Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
prąd
Autor Wiadomość
jujec 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: FIAT DUCATO TRIGANO 2004 R, DUCATO PÓŁINTERGI
Wysłany: 2016-11-13, 12:41   prąd

Witam,

mam pytanie. Na panelu sterowania mam kontrolkę informującą o podlączeniu pod 230V.
Po wpięciu przewodu mam 230 V w gniazdku ale kontrolka informująca o podłaczeniu sie nie świeci. Nie wiem czy się spaliła czy jest gdziś jakiś przełącznik , którego nie zlokalizowałem. Nie wiem też czy się ładuje akumulator kabinowy ( u mnie jest pod siedzeniem pasażera).

Dziękuję za wszystkie porady , p;ozdrawiam Jujec
Postaw piwo autorowi tego posta

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 193/150
Wysłany: 2016-11-13, 14:32   Re: prąd

jujec napisał/a:
Witam,

mam pytanie. Na panelu sterowania mam kontrolkę informującą o podlączeniu pod 230V.
Po wpięciu przewodu mam 230 V w gniazdku ale kontrolka informująca o podłaczeniu sie nie świeci. Nie wiem czy się spaliła czy jest gdziś jakiś przełącznik , którego nie zlokalizowałem. Nie wiem też czy się ładuje akumulator kabinowy ( u mnie jest pod siedzeniem pasażera).

Dziękuję za wszystkie porady , p;ozdrawiam Jujec

Skoro masz 230 V w gniazdkach to faktycznie mogła się spalić kontrolka . Jeśli masz panel sterowania to musisz mieć tam kontrolkę ładowania akumulatorów . Tam sprawdzisz czy i jakim prądem Ci ładuje z sieci :bigok

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2016-11-13, 16:30   

Tak na szybko:
Podłącz jakikolwiek miernik napięcia pod akumulator i sprawdź wartość. Następnie podepnij 230V i sprawdź czy wartość na aku wzrosła. Jeśli nie masz miernika możesz podłączyć żarówkę 12V, ale wówczas lepiej aby ktoś inny podłączył kamperka pod 230V a ty obserwuj czy żarówka mocniej zaświeci.
Jeśli po podłączeniu 230V wartość napięcia się zwiększy (żarówka mocniej zaświeci) to znaczy, że ładowanie działa a uszkodzona (spalona) jest pewnie kontrolka.

Jeśli okaże się, że nie ma ładowania to trzeba będzie sprawdzić wszystkie bezpieczniki i ewentualnie przekaźniki w energobloku.
U mnie na przykład kontrolki działały i główne bezpieczniki były całe ale ładowania nie było :( Okazało się, że uszkodzony był bezpiecznik w samej ładowarce.

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

Odpowiedz do tematu