Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Sty 2014 Piwa: 27/1 Skąd: Niemcy
Wysłany: 2015-11-13, 16:56 Automatyk czy nie ?
Hallo ! Od niedawna zastanawiam sie nad zmiana ....nie zebym musial ...jakos jednak kusi mnie jestem swiadom ze bedzie trudno kampera znalezc ktory bylby tak dobrze wyposazony jak moj obecny ,nie mowiac o jakosci ..ale to inna sprawa ! Moje pytanie macie doswiadczenia z automatyczna skrzynia biegow jej zalety,wady,chodzi mi o Fiata z 131 i 148 koni mech. z roku 2014- 2015 za informacje dziekuje (mam mala prosbe potrzebne sa doswiadczenia z silnikiem Fiata i tylko te ) pozdrawiam
_________________ Bledy w moich tekstach,moze znalawca dla siebie zatrzymac
(TO sa owoce mojej 25 letniej ,abstynecji jezykowej-przepraszam)
Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560 Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-13, 21:11
co do Fiatów to sie nie wypowiem...nigdy Fiata nie miałem i nie lubię...a nie sory kiedyś miałem 126p.
Ale kampera mam Mercedesa z automatem. Bardzo sobie go chwalę..wygoda i luz bez mieszania w podłodze..Zona tez chwali..aż do tego stopnia ze kupiliśmy teraz auto rodzinne z automatem..
Jedyne co to trzeba bardziej dbac i wymieniać olej w skrzyni ...ale dla tej wygody warto.
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach”
toscaner Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com
Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2015-11-14, 14:23
Chyba Martin nie pyta, czy fajniej się jeździ automatem, bo pewnie wie. Widzę, że pyta o konkretne modele jak się sprawują.
No ale może ja czegoś nie zrozumiałem.
Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Sty 2014 Piwa: 27/1 Skąd: Niemcy
Wysłany: 2015-11-14, 14:40
Dzieki ...toscaner faktycznie interesuja mnie fakty i doswiadczenia posiadaczy takich pojazdow .Wszystkie reportarze,oceny znalezione przezemnie w internecie wycinki z prasy nie sa moim zdaniem wystarczajace,z drugiej strony trudno byc calkiem obiektywnym posiadajac taki samochod bez braku porownania .Mam nadzieje ze cos sie znajdzie ,pozdrawiam
_________________ Bledy w moich tekstach,moze znalawca dla siebie zatrzymac
(TO sa owoce mojej 25 letniej ,abstynecji jezykowej-przepraszam)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-11-14, 15:36
Jeżeli masz ochote na automat we Fiacie, to podjedź do salonu na test drive takim autem. Może być blaszak, skrzynia, cokolwiek.
Zobaczysz, jak to jedzie i wtedy się napalaj. Pogadaj z mechanikami, jak to się sprawdza.
Generalnie skrzynie np. ZF sa ok. Nie wiem, jak to wygląda we Fiacie.
Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
Wysłany: 2015-11-14, 16:14
Dołączam się do prośby Martina
Coraz bardziej skłaniam się do zakupu w miarę nowej bazy i samodzielnej budowy nowego kamperka.
Nasz, mimo iż jest dla nas idealny, to już odrobinkę leciwy
Jako, że w cywilu jeżdżę passatem z DSG (nigdy już nie kupię do codziennej jazdy manuala !!) to i w kamperze chętnie bym taką skrzynię widział.
Tak jak Martin przeszukałem dziesiątki stron ale nic rozsądnego i rzeczowego nie znalazłem na temat automatów montowanych w kamperach na bazie trojaczków (ja dopuszczam pozostałe - nie tylko fiata).
Zacząłem szukać na forach o dostawczakach - też niewiele
W tym roku jadąc na wczasy miałem przyjemność poznać sympatycznego kierowcę jeżdżącego na co dzień boxerem z silnikiem 180KM. Przegadaliśmy przez CB-radio całą drogę przez Francję do samej Barcelony i z tego co usłyszałem utwierdziłem się w przekonaniu, że jeśli kupię kiedykolwiek nowego "trojaczka" to tylko z takim silnikiem. Co do skrzyni automatycznej powiedział jedną kwestię, która dała mi dużo do myślenia a mianowicie, że on jeździ już wiele lat i rozmawiał z wieloma kolegami po fachu i żaden z nich nigdy nie jeździł "trojaczkiem" z automatem
Jak to teraz rozumieć ? Nie ma chętnych na dostawczaki z automatem, czy może producenci nie są przekonani co do wytrzymałości tej skrzyni pod obciążeniem
Z kamperem będzie analogiczna sytuacja. Przecież nasze domy na kółkach też mają z reguły 3 - 3,5 tony. To że silnik poradzi sobie z podjazdem pod dużą stromiznę albo na kiepsko utwardzonym podłożu - w to nie wątpię, ale jak zniesie to skrzynia biegów
Oprócz kwestii związanych z awaryjnością, mnie bardzo interesuje zachowanie automatu w górach.
Przeglądając ogłoszenia bardzo rzadko zdarzają się te z automatami. Parę tygodni temu pokusiłem się o małą analizę skąd pochodzą te, które akurat znalazłem w ogłoszeniach i okazało się, że wszystkie pochodzą z państw (rejonów) raczej nizinnych - "płaskich".
Przypadek
Jeśli chodzi o opinię salonu - ja to zrobiłem w przypadku Peugeota kiedy byłem ze swoim. Powiedzieli że automat w tych autach to rzadkość i nie mają specjalnych doświadczeń...
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 321/84 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2015-11-14, 16:21
Uważam że w kamperze nie warto inwestować w skrzynie z automatycznym zmienianiem biegów.
Mam silnik w Iveco 180KM z automatem i twierdze że nie warto.
Ale jeździ się fajnie jak osobówką.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-11-14, 16:23
Roberto napisał/a:
Tak jak Martin przeszukałem dziesiątki stron ale nic rozsądnego i rzeczowego nie znalazłem na temat automatów montowanych w kamperach na bazie trojaczków (ja dopuszczam pozostałe - nie tylko fiata).
Ja chciałem Mobilvettę z silnikiem 2,0 (akcyza) ale niestety SEA do tych kamperków takich silników nie wkłada. A, że uparłem się na ten model to zostałem „przymuszony” jakby do zakupu z silnikiem 2,3.
Jeśli już tak się stało to ostatecznie wybrałem 150MultiJet wraz z automatyczną zrobotyzowaną 6 stopniową skrzynią biegów Comfort-Matic z zestawem dedykowanym do kamperów.
Kamperkiem od marca tego roku przejechałem 15 tys. Ale o zaletach tego silnika i skrzyni oraz związanym z tym komforcie jazdy mogłem przekonać się dopiero w podróży po górach Norwegii.
Powiem krótko – nie żałuję to był dobry wybór. A asystent zjazdu HDC o którym wcześniej nawet nie słyszałem, przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Z drogi o 20% spadku zjechałem można powiedzieć bez trzymanki.
Tzn kierownicę trzymałem ale nie trzymałem nogi na hamulcu – rewelacja.
Polecam (ku zastanowieniu)
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 321/84 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2015-11-14, 17:27
Cena jest to pojęcie względne , bo jak mi pasuje to płacę i biorę.
Temat automatu znam ponieważ użytkuję już kilka lat i mam zrobione dobrze ponad 100tyś km w Iveco.
Więc nie polecam , ze względu na koszty naprawy , na zawodność i jeszcze wielu problemów ale to już za długi temat jak na opisanie w jednym poście.
Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r. Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
Wysłany: 2015-11-14, 17:30
no i z tego postu już coś wynika...:-P cenę wymieniłem jako jeden przykładowy argument "przeciw"
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
Wysłany: 2015-11-14, 18:41
Andrzej 73 napisał/a:
Info na telefon bo za dużo pisania oszczegółach.
a ja bym chętnie poczytał i pewnie nie tylko ja .... jesteśmy na forum więc po co zabierać głos gdy się nie ma zamiaru zdania rozwinąć ??? Gadać przez telefon nie lubię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum