TRANSFORMACJA Ford Custom na Ford Nugget Westfalia |
Autor |
Wiadomość |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2017-04-05, 11:16 TRANSFORMACJA Ford Custom na Ford Nugget Westfalia
|
|
|
Po małej przerwie odnawiam temat przebudowy.Okna boczne wklejone, mają możliwość otwierania nawet w czasie jazdy. Dwa miesiące trwała akcja żeby oddzielić dach laminatowy od dachu blaszanego dawcy, upierdliwe to było, ale udało się. Teraz pytanie do znawców? Jakiego spoiwa użyć żeby było profi w celu połączenia dachu laminatowego z dachem blaszanym auta przebudowywanego. Westfalia użyła czegoś czarnego, cięło się to ciEżko jak oponę od Tira. Wkleja fotki dla przypomnienia jak ma to wyglądać
Ford przed.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 8205 raz(y) 136,67 KB |
po przebudowie.png
|
 |
Plik ściągnięto 43 raz(y) 95,18 KB |
|
|
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
Twój sprzęt: Tabbert na MB
|
Wysłany: 2017-04-05, 12:25
|
|
|
Darek powodzenia życzę i wiem, że wyjdzie lepiej niż z fabryki.
Czarne to pewno klej do szyb, ale oczywiście znawcą nie jestem i nie wiem. |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
|
Wysłany: 2017-04-05, 12:32
|
|
|
miklo75 napisał/a: | Darek powodzenia życzę i wiem, że wyjdzie lepiej niż z fabryki.
Czarne to pewno klej do szyb, ale oczywiście znawcą nie jestem i nie wiem. | . Dzięki, akurat żeby zrobić lepiej niż fabryka to w tym przypadku żaden problem. Jak powrzucam fotki oryginalnych rozwiązań Westfalii, to wiele osób nie da wiary, że można tak spartolić. O braku nawet szczątkowej izolacji nie wspomnę |
|
|
|
 |
elspasoo
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato 2,8 Jtd Autostar Auros 448
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Maj 2010 Piwa: 4/5 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: 2017-04-05, 12:45
|
|
|
Zapewne jest to montowane na klej poliuretanowy, jeśli jest to wystawiona na promienie słoneczne to proponuje może Sikaflex 295UV , jest w kolorze czarnym, szarym i białym. |
_________________ Ford Transit Westfalia Nugget '89 Swap na 2,3 16V + automat |
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
Twój sprzęt: Tabbert na MB
|
Wysłany: 2017-04-05, 12:45
|
|
|
O braku nawet szczątkowej izolacji nie wspomnę [/quote]
Może skoro niema to niepotrzebna. Ktoś już pisał, że w Hymerach za ileś tam dziesiąt tysięcy euro też nie ma.
Rozumiem, że ten z pierwszego zdjęcia to Twoja baza. Napisz coś więcej, jakie DMC udało się załatwić itd.
Te okienka mnie zaintrygowały, że nawet się otwierają w czasie jazdy. |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
|
Wysłany: 2017-04-05, 14:46
|
|
|
miklo75 napisał/a: | O braku nawet szczątkowej izolacji nie wspomnę |
Może skoro niema to niepotrzebna. Ktoś już pisał, że w Hymerach za ileś tam dziesiąt tysięcy euro też nie ma.
Rozumiem, że ten z pierwszego zdjęcia to Twoja baza. Napisz coś więcej, jakie DMC udało się załatwić itd.
Te okienka mnie zaintrygowały, że nawet się otwierają w czasie jazdy.[/quote] Otwieranie do może za dużo powiedziane, uchylają się takie małe kwadraciki na środku okna, widać dobrze taki kwadracik na fotce orginalnego Nuggeta. Bazę trafiłem w miarę fajną 2015 rok 22000 km przebiegu, DMC 2,9t. Ładowność 1050 kg. Zabudowę szacuję ( trochę pobawiłem się moimi wagami) na około 500 kg, więc spokojnie 500 kg powinno zostać na załogę i graty. Autko compaktowe więc spokojnie się z wagami pomieści. Bardziej cieszy minę to że prędkie jest pod 190 km/h da się bujnąć, z Hochdachem niech zostanie przelotowej 160 km/h , czyli Gardę mam w zadięgu 10h. No i na haku 2,5t co mnie dziwi przy takim kurduplu |
|
|
|
 |
vwyogi
zaawansowany

Twój sprzęt: James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
|
Wysłany: 2017-04-05, 15:22
|
|
|
Do klejenia sikaflex 252. Jest to klej sugerowany przez Westfalia do połacznia dachu takiego jak Twój tylko w James Cook, nawet chyba gdzieś mam ori instrukcje z Westfalii.
Izolacji nie ma bo to auto na lato to niepotrzebna . U mnie była ( auto z końca lat 90 tych ) ale w formie pianki o grubości 1cm pokrywająca z 60% powierzchni ścian bocznych. O klejeniu na styk i eliminacji mostków termcznych nawet nie było mowy. Powodzenia zapowiada się ciekawy projekt |
_________________ Sprinter Westfalia James Cook 1998 2.9TD |
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 196/350 Skąd: Kolumna
|
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
|
Wysłany: 2017-04-05, 17:03
|
|
|
Fotki porobię jak będę wycinał dach w bazie, jeszcze parę dni potrzeba żeby laminat i listwy potrzebne do montażu oczyścić z resztek spoiwa nałożonego przez Westfalię. Klej, faktycznie jakiś sikaflex trzeba będzie użyć i to na oko 10 kg, Westfali grubo tego dała i z rozmachem . Dobrze że mam na wyposażeniu wyciskarkę elektryczną do kartuszy, bo ręczną to było by słabo. Po oddzieleniu dachu dawcy od laminatu widać kunszt monterów, cileli flexem i to nawet krzywo, krawędz po cięciu zapaćkana podkładem antykorozyjnym przy pomocy pędzla. |
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

|
Wysłany: 2017-04-05, 19:34
|
|
|
Pamiętam jak mi pokazałeś podłogę westafaliową? Nic mnie już nie zdziwi. Nie dziwota, że planów elektryki nie udostępniają. To by się pewnie niejeden świstak zdziwił. Same dziwy wyszły |
_________________ Moje miescówki w Grecji »»» https://bonvoyage-travel.eu/maps/
 |
|
|
|
|
 |
vwyogi
zaawansowany

Twój sprzęt: James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
|
Wysłany: 2017-04-06, 11:21
|
|
|
jeszcze pytanie co do izolacji to może dodatkowa izolacja była za dopłatą? moze ktoś ma gdzieś cennik Nugetta z tamtych lat i w opcjach by było, ze trzeba dopłacic np. z 500euro i mało kto się decydował. |
_________________ Sprinter Westfalia James Cook 1998 2.9TD |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
|
Wysłany: 2017-04-10, 11:45
|
|
|
przygotowuje się do zrobienia dziury w dachu i nałożenia czapki. Po konsultacjach w sklepie z klejami wybór padł na to co w kartonie, mam nadzieję że 8 kiełbas po 600g wystarczy.
klej.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 7659 raz(y) 117,78 KB |
|
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

|
Wysłany: 2017-04-10, 11:56
|
|
|
Powodzenia w klejeniu czapeczki Fotki pstrykaj dla potomnych. |
_________________ Moje miescówki w Grecji »»» https://bonvoyage-travel.eu/maps/
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2017-04-10, 20:56
|
|
|
A to sie elektryczny pistolecik posiada Tak to mozna ,bo jakby recznym na caly dach to pecherze pewne .Rob Darek zdjecia,chetnie popatrzymy.A tak z innej beczki,wiesz ,czy na Raptorze da sie polysk uzyskac?Bo pojutrze Raptoruje calego kamperka,pryskam go pistoletem 2.0,ale ciekawi mnie czy wyjdzie mat czy da sie to jakos nablyszczyc |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
|
Wysłany: 2017-04-10, 21:39
|
|
|
tom-cio napisał/a: | A to sie elektryczny pistolecik posiada Tak to mozna ,bo jakby recznym na caly dach to pecherze pewne .Rob Darek zdjecia,chetnie popatrzymy.A tak z innej beczki,wiesz ,czy na Raptorze da sie polysk uzyskac?Bo pojutrze Raptoruje calego kamperka,pryskam go pistoletem 2.0,ale ciekawi mnie czy wyjdzie mat czy da sie to jakos nablyszczyc |
Połysk to może nie bardzo, ale nie jest też matowy, taki idealny powiem Jak coś pryśniesz wklej fotki bardzom ciekaw |
|
|
|
 |
|