|
|
Projekt "IWONA" |
Autor |
Wiadomość |
wedel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-03-08, 23:35 Projekt "IWONA"
|
|
|
Na początek chciał bym się z przywitać ze wszystkimi
Swoją przygodę z kamperem rozpoczynam od bazy jaką jest IVECO DAILY z 2000r.
Silnik 2.8 ze skrzynią sześcio biegową.
Obecnie mam już
cześć ocieplenia- wełna którą zamknę szczelnie w workach
styrodur na podłogę wraz z legarami
sklejka 6mm na ściany
dwa duże okna i jedno małe z rozbiórki przyczepy hobby w całkiem dobrym stanie
jedno okno dachowe 40x40
Plany:
-łóżko na tyle paki ustawione w poprzek, maksymalnie 184cm więc mam nadzieję się zmieścić
-lodówka na sprężarce- znalazłem dosyć mała lodówkę, nazywaną hotelową 70A powinna dać radę.
-toaleta- zastanawiam się nad turystyczną przenośną, widziałem że któryś z kolegów taką montował u siebie
-zbiornik na wodę czystą około 40l
-zbiornik na szarą- jeszcze nie mam pomysłu czy zrobić go na stałe czy kupić taki na kółeczkach
-dwa akumulatory- nie obliczałem jeszcze zużycia, nie wiemy jeszcze czy będą jakieś urządzenia wymagające zasiana z akumulatorów. Raczej nie planujemy prysznica więc zastanawiam się nad sensem ciepłej wody.
Myślałem o 8mm sklejki na podłogę, nie będzie to za mało?
Reszta wyjdzie w trakcie
Ogólnie stan auta jest dobry. Silnik ma jedyne lekkie wycieki z uszczelki pokrywy zaworów. Zawieszenie było remontowane w tamtym roku, na potwierdzenie dostałem faktury, więc tu raczej nie będzie problemu.
Na pierwszy ogień poszła paka. Po zdemontowaniu sklejki na podłodze ukazało się mnóstwo pisaku, ziemi, oraz jakieś zboże
Podłogę oczyściłem, niestety okazało się, że wcześniejszy właściciel przykręcił sklejkę blachowkrętami, przez co podziurawił podłogę na wylot i w tych miejscach ukazała się rdza.
Z tym tematem sobie już poradziłem, teraz zostało tylko pospawanie dziur i pomalowanie podkładem antykorozyjnym
IMG_0292.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 42 raz(y) 1,35 MB |
|
Ostatnio zmieniony przez wedel 2017-03-08, 23:54, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2017-03-08, 23:46 Re: Projekt "IWONA"
|
|
|
wedel napisał/a: |
Plany:
-łóżko na tyle paki ustawione w poprzek, maksymalnie 184cm więc mam nadzieję się zmieścić
-zbiornik na wodę czystą około 40l
> |
mały plagiat nazwy ale co tam...mój przez" V "
184 w poprzek nie wyjdzie w iveco
40 litrów za mało |
|
|
|
 |
zbiegusek
zaawansowany
Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
|
Wysłany: 2017-03-09, 09:07
|
|
|
Co do długości wyrka, to Biorca wie lepiej, czy wyda, czy nie. A ty wiesz lepiej, czy ci wystarczy te potencjalne 184cm.
O ile dobrze widzę, to jest krótsza wersja nadwoziowa? I pewnie dlatego nie planujesz łazienki z prysznicem? Czyli ma to być bardziej taki wycieczkowóz niźli stacjonarny kamper do podłączania się do słupka? ;)
IMO te 40l wody, to faktycznie trochę maławo. Chociaż 50 by się zdało... Ciepła woda by się zdała choćby do umycia rąk albo naczyń. No i jednak zaplanowałbym przynajmniej wyciąganą wylewkę bidetową (z włącznikiem) w okolicach tylnych drzwi. I ewentualnie składany prysznic (namiot) w bagażniku.
Zbiornik na zużytą wodę: lepiej chyba na stałe, gdzieś pod podwoziem, niźli jakiś klunkier na kołach. No bo maksimum pojemności takiego zbiornika, ze względu na łatwość operowania, to 20...25kg. To po co koła do niego? No i wtedy trzebaby dwa takie zbiorniki. Co chwilę będziesz biegał i wylewał. :)
Określenie sposobu użytkowania pojazdu ułatwi określenie programu użytkowego.
No bo może jednak wykorzystać wysokość samochodu i zrobić wyrko opuszczane albo na antresoli? |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2017-03-09, 18:37
|
|
|
Też pomyślałem o plagiacie
Tak na szybko, lodówka hotelowa sprawdź na 100% czy z kompresorem, bo bywają na peltierach. Taka wyżre aku przez noc. Ale i tak potrzebujesz przetwornicy 230V. I też sporo prądu zeżre.
40l to nawet do mycia garów mało, już nie pytam o to gdzie się będziecie kąpać, bo poznałem już tylu kamperowiczów co się nie kąpią, że mnie nic nie zdziwi
Zbiornik szarej na Europę musisz jakiś mieć. Najlepiej o tej samej pojemności co na czystą. Nie będzie niespodzianek, że się przelało.
O długości łóżka w poprzek w Iveco, to pytaj Biorcę, dla mnie by nawet bez izolacji było za mało. Ale pewnie już to pomierzyłeś i swój wzrost też znasz, więc my tylko zgadujemy.
Przyłączam się do obserwowania oczywiście |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2017-03-09, 20:35
|
|
|
mała rada traktuj budowę jak kochankę " Iwonę " ... Tobie będzie lżej a i rodzina jakoś to przełknie bo będzie miała oko na nią ... nietypowo ale bezpiecznie |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2017-03-10, 18:03
|
|
|
wedel napisał/a: | -toaleta- zastanawiam się nad turystyczną przenośną, widziałem że któryś z kolegów taką montował u siebie |
Np ja taką mam i sobie chwalę.
Przyłączam się do obserwujących Twoją budowę |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
wedel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-03-10, 21:58
|
|
|
BIORCA co do nazwy to na chwile obecną tylko robocza nazwa projektu Właściwa przyjdzie z czasem
Nadwozie to średniak, i rzeczywiście wystąpił błąd w obliczeniach bo nie policzyłem grubości ścian. W takim wypadku będziemy musieli zaprojektować łóżko wzdłuż. Łazienka nie będzie na środku jak planowaliśmy, teraz musi być obok łóżka na końcu przy tylnych drzwiach. ogólnie co do łazienki i prysznica to chcieliśmy rzeczywiście zmniejszyć powierzchnie oraz uniknąć wiercenia dziur w podwoziu na odprowadzenie wody.
Gdyby zbiornik był pod autem to zaoszczędził bym miejsca i wiercenie dziury było by bardziej uzasadnione. Tylko jaki wtedy wybrać brodzik żeby się zmieścił do pomieszczenia 100x70 razem z toaletą?
Czy bojler wody Truma 300w przepływowy wystarczy?
I czy będzie współpracował z pompką zanurzeniową czy lepiej już ciśnieniową?
Mavv jak zamontowałeś toaletę żeby się nie przemieszczała? domyślam się że musi być ona na jakimś podwyższeniu bo jest dosyć niska?
Pojemnością zbiornika wody czystej sugerowałem się na zbiornikach dostępnych na allegro, skoro piszecie, że będzie mało to wam zaufam, kampera będziemy używali głównie na tygodniowe wypady raz w miesiącu, a na pewno trafi się jakiś dłuższy
To jest nasza pierwsza budowa i pierwszy kamper, więc dziękujemy za wsparcie |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2017-03-10, 23:40
|
|
|
Z wodą licz tak, jedna osoba prysznic, to gdy już dojdziecie do wprawy i oczywiście zrobisz jakieś redukcje, to min. 4 litry/osobę, gary to min. 2-5 litrów na dzień. Tu zastrzeżenie, że ktoś potrafi oszczędnie myć.
Jeśli planujesz tygodniowy wyjazd, to już potrafisz policzyć ile wody potrzeba.
Ja jeszcze mam system filtracji i woda z głównego zbiornika jest normalnie użytkowana do spożywania. Tu różnie ze zużyciem. Zależy co się je i gotuje danego dnia. No i ile się pije. Ale te 1,5-3 litry na osobę pasuje policzyć.
To tak z mojej praktyki w trybie oszczędnym np. wyjazd w góry na dłużej
W trybie nieoszczędnym (kran w pobliżu) można zużywać więcej. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 102/26 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2017-03-11, 00:43
|
|
|
Hej
Jakoś od dłuższego czasu, moje oczy skierowały się na auto tylnonapędowe wybór jak na razie padł na Iveco w średniej długości / takie jak u Ciebie / jestem ciekawy jak z wymiarami wyjdzie w praktyce
Możesz podać jaka jest długość podłogi od końca tylnego nadkola do drzwi ?
I ile po podłodze wynosi długość nadkola ...
Może dodatkowo ktoś wie jakie są te wymiary w mercedesie sprinterze średniej długości i maxie / rocznik cirka 2000 /
Czy ta cholera
http://allegro.pl/brodzik...6727805658.html
się tam zmieści ???
Loguję się do tematu i pozdrawiam
|
_________________ Przed nim było parę ale ten ..Był zaje...
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20376
Teraz próbuję
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540
 |
|
|
|
|
 |
wedel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-03-13, 10:19
|
|
|
3,60 ma paka po podłodze szerokość bez sklejki oraz ocieplenia 180. Przynajmniej tak mam zapisane |
|
|
|
 |
wedel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-03-13, 14:27
|
|
|
Podłoga zupełnie wyczyszczona z rdzy, dziury po wkrętach mocujących sklejkę do podłogi zaklejone pastą uszczelniającą. Wczoraj gdy padało, okazało się, że Iwona ma dziurawy dach
Po godzinie lania wody ukazały się dwie dziurki na łączniu dachu.
Decyzja zapadła. Będzie prysznic. i tu rodzi się pytanie, jak zabezpieczyć ściany w łazience? Myślałem o pomalowaniu ścian i podłogi w łazience folią w płynie i na to wykładzina PCV |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2017-03-13, 18:38
|
|
|
Najlepszą opcją jest wstawić brodzik i kabinę. Nie masz wtedy wody na czym się tylko da i nie trzeba wycierać ścian, szafek, kibelka itd. po prysznicu, bo woda jest tylko tam, gdzie powinna być.
No ale to zabiera trochę więcej miejsca. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
zbiegusek
zaawansowany
Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
|
Wysłany: 2017-03-13, 20:37
|
|
|
wedel napisał/a: | Podłoga zupełnie wyczyszczona z rdzy, dziury po wkrętach mocujących sklejkę do podłogi zaklejone pastą uszczelniającą. |
Ale zabezpieczyłeś wcześniej antykorozyjnie? :)
wedel napisał/a: | Wczoraj gdy padało, okazało się, że Iwona ma dziurawy dach :evil:
Po godzinie lania wody ukazały się dwie dziurki na łączniu dachu.
Decyzja zapadła. Będzie prysznic. |
Fajna motywacja ;)
wedel napisał/a: | i tu rodzi się pytanie, jak zabezpieczyć ściany w łazience? Myślałem o pomalowaniu ścian i podłogi w łazience folią w płynie i na to wykładzina PCV |
Byzysensu. Ta folia. To już chyba lepiej pomalować polecanym tu niejednokrotnie Raptorem (farbą poliuretanową). Tylko co pod nim? Bo przecież najpierw jakąś izolację wypadałoby dać? :) |
|
|
|
 |
wedel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-03-13, 21:01
|
|
|
toscaner to było by najlepsze rozwiązanie, ale brakuje miejsca.
Właśnie przeglądam Twój temat dotyczący hydrauliki, mutowania webasto i zbiornika wyrównawczego jako bojler. Chyba pójdę tą drogą, tylko jak rozróżnić webasto analogowe od cyfrowego?
zbiegusek zabezpieczona jest cała podłoga podkładem antykorozyjnym, a izolacja naturalnie będzie Oczywiście polecana wełna mineralna w streczu i alufox |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2017-03-13, 21:25
|
|
|
wedel napisał/a: | Mavv jak zamontowałeś toaletę żeby się nie przemieszczała? domyślam się że musi być ona na jakimś podwyższeniu bo jest dosyć niska?
|
Gdy kupowałem toaletę, to brałem tę z większym zbiornikiem (mam 21l). Ona jest wyższa i wygodnie się na niej siedzi, nie jest na żadnym podwyższeniu. Zamocowana jest gumami do ścian. W ścianach mam uszy - po dwa na stronę (jedno wyżej jedno niżej) i gumy zahaczone są właśnie o te uszy. Dodam, że gumy są zahaczone na krzyż (lewa górna zahaczona jest o prawą dolną, lewa dolna o prawą górną). Krzyżują się pod wysuwaną rączką do "klapy zrzutowej ładunku ".
Nawet ostre zakręty na ciasnych walijskich drogach i pełne zbiorniki nie spowodowały wysunięcia się toalety. |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|