Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2010-04-23, 23:44
ogrzewanie Trumatic
Autor Wiadomość
jacekk 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: dethleffs A 462 1,9 D
Wysłany: 2009-04-18, 20:57   ogrzewanie Trumatic

Posiadam zabudowe Dethfels z 1994 r i mam wspomniane ogrzewanie. Zabudowa na bazie ducato 1. Probowalem wlaczyc te ogrzewanie ale nie wiem zabardzo jak, dzisiaj nie wyszlo, podlaczylem butle z gazem odkrecilem zawor pod kuchenka z obrazkiem takiego "odkuzacza" nad piecykiem mam regulator tzn pokretlo i na gorze przelacznik w 3 pozycjach 1. od gory wyglada na sile dmochawy, nizej zaznaczone "kropka". 3 najnizej z literka "A". Tyle wiem o tych przyciskach!. Na obudowie jest pokretlo ze skala do 9. Czekalem okolo 10 min i nic wszystko poodkrecalem. ale nie wiem czy gaz sie zapala sam?,
PO wlaczeniu cos pykalo 3 min potem zapalila sie lampka czerwona na dole piecyka,,,,czekalem ale troche sie balem i wylaczylem///prosze o podpowiedz.
Moze cos trzeba jeszcze odkecic?
jak od poczatku to sie uruchamia? krok po kroku jak dla nowicjusza.
jak sprawdzic ze gaz sie spala?
Z gory dziekuje!!!
Postaw piwo autorowi tego posta

Sławek B 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Hobby 650
Piwa: 83/15
Wysłany: 2009-04-18, 21:26   

jacekk napisał/a:
Na obudowie jest pokretlo ze skala do 9.

To pokrętło musisz przekręcić, wcisnąć w dół i przytrzymać przez ok 30 sek. Płomień palnika powinieneś zobaczyć w okienku piecyka.

jacekk 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-04-18, 21:37   

prosze o podzielenie sie doswiadczeniami>>>>>>>>>

jacekk 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-04-18, 21:38   

o ktorym pokretlnie mowisz? pogubilem sie.

Mirekmat
doświadczony pisarz

Piwa: 11/2
Wysłany: 2009-04-18, 22:05   

Witam.
W związku z tym iż jest Pan poczatkującym kamperowcem i nie ma Pan zbytniego rozeznania w sprawach wyposażenia trudno jest coś doradzic na odległośc.Proponuje Panu udzielenie porady bezpośrednio na Pana pojeżdzie.W razie zainteresowania proszę o kontakt 694 553 878.Miłego wieczoru Mirek

wmaker 
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Piwa: 5/20
Wysłany: 2009-04-19, 19:57   

Sławek B napisał/a:
jacekk napisał/a:
Na obudowie jest pokretlo ze skala do 9.

To pokrętło musisz przekręcić, wcisnąć w dół i przytrzymać przez ok 30 sek. Płomień palnika powinieneś zobaczyć w okienku piecyka.

Jeżeli zawór z odkurzaczem to zawór piecyka i reszta jest sprawna ta ww. rada powinna zadziałac. :idea

Jak nic więcej nie wykombinujesz to po spotkaniu z MIREKMATem będziesz wiedział wszystko ponieważ jest w tej dziedzinie ekspertem. :spoko

Powodzenia.

jacekk 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-04-19, 21:16   

Dzieki Wam sie powiodlo Dziekuje!!!!!!!!!!!!
Wszystko OK, Ale moje pytania nie wyrazaja mojego poziomu znajomosci lecz nie chcialbym czegos na sile %popsuc%
Dzieki Wam udalo sie!!!!!!!!!!!! :spoko

jacekk 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-04-19, 21:19   

Mirekmat, :mikolaj Jak nowiciusz jezdzi 15 lat to OK! Dzieki za Twoja Wyczerpujaca odp.
Pozdrowienia dla WETERANOW!

Mirekmat
doświadczony pisarz

Piwa: 11/2
Wysłany: 2009-04-21, 20:53   

Witam.
Panie JackuK jestem tak niepojętny,że nie rozumiem za co dostałem podziękowania.Na wstępie prosi Pan,żeby tłumaczyć jak początkującemu/zrozumiałem,że nie miał Pan nic do czynienia z camperami/ a w ripoście wyjeżdża Pan z 15 latami jazdy tylko nie podał Pan czym.Chciałem pomóc a że mamy do czynienia z gazem i mając informację o początkującym użytkowniku sądziłem,że lepiej wyjaśnić na miejscu niż tłumaczyć na forum nie wiedząc na jakim etapie znajomości jest partner,Czy nie uważa Pan że jest to rozsądne?Życzę miłego wieczoru Mirek

SlawasCVCG 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp 46
Piwa: 5/3
Wysłany: 2012-10-18, 13:25   

Witam
Problem z iskrą w urządzeniu do ogrzewania Trumatic.

Na wstępie powiem, że przeczytałem wszystkie wątki zebrane przez Ele i Andrzeja (48a-ELANKO) i zamieszczone pod tytułem "Ogrzewanie kampera" i przy okazji pozwoliłem sobie skopiować schemat umieszczony poniżej, gdyż nie wiedziałem jak "cytować" obrazki umieszczone w innych wątkach.

Próbowałem odpalić ogrzewanie ale stanąłem na pierwszym problemie (mam nadzieję że to jedyny problem z tym urządzeniem) brak iskry w tym urządzeniu.
Moja Truma jest lustrzanym odbiciem załączonego poniżej obrazka.
Podłączyłem gaz i otworzyłem zawór do trumy, wymieniłem baterie na 2 nowe.
Przekręciłem pokrętło (1-10) na pozycję od 3-5 i wcisnąłem je w celu uzyskania zapłonu. Niestety nie słychać charakterystycznego "pstrykania" a tym bardziej nie widać zapłonu. Następnie zdemontowałem urządzenie iskrownika nr 15 ze schematu przeczyściłem styki dla pewności i dokonałem pomiaru napiecia. Na stykach łączących baterie z urządzeniem było 3,2 V natomiast na stykachy wychodzących do podwójnej wtyczki było ok. 2,5 V. Poza tym zmierzyłem napiecie na środkowym styku w urządzeniu masując go z baterią "-" i było ok. 1 V.

Moje pytania to do czego służą poszczególne przewody wychodzące z tego urzadzenia (15) ?
I czy pomiary które wykonałem pozwolą określić czy urządzenie to działa poprawnie ?
Oraz o czym informuję dioda ?
No i oczywiście pytanie zasadnicze dlaczego brak iskry ?

Nieznam się na zasadzie działania tego urzadzenia ale może osoba która zjadła na tym zęby coś poradzi.

Poza tym może ktoś posiada opis schematu umieszczonego poniżej

szadok
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: przyczłapka
Piwa: 7/20
Wysłany: 2012-10-18, 17:07   

SlawasCVCG napisał/a:
Witam

Moje pytania to do czego służą poszczególne przewody wychodzące z tego urzadzenia (15) ?

Przewody te od podwójnej wtyczki idą do wyłącznika. W pozycji innej niż 0 przewody te są zwierane ze sobą.
Trzeci przewód - ten w środku urządzenia - idzie do iskrownika.

Zewrzyj te dwa przewody - trzeci zostaw podłączony. Jeśli generator będzie działał prawidłowo - powinien dać iskrę.
Wtedy będzie wiadome, że mikrostyk w zaworze gazowym jest uszkodzony, bądź uszkodzona jest krzywka na wyłączniku.
W czasie generowania impulsu dioda mignie.

Jeśli generator nie da iskry, to albo padnięty, albo iskrownik ma zbyt dużą przerwę od palnika (choć też powinno być cyknięcie generatora).

__

"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn" (c)Arystoteles

Wyświetl szczegóły
Yekater 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Home made
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2012-10-18, 18:33   

SlawasCVCG napisał/a:
Poza tym może ktoś posiada opis schematu umieszczonego poniżej
Obrazek

Instrukcja piecyka:
http://3271.file4u.pl/dow...w.file4u.pl.pdf

i jeszcze dodatkowe informacje: http://3271.file4u.pl/dow...w.file4u.pl.pdf instrukcja obcojęzyczna

http://3271.file4u.pl/dow...w.file4u.pl.pdf Truma instrukcja

http://3271.file4u.pl/dow...w.file4u.pl.pdf rysunek rozłożony

http://3271.file4u.pl/dow...w.file4u.pl.pdf rysunek rozłożony
http://3271.file4u.pl/dow...w.file4u.pl.pdf katalog Movera 2012

Rafał54 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 2.8 Burstner 532-2 Active zimowy
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2012-10-26, 22:12   

Witam!
Przeczytałem z zainteresowaniem problemy kolegów z ogrzewaniem, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
W moim kamperku z zabudową Globetrotter A532 ogrzewanie przestało działać co może uniemożliwić nam następne jesienne wyjazdy . Czy może ktoś poradzić co zrobić z tą usterką.
Generator cyka, iskra jest widoczna w okienku, ale gaz nie zapala się. W ubiegłym roku też miałem ten problem i z wielką trudnością uruchomiłem ogrzewanie z tym że nie było regulacji temperatury . Palnik działał bez przerwy i nawet w chłodną noc, po pół godzinie nie dało się wytrzymać i ogrzewanie wyłączałem. W tym roku nawet w ten sposób nie mogliśmy skorzystać z ogrzewania i konieczny był wcześniejszy powrót z wyjazdu.
Pokrętło przyciskałem, ustawiałem w różnych położeniach i nic. Gaz oczywiście odkręcony.Generator iskry uruchamiam ręcznie ponieważ pokrętło regulacji nie włącza go.
Naprawiałem już różne rzeczy w przyczepach i kamperku, ale ogrzewanie nigdy zawodziło więc nie wiem od czego zacząć.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Rafał

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2012-10-26, 22:31   

Rafał54 napisał/a:
więc nie wiem od czego zacząć.

Od wizyty u fachowca.

SlawasCVCG 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp 46
Piwa: 5/3
Wysłany: 2012-11-19, 13:36   

szadok napisał/a:
SlawasCVCG napisał/a:
Witam

Przewody te od podwójnej wtyczki idą do wyłącznika. W pozycji innej niż 0 przewody te są zwierane ze sobą.
Trzeci przewód - ten w środku urządzenia - idzie do iskrownika.

Zewrzyj te dwa przewody - trzeci zostaw podłączony. Jeśli generator będzie działał prawidłowo - powinien dać iskrę.
Wtedy będzie wiadome, że mikrostyk w zaworze gazowym jest uszkodzony, bądź uszkodzona jest krzywka na wyłączniku.
W czasie generowania impulsu dioda mignie.

Jeśli generator nie da iskry, to albo padnięty, albo iskrownik ma zbyt dużą przerwę od palnika (choć też powinno być cyknięcie generatora).

W ubiegły piątek nareście mogłem wykorzystać w praktyce kolegi poradę i udało się odpalić piecyk poprzez zwarcie obu styków, więc albo mam uszkodzenie krzywki na włączniku lub przerwę na którymś przewodzie. Stawiam PIWO !!!

Jak już udało mi się uruchomić ogrzewanie to postanowiłem je przetestować szczególnie, że autem byłem w terenie a temperatura była ok. + 6 C. Ustawiłem na automat i na 5 pozycji regulator gazu po godzinie właściwie temperatura nic w środku się nie podniosła. Przestawiłem na max gaz i kolejną godzinę testowałem i za dużego przyrostu nie zauważyłem na wewnętrznym termometrze. Regulowałem prędkość nadmuchu na pozycji manual ale to też dużo nie zmieniło. Na wylotach powietrze było zaledwie letnie w przyległej do pieca łazience a w pozostałych praktycznie chłodne (kabina kierowcy i pod stolikiem). Mam małego camperka czyli szybko powinien się nagrzać (2 godz grzania to chyba powinna być sauna) według opisów innych użytkowników. "Obudowa pieca" nie nagrzała się na tyle by mogła poparzyć można było chwilę rękę przytrzymać na niej. Przez wizjer wydawało mi się że płomień gazowy nie zmienia się pomimo regulacji od pozycji 1-10. Więc albo regulator nie działa jak powinien a może dysza do przeczyszczenia/wymiany (tak jak zrobiłem w lodówce) ?
A może przyczyna jest jeszcze inna ale nie mam pojęcia.

Odpowiedz do tematu