Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
budowa nowszego kampera
Autor Wiadomość
tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2016-10-29, 16:32   budowa nowszego kampera

zima idzie ,wiec..Przy szklaneczce whisky doszlismy z zona do wniosku,ze przydalo by sie cos wiekszego.Nasz blaszaczek ok,ale mlody rosnie,apetyt w miare jedzenia tez..W dwa lata policzylem,kamperowo,glownie w weekendy walnalem okolo 40tysiecy km,reszta to dojazd na moje budowy.Zabudowa z meblowki ma sie jak najlepiej,ale miejsca troche malo.No i jak z tego nic nie wyjdzie to dalej bede nim smigal roczek czy dwa,ale moze.....Budzet ,no nie wiem ale na poczatek zbyt wielkiego bym nie zakladal.Za 40 tysi to se ducato2 kupie z 96 roku ze starociami na pokladzie.Za cos co sie nam podoba to ponizej 100 kola nie ma co szukac.Ale,ale,przeciez mam dwie prawe rece :mrgreen:
Wiec tak

z zalozenia budowalbym na czyms takim:
http://allegro.pl/citroen...6569362914.html

nie chodzi o ten konkretny model,chodzi o koncepcje.
i teraz pytania.Bude chcialbym zrobic z materialu plyty warstwowej w technologi pur.Tylko jak zaczalem szukac to te panele male,a ja potrzebowalbym taki 5 x 3 m,co najmniej trzy sztuki,na boki ,sciane i dach.Skleic to potrafie pewnie,z wnetrzem tez se poradze.Wie ktos ,gdzie te plyty zdobyc?

co do srodka to juz nie problem ,z anglii sciagne se jakas nowsza przyczepke po crashu,wybebesze wszystkie rzeczy razem z oknami.Skoro polski niewiadow zbudowal romera na czesciach z przyczep to ja tez moge.I jak pierwsza budowa ,ta tez ma byc w wersji budzet.Co do zmiany na spec kamp to bede sie martwil potem,zyjemy w kraju ,gdzie sie da zalatwic wszystko,wiec jakos sie ogarnie.

Chodzi tez mi po glowie wariant drugi,chyba Iaan o tym tu pisal,kupno blaszaka i obciecie budy i budowa na tym.Jakis stelaz aluminiowy i zabudowa plyta warstwowa.

No i trzeci pomysl jak bym plyt nie znalazl.dibond na stelazu chocby drewnianym,te plyty maja ponad 3 m,obustronnie a do wewnatrz piana pur zalewana,jak wiecie budowlancem jestem,mam kumpla pianowacza i podrzucil mi ostatnio probke pianki zalewowej.Miesza sie dwa komponenty,wlewa a ta pieknie rosnie.tylko ze musialy by te dwa dibondy buc jakos usztywnione,zeby nie rozparlo.

Zakup gotowego nie wchodzi w gre.Po prostu mnie na takiego jak bym chcial nie stac,a takiego jakiego mogbym kupic za te 40,50 kafli to podziekuje,wole swoja blaszke.Zalozenie-szybkie,nawet bardzo,te 140 jak moja blaszka musi bez oporow trzymac na autostradzie.Zabudowa w wersji cos ala polintegra,glownie chodzi o to jak wykonac pake 4,5 x 2,1 w miare prostokącie .No i traktujmy temat jako rozwojowy lub nie ,bo u mnie to bywa tak ,ze po prostu ktoregos dnia kupie ,potne a potem dumac bede co dalej.albo nie kupie. :bigok Ale raczej kupie,wiec pytanie pierwsze,najwazniejsze-

skad zdobyc plyte warstwowa na sciany :wyszczerzony:

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2016-10-29, 19:49   

Z przyjemnością pokibicuję...
Mamy tu opis takiej budowy z płyt-Istvan budował
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=20134

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2016-10-29, 21:29   

Pogadaj z Frólikiem, on budował dokładnie tak jak Ty chcesz - na ramie i zdobył skądś też płyty warstwowe w odpowiednim rozmiarze.

Jego budowa: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19766

beloryb 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Plany kupna na razie przyczepa
Wysłany: 2016-10-29, 21:36   

Witam
Może zastosować coś gotowego to jest przykład nie koniecznie z tym silnikiem ale nadwozie aluminiowe wykończenie wnętrza w własnym zakresie
http://allegro.pl/iveco-d...44.html#thumb/7
Postaw piwo autorowi tego posta

kynios1 
zaawansowany

Twój sprzęt: Boxer 2015w trakcie zabudowy na kamperek
Nazwa załogi: Krzysiek i Mariola
Piwa: 38/5
Wysłany: 2016-10-29, 22:45   

Zarejestrować jako kempingowy pewnie zarejestrujesz ale co z miejscami siedzącymi dla pasażerów , drugiego rzędu nie dołożysz , nie załatwisz tego , chyba żaden diagnosta nie zaryzykuje utratą uprawnień i stratą pracy ,zostają tylko miejsca fabryczne . Trzymam kciuki za realizację .

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2016-10-30, 00:07   

Hehe ,wytrzeźwiałem.

Wiem że Istvan budował,Frólik też.ale Frólik buduje komercyjnie,więc ze mnie marny klient,na razie chce sie w cenach tych płyt zorientowac.Tak na spokojnie to na widelcu niby prosciej ale wysoko,byc moze zaczne powaznie myslec o obcieciu jakiegoś blaszaka.

Kynios,wiem ze niby nie zmienie teraz,mój pod tym sie tez nie podpisze,jak wiesz jednego kamperka juz zbudowałem ,więc wiele dróg mam jakoś przetarte.I mam nadzieje,ze dobrą zmianę szlak trafi to i przepisy do starego wróca.a jak nie wrócą ,to se go wyemigruje do czech,tam zrobie 5 lub 6 miejsc i wróce do polszy.U Honzików za młodego 5 lat mieszkałem,język ogarniam,to se jakioś poradze.

W sumie pierwsze co to sie by trza do Istvana odezwać na PW i popytać o te płyty.a teraz wyjawie czemu myslałem o ramówce.Otóż jak wiecie w innych tematach poruszliśmy 4x4.I to juz by był pełen wypas,taki kontener na 4x4 ,tylko kłóci sie mi to z jednym.Jak napisałem w pierwszym poście,najczesciej robie wypad gdzieś w piątek popołudniu i wracam w niedziele,poniedziałek rano.I potrafie w taki weekend zaliczyc np Prahe,albo Wiedeń ,albo np.czeski raj, albo Bratysławe itp.Nierzadko walne 1200 km w weekend.I moja blaszka do tego idealna,mieszkam przy A! ,czyli wyjazd,piątka ,140 na budziku i w Brnie np jestem w 2i poł godziny.Wszystkie kampery na orginałach raczej wyprzedzam i zostawiam za sobą.A 4x4 na jakimkolwiek iveco -no po prostu nie ma szans na szybsza jazde.Tych dwóch rzeczy nie da sie pogodzić

Ale Moja truje.Mamy 3 letniego synka i ta nasza blaszanka już zbyt ciasna.I dlatego stanęło na tym ,ze buduje.Jutro jeszcze sie wybierzemy gdzieś fabryczne blaszanki pooglądac,może oni więcej przestrzeni wygospodarowali,ale wątpię.bo jak mają luźniej w srodku niż ja to pomyśle nad kolejna blaszką.Ale korci mnie sobie fajnego kwadraciaka zbudowac.Wiadomo,ze na wage trza bedzie uwazac,wiec tym razem wiórówka ale 10mm :szeroki_usmiech .choc mam nadzieje ,że te sciany beda wazyc niewiele.No i oczywiście wzorem poprzedniej budowy podawać ceny bede na bieżąco.

co do rozwiązań srodka to napewno truma gazowa z rozprowadzeniem,napewno lodówka kompresorowa(to od Toscanera zgapie)jako drugie ogrzewanie to podłogówka i webasto mokre.Duża przetwornica,mały bojler elektryczny(teraz mam i boska sprawa,10 minut i woda wrzaca na kąpiel) i na pewno agregat zabudowany.Solary mam w poważaniu.Ja więcej jeżdze jak stoje,zatrzymuje sie ,zwiedzm zamek,jade dalej,znowu cos zwiedzam,dochodzi wieczór,szukam miejsca i idziemy spac.jak jade ,to altek ładuje.I teraz tak,jak pójdzie na widelec to zbiorniki wszytkie bokiem koło ramy i zamaskowane scianami.Tylko boje sie jak to wysokie wyjdzie na widelcu.a znowu obcięcie blaszanki no to juz jest pełen hardkor i z tego co wiem byłbym tu pierwszy :lol:

No i wogóle marzy mi sie toto
https://www.youtube.com/watch?v=JiMiiQViyRc

pogodziło by to wszystko ze soba,opnki A/T i moge pomykac 140 po autostradach(wtedy 4x4 nie działa) i po wertepie też se poradze.Na przodek jakas malutka wyciągarka :mrgreen: Ale w używce u nas znależć się nie da ,na alledrogo 1 sztuka

Dobra doradzajcie,wylewajcie kubły zimnej wody na głowe itp.A ..i jeszcze jedno na baze moge wydać max 25tysięcy :ok

uaz555 
doświadczony pisarz

Piwa: 10/8
Wysłany: 2016-10-30, 06:43   

Ducato z Dangelem 4x4 też bez problemu latałem po 140-150 jak jeszcze kamperem nie był, potem już sie bałem ale najbardziej denerwował mnie brak raduktora ale 1 w 2,8 jtd z II generacji była strasznie długa. Teraz mam Ducato z 2,3 i skrzynia 6 i jedynka jest znacznie krótsza wiec ten brak reduktora by mniej doskwierał

MS 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-10-30, 06:48   

Gdzie leży
Cytat:
polsza
:roll:

wlodo 
weteran

Wysłany: 2016-10-30, 10:19   

Tu gościu kontener sobie zbudował
http://caravaningworld.pl...per-zrob-to-sam
A gdyby jeszcze taki daszek dołożyc ,to i spanie na pięterku by wyszło
http://www.camperteam.pl/...ic.php?p=586652

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-10-30, 11:06   

Buduj, buduj. Będę obserwował temat. :ok

Jeśli mogę polecić z przetestowanych rozwiązań, to oczywiście lodówka, podłogówka, ale jeśli chcesz ją zrobić, to obstawiam, że jak ja wodną, a nie powietrzną jak mają niektóre "zimowe" firmowe kampery. Jeśli wodna, to znaczy jakieś Webasto itp. 5kW.
Z takim piecykiem nie widzę sensu montowania klamota w postaci pieca gazowego. Webasto da wystarczającą ilość ciepła. Sprawdziło się nawet zimując w Szkocji. Szkoda miejsca na jeszcze gazowy.
Następna sprawa izolacja. Z tego co pamiętam masz tylko alufox. Możliwe, że z samym alufoxem jeden piecyk to za mało i dlatego myślisz o użyciu dwóch. Ja bym poszedł w lepszą izolację i został z jednym. Ale te gotowe ściany już są raczej lepszą izolacją niż pojedynczy alufox.

Co jeszcze mogę polecić. Jeśli planujesz prysznic, to osobną kabinę z wyciągiem. Bajka. Zero wycierania + automatyczne suszenie. No i zero wody naokoło łazienki.
Planujesz większego kampera, to będzie gdzie zmieścić. 70 albo 80. Ja w kolejnym większym dam 80-tkę.

Generalnie jakbyś pozbył się lodówki na gaz, ogrzewanie tylko Webasto, to zostaje tylko kuchenka na LPG. Jeśli wiele nie gotujesz, to polecam moje rozwiązanie na kartuszach. Jeden starcza na ok. 3- 5 dni codziennego gotowania. Sporadycznego na pewno dłużej. Zysk miejsca i wagi. Ostatecznie butlę pod auto. Ale gazu starczy na kilka lat gotowania wtedy.

Z panelami masz rację. Wszystko zależy od trybu kamperowania i miejsca. Ja miałem dokupywać 3-ci 140W, ale nie ma to sensu, bo w Szkocji czy 2 czy 3 bez znaczenia. I tak prunda zimą ze słońca nie ma. Zima idzie.
Za koszt 3-go panela (180£) kupię agregat. Ale i z niego chyba zrezygnuję już do Z1. Nie mam po prostu miejsca gdzie go wbudować. Tak by było najlepiej.
W kolejnym na etapie projektowania bym go zabudował i wyciszył. I to ma sens. Wynoszenie na zewnątrz żeby odpalać i podładować aku wg mnie bez sensu. Co jak będzie lało? W Szkocji często leje. Jak pojadę do Hiszpanii, to nawet zimą słońce da prunda i agregat niepotrzebny. Zobaczy się.

W każdym razie buduj i dawaj relację. Będziemy dopingować :bigok
Sam bym też coś po budował, ale poszedłem w inne tematy chwilowo. Trochę mniej kamperowe :spoko
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-10-30, 11:32   

wlodo napisał/a:
Tu gościu kontener sobie zbudował
http://caravaningworld.pl...per-zrob-to-sam

Fajniusi kamperek. Można poszaleć.
Sam się zastanawiałem jak tu kontener upchać na auto ale do 3,5T.

Nad takim czymś myślałem, ale przeraziła mnie waga. Pusty 2800kg :gwm
Nie wiem co tam tyle waży, ale nie zostaje wiele na zabudowę i graty.
Zabudowa musiałaby być naprawdę super lekka. Szkielety z aluminium (spawarkę kupić) a ściany z poliwęglanu komorowego. Lub jakiegoś papieru. Aku litowe, panele elastyczne. Może do ogarnięcia. A może nie gdy wsiądą jeszcze osoby.

A może jednak dałoby się ogarnąć jakoś kontener na taki widelec w mniejszej wadze. Gdyby chociaż do 2400 kg, to już są szanse ogarnąć lekką zabudowę. I wtedy bez stresu. Przy wyjściowych 2800 kg lipa.

Coś takiego, co spotkałem niedawno, tyle, że wnętrze to u nich masakra :gwm , ale fotki zrobiłem
No i ja bym zrobił przejście z kabiny. Bez niego to jak mieć przyczepę.

DSC_2617.JPG
Plik ściągnięto 43 raz(y) 158,52 KB

DSC_2609.JPG
Plik ściągnięto 55 raz(y) 150,03 KB

DSC_2605.JPG
Plik ściągnięto 47 raz(y) 207,7 KB

DSC_2606.JPG
Plik ściągnięto 59 raz(y) 188,32 KB

Budowa domka ze złomka

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2016-10-30, 11:35   

Zaczynam obserwować temat .
Co do odcięcia blaszanki aby uzyskać podwozie pod budę myślałem jednak po ostatnich zmianach przepisów nie przeskoczysz dodatkowego 4 miejsca nie mówiąc już o 6 ,a my jeździmy w 4 na razie się mieścimy ale nie wiem jak długo .
Myślę że realnym rozwiązaniem na teraz było by przerobienie ambulansu niektóre są z 5 miejscami siedzącymi i nadwoziem kontenerowym .
Albo druga możliwość kupić blaszaka z 6 miejscami fabrycznymi i wtedy budować np taką dokę
Albo obciąć to co już jest czyli mojego mastera zarejestrowanego jako kamper i na nim postawienie budy .w tym wypadku nic się nie zmienia tylko inny kształt nadwozia

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2016-10-30, 12:01   

Iaan,to byłoby rozwiazanie.Ale czy sie i do tego diagnosta nie dowali to nie wiadomo,mi jak zmieniał iliośc miejsc do dane szły razem ze zdjęciami do cepiku i dla nich chyba są dostępne.w kazdym razie mam teraz w blaszance 5 miejsc a na codzień 4 jeżdza.Zmiana była robiona z ławką orginalnaz przodu.Im na tej stacji ,u tego diagnosty,bywam kilka razy w roku tym autem,ot jakies sprawdzenie zawieszenia itp.I wtedy 4 miejsc nie widzi.Natomiast na przegląd w grudniu musze wykrecac przedni obrotowy i wstawiać ławkę,bo inaczej powiedział,że by musiał zmieniać na 4 ,co jak wiemy teraz zakończyło by się smiercią blaszanki.

Toscaner,pewnie że wodne i to na pex-ie.Do tego webasto na rope.Ale gazówka piec zakładałbym również,bo on może sobie jesienia i wiosną chodzic całkiem bez prądu i jest ciepluteńko.A po co ma mi coś wyc jak nie musi

Iaan,co do miejsc -ja na codzien jeżdze w 3 osoby(ja ,zona i trzyletni syn),ale bardzo czesto zabieramy babcie a czasem i dziadka :mrgreen: I wtedy już jest naprawde hardcor.Tzn.teraz w blaszce mam z tyłu dwa łóżka ,jedno na dole 185x130 i drugie górne rozkładane 180x130.Ale wtedy trochę klaustrofobicznie.bo od sufitu 60 cm i miedzy dolnym i górnym 70.da się nas luzie wyspac w stylu dwie osoby na dole dorosłe i dorosła z dzieckiem na górze.Natomiast na prZednich fotelach to się juz wyspac nie da,wtedy sie kamperowanie w koczowanie zmienia

I tak mi chodzi po łbie to sklejenie budy.Może jak Iaan pisze ,najlepiej by kupic cos ala autobus z 5 mimiejscami.i obcinac bude.Bo w sumie n ie o długość chodzi a o szerokość.No i w nowobudowanym z przodu na pewno bedzie opuszczane górne z kawałkiem szoferki,takie łamane jak jamesach cookach.

A tak wogóle to kiedys miałem pomysł nie z tej ziemii,ale do tego to trzeba by np.Włoda zatrudnic. :wyszczerzony: Rozciąc blaszaka wzdłuz dachu ,odciąć pod szoferki ,dwa cięcia koło ramy i rozszerzyć go o 30 cm.Po 15 na strone.I wtedy jest bosko,tyle miejsca było by aż nadto.Drzi tylne wywalić ,pełna sciana i slide jak nowa Adria,co Bronek wstawiał zdjęcia ,że łóżko ma 80 cm a rozjezdza się w tył na kolejne 70 .Ale czy takiego ulepa ktokolwiek przez przegląd by przepuscił :ok

To co Tosca wstawił w ostatnim poscie to odpada w pełni.Normalnie razi moje poczucie gustu i estetyki.Wzorem pierwszy Frólikowoz chyba bedzie,ale na moje tam ma za mało miejsca do spania,ja układ zostawiałbym taki jak w blaszce mam ,tylko to łóżko z gory spuszczne bym dorzucił

wlodo 
weteran

Wysłany: 2016-10-30, 13:09   

Tu na 5 stronie masz pokazany jak zrobić w twoim obecnym dodatkowy pokój do zabawy dla twojego smyka :-P
http://www.camperteam.pl/...0&postorder=asc

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-10-30, 13:15   

Wiadomo, że kontener dupy wyglądem nie urywa i jak fabryczny kamper nie wygląda. Nie ma znaczenia czy to do 3,5T czy ponad. Ale fotki poszły, bo je zrobiłem kiedyś. Ludzie robią takie przeróbki.
Oczywiście widuję te nowe meblówki z nadbudówką nad kabiną, które do złudzenia przypominają kampera. Nierzadko na drodze się z daleka pomyliłem, a z bliska dopiero widać, że bez naklejek i ściany inne.
Ja pewnie pójdę w L4H3 bo nie chce mi się ze ścianami bawić, ale pomysł fajny.

Jedno ale co do webasto i jego "wyje". U mnie nic nie wyje :spoko
Podrzuciłem pomysła, bo wyleciałby Ci klamot pół metrowy na gaz. Zawsze to ekstra miejsce. Ale to przecież Twój kamper będzie. :spoko
Budowa domka ze złomka

Odpowiedz do tematu