uszczelnienie lodówki na gaz |
Autor |
Wiadomość |
ws
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-07-23, 17:26 uszczelnienie lodówki na gaz
|
|
|
Czy komora lodówka zasilanej gazem powinna uszczelniona tak, żeby ciepło i ewentualne spaliny nie dostawały się do wnętrza pojazdu? W jaki sposób najlepiej to zrobić? |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 39 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 226/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2021-07-23, 18:03
|
|
|
Teoretycznie być powinna. W praktyce, to oszczędzają i mają to gdzieś. Uszczelniasz gąbką do okien i srebrną taśmą, taką jak się klei alufoxa. |
|
|
|
 |
ws
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-07-23, 18:27
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Co to za gąbka do okien? Czy uszczelnia się po prostu całą tylną ścianę lodówki przez dostęp z otworów wentylacyjnych z zewnątrz pojazdu? Rozumiem, że po takim zabiegu nie można już wyciągać lodówki. Słyszałem też coś o specjalnych uszczelkach dostarczanych przez producentów lodówek - ale nie widzę niczego takiego w sklepach. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2021-07-24, 13:53
|
|
|
spaliny winy uciec kominem od lodówki, a jej uszczelnienie (jak rozumiem przy ścinakach zewnętrznych) najprościej uszczelka do okien albo silka (uszczelniacz butylowy) lub taśma. i tyle. Góra zawsze ciepło leci do środka - tak już jest. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido 983F
|
Wysłany: 2021-07-24, 14:13
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | spaliny winy uciec kominem od lodówki, a jej uszczelnienie (jak rozumiem przy ścinakach zewnętrznych) najprościej uszczelka do okien albo silka (uszczelniacz butylowy) lub taśma. i tyle. Góra zawsze ciepło leci do środka - tak już jest. |
Jakie ciepło do środka?? Po to jest górna kratka, która powinna być szczelnie odseparowana od części mieszkalnej! w nowszych zabudowach w ogóle nie ma osobnego komina od lodówki odprowadzonego na zewnątrz - ciepło od wężownic i z komina wspólnie wędruje do kratki i góry dlatego to musi być super uszczelnione. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2021-07-24, 20:21
|
|
|
Ja mam wiekowego kamperka, zawsze ciepło leciało u góry w okolicy kuchenki i w niczym to nie przeszkadza. Wiatrak wyciągający w górnej kratce rozwiązuje sprawę |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-07-24, 23:19 Re: uszczelnienie lodówki na gaz
|
|
|
ws napisał/a: | Czy komora lodówka zasilanej gazem powinna uszczelniona tak, żeby ciepło i ewentualne spaliny nie dostawały się do wnętrza pojazdu? W jaki sposób najlepiej to zrobić? |
Nie baw się w uszczelnianie bo zafundujesz sobie letnie dogrzewanie.
Lepiej zastosować wyciąg za pomocą komputerowych wiatraczków.
Np. tak: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20072 |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
ws
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-07-26, 22:35
|
|
|
Czyli najlepiej uszczelnienie i do tego wentylatorki, czyż nie? |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-07-27, 18:01
|
|
|
No... tak.
Uszczelnienie nie musi być hermetyczne, wystarczy wsunąć w szparki cienką gąbkę, ona skutecznie we współpracy z wiatraczkami odizoluje od części mieszkalnej.
THX za browar. |
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 353/707 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2021-07-27, 21:23
|
|
|
Ten temat przyspieszył wymianę dyszy w palniku lodówki u mnie w kamperze, jakiś czas temu lodówka odmówiła posłuszeństwa przestała działać na gazie, rozkręciłem palnik przedmuchałem kompresorem, dodatkowo wymyśliłem że dysze przetkam 1dnym z pręcików stalowych cieniutkich z linki od rowera, operacja się udała lodówka zaczęła wręcz wspaniałe chłodzić zdziwiło mnie to bo wcześniej chłodziła dobrze ale nie tak cudownie, zastanowiło mnie też że śmierdzi mi spalinami w kamperze wcześniej nie było czegoś takiego, poczytałem forum i doszedłem do wniosku że dysza którą czyściłem ma przez moje gmyranie w niej większą mikro dziurke co zatym idzie dostaje więcej gazu na palnik który nie radzi sobie ze spaleniem teg gazu i powstaje dym okapcający górną kratkę z której wydostaje się niedopalony gaz okapcający mnie przez uchylone okno w sypialni
Zakupiłem więc u Duni ego nowa dysze dedykowana do mojej lodówki i założyłem do palnika, płomień stał się jakby spokojniejszy cichszy i co najważniejsze nie czuć spalin z górnej kratki teraz jest bezwonnie.
Dysza leżała od dłuższego czasu i czekała aż napiszecie ten temat smrodu w kamperze który właśnie zainspirował mnie do wymiany tejże DYSZY, ta głupia kilku milimetrowa blaszka wygięta w kształt miseczki jest absurdalnie droga i występuje osobno z palnikiem którego serwisant u Duni ego nie kazał wymieniać bo z nim najczęściej nic się nie dzieje tylko ta dysza jest powodem najczęstszych awarii i smrodu/kopcenia z lodówki.
Miałem stracha żeby mi się kamper nie sfajczył z gazem nie ma żartów. |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-07-27, 21:38
|
|
|
Komplecik napisał/a: | ...
doszedłem do wniosku że dysza którą czyściłem ma przez moje gmyranie w niej większą mikro dziurke co zatym idzie dostaje więcej gazu na palnik który nie radzi sobie ze spaleniem teg gazu i powstaje dym okapcający górną kratkę z której wydostaje się niedopalony gaz
... |
W wielu moich poradach nt lodówki na gaz, pierwsze co piszę i radzę to sprawdzić płomień, ma być regularny, niebieski bez żółtych języków płomienia. To jest arcy ważne z tytułu wytwarzania się CO2. |
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2021-07-27, 21:57
|
|
|
Socale napisał/a: | Komplecik napisał/a: | ...
doszedłem do wniosku że dysza którą czyściłem ma przez moje gmyranie w niej większą mikro dziurke co zatym idzie dostaje więcej gazu na palnik który nie radzi sobie ze spaleniem teg gazu i powstaje dym okapcający górną kratkę z której wydostaje się niedopalony gaz
... |
W wielu moich poradach nt lodówki na gaz, pierwsze co piszę i radzę to sprawdzić płomień, ma być regularny, niebieski bez żółtych języków płomienia. To jest arcy ważne z tytułu wytwarzania się CO2. |
Tak teraz płomień jest błękitny jak moje źrenice serio jest różnica, jest też dużo ciszej podczas palenia się płomienia, przed wymiana po czyszczeniu chuczal jak palnik spawalniczy, teraz trzeba się wsłuchać w płomień lodówki przy zamkniętej dolnej kratce, nie śmierdzi u góry.
Jeszcze raz wymyje górną kratkę okopconą i zobaczę czy się brudzi sadzą ale już widzę że nie powinno być tego problemu. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2021-07-27, 22:02
|
|
|
Tak w ogóle to jest do tego samego palnika kilka rodzajów dysz w zależności od (pojemność lodówki / i ciśnienia reduktoraja) mam tą większą,
w moim przypadku po katalogu dedykowana jest dysza z największą mikro dziurką przepływu gazu. |
|
|
|
|
 |
|