Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektryka pomoc potrzebna.
Autor Wiadomość
rigg 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Piwa: 26/14
  Wysłany: 2016-06-28, 19:13   Elektryka pomoc potrzebna.

Witam
Postanowiłem zamontować sobie dodatkowe gniazdo 12v.
Znalazłem za ścianką wiązkę z kablami próbówką testowałem i wbiłem się w niebieski i czerwony kabel o tym samym przekroju ( foto) potem zacząłem wyjmować po kolei bezpieczniki i okazało się, że wbiłem się do pompy wody (co ciekawe, przy pompie dochodzi do niej kabel niebieski i czarny... w wiązce czarnego nie ma)
Niby wszystko gra, jednak spaliłem trzy przejściówki do ładowania telefonu (wygląda to jak wtyczka do zapalniczki z dwoma gniazdami usb) po wsadzeniu ich go gniazda, diody które po włączeniu się świecą w tym nowym po prosty się przepalają, mały dymek i cyknięcie.
Podłączyłem zabytkowy woltomierz i pokazuje on 15v, tyle samo jest w orginalnym gnieździe zabudowy.
Wcześnie wpiąłem się w dwa grubsze kable (na zdjęciu, te wyżej czarny i niebieski ) spaliłem przejściówkę więc myślałem, że tam "jakieś mega 12v ale woltomierz pokazał 15v .
Wpiąłem w miejsce noweg gniazda żarówkę 12v 10w i nic jej się nie stało, po prostu świeciła....
Zaznaczę, że 220v nie jest podłączone do campera i po wyłączeniu zasilania na panelu sterownia prąd w obu kablach znikał. Co robię nie tak??? Czy powinienem oprócz bezpiecznika 15A , jak mniemam na plusie bo czerwony, wpiąć coś jeszcze?
Gniazda chcę używać przede wszystkim do ładowania telefonu.
Mam schemat instalacji w pdf, ale nic z niej nie kumam.....
Pozdrawiam.

DSC_0021[1].jpg
Dwa górne użyłem jako pierwsze, ale po spaleniu przejściówki wpiąłem się w mniejszy przekrój.
Plik ściągnięto 38 raz(y) 143,24 KB

DSC_0022[1].jpg
Gniazdo i bezpiecznik na czerwonym
Plik ściągnięto 34 raz(y) 103,08 KB

DSC_0024[1].jpg
zabytkowy woltomierz
Plik ściągnięto 43 raz(y) 86,58 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 200/353
Wysłany: 2016-06-28, 19:41   

Zrób najpierw próbę samego gniazdka bezpośrednio na akumulatorze, ale tak jak masz kabel plus z bezpiecznikiem. Użyj innego miernika.

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2016-06-28, 20:08   Re: Elektryka pomoc potrzebna.

rigg napisał/a:
Witam
Znalazłem za ścianką wiązkę z kablami próbówką testowałem i wbiłem się w niebieski i czerwony kabel o tym samym przekroju ( foto) potem zacząłem wyjmować po kolei bezpieczniki i okazało się, że wbiłem się do pompy wody (co ciekawe, przy pompie dochodzi do niej kabel niebieski i czarny... w wiązce czarnego nie ma)
Niby wszystko gra, jednak spaliłem trzy przejściówki do ładowania telefonu (wygląda to jak wtyczka do zapalniczki z dwoma gniazdami usb) po wsadzeniu ich go gniazda, diody które po włączeniu się świecą w tym nowym po prosty się przepalają, mały dymek i cyknięcie.
Podłączyłem zabytkowy woltomierz i pokazuje on 15v, tyle samo jest w orginalnym gnieździe zabudowy.
Wcześnie wpiąłem się w dwa grubsze kable (na zdjęciu, te wyżej czarny i niebieski ) spaliłem przejściówkę więc myślałem, że tam "jakieś mega 12v ale woltomierz pokazał 15v .
Wpiąłem w miejsce noweg gniazda żarówkę 12v 10w i nic jej się nie stało, po prostu świeciła....
Zaznaczę, że 220v nie jest podłączone do campera i po wyłączeniu zasilania na panelu sterownia prąd w obu kablach znikał. Co robię nie tak??? Czy powinienem oprócz bezpiecznika 15A , jak mniemam na plusie bo czerwony, wpiąć coś jeszcze?
Pozdrawiam.

Według mnie masz minus (-) tam gdzie wydaje się Tobie, że jest plus (+) Napięcie delikatnie może podbijać pojemność gdzieś w układzie.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-06-28, 20:18   

to jest kara za plany rajdowe zamiast ...... :)

dawno nie widziałem w użyciu takiego sprzętu... może w solar się wbiłeś :)

rigg 
stary wyga

Wysłany: 2016-06-28, 20:19   Re: Elektryka pomoc potrzebna.

McGali napisał/a:
rigg napisał/a:
Witam
Pozdrawiam.

Według mnie masz minus (-) tam gdzie wydaje się Tobie, że jest plus (+) Napięcie delikatnie może podbijać pojemność gdzieś w układzie.

Czyli, jak podłączę kabelki odwrotnie do gniazda to będzie dobrze? Nie wiem jak inaczej sprawdzić czy jest OK. Żarówka 10 się nie przepala, a przejściówka do ładowarki kopci się w mig.... a to koło 20 pln za sztukę :( Podłączę się jutro do masy od aku i sprawdzę który z tych gdzie jestem wpięty to plus. :gwm :gwm mogłem tak od razu :gwm :gwm

rigg 
stary wyga

Wysłany: 2016-06-28, 20:22   

BIORCA napisał/a:
to jest kara za plany rajdowe zamiast ...... :)

dawno nie widziałem w użyciu takiego sprzętu... może w solar się wbiłeś :)

Kable od solara idą obok wiązki, sprawdzone. Sprzęt u taty w garażu znalazłem :)

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-06-28, 20:23   

w nocy też tam 15 V ?

ale mamy zachód słońca co :) bomba

rigg 
stary wyga

Wysłany: 2016-06-28, 20:26   

BIORCA napisał/a:
w nocy też tam 15 V ?

ale mamy zachód słońca co :) bomba

W nocy nie sprawdzałem, ale w orgi gnieździe też 15 pokazuje... i nic się z przejściówkami nie działo. Może faktycznie odwrotnie plus i minus do gniazda podłączyłem....
Zachód MEGA :shock:

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2016-06-28, 20:26   

zmień miernik skąd wiesz w którym kablu jest +i - ostatnio trafiłem instalacje gdzie + był na niebieskim a powinien na logikę być czarny albo czerwony

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2016-06-28, 21:07   

Plus masz po niebieskim a minus po brązowym.Tak jest też w moim kamperku..
Kup miernik uniwersalny prądu to zawsze będziesz wiedział gdzie jest plus a gdzie minus

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2016-06-28, 21:36   

Odłącz ten miernik i małym płaskim śrubokrętem delikatnie ustaw wskazówkę na zero, tym małym pokrętełkiem w rogu. Delikatnie. Jak wskazówka w spoczynku będzie na zero, to po podłączeniu pokaże napięcie 13,5-14V.
Przejściówki uwaliłeś odwrotną polaryzacją. Plusa zawsze szukaj wobec minusa wpiętego w klemę a nie gdzieś w kablach.

Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 200/353
Wysłany: 2016-06-28, 23:02   

Socale napisał/a:
Odłącz ten miernik i małym płaskim śrubokrętem delikatnie ustaw wskazówkę na zero, tym małym pokrętełkiem w rogu. Delikatnie. Jak wskazówka w spoczynku będzie na zero, to po podłączeniu pokaże napięcie 13,5-14V.
Przejściówki uwaliłeś odwrotną polaryzacją. Plusa zawsze szukaj wobec minusa wpiętego w klemę a nie gdzieś w kablach.

i to jest to :bigok

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-06-28, 23:19   

15V w spoczynku, a nawet z ładowaniem to ciut za dużo. Raczej miernik niedokładny i zawyża.
Kolory dokładnie j.w niebieski to plus, a brązowy to minus.
Ja osobiście bym puścił 2 nowe kable od regulatora jeśli da się przeciągnąć, a nie wpinał się w niewidome, jak np. pompa.
No chyba, że się nie da i nie będziesz na tym gnieździe podłączał nic większego niż np. ten telefon. Wtedy bym zerknął w schemat w co tu się wpiąć bezkolizyjnie. :)
Budowa domka ze złomka

rigg 
stary wyga

Wysłany: 2016-06-29, 10:04   

toscaner napisał/a:
15V w spoczynku, a nawet z ładowaniem to ciut za dużo. Raczej miernik niedokładny i zawyża.
Kolory dokładnie j.w niebieski to plus, a brązowy to minus.
Ja osobiście bym puścił 2 nowe kable od regulatora jeśli da się przeciągnąć, a nie wpinał się w niewidome, jak np. pompa.
No chyba, że się nie da i nie będziesz na tym gnieździe podłączał nic większego niż np. ten telefon. Wtedy bym zerknął w schemat w co tu się wpiąć bezkolizyjnie. :)

Za dużo rezania, żeby od regulatora kable ciągnąć.... Niemiec zaoszczędził i 1 gniazdo 12v w nadbudowie zamontował :gwm :gwm Na postoju to tv i prąd do anteny, dlatego do telefonu było mi dodatkowe potrzebne. W upalne dni wentylator też mogę na lewą burtę przerzucić :wyszczerzony:

Kable sprawdzone i jak podpowiadali koledzy plus był na niebieskim.....
Wszystko poprawiłem i jest jak należy.
Wielkie dzięki za pomoc. :bukiet: :bukiet:

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-06-29, 10:09   

No to telefon czy wentylatorek, który widziałem u Ciebie nie pobierają dużo, więc spokojnie.
Zrób jeszcze próbę z np. włączonym wentylatorem i urządzeniem, które firmowo jest na tym obwodzie. Jak nie przepali bezpiecznika i kable te do których się wpiąłeś się nie grzeją, znaczy, że jest jakiś zapas.
Byle nie podpinaj tam "cięższego sprzętu", jak kompresor do kół, czy np. farelka na 12V :)

Najważniejsze że działa. :szeroki_usmiech
Budowa domka ze złomka

Odpowiedz do tematu