Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Światła przeciwmgielne tylne
Autor Wiadomość
Pawko 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Nazwa załogi: ElPako
Piwa: 52/23
Wysłany: 2019-03-02, 23:38   Światła przeciwmgielne tylne

Nie działają światła przeciwmgielne tylne (Jumper 2006), Kontrolka na desce pokazuje że włączone obok świeci kontrolka uszkodzonej żarówki. Wszystkie bezpieczniki dobre, żarówki również. Nie wiem jak to ugryźć.
Czy światła przeciwmgielne tylne są włączane przez przekaźnik, jeżeli tak to który?
Postaw piwo autorowi tego posta

Powsinoga 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-03-03, 06:57   

Auto jest z hakiem czy bez ?....... ponieważ są gniazda przyczepy które posiadają mikrowylacznik do światła przeciwmgnielnego i czasem szwankuje z powodu brudu i wilgoci

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2019-03-03, 09:02   

A sygnalizacja uszkodzonej żarówki nie oznacza że jest spalona, lecz że nie świeci - z dowolnego powodu. Zamień tą żarówkę miejscami z kierunkowskazem i upewnij się sprawności.
Styki tej żarówki doprowadź do połysku, wtyczkę i konektory w lampie również. Często zielenieją.

macio 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Knaus SPORT TI 650 MG
Nazwa załogi: Grażka i Macio
Wysłany: 2019-03-03, 10:06   

"FACHOWCY" montujący hak w moim kamperku przecięli przewód od świata przeciwmgielnego i tak zostawili. Troszkę trwało zanim trafiłem do elektryka który postanowił to zgłębić i w końcu działa.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2019-03-03, 10:50   

macio napisał/a:
"FACHOWCY" montujący hak w moim kamperku przecięli przewód od świata przeciwmgielnego i tak zostawili. Troszkę trwało zanim trafiłem do elektryka który postanowił to zgłębić i w końcu działa.

czyli zaraz po montażu haka przy odbiorze kontrolka się świeciła , klient przyprowadził sprawny a odebrał uszkodzony i nic to nie dało do myślenia ... KLIENT .

Pawko 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-03-03, 12:51   

Powsinoga napisał/a:
Auto jest z hakiem czy bez ?....... ponieważ są gniazda przyczepy które posiadają mikrowylacznik do światła przeciwmgnielnego i czasem szwankuje z powodu brudu i wilgoci

Rozumiem że mikrowyłącznik ma rozłączać światła auta w momencie podłączenia przyczepy.

Auto ma hak, w słupku znalazłem pudełko "Trailer Light Module", styki na wtyczce tego modułu były zaśniedziałe - wyczyściłem i potraktowałem preparatem Kontakt, styki na żarówkach czyste, po podaniu napięcia na wtyki lamp świecą.

20190302_122451.jpg
Plik ściągnięto 1484 raz(y) 42,89 KB

Powsinoga 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-03-03, 12:58   

Tak, mikrowylacznik rozłącza swiatlo przeciwmgielne gdy wtyczka jest w gnieździe ale nie wszystkie gniazda tak mają niemniej dobrze jest to sprawdzić

Pawko 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-03-03, 13:08   

Powsinoga napisał/a:
Tak, mikrowylacznik rozłącza swiatlo przeciwmgielne gdy wtyczka jest w gnieździe ale nie wszystkie gniazda tak mają niemniej dobrze jest to sprawdzić

Dzięki za podpowiedź, oczywiście sprawdzę.

mrsulki 
weteran
w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Piwa: 44/22
Wysłany: 2019-03-03, 14:35   

Pawko napisał/a:

Powsinoga napisał/a:

Dzięki za podpowiedź, oczywiście sprawdzę

Mają tak w zasadzie tylko gniazda 13-sto pinowe. Zobacz czy w gnieździe nie jest wsadzona przejściówka 13/7 bo ona też będzie rozłączać. Jak osobówkę kupowałem to dzięki takiej wszdzonej przejściówce urwałem parę stówek bo nie działały czujniki parkowania i przeciwmgielne.

Pawko 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-03-03, 18:07   

Sprawdziłem, zwykłe gniazdo 13 pinowe bez rozłącznika przeciwmgielnych.
Zastanawiam się czy światła przeciwmgielne są włączane przez przekaźnik - przy włączaniu nie słychać charakterystycznego cyknięcia przekaźnika jak przy włączaniu innych rzeczy.

mrsulki 
weteran
w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Piwa: 44/22
Wysłany: 2019-03-03, 18:44   

Pawko napisał/a:
zwykłe gniazdo 13 pinowe bez rozłącznika przeciwmgielnych
Rozbierałeś gniazdo?
Z zewnątrz nie poznasz, a w środku są takie lipne blaszki, które rozłączają obwód p. mgielnych. Rozkręć je i przeczyść ten styk albo zmostkuj będzie po problemie.

Pawko 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-03-03, 19:54   

Rozebrałem gniazdo, tylko słupki do podpięcia przewodów

Powsinoga 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-03-04, 09:16   

Skoro gniazdo jest bez wyłącznika to sprawdź sygnał który wychodzi z body komputera albo prościej który przychodzi do modułu przyczepy ...... myślę że dojdziesz po kolorach kabli który to i jeżeli tam też nie byłoby napięcia na przeciwmgielne to wtedy masz wykluczony tył auta i pozostaje podpięcie do komputera

Pawko 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-03-07, 23:28   

Powsinoga napisał/a:
Skoro gniazdo jest bez wyłącznika to sprawdź sygnał który wychodzi z body komputera albo prościej który przychodzi do modułu przyczepy ...... myślę że dojdziesz po kolorach kabli który to i jeżeli tam też nie byłoby napięcia na przeciwmgielne to wtedy masz wykluczony tył auta i pozostaje podpięcie do komputera

Moduł świateł haka po otwarciu był na jednym torze cały zaśniedziały, po wyczyszczeniu sprawdziłem po kolei wszystkie 5 wyjść podając napięcie na wejścia - włączał wszystkie czyli Ok.
Podłączyłem się do komputera, skasowałem błąd, zero reakcji na żądanie włączenia przeciwmgielnych (oddzielnie lewe i prawe) nie mogę nigdzie znaleźć opisu pinów BSI żeby sprawdzić czy stamtąd coś wychodzi. Sprawdziłem też stan wtyku na wiązce do tyłu w progu pasażera, bo podobno lubi tam ugnić, ale wszystko Ok.

Odpowiedz do tematu