|
|
Korsyka - Kallisté |
Autor |
Wiadomość |
brams
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Piwa: 172/171 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2016-01-18, 17:23 Korsyka - Kallisté
|
|
|
Jeśli nie stanie się nic nieprzewidzianego, to w czerwcu pojedziemy w 2 kampery na Korsykę.
Poczytałem kilka relacji na forum, chyba najwięcej przydatnych informacji zamieścił Endi, ale mają już 7 lat
Na wyspę chcemy dostać się z Livorno.
Przygotowania do podróży zacznę od kilku łatwych pytań:
1.Czy warto kupić bilety na prom z wyprzedzeniem?
2.Czy zabrać rowery?
3.Czy można bezpiecznie pozostawić kampery?
Jakby ktoś coś |
_________________ www.wesolepodroze.pl
 |
|
|
|
 |
Andrut
zaawansowany kamperzysta

Twój sprzęt: aktualnie BEZDOMNY :/ Byl Weinsberg
Nazwa załogi: PHOENIX TRAVELLERS
|
Wysłany: 2016-01-18, 17:49
|
|
|
A ja się przyłączam do apelu W te wakacje też Korsyka, Sardynia albo Majorka. No chyba, że zrezygnujemy jak będzie niestabilnie ze względów napływającej z południa ludności... Wtedy Skandynawia |
_________________ ------------------------------------------------------------------------------------
TEN, KTO NIE CHCE, ZNAJDZIE POWÓD... TEN, KTO CHCE, ZNAJDZIE SPOSÓB!
------------------------------------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2016-01-18, 18:30
|
|
|
brams napisał/a: | Przygotowania do podróży zacznę od kilku łatwych pytań: |
- nie warto lepiej kupić na miejscu może być taniej.
Najważniejsze, żeby nie gonić... bo na prom
2.Czy zabrać rowery?
- górzysta wyspa ale rower zawsze się przyda.
3.Czy można bezpiecznie pozostawić kampery?
- Nie ma takiej gwarancji to wyspa korsarzy
choć na dużych parkingach widziałem kamery. Staliśmy za Ajaccio przy plaży. Ciapate nas obserwowały, byłem czujny. |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
|
 |
brams
Kombatant

|
Wysłany: 2016-01-19, 09:24
|
|
|
Endi, dzięki!
4.Czy na pływanie pontonem (3,2 dł, 9,8 KM) potrzebne są jakieś uprawnienia tudzież opłaty? |
 |
|
|
|
 |
Tomland
trochę już popisał

Twój sprzęt: Burstner
|
Wysłany: 2016-03-28, 01:32
|
|
|
brams napisał/a: | Endi, dzięki!
4.Czy na pływanie pontonem (3,2 dł, 9,8 KM) potrzebne są jakieś uprawnienia tudzież opłaty? |
nie, pływaliśmy trzema jednostkami 3,10-3,80 m z silnikami 15-20 KM i nie było żadnych problemów. uwaga na duże fale po południu i parzące meduzy przy nurkowaniu.
Tomasz |
|
|
|
 |
Jacek999
zaawansowany

Twój sprzęt: W budowie
|
Wysłany: 2016-03-31, 19:15
|
|
|
Hej
Dopiero teraz trafiłem na Twój post, niestety nie bardzo mam czas na śledzenie forum na bieżąco.
Byłem we wrześniu na Korsyce, jeśli masz pytania chętnie na nie odpowiem, telefon masz w awatarze, lub pytaj tutaj. Ja również korzystałem z podpowiedzi na forum, niestety wiele miejscówek jest nie aktualnych, wprowadzono ograniczenie wysokości do 2,20. Korsyka jest piękna, koniecznie trzeba zobaczyć i posmakować ich doskonałych serów, wędlin i likieru Mirte.
Dla innych nie zdecydowanych parę fotek dla zachęty
P9204445-2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 58 raz(y) 224,41 KB |
P9224654-Pano.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 73 raz(y) 213,36 KB |
P9234702-Pano.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 69 raz(y) 211,65 KB |
|
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
brams
Kombatant

|
Wysłany: 2016-03-31, 21:22
|
|
|
Tomland, dziękuję
Jacek999, dziękuję i proszę o więcej. Fotek, info o noclegach, cenach i gdzie są te ograniczenia do 2,2m? |
 |
|
|
|
 |
Jacek999
zaawansowany

Twój sprzęt: W budowie
|
Wysłany: 2016-03-31, 22:07
|
|
|
Ograniczenia są na wielu parkingach, np. w Basti, parking polecany, w kierunku południowym po prawej stronie w okolicy kempingu ma ograniczenie wysokości.
My byliśmy zmęczeni, zrezygnowaliśmy z szukania, zatrzymaliśmy się na kempingu, cena ok dwudziestu paru euro.
Można zatrzymać się sto metrów dalej na plaży, za darmo.
Ajaccio, polecany parking w okolicach portu, ograniczenie wysokości, nie tylko tam, ale i w innych miejscach, staliśmy na plaży miejskiej w okolicy lotniska.
P9264982.jpg Bonifacio, grota Napoleona |
 |
Plik ściągnięto 65 raz(y) 204,7 KB |
P9295219.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 59 raz(y) 203,23 KB |
P9295262.jpg Livorno |
 |
Plik ściągnięto 70 raz(y) 208,93 KB |
P9214610.jpg Calvi |
 |
Plik ściągnięto 57 raz(y) 203,43 KB |
|
_________________ Jacek |
Ostatnio zmieniony przez Jacek999 2016-04-01, 18:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2016-04-01, 09:52
|
|
|
Chyba najwięcej bramek ograniczających wjazd widziałem właśnie na Korsyce.
Chciałem tylko zwrócić uwagę na to,że Korsyka to wyspa górzysta o krętych dosyć wąskich drogach.Jeśli dawno nie wymienialiście płynu hamulcowego,to zróbcie to przed wyjazdem.
W kamperze kolegi płyn się zagotował i wymianę robiliśmy na kempingu. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
przemmko
początkujący forumowicz
Nazwa załogi: Miśki
Dołączył: 26 Mar 2012 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Jaroszówka/Piaseczno
|
Wysłany: 2016-04-01, 11:24 Re: Korsyka - Kallisté
|
|
|
Krosyka -Sardynia objechaliśmy w 2014 w lipcu.
brams napisał/a: |
|
Wg mnie zdecydowanie tak, bilety dzienne relacji:
Livorno - Bastia
Bonifaccio - Santa Teresa
Olbia-Genua
Kosztowały około 2000zł kupowane w kwietniu (dla dwóch osób, kamper 5m), w czerwcu znajomi szukali by do nas dołączyć, już cenę mieli około 3700zł. Może na miejscu jakieś zwroty, last minute da się taniej kupić. Na tych "naszych" promach co płynęliśmy do Basti i do Genua pokład dolny był full, także nie sądzę byś coś dostał, może dla osobówki łatwiej. Koczowanie w nudnym Livorno czekając na bilety wg mnie to taki sobie pomysł,ale oczywiście ile osób tyle rozwiązań.
W Livorno przed praktycznie samym portem jest monitorowany parking (na Via Sant Anna), cena za nockę około 10e, dość bezpiecznie i blisko do centrum.
2.Czy zabrać rowery?
|
Jasne, Koryska jest wręcz wymarzona dla rowerzystów szczególnie północ, temp. nie są bardzo dokuczliwe choć bywa deszczowo. Dodatkowo jak lubicie górki to Koryska to mekka górołazów i przyrodników ze względu na unikalny klimat i położenie, wybrzeże to taki ładny dodatek.
3. Czy można bezpiecznie pozostawić kampery?
|
My się czuliśmy bardzo bezpiecznie, a raczej preferujemy noclegi po za kempingami
Ogólnie Korsyka jest przepiękna, natomiast kamperowo mamy dość mieszane uczucia. Wjazd na parkingi w miastach, na parkingi przy plażach wszystko jest ograniczone wysokością. Z tym parkowaniem jest problem a w ładniejszych miejscach to już spory kłopot może dlatego, że mała wyspa i bardzo górzysta. Kempingów też wcale dużo nie ma, a jak już są to różnie bywa z lokalizacją i standard też taki sobie. Znowu jak już jest coś fajnego to kiepsko z miejscem.
Sardynia trochę lepiej, ale też wcale ograniczeń nie było mało.
Jak potrzebujesz więcej informacji to pisz, jeszcze trochę pamiętam:)
Przemek |
|
|
|
 |
Filip.Z
trochę już popisał

Twój sprzęt: LMC Liberty 671G
|
Wysłany: 2016-04-07, 08:24
|
|
|
Witajcie troszkę może ja -miesiąc na Korsyce.
Bilet kupiony w TAM przez internet z POWROTEM w kasie w Bastii
(Livorno-Bastia ok 150 euro Bastia-Livorno 135 euro)
Rowery owszem ja nie miałem ale skuter jeszcze lepszy są miejsca np.Porto
gdzie zjedziesz bez ruszania nogami a z powrotem stanko na pedałach
No i najlepsze czyli sama Korsyka osobiście uważam że warto objechać ją bo jest śliczna.
Przejazd jakimś tam odcinkiem i przeskok na Sardynie to bez sensu ale są róże upodobania.
Ja przygotowywałem się od marca do lipca internet no i przewodnik obowiązkowo
najlepiej zielony michelin ok 20 zł przy zwiedzaniu super.
Moja trasa to Bastia-St.Floremt-I'lle Rousse-Calvi-(UWAGA absolutny dla mnie hiciorek droga
D 81b 60 km ok 2godz będą foto przepięknie)-Porto-Ajaccio-Propriano-Bonifacio-Porto Vecchio-Aleria-Basia także samo wybrzeże a gdzie środek wyspy-góry,wodospady itp
Przewodnik wszystko opisuje jeszcze raz tylko miesiąc.
Bramki są ale nie wszędzie to po to aby wydać kasę na kamping a tych jest naprawdę dużo ceny od 33 euro do 50 euro kamper+3os+energia niektóre z basenami animacjami i atrakcjami dla dzieci oraz internetem nie zawsze FREE.
Jestem tu nowy i nie mogę wkleić czterech stron kampingów mam je w Word także chętnie wyślę na mail
Gorąco polecam tą wyspę na urlop jest SUPER ja wrócę. |
|
|
|
 |
brams
Kombatant

|
Wysłany: 2016-04-08, 09:17
|
|
|
kimtop, Marku - cenna wskazówka.
przemmko, liczę, że z początkiem czerwca wyspa jest jeszcze bardziej przyjazna kamperowcom (przed sezonem)
Filip.Z, właśnie taki mamy niecny plan - objechać Korsykę dookoła i dodatkowo trochę pozerkać na nią z pokładu pontonika.
BoRa właśnie nabywa ów polecany miszelę.
ps - jak najbardziej! Poproszę o namiary tych kempingów na adres mailowy: serrex@wp.pl |
 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 564/302 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2016-04-08, 10:16
|
|
|
Byliśmy latem 2014. Kamperowanie na dziko bardzo trudne. Ograniczenia i kłopot z dostaniem nawet wody. Serwis kampera tylko na kempingu. Wyspa przepiękna, ale wyjątkowo nieprzyjazna kamperom. Może poza sezonem będzie lepiej.
Rower tylko dla wysportowanych ze względu na góry. My mieliśmy skuter. Dawał radę.
Z biletami na prom nie było kłopotu. Promów dostatek i można kupić na chwilę przed wypłynięciem. W Livorno można przenocować w porcie, jest nawet serwis, w Bastii może być problem. |
|
|
|
 |
przemmko
początkujący forumowicz
Nazwa załogi: Miśki
Dołączył: 26 Mar 2012 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Jaroszówka/Piaseczno
|
Wysłany: 2016-04-08, 11:28
|
|
|
BoRa właśnie nabywa ów polecany miszelę. |
Wiedza i życie ma przewodnik po Korsyce.
To najlepsze przewodniki jakie ukazują się w Polsce,reszta wydawnictw to skromne uzupełnienie przy nich, bardzo bardzo warto. Są znacznie droższe, ale naprawdę warto.
Przemek |
|
|
|
 |
Filip.Z
trochę już popisał

Twój sprzęt: LMC Liberty 671G
|
Wysłany: 2016-04-08, 13:26
|
|
|
Witajcie z racji tego że nie mam za dużo wolnego czasu nie napisałem żadnej relacji z podróży zapewne SZKODA no ale wybrałem trochę fotek żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do podróży na tą wyspę.
Ja osobiście nie spotkałem żadnych migrantów i żadnych przykrych ekscesów nie było
ludzie sympatyczni także dla mnie pod tym względem
Ciekawostką dla mnie były Land Rovery które zjeżdzanły tylko na noc na kamping i w namiocik na dach lulu a ciągu dnia szutry i nie ma śladu- myślę że to drugi sposób na zwiedzenie tej ziemi napewno SUPER tam plaże klify wyludnione i zapewne zero BRAMEK dla kamperów
Ten trzeci sposób to łajbą dookoła ale to już temat na inne forum napewno MEGA.
Skoro poruszyłem wątek wody to ponton, rib czy skuter mając i nie zabrać ze sobą to CIĘŻKI GRZECH.
Będą przeżycia NAPEWNOOOO.
Ja zabrałem ze sobą wędki i niestety część rzek powysychana a na morzu nie łowiłem ale widziałem
włocha co wypływał i coś tam działał.
Brams daj mi 48h i wyślę Ci tego maila podam Ci też ewentualnie numer telefonu.
3 Calvi.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 67 raz(y) 209,26 KB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|