|
|
Montaż zasłonek szyby przedniej i bocznych |
Autor |
Wiadomość |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2017-02-11, 06:58 Montaż zasłonek szyby przedniej i bocznych
|
|
|
Witam,
Przed ostatnimi wakacjami zapragnęliśmy mieć w naszym kamperku zasłonki szyb przednich. Podpatrzyłem rozwiązanie w dostawczaku, który przywiózł nam meble I zrobiłem swoje.
Materiały:
- dwa plastikowe karnisze z żabkami
- deska
- kilka wkrętów
- klej (ja używałem Tec7, w Polsce pewnie jakaś Sika)
- opalarka, śrubokręt, coś do obróbki drewna
Pomysł miałem taki, żeby karnisze zamocować po podsufitki. Jedyny problem był taki, że podsufitka to w zasadzie cienka warstwa włókna szklanego... Wymyśliłem więc taki sposób – w miejscu mocowania uchwytu karnisza do karoserii pod podsufitką przykleiłem deskę. Gdzieniegdzie trzeba było nadać desce kształt przetłoczeń. Mocowanie przy słupku wyszło mi w plastikowych osłonach słupka. Tam też wkleiłem deskę, do której potem przykręcałem wkrętami uchwyty. Aby nadać karniszowi wymagany kształt, musiałem go podgrzać opalarką (ponoć suszarka też daje radę). Przy formowaniu na ciepło trzeba się uzbroić w cierpliwość – jak karnisz był na tyle ciepły, że wyginał się tak, jak chciałem, to aby zachować kształt musiałem chwilę odczekać, aby plastik ostygł. Grzałem – formowałem – trzymałem w miejscu montażu ok 30-45 sek sprawdzając po tym czasie, czy się pod ciężarem nie odkształca. W ten sposób nadałem karniszowi fajny zaokrąglony kształt.
W miejscu zejścia się dwóch stron wygiąłem końcówki karnisza naprzeciwsobnie – jedną w stronę szyby a druga w stronę środka kabiny. Tak przygotowane karnisze były gotowe do montażu. Klej wysechł, mogłem przykręcić uchwyty karnisza i zamontować go. Potem tylko żabki i zasłonki. Jeden dzień roboty i efekt końcowy zadowalający
Opis do zdjęć:
01 i 02 - żółtymi kółeczkami zaznaczyłem miejsca montażu uchwytów. Nie wszystkie jeszcze są widoczne
03 - łączenie karniszy wygięte naprzeciwsobnie
04 - zasłonki nachodzą na siebie
05 - daszek w górze
06 - daszek w dole
07 - zasłonki zasłonięte
Oprócz tych zasłonek mam też zasłony termiczne (zielone widoczne na jednym ze zdjęć). Ale w lato, gdy często wstaję pierwszy, mogę sobie usiąść z przodu i nie przeszkadzać reszcie kamperowiczów.
01-strona prawa.JPG Prawa strona. Na żółto zaznaczyłem miejsca montażu uchwytów karnisza |
 |
Plik ściągnięto 39 raz(y) 107,73 KB |
02-strona-lewa.JPG Lewa strona. Na żółto zaznaczyłem miejsca montażu uchwytów karnisza |
 |
Plik ściągnięto 27 raz(y) 130,35 KB |
03-laczenie.JPG Łączenie wygięte, żeby zasłonki zachodziły na siebie i nie było szpary |
 |
Plik ściągnięto 31 raz(y) 257 KB |
04-laczenie zaslonki.JPG Tak zasłonki zachodzą na siebie |
 |
Plik ściągnięto 25 raz(y) 249,59 KB |
05-blenda w gorze.JPG Daszek w górze |
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 242,26 KB |
06-blenda w dole.JPG Daszek w dole |
 |
Plik ściągnięto 22 raz(y) 153,27 KB |
07-zasloniete.jpg Efekt końcowy |
 |
Plik ściągnięto 24 raz(y) 249,37 KB |
|
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/188 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2017-02-11, 07:53
|
|
|
Super robota.Kolor zasłonek przepiękny.Będę próbował coś takiego zrobić u siebie. |
|
|
|
 |
marcinw32
trochę już popisał
Twój sprzęt: citroen jumper
Nazwa załogi: BM
|
Wysłany: 2017-02-11, 07:59
|
|
|
Git robota ,mnie też już ta zima z lekka denerwuje poszedł by coś człowiek porobił przy aucie a tu dzisiaj rano u nas w Kaczkach -17 C |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 232/165 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2017-02-11, 08:02
|
|
|
wow! super ładnie to zrobiłeś, a i materiał na zasłonkę ciekawy użyłeś .
Dobrze że przypominasz tematem co mogę jeszcze przed sezonem u mnie zmienić ...
Moja obecną , to jest oryginalna - przyklejana do szyby na przyssawki.
Zasłonka jest okay ale to klejenie pozostawia nieładne ślady na szybie ...
ile zakładania zasłonki podczas wyjazdu tyle kółeczek na szkle- i to idzie na nerwy najbardziej |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2017-02-11, 08:15
|
|
|
Dziękuję bardzo
Taki kolor zasłonek mamy w całym kamperku - za wyjątkiem termicznych zasłon za fotelami pierwszego rzędu. Do tego małżonka uszyła też pokrowce na jaśki z tego materiału Całość się ładnie komponuje |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|