Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper - Van dla programisty - Mercedes CS Cosmo?
Autor Wiadomość
arboooz 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-02-13, 23:15   Kamper - Van dla programisty - Mercedes CS Cosmo?

Witam wszystkich!

Nie udało mi się odnaleźć działu, w którym powinienem się przedstawić, dlatego zrobię to pokrótce tutaj.

Jestem programistą, który wspólnie z dziewczyną planuje nabyć kampera, podróżować po cieplejszych zakątkach europy i pracować zdalnie.

Co do samochodu to chcielibyśmy, aby był stosunkowo mały (do 6m, tak aby swobodnie poruszać się po miastach), posiadał toaletę, prysznic, ciepłą wodę, ścieki, idealnie jakby miał miejsce do spania dla 4 osób, ale dla dwóch też by było okej, stolik przy którym można by było stosunkowo wygodnie pracować. Z tego co udało mi się już do tej pory wyszukać, powinniśmy patrzeć na kategorie Camper - Vanów. Budżet który chcemy na to wykorzystać to około 120-150 tyś zł, przy czym planując sprzedaż samochodu za 2-3 lata nie chcielibyśmy stracić na tym więcej niż 30 tyś złotych. Auto nie starsze niż z 2010 roku, przebieg gdzieś do 120 tyś.

Tak się składa, że mój niemiecki kolega z pracy, ma na sprzedaż samochód, który jest co prawda ponad mój budżet, ale wydaję się być idealną i w dodatku, co ważne, sprawdzoną opcją:

Mercedes Sprinter CS Cosmo: http://www.cs-reisemobile..._ecosmo2013.pdf

Samochód posiada 180km, przebieg 125 tyś, kupiony był w 2009 roku za 95 tyś euro, kolega nabył go rok temu w kwietniu za 48 tyś, teraz chciałby za niego 45 tyś euro.

Oferta dla mnie kusząca, jednak z tego co się zorientowałem, w przypadku importu tego samochodu, ze względu na pojemność jego silnika musiałbym do niego doliczyć akcyzę 18%!

Zastanawiam się czy ta opłata na pewno dotyczy tego samochodu i czy może jest możliwość aby jakoś ją uniknąć, na przykład:

* Mógłbym zarejestrować samochód w Niemczech, kolega zaoferował możliwość zameldowania się u niego w domu, ale problem jest taki, że z tego co się orientuję, nie mogę mieć samochodu zarejestrowanego tam jeżeli mieszkam w Polsce dłużej niż przez pół roku.
* Może moglibyśmy się dogadać i wpisać niższą wartość samochodu na umowie, ciekawy jestem jak celnicy wyceniają tego typu kampery, teoretycznie 8 letni Mercedes Sprinter nie jest zbyt dużo wart.. Opcja ta niesie za sobą jednak inny problem, kupując AC chciałbym go ubezpieczyć od wyższej kwoty. Poza tym wolałbym uniknąć takiego kombinowania..

Kolejnym problemem, który przychodzi mi do głowy jest późniejsza sprzedaż tego pojazdu. Większość samochodów, które widzę na sprzedaż na polskich stronach, jest dużo tańsza niż na niemieckich. Oczywiście, z super niskim przebiegiem, no i wiadomo 99% jest importowana z Niemiec. Dlatego wydaję mi się, że będzie go bardzo trudno sprzedać w Polsce, w Niemczech prawdopodobnie też, bo który Niemiec chciałby importować samochód z Polski?

Dlatego może jednak zdecyduje się na jakąś tańszą opcję. Oferty które wyglądają interesująco to na przykład:

* https://www.olx.pl/oferta...html#17b640d9a4
* http://suchen.mobile.de/f...00&pageNumber=2
* http://suchen.mobile.de/f...ml?id=237158585

Pytania do fachowców:

* Czy znacie w Polsce sprawdzonych producentów, którzy sprzedają vany z zabudowami tego typu, może warto by się było zastanowić nad nowym samochodem?
* Czy tego typu samochód z silnikiem 2.0 to jest opcja warta zachodu? Da się to w ogóle rozbujać do jakiejś rozsądnej prędkości np 130km/h?
* Na co uważać przy wyborze tego typu auta, słyszałem na przykład, że samorobne zabudowy bywają bardzo głośne, czy od zabudowy dobrego producenta można wymagać, że będzie w środku w miarę cicho?
* Czy znacie w Polsce miejsca, które zajmują się sprzedażą tego typu samochód. W Niemczech widziałem funkcjonują ogromne giełdy sprzedające, czasem nawet setki używanych kamperów.
* Linki do jakichś polskich serwisów sprzedających kampery. Jest coś lepszego niż OLX i Otomoto?

Pozdrawiam i przepraszam za długi post i dużą liczbę pytań ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

wirefree 
stary wyga

Twój sprzęt: EuraMobil
Otrzymał 11 piw(a)
Wysłany: 2017-02-13, 23:54   

Ogólnie rzecz biorąc mercedes nazywany jest Rostwagen i raczej nalezy go omijac szerokim łukiem a ta cena to w ogole jakis kosmos.

Viero
[Usunięty]

Wysłany: 2017-02-14, 00:23   

Jeśli chcesz podrozowac w komforcie i pewnie to tylko Mercedes , a jeszcze jak jest z silnikiem 3l [V6] 184 KM to już jazda tym sprzętem to czysta przyjemność , jest super cicho i normalnie rozmawiasz z druga osoba , co w innych wynalazkach typu Fiat , itp. nie da się . Przez wiele lat korzystałem z wypożyczalni , przetestowałem wszystkie marki do czasu kiedy nie wynająłem Mercedesa , od tego już nie chciał bym jechać w podróż niczym innym oprócz Mercedesa , oprócz CS masz jeszcze HRZ , Bresler , La strade oni robia zabudowy na Mercedesie typu Van , ma tylko jedna wade jest cholernie drogi , ale warto , bo trzyma wysoko cene , 10-cio letni jest droższy od nowego innej marki .

wirefree 
stary wyga

Twój sprzęt: EuraMobil
Otrzymał 11 piw(a)
Wysłany: 2017-02-14, 00:54   

Bla Bla Bla bełkot marketingowy , ten komfort to tylko ss klasse a reszta to bele co rdzewiejace po 10 latach rostwagen to po polskiemu rdzewiejacy samochod taka ma opinie u niemcow[/list]

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 113/163
Wysłany: 2017-02-14, 01:16   

Z tym korodowaniem Sprinterów to jest różnie mój rocznik 1999 jeszcze nie rdzwieje ale za 10 lat może zacznie, ciężko powiedzieć. Może poprzedni użytkownik miał jakiś magiczny wpływ na mój egzemplarz :spoko

bart.ek 
zaawansowany

Twój sprzęt: E86
Piwa: 6/6
Wysłany: 2017-02-14, 08:59   

Czym się różni camper dla programisty od campera powiedzmy dla księgowego? :szeroki_usmiech

frólik 
zaawansowany

Twój sprzęt: Frólikowóz
Piwa: 28/30
Wysłany: 2017-02-14, 09:14   

Adresem IP elektrobloku ? :spoko
Knaus Sun Traveller 2005
Bavaria i71 2008

www.campervan.pl
https://www.facebook.com/budowakamperow/

Wyświetl szczegóły
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 268/75
Wysłany: 2017-02-14, 09:32   

Fakt faktem Mercedes ma tendencje do korodowania i wyjątki tego nie zmienią.
Autko bardzo fajne , ale i drogie. Możesz dogadywać się z kolegą aby obniżył cenę i zameldował Ciebie u siebie w "D" , co pozwoli sprzedać kampera po czasie na niemieckich blachach jako z Niemiec.

Fiaty z reguły nie rdzewieją , mają szeroko rozstawioną tylną oś , silniki dobrze sprawujące się z dużym obciążeniem czyli jak ulał do kampera. :szeroki_usmiech

Wybór należy do Ciebie. :spoko

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 124/5
Wysłany: 2017-02-14, 09:54   Re: Kamper - Van dla programisty - Mercedes CS Cosmo?

arboooz napisał/a:
* Czy znacie w Polsce sprawdzonych producentów, którzy sprzedają vany z zabudowami

Ja mogę polecić firmę EBAC ze Stolna. Zrobili mi kampera "na miarę" na mojej bazie i śmigam nim szósty rok bezawaryjnie.

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 240/267
Wysłany: 2017-02-14, 11:51   

Mercedes produkuje aktualnie chyba najbardziej korodujące vany. Sam szukałem bazy w okolicach 5-7 letniej. Wszystkie mają zjedzone progi, doły drzwi a często nawet płaskie blachy.
Mercedes to jest jakiś k... żart.
Jeśli jakiś nie jest na pierwszy rzut oka zjedzony, to z reguły ma inny kolor dolnej połowy, co znaczy, że już był naprawiany i aktualnie jest jeżdżącą miną.
Może są jakieś wyjątki, ale ja dałem sobie spokój. Tylko trojaczki, ewentualnie jeszcze rozważam Iveco.

Z drugiej strony też mnie zastanowiło czym ma się różnić kamper dla programisty od kampera dla nawet choćby budowlańca czy kogoś z innej branży?
Dziś laptopa używa w kamperze każdy, sporo osób ma drukarki itd.
Chyba, że planujesz mieć duże biurko, rozmiar domowy ze stacjonarnym, prądożernym komputerem, kilka monitorów + fotel na kółkach itp. Do tego mocne łącze internetowe itd.
Wtedy fakt, wymaga to kilku zmian w projekcie. Ale w takiej sytuacji raczej ciężko będzie znaleźć gotowego używanego kampera dla programisty. :-/
Budowa domka ze złomka

bart.ek 
zaawansowany

Twój sprzęt: E86
Piwa: 6/6
Wysłany: 2017-02-14, 12:08   

jeśli idzie o korodujące Sprintery: https://www.facebook.com/...9681958/?type=3

arboooz 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-02-14, 12:20   

bart.ek napisał/a:
Czym się różni camper dla programisty od campera powiedzmy dla księgowego? :szeroki_usmiech

Prawdopodobnie niczym. Chciałem po prostu wyjaśnić, że samochód będzie służył mi (i w sumie mojej dziewczynie również) do pracy na laptopach. Także, ważnym jego elementem jest możliwość przerobienia biurka na większe i możliwość obrócenia foteli kierowcy i przedniego pasażera.

Co do Mercedesów, widzę opinie tutaj na forum są podzielone, ale moje obawy związane z tym, że ciężko będzie sprzedać taki samochód w Polsce wydają się potwierdzać.

Wiadomo, Niemcy inaczej podchodzą do rodzimych samochodów. Wstępnie analizując oferty na mobile.de stwierdziłem, że tego typu samochody tyle tam kosztują i taka cena wydawała się rozsądna, porównując je jednak z Polskim rynkiem wydaję się wysoka. Pewnie wynika to, między innymi z tego, że w Niemczech łatwiej jest kupić samochód od pierwszego właściciela, który dba o samochód, garażuje go i serwisuje w autoryzowanych serwisach. U nas z kolei, większość ofert handlarzy wygląda atrakcyjnie bo handlarze szukają okazji, wyeksplotowanych samochódów, którym można podkręcić przebieg, więc niestety trafiają się nam gorsze sztuki.

Jeżeli nie Mercedes to jakie marki polecacie? Mój kolega z Niemiec przede wszystkim odradził mi kupno Fiata :-P

krzlac napisał/a:
Ja mogę polecić firmę EBAC ze Stolna. Zrobili mi kampera "na miarę" na mojej bazie i śmigam nim szósty rok bezawaryjnie.

Wczoraj właśnie przez Twój profil trafiłem na ich stronę, wygląda ona jednak na nieodświeżaną przez dłuższy czas. Orientujesz się może, czy dalej działają? Podobają mi się ich konstrukcję, ciekawy jestem ich jakości. Ile trwa taka przeróbka i jakiego rzędu kosztów należy się spodziewać w przypadku przeróbki własnej bazy?

Będę wdzięczny za więcej poleceń firm tego typu.

arboooz 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-02-14, 12:21   

bart.ek napisał/a:
jeśli idzie o korodujące Sprintery: https://www.facebook.com/...9681958/?type=3

Rozumiem, że jeżeli zobaczę taką bazę to nie brać..? ;)

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 303/15
Wysłany: 2017-02-14, 12:36   

moim zdaniem wygląda to tak:
jeżeli zamierzasz w kamperze mieszkać, to musiałbyś mieć możliwość przynajmniej wyprostować się i rozłożyć ręce wewnątrz.
to co pokazałeś jest do jeżdżenia, ale nie do mieszkania. jeżeli jedziesz z Polski do Hiszpanii, tam stajesz na kempingu, mieszkasz pod markizą, a jedynie śpisz wewnątrz, to te pojazdy się nadają.
każdy współczesny kamper typu półintegral z 6-biegową skrzynią pozwala na podróżowanie z szybkością 120-130 z umiarkowanym zużyciem paliwa.
natomiast jeżeli zamierzasz mieszkać w kamperze z kobietą, to jeżeli ma on zbiornik wody poniżej 140l nie starczy Ci na dobę, a jeżeli toaleta nie będzie oddzielona od łazienki, życie stanie się koszmarem i szybko wyleczysz się z kamperów.

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 124/5
Wysłany: 2017-02-14, 13:36   

arboooz napisał/a:
Wczoraj właśnie przez Twój profil trafiłem na ich stronę, wygląda ona jednak na nieodświeżaną przez dłuższy czas. Orientujesz się może, czy dalej działają? Podobają mi się ich konstrukcję, ciekawy jestem ich jakości. Ile trwa taka przeróbka i jakiego rzędu kosztów należy się spodziewać w przypadku przeróbki własnej bazy?Będę wdzięczny za więcej poleceń firm tego typu.

Działają, działają. Należy dzwonić do pana Bartka -właściciela. Co do kosztów to właśnie z nim.
Koszt zależny od zakresu prac - Ty zamawiasz wg swoich potrzeb. Robota trwa od 4 do 6 tygodni. Wg mnie jakość b.dobra.

Odpowiedz do tematu