszystko już tu było więc krótko... |
ale fajnych relacji nigdy dość, każdy ma inne spojrzenie, inny styl i dlatego warto... |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-10-20, 23:37
|
|
|
Długo to było o Czechach - szumawa |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-10-21, 04:36
|
|
|
Lubię Włochy , opisujesz zdjęcia , i w ogóle ........ |
|
|
|
 |
Misio
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Maj 2010 Piwa: 799/1217 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-10-21, 19:57
|
|
|
Dobrze się czyta i ogląda, więc pisz dalej. No to na wieczór. |
_________________ Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski
 |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-10-21, 21:04
|
|
|
Fajnie że ktoś chce to czytać dzięki
Dodam jeszcze że korzystaliśmy ze strony na której są wymienine najpiękniejsze miasteczka/wsie - bardzo przydatne bo pozwala zjechać z najbardziej obleganych tras a jednoczesnie zobaczyć coś ładnego.
http://www.borghitalia.it...hp?id=5&lang=en
a... pierwszy raz tak na poważnie mnie zawiodła nawigacja google maps - we włoszech nas wprowadziła w jakieś ogródki działkowe i był potrzebny traktor bo było zbyt strono żeby sie cofnąć (mam słaby silnik 1.9 a droga była mocno stroma i wąska). Była to oczywiście moja wina (mogłem się kawałem przejść jak nabierałem obaw) ale tak to bywa jak człowiek się śpieszy bo źle zaplanował nocleg.
P1250062.jpg nasz wakacyjna przygoda - zawracanie na działkach i próba wyjazdu pod góre |
 |
Plik ściągnięto 71 raz(y) 160,72 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 357/408 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2015-12-15, 12:29
|
|
|
Mam kilka pytań.Sprawdzam wszystko w atlasie i na mapie Wloch.Alberobello faktycznie komercja,jadac kolo Matery,duzo budynkow z taka zabudowa.Matera wspaniala ,ale podaj ten postój,my staliśmy kolo szkoły daleko od zabytku,zapomnialam nazwy.W 2012 wracając z Grecji promem,zwiedzalismy co pod Unesco/z internetu/,bo nie miałam materiałów na Italie.Powrót to był spontan. Napisz dokładniej droge od Amalfii,koło Terni jest najwieszy wodospad ,czy tam byliście.Amalfi,to dopiero za Pozitano znaleźliśmy jedno jedyne miejsce.Okazalo się potem ze wogole nie wolno jechać kamperami.Zbigniew mowil że ręce go bolały od kręcenia.Wielki szacun za jazde z małym dzieckiem.Mowie znajomym ze podróże z małymi dziecmi sa realne,to mnie pukaja po głowie.Wolą samolotem,nawet nie sa na plazy tylko na basenach przyhotelowych.Proszę o bardziej szczegolowo,z dodaniem fotek.Barbara muzyk |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-12-18, 12:11
|
|
|
w Materze jedną noc mieliśmy tu (były jeszcze dwa inne campery - Włoski i Litewski): https://goo.gl/xuyORQ
a drugą noc już tu: https://goo.gl/CVZCUc
Koło Terni nie jechaliśmy - jechaliśmy obok Aquilli na północ do Castelluccio. Cały temten rejon jest piękny.
Co do Amalfi to tak jak pisałem - nie stawaliśmy tam nigdzie. Przejechaliśmy tą trasą: https://goo.gl/EbtKes
Jedyny postój w okolicy to było tu na campingu (1 noc a w zasadzie - przyjechaliśmy o 21 a kazali wyjechać przed 11:00): https://goo.gl/HgJR1v
Mnie na tej drodze ręce nawet nie bolały ale byłem strzępkiem nerwów - ciągle mijaliśmy autobusy "na styk" - z jednej skała z drugiej przepaść. No i ten brak odpoczynku po drodze - nie było gdzie sanąć na kawę. |
|
|
|
|
 |
Beata i Leszek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: półintegral
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|