Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
DUCATO III - Xenony
Autor Wiadomość
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 501/29
Wysłany: 2020-02-14, 23:31   DUCATO III - Xenony

Mam pytanie, czy Ducato III (wersja po 2010) występowały fabrycznie z reflektorami Xenonowymi ?
Przypuszczam że nie , ponieważ nigdzie nie udało mi się znaleźć takich reflektorów jako część zamienna. Jedyne co wyskakuje po wpisaniu w wyszukiwarkę , to nie fabryczne przeróbki.
Próbowałem się dzisiaj cokolwiek dowiedzieć w salonie Fiata, ale zrezygnowałem zaraz po tym jak rozmówca poinformował mnie, że jak mu podam VIN to mi powie czy ten egzemplarz miał takie reflektory zainstalowane czy nie ......... :gwm
Na co dzień jeżdżę samochodami, które mają reflektory Led'owe i jak wsiadam do kampera to się czuję jakby mi prądu brakło :lol:
Led'owych do tego na pewno nie założę, ale nawet xenony poprawiły by sprawę .
Na rynku jest pełno zestawów HID, nawet kompletne Bi-Xenony z soczewkami montowane w miejsce żarnika H7 (czyli praktycznie bez ingerencji w lampę), ale jak wiadomo i jakość i status prawny takich wynalazków jest raczej wątpliwy.
Najlepiej było by założyć fabryczne ........ tylko, no własnie ........ czy takie w ogóle istnieją ?
Postaw piwo autorowi tego posta

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2020-02-15, 00:11   

Widziałem kiedyś jakąś ofertę firmy bodajże z Łomianek pod Wawą. Specjalizują się w przeróbkach reflektorów (można wygooglować). Cuda wianki robią, bajeranckie paski led, xenony itp (podobno na markowych podzespolach). No ale formalnie to będzie rzeźba...

Bajaga&Instruktori

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 486/396
Wysłany: 2020-02-15, 08:11   

Ducato III od 2006 do 2014 nie miało nigdy ksenonów nawet w opcji.
Ducato III od 2014 do nadal czyli po lifcie nie miało nigdy ksenonów nawet w opcji.
Czyli zostajemy przy reflektorach fabrycznych. Bo rzeżba ze światłami podczas podróży zagranicznych zwłaszcza w Austrii :haha: nie wchodzi w grę :bigok

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 501/29
Wysłany: 2020-02-16, 01:19   

Dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem to jeszcze dzisiaj i faktycznie xenonów w Ducato nie uświadczysz .
Szkoda , bo myślałem że będzie prościej. Tak czy inaczej te reflektory jakie są , na dłuższą metę są nie do przyjęcia, pozostaje więc rzeźba
Przejrzałem z grubsza co jest na rynku i wygląda na to , że raczej coś się wybierze.
Bi-Xenon z soczewką dobrej firmy instalowany w miejsce H7 , w taki sposób aby szybko i bez problemowo można było wrócić do oryginału , to na chwilę obecną rozwiązanie za którym będę się rozglądał.
Jeśli ktoś ma lepszy pomysł to uwagi mile widziane (merytoryczne :spoko )
Najważniejsze aby dobrze świeciło i nie wymagało przeróbki samej lampy w taki sposób , który uniemożliwi powrót do H7. Na pewno instalacja elektryczna musi być dołożona a nie zmodyfikowana obecna , tak aby pozostały oryginalne wtyczki .
Temat homologacji itp. mało istotny bo i tak wiadomo, że co by nie robić i czego nie zainstalować to i tak nie będzie po przepisach, więc bez sensu o tym dyskutować.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2020-02-16, 09:01   

Joko, nie warunkuj przeróbki możliwością powrotu do oryginału. Tanie będzie przerobić profesjonalnie a potem ewentualnie kupić 2 nowe oryginalne reflektory :idea

Szukałeś do Citro i do Peu? Myślę że wynik będzie podobny, ale poszperać możesz dla pewności.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/602
Wysłany: 2020-02-16, 09:23   

No i jaszcze spryskiwacze i samopoziomowanie :-P

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/602
Wysłany: 2020-02-16, 09:24   

joko napisał/a:
Jeśli ktoś ma lepszy pomysł to uwagi mile widziane (merytoryczne

dobre okulary dla szofera :chytry

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 486/396
Wysłany: 2020-02-16, 13:45   

A co chcesz do Citro i Peugeota szukać jak produkują wszystkie trzy w jednej fabryce włoskiej o nazwie Sevel. Transit tyż ni mo :bajer

RoWeRs 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: T6 california
Piwa: 12/4
Wysłany: 2020-02-16, 14:03   

Mimo, że żarówki retrofit led świecą poprawnie i osram bardzo zabiega o legalizację takowych, to wydaje mi się, że nigdy do tego nie dojdzie. Problem z poprawnym montażem żarówki w gnieździe czy też ponownym osadzeniem reflektora – minimalne odstępstwa mogą powodować oślepianie. Do tego dochodzi jeszcze brak poziomowania, o którym wspominał SlawekEwa.

Jeżenie z niehomologowanymi żarówkami czy lampami może mieć opłakane konsekwencje, gdy udowodnią Ci, że byłeś sprawcą drogowego nieszczęścia w wyniku oślepienia.

Pozostaje Ci przetestowanie żarówek np. Philips Racing Vision lub zmiana auta ;)

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2020-02-16, 15:08   

LukF napisał/a:
A co chcesz do Citro i Peugeota szukać jak produkują wszystkie trzy w jednej fabryce włoskiej...

Żarówkowe. A jak rozkapryszony prezesunio w Cytrynce postanowił że rozszerzy swe fury o LED/ksenon to i producent inny może być.
Filozofuję se :mrgreen:
.
.
.
RoWeRs napisał/a:
...
Jeżenie z niehomologowanymi żarówkami czy lampami może mieć opłakane konsekwencje, gdy udowodnią Ci, że byłeś sprawcą drogowego nieszczęścia w wyniku oślepienia.
...

Jeździ tego na "homologowanych" ledach pełno, szczególnie 20+ letnie auta w młodych rękach miszczuf kierownicy.
I ja próbowałem, serio. Wywaliłem po 3 dniach ponad 2 stówy.
Radio traci na odbiorze i to znacząco, sam strumień świetlny skierowany na boki lustra a nie do góry (dla świateł mijania) efekt był taki że oślepiałem pieszych z lewej i prawej a sam drogi nie widziałem. Oczywiście mowa o soczewkach z przysłonami.

Kuba L. 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
Piwa: 19/47
Wysłany: 2020-02-16, 15:33   

A ja Ci joko polecam oryginalne żarówki ledowe Philips X-treme - dają +200% światłą, świecą nieziemsko mocno, kreska odznacza się idealnie przegląd na stacji diagnostycznej przechodzą bez problemu ale oczywiście homologacji nie posiadają :haha: choć kosztują na alle 700,00pln.. także w tym przypadku nie mówimy o jakichś chińskich "zamiennikach" za około 200,00pln o których chyba wspomniał Socale jeżeli dobrze zrozumiałem odpowiedź kolegi. :spoko

P.S. Te żarówki świecą na moje oko 2x mocniej od zwykłych xenonów, akurat mam porównanie.

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2020-02-16, 17:08   

Kuba L. napisał/a:
stacji diagnostycznej przechodzą bez problemu ale oczywiście homologacji nie posiadają
Nawet gdyby posiadały to i tak nie powinny przejść przeglądu , (diagnosta dał dupy )
Jakaś upierdliwa szczegółowa kontrola i koniec jazdy wraz z zabranym dowodem :diabelski_usmiech
źródło światła może być tylko takie , do jakich producent homologował reflektor . :spoko

suzu4x4 
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Piwa: 15/1
Wysłany: 2020-02-16, 21:41   

Kuba L. napisał/a:
A ja Ci joko polecam oryginalne żarówki ledowe Philips X-treme - dają +200% światłą, świecą nieziemsko mocno, kreska odznacza się idealnie przegląd na stacji diagnostycznej przechodzą bez problemu ale oczywiście homologacji nie posiadają :haha: choć kosztują na alle 700,00pln.. także w tym przypadku nie mówimy o jakichś chińskich "zamiennikach" za około 200,00pln o których chyba wspomniał Socale jeżeli dobrze zrozumiałem odpowiedź kolegi. :spoko

P.S. Te żarówki świecą na moje oko 2x mocniej od zwykłych xenonów, akurat mam porównanie.

też mam problem ze światłami jak się przesiadam z osobówki do kampera, zastanawiałem się nad tymi ledami i mam dwa pytania, czy się grzeją mocniej niż zwykłe H7 i czy mieszczą się w lampach tak że można założyć tę gumową zaślepkę z tyłu lampy żeby się tam nie dostawał kurz i wilgoć ?

Kuba L. 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
Piwa: 19/47
Wysłany: 2020-02-16, 22:32   

Mam doświadczenie z modelem HIR2 - Toyota, nie zaobserwowałem przegrzewania się lampy czy coś w tym stylu, montaż zajmuje około 10min w miejsce starych żarówek (żadnych przeróbek), wszystko się mieści do środka lampy, lampa z tyłu zamknięta gumową klapką. Na tej żarówce z tyłu jest radiator chłodzący który powiększa długość tej żarówki led w stosunku do zwykłej - cała różnica. :spoko

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2020-02-16, 22:38   

suzu4x4 napisał/a:
...
czy się grzeją mocniej niż zwykłe H7 i czy mieszczą się w lampach tak że można założyć tę gumową zaślepkę
...

Nie grzeją mocniej, ale mają niższą temperaturę wytrzymałości.
Zazwyczaj są wbudowane wentylatory pompujące powietrzem dla schłodzenia radiatora bo grzeją znacznie lecz słabiej niż H7, wolfram lubi wysokie temperatury i znosi to wielolepiej niż LED którego trzeba chłodzić. Lustra nie wypalą, nie ma szans.
Moje się mieściły pod gumami ale każde auto ma różne wymiary żarówka<>guma

Odpowiedz do tematu