NORWEGIA 2016 |
Autor |
Wiadomość |
Kasikk02
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-22, 10:13 NORWEGIA 2016
|
|
|
Witam serdecznie,
Dziś Was znalazłam i dziś od razu piszę
Otóż: w czerwcu 2016r. planujemy wyprawę kamperem do Norwegii z okolic Olsztyna. Niestety wyprawa dość krótka bo tylko 10 dniowa (może się uda 14) ale myślę że i tak wrócimy z "bananami" na buzi
Jedziemy w 6 osób, wypad przyjacielski, młodzi ludzie 27-39 lat.
Bardzo chciałabym abyście pomogli zorganizować taki krótka wypad, tzn chodzi o miejsca, co polecacie?
Jak zobaczyłam w jednym poście opłaty za promy to mi oczy zbielały :/ Mogłabym prosić o info z jakimi wydatkami trzeba się liczyć od osoby na taki wyjazd? (jedzenie bierzemy swoje z Polski)
Wiem że z noclegiem nie ma problemu, a chcielibyśmy zobaczyć ile się da
Na daleką północ się nie wybierzemy bo nie pozwoli nam na to czas niestety.
Moglibyście mi pomóc aby ten wyjazd mimo krótkiego czasu stał się niezapomniany? |
Ostatnio zmieniony przez Kasikk02 2015-10-22, 12:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2015-10-22, 10:41
|
|
|
Jaką zakładacie trasę ?
Pewnie prom do Karlskrony bo na kołach to trochę długo przez Danię lub Finlandię |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Kasikk02
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-22, 11:13
|
|
|
Moja trasa to:
STRAVANGER – PREISKESTOLEN – ODDA – JĘZYK TROLLA – BERGEN – GEIRANGERFJORD – TROLLSTEIGEN – THE ATLANTIC ROAD - Miejsca znalezione w necie w oparciu o mapę Norwegii
Jeżeli chodzi o transport to powiem szczerze że właśnie myślałam o drodze przez Danię (według nas wyjdzie taniej... ? Mylę się??) Ale im krócej wiadomo lepiej.... lepiej Szwecją? |
|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2015-10-22, 11:24
|
|
|
Zaplanowałeś dość ambitny plan podróży . Ilu kierowców przewidujesz do kierowania ; ile godzin za kółkiem ? Na trase tam przyjmij co najmniej 2-3 dni w przypadku jazdy na kołach do Norwegii .
Bedziesz chciał oszczedzić .........więc zrezygnujesz z promów wewnątrz Norwegii . Czyli trasa na kołach bedzie dłuzsza . Zostaje 7-8 dni na zwiedzenie Norwegii . |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Kasikk02
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-22, 11:43
|
|
|
Nie no nie przesadzajmy aż z takim oszczędzaniem, promy wchodzą w grę chcę tylko mnie więcej określić koszty takiej wyprawy, wstępnie obliczałam że w 2000 zł od osoby można się wyrobić (z własnym jedzeniem i wiadomo noclegi na parkingach)
Mamy 6 osób z czego 4 mogą prowadzić także z tym też nie będzie problemu.
A no i jeszcze jedno, Camper będzie pożyczony także to też wliczyłam w koszty |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/204 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2015-10-22, 12:02
|
|
|
Do Norwegii przez Danię??? Przy ograniczonym czasie to i dużo za daleko (ponad tysiąc km) i wcale nie taniej (paliwo, mosty) niż np. promem do Karlskrony lub z Niemiec (np. z Sassnitz) do Szwecji! Nawet krócej i taniej byłoby przez kraje nadbałtyckie i promem do Helsinek.
Co do Norwegii - polecam Lofoty. Można dostać się na nie korzystając z promu, na północ od Narviku. Jednak to trochę daleko, bo za kołem polarnym... |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 132/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania

|
Wysłany: 2015-10-22, 12:04
|
|
|
Trasa dobra. Jedynie Droga Atlantycka do ewentualnego skreślenia. Bo to i daleko i moim zdaniem atrakcja wątpliwa. Pojedziesz następnym razem na Lofoty to mosty między wyspami zobaczysz. Spróbuj dodać lodowiec. W takiej konfiguracji (noclegi-wyżywienie) starczy Ci 7-8 tyś. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
|
 |
Kasikk02
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-22, 12:08
|
|
|
Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi... A jak z tymi kosztami? Udałoby się wyrobić w tych 2000 zł od osoby? Jak myślicie? |
|
|
|
 |
Kasikk02
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-22, 12:10
|
|
|
Czyli nam starczy... ufff Pomyślimy nad ta trasą jeszcze...
To teraz jeszcze jedno... jak już zaczęłam męczyć... Do wyjazdu jeszcze bardzo dużo czasu ale chciałabym się dowiedzieć... może macie jakieś namiary na fajne Kampery do wypożyczenia ? |
|
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/204 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2015-10-22, 12:40
|
|
|
W 2008 roku byliśmy na miesięcznej wyprawie na Nordkapp w 4 dorosłe osoby. Wszystkie koszty zamknęły się sumą 8200 zł - a więc niewiele powyżej 2000 zł na osobę.
Relację z naszej podróży znajdziesz tutaj |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2015-10-22, 12:41
|
|
|
Twoja trasa to około 3200 km policz paliwo, promy i płatne odcinki drogi
http://oplatydrogowe.eu/oplaty-drogowe/no
może być lekko nieaktualna
Trochę trasa za ambitna aby zwiedzać policz max 350 km na dzień bez względu na ilość kierowców
Pierwszego dnia wieczorem jesteś w Szwecji zakładam że popłyniecie promem w dzień bo nocny to kajuty i kasa, do Norwegii jedziecie non-stop rano jesteście pod Oslo
Dalej to już idź na żywioł co Wam dzień przyniesie zaznacz tylko kierunek do jakiego punktu chcecie dojechać reszta to życie i ekipa -sześć osób nawet młodych to wyzwanie w takiej podróży.
Jest takie powiedzenie "Bez względu na zapis w dowodzie rejestracyjnym i DMC kamper jest dla DWOJGA"
12000 zł na sześć osób bez campingów wystarczy, oczywiście o zakupie piwa na miejscu to zapomnijcie (Kalmar w restauracji 140 koron za 0,5 litra cienkiego piwa)
Ja bym odpuścił Trasę Atlantycką za mało czasu
Ale Warto
"Choroba Skandynawska" już nie jednego dopadła |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Kasikk02
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-22, 13:32
|
|
|
[quote="@ndrzej"]W 2008 roku byliśmy na miesięcznej wyprawie na Nordkapp w 4 dorosłe osoby. Wszystkie koszty zamknęły się sumą 8200 zł - a więc niewiele powyżej 2000 zł na osobę.
Ale jechaliście własnym autem? My będziemy pożyczać... więc też trochę kasy na to pójdzie :/
O cenach Norweskich już się trochę naczytałam, o zgrozo!
Prowiant chcemy wziąć swój tyle ile można, tam kupować tylko pieczywo i naprawdę niezbędne rzeczy.
Tak myślałam że plan będzie za ambitny a szkoda bo ja już po samych zdjęciach się zakochałam
Zobaczymy jak będzie, czasu jeszcze dużo więc i plany mogą się lekko zmienić.
Tak jak wcześniej pisałam trasę mam mniej więcej wyliczoną, zmartwiłam się tylko tymi promami |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 132/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania

|
Wysłany: 2015-10-22, 14:06
|
|
|
Muszę zweryfikować kwotę 7-8 tyś. Nie zauważyłem, że będziesz wypożyczał kampera. Myślałem o paliwie, promach, opłatach drogowych, wejściówkach i drobnych uzupełnieniach prowiantu. Pamiętaj, ze ceny promów norweskich zależą od długości auta i powyżej 6m znacznie rosną. Przy 6 osobach to raczej będzie kamper 7-8 m. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2015-10-22, 14:15
|
|
|
Kasikk02 napisał/a: | ................. My będziemy pożyczać... więc też trochę kasy na to pójdzie |
Nie zapomnij o............kaucji przy wypożyczeniu kampera Przy tak dużym /sześcioosobowy / może Ci braknąc tych 8 tyś . |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2015-10-22, 14:58
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | kaucji przy wypożyczeniu kampera |
ale kaucja jest zwrotna ... myślę, że przy kalkulacji kosztów wyjazdu bardziej chodzi o poniesione nakłady... fakt, że na kaucję też trzeba czasowo przeznaczyć trochę kasiory |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|