Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowanie akumulatora samochodu - kilka pytań
Autor Wiadomość
Lukasz76 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 1.9TD Carioca 10
Piwa: 1/3
Wysłany: 2016-09-27, 14:27   Ładowanie akumulatora samochodu - kilka pytań

Wiem wiem już było wielokrotnie , jednak kilka pytań mam bo w żadnym z wątków nie znalazłem odpowiedzi.

1. Mam sobie w kamperze ładwarkę 12V zasilana z sieci na postoju. Bardzo zmyślne urządzenie z zewnętrznym panelem ładuje idealnie akumulator zabudowy , ładnie reguluje sobie prąd i podtrzymuje no jednym słowem wszystko robi co powinna.
O taką :

ladowarka

ponieważ mój energoblok nie ma opcji ładowania akumulatora rozruchowego chciałbym zastosować jakiś patent jakiś mądry przełącznik który w momencie w którym moja magiczna ładowarka naładuje aku zabudowy przełączy się na aku auta. Ok znalazłem więc to

http://www.allcamp.pl/sep...70a-p-1681.html

No i teraz wątpliwości.

Chciałbym mieć urządzenie które przełącza a nie dołącza kolejny akumulator do procesu ładowania.(nie chcę żeby akumulatory były zwierane na czas ładowania - chyba że nic im się nie stanie ?) Jeśli dołącza to z postów które wyczytałem może popłynąć duży prąd jeśli jest spora różnica w napięciach pomiędzy akumulatorami. Nie chcę stosować żarówek ograniczających prąd itp. Chciałbym podłączyć coś co zamknę i zapomnę o tym.
Chyba że jeśli ładuję akumulator zabudowy i on osiągnie 13.5V i nastąpi dołączenie akumulatora rozruchowego to ze względu na napięcie ładowania nie popłyną prądy pomiędzy akumulatorami ??
Czy ktoś może mi to wyjaśnić ? Układ z 2 akumulatorami bez zasilania prądy pojawią się jeśli występuje róznica pomiędzy napięciami na nich . Taki układ będzie dążył do wyrównania potencjałów. Co jednak jeśli dodatkowo ładujemy taki układ ?

Dodam że ąkumulator rozruchowy mam słabszy
Postaw piwo autorowi tego posta

Adampio 
zaawansowany

Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
Piwa: 5/9
Wysłany: 2016-09-27, 19:17   

Tutaj: http://www.votronic.de/im...e/3081_6081.pdf
masz schemat, niech się uczeni w prądach wypowiedzą co to warte :)
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu