Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
uszczelnienie lodówki na gaz
Autor Wiadomość
ws 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-07-23, 17:26   uszczelnienie lodówki na gaz

Czy komora lodówka zasilanej gazem powinna uszczelniona tak, żeby ciepło i ewentualne spaliny nie dostawały się do wnętrza pojazdu? W jaki sposób najlepiej to zrobić?
Postaw piwo autorowi tego posta

Gewehr 
weteran

Piwa: 226/114
Wysłany: 2021-07-23, 18:03   

Teoretycznie być powinna. W praktyce, to oszczędzają i mają to gdzieś. Uszczelniasz gąbką do okien i srebrną taśmą, taką jak się klei alufoxa.

ws 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-07-23, 18:27   

Dzięki za odpowiedź. Co to za gąbka do okien? Czy uszczelnia się po prostu całą tylną ścianę lodówki przez dostęp z otworów wentylacyjnych z zewnątrz pojazdu? Rozumiem, że po takim zabiegu nie można już wyciągać lodówki. Słyszałem też coś o specjalnych uszczelkach dostarczanych przez producentów lodówek - ale nie widzę niczego takiego w sklepach.

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2021-07-24, 13:53   

spaliny winy uciec kominem od lodówki, a jej uszczelnienie (jak rozumiem przy ścinakach zewnętrznych) najprościej uszczelka do okien albo silka (uszczelniacz butylowy) lub taśma. i tyle. Góra zawsze ciepło leci do środka - tak już jest.

MaxL 
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido 983F
Piwa: 9/59
Wysłany: 2021-07-24, 14:13   

dziwaczek napisał/a:
spaliny winy uciec kominem od lodówki, a jej uszczelnienie (jak rozumiem przy ścinakach zewnętrznych) najprościej uszczelka do okien albo silka (uszczelniacz butylowy) lub taśma. i tyle. Góra zawsze ciepło leci do środka - tak już jest.

:shock: Jakie ciepło do środka?? Po to jest górna kratka, która powinna być szczelnie odseparowana od części mieszkalnej! w nowszych zabudowach w ogóle nie ma osobnego komina od lodówki odprowadzonego na zewnątrz - ciepło od wężownic i z komina wspólnie wędruje do kratki i góry dlatego to musi być super uszczelnione.

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2021-07-24, 20:21   

Ja mam wiekowego kamperka, zawsze ciepło leciało u góry w okolicy kuchenki i w niczym to nie przeszkadza. Wiatrak wyciągający w górnej kratce rozwiązuje sprawę :spoko

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2021-07-24, 23:19   Re: uszczelnienie lodówki na gaz

ws napisał/a:
Czy komora lodówka zasilanej gazem powinna uszczelniona tak, żeby ciepło i ewentualne spaliny nie dostawały się do wnętrza pojazdu? W jaki sposób najlepiej to zrobić?

Nie baw się w uszczelnianie bo zafundujesz sobie letnie dogrzewanie.
Lepiej zastosować wyciąg za pomocą komputerowych wiatraczków.
Np. tak: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20072

Wyświetl szczegóły
ws 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-07-26, 22:35   

Czyli najlepiej uszczelnienie i do tego wentylatorki, czyż nie?

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2021-07-27, 18:01   

No... tak.
Uszczelnienie nie musi być hermetyczne, wystarczy wsunąć w szparki cienką gąbkę, ona skutecznie we współpracy z wiatraczkami odizoluje od części mieszkalnej.
THX za browar.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 353/707
Wysłany: 2021-07-27, 21:23   

Ten temat przyspieszył wymianę dyszy w palniku lodówki u mnie w kamperze, jakiś czas temu lodówka odmówiła posłuszeństwa przestała działać na gazie, rozkręciłem palnik przedmuchałem kompresorem, dodatkowo wymyśliłem że dysze przetkam 1dnym z pręcików stalowych cieniutkich z linki od rowera, operacja się udała lodówka zaczęła wręcz wspaniałe chłodzić zdziwiło mnie to bo wcześniej chłodziła dobrze ale nie tak cudownie, zastanowiło mnie też że śmierdzi mi spalinami w kamperze wcześniej nie było czegoś takiego, poczytałem forum i doszedłem do wniosku że dysza którą czyściłem ma przez moje gmyranie w niej większą mikro dziurke co zatym idzie dostaje więcej gazu na palnik który nie radzi sobie ze spaleniem teg gazu i powstaje dym okapcający górną kratkę z której wydostaje się niedopalony gaz okapcający mnie przez uchylone okno w sypialni :szeroki_usmiech
Zakupiłem więc u Duni ego nowa dysze dedykowana do mojej lodówki i założyłem do palnika, płomień stał się jakby spokojniejszy cichszy i co najważniejsze nie czuć spalin z górnej kratki teraz jest bezwonnie.
Dysza leżała od dłuższego czasu i czekała aż napiszecie ten temat smrodu w kamperze który właśnie zainspirował mnie do wymiany tejże DYSZY, ta głupia kilku milimetrowa blaszka wygięta w kształt miseczki jest absurdalnie droga i występuje osobno z palnikiem którego serwisant u Duni ego nie kazał wymieniać bo z nim najczęściej nic się nie dzieje tylko ta dysza jest powodem najczęstszych awarii i smrodu/kopcenia z lodówki.

Miałem stracha żeby mi się kamper nie sfajczył z gazem nie ma żartów.

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2021-07-27, 21:38   

Komplecik napisał/a:
...
doszedłem do wniosku że dysza którą czyściłem ma przez moje gmyranie w niej większą mikro dziurke co zatym idzie dostaje więcej gazu na palnik który nie radzi sobie ze spaleniem teg gazu i powstaje dym okapcający górną kratkę z której wydostaje się niedopalony gaz
...

W wielu moich poradach nt lodówki na gaz, pierwsze co piszę i radzę to sprawdzić płomień, ma być regularny, niebieski bez żółtych języków płomienia. To jest arcy ważne z tytułu wytwarzania się CO2.

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2021-07-27, 21:57   

Socale napisał/a:
Komplecik napisał/a:
...
doszedłem do wniosku że dysza którą czyściłem ma przez moje gmyranie w niej większą mikro dziurke co zatym idzie dostaje więcej gazu na palnik który nie radzi sobie ze spaleniem teg gazu i powstaje dym okapcający górną kratkę z której wydostaje się niedopalony gaz
...

W wielu moich poradach nt lodówki na gaz, pierwsze co piszę i radzę to sprawdzić płomień, ma być regularny, niebieski bez żółtych języków płomienia. To jest arcy ważne z tytułu wytwarzania się CO2.

Tak teraz płomień jest błękitny jak moje źrenice :) serio jest różnica, jest też dużo ciszej podczas palenia się płomienia, przed wymiana po czyszczeniu chuczal jak palnik spawalniczy, teraz trzeba się wsłuchać w płomień lodówki przy zamkniętej dolnej kratce, nie śmierdzi u góry.

Jeszcze raz wymyje górną kratkę okopconą i zobaczę czy się brudzi sadzą ale już widzę że nie powinno być tego problemu.

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2021-07-27, 22:02   

Tak w ogóle to jest do tego samego palnika kilka rodzajów dysz w zależności od (pojemność lodówki / i ciśnienia reduktoraja) mam tą większą,
w moim przypadku po katalogu dedykowana jest dysza z największą mikro dziurką przepływu gazu.

Odpowiedz do tematu