|
D/C/P/R Czy są na bliźniakach? |
| Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-08-02, 21:47 D/C/P/R Czy są na bliźniakach?
|
|
|
Tak sobie myślę, gdyby się trafił Ducato/Citro/Peu lub Renóweczka, ale na tylnej osi z kołami bliźniaczymi, tak jak nie które ze stajni Forda, to warto taką konstrukcję nabyć czy unikać?
Pomijam koszt 1 pary opon.
Trakcja, przyczepność, spalanie...
Czy w ogóle takie modele występują? |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 380/163 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2016-08-02, 22:09
|
|
|
Czy samochody z przednim napędem mają bliźniaki |
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-08-02, 22:26
|
|
|
| Nie istnieją takie dziwolągi. Jedyna opcja na udziwnienie to dwie osie z tyłu. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2016-08-02, 22:34
|
|
|
Skoro były/są busy dostawczaki/specjalne w wersji 4X4 to moje pytanie z tego zamysłu się wzięło.
.
A jak takim bliźniaczym fordem się jeździ?
Twardo czy stabilnie? |
 |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-08-03, 07:51
|
|
|
Takim jak na foto, to jeździ się normalnie buja , zarejestrowany do 3,5 tony, ale tak na oko to ten Ford sam tyle waży. W R tylko model Mascot ma podwozie na bliźniakach i napęd tył, ale to też ciężkie auto
image.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 3513 raz(y) 128,47 KB |
|
|
|
|
 |
bart.ek
zaawansowany
Twój sprzęt: E86
|
Wysłany: 2016-08-03, 08:20
|
|
|
| Z wymienionych jedynie nowego mastera/movano można mieć w wersji z tylnym napędem i ew. na bliźniakach. |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

Twój sprzęt: FIAT Ducato CI Riviera 500
Nazwa załogi: JaroW+BaWa
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sie 2008 Piwa: 22/17 Skąd: Oświęcim
|
|
|
|
 |
roldis
trochę już popisał
Twój sprzęt: F.Ducato 2,5 td 90
|
Wysłany: 2016-08-07, 08:29
|
|
|
| Nie mozesz przyjmować takiego założenia na wstepie , tylna oś na bliżniaku jest wypadkową całej konstrukcji pojazdu i zakładanych parametrów i oczekiwań użytkownika jakie ma spełniać. Rzecz najmniej istotna moze - podwyższony koszt eksploatacji takiego autka - na drogach platnych wzrasta koszt oplat o srednio 1/3 - tylko ze wzgl na to ze sprzet jest na blizniaku. Jezeli szukasz auta to przede wszystkim zwracaj uwagę na rozstaw osi , powinny być zachowane proporcje .( miedzy zdeżakiem tylnym a tylną osią nie powinno być więcej niż 1,4m) Duzy nacisk na tylną oś rozwiązują pojedyncze opony 16 cali o szerokosci od 195 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2016-08-07, 20:33
|
|
|
Dziękuję, wiem
Jestem dwupaworęcznytechniczny, ale nie mam pojęcia jak się lata tylnopędem na bliźniakach bo nigdy nie miałem.
O to pytam głównie bo przypaliłem na pewien model ( z Fordem pod budą) i na trzeźwo spać nie mogę
.
Edit: Gdzie są przejazdy płatne kontrolowane pod względem ilości kół na tylnej osi? Nigdy takiego znaku/tablicy/cennika nie widziałem. |
 |
| |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2016-08-07, 22:10
|
|
|
Henryczku,głupi jestem to wiem od zawsze, ale gdzie w linku odnaleźć opłatę od bliźniaków po dupą?
.
Nawiasem: Przekombinowane po Polsku = daleko nam do Europy/świata, nadal więc za takie kretynizmy jesteśmy kosmos za Pigmejami.
.
Q...rka! Otopl.pl
Dlatego nie latam po PL. Wolę wydawać Polskie siano innym, mądrzejszym/niekrwiopijczym krajom. |
 |
| Ostatnio zmieniony przez Socale 2016-08-08, 09:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2016-08-07, 22:25
|
|
|
Jeżdżę 4 lata na bliźniakach. Może dorzucę odrobine od siebie z praktyki, czasem wbrew legendom i stereotypom wszelakim…a czasem potwierdzając...
Plusy:
- po założeniu poduszek (pozycja nieobowiązkowa) i podpompowaniu do 3-4 bar przed jazdą po serpentynach – nasze laski robią szpagaty w środku żeby nie rozmazać się na ścianach. Auto sunie jak przyklejone. Nie wiem co bym musiał zrobić żeby „zarzuciło tyłem”…Przywalić w bandę pod kątem 45 stopni ?...
- opony normalnie wytrzymują 40-50 tysięcy. W bliźniakach 60-80. Zadzwoń jak Ci się skończą…pochylę czoło z uznaniem i podzielę Twój ból - jeżeli miałeś od nowości i zmuszony jesteś wymienić przejeżdżając kamperem prawie sto tysięcy…
- w razie przebicia jednego z tylu pomału dojedziesz do każdego warsztatu. Tylko musisz się kapnąć że się to stało. Podobno są tacy co nie czują że mają kapcia z tylu na stronie…
- lepsza trakcja w terenie, ale bez przesady. Nasze auto jest na tyle obciążone, ze w terenie radzi sobie maksymalnie dwa razy lepiej niż Darolowy jamnik na ALCO. Ale maksymalnie dwa razy . Nie więcej. Do off-road-wego wymiatacza droga mu daleka. Śliska trawa to dla nas banał, ale piaski już niekoniecznie…Wysoki prześwit pomaga na hopkach i w terenie.
- tylny napęd jest bardziej naturalny. Przednia oś zajmuje się kierowaniem, a tylna napędem. 99% procent klientów Tesco to potwierdza pchając wózek zamiast ciągnąc. Coś w tym musi być…
Minusy:
- Autostrady. Poza odcinkiem Katowice – Kraków na A4 i jakieś północne odcinki A1 – nigdy nigdzie w Europie niż spotkałem się z dyskryminacją bliźniaków. Policz ile razy w roku przejeżdżasz kamperem te odcinki autostrad A1 i A4 i będziesz miał roczny koszt….
- Podłoga. Ze względu na wał i tylni most podłoga w zabudowie jest na wysokości pępka. Powiedzmy że Twojego bo co do żony nie wiem kto niższy…Jak masz problem z wchodzeniem na 2-3 schodki to masz problem. Ja nie mam . Na razie....
- Waga napędu i dodatkowe kapcie podwyższają spalanie. Oczywiście że podwyższają…
- 6 zimówek to większy koszt ni z 4. Nie da się ukryć…Pod warunkiem ze postanowiłeś mieć zimowki i przekładać…
- kołpaki. Trudno dostać porządne. Większość sprzedających nie rozumie nawet o co chodzi w problematyce kołpak-bliźniacza odwrócona felga. Zainteresowanym pomogę…
Pozdrawiam |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2016-08-08, 11:56
|
|
|
Rzeczowo i konkretnie.
Thx |
 |
|
|
|
 |
roldis
trochę już popisał
Twój sprzęt: F.Ducato 2,5 td 90
|
Wysłany: 2016-08-08, 14:39
|
|
|
| pisząc o kosztach raczej mialem na mysli zachodnią Europe - ma to swój wymiar. Jezeli kolega jest przed zakupem to sądzę dużą role odegra przypadek i tzw okazja , podstawowym kryterium sądze jest silnik i jego pojemnosc - najlepiej zeby była bliska 3l. |
|
|
|
 |
TomekM
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Sie 2011 Piwa: 29/24 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2016-08-08, 16:01
|
|
|
Jeździłem kamperem na blizniakach przez 3 sezony. Złego słowa nie powiem. Jedynie wkurzaja wyższe opłaty na polskich autostradach (więcej niż 100% stawki za kat. do 3.5 t).
Reszta to już spokój. Dwukrotnie bliźniak ratował mnie po złapaniu kapcia - spokojnie dojechałem do wulkanizacji. Wyjazd po mokrej trawie na kampingu Jonidlo tuż po wyciąganiu dwóch dukaciakow przez terenowke - bezcenny. Te miny gapiow:)
Zanim kupiłem miałem też wiele wątpliwości. |
_________________ Misiów5
 |
|
|
|
 |
|
|