Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
camper nie z blaszaka
Autor Wiadomość
DINO 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: w planach
Wysłany: 2017-04-15, 06:50   camper nie z blaszaka

Hej
tak przeglądam wątki i większość "tworzy" swoje mobilehomy :D na podstawie blaszaków a co z "miniautobusami" np:
https://www.otomoto.pl/of...r-ID6yKAUF.html
dlaczego nikt nie bierze tego pod uwagę, wydają się szersze i pojemniejsze niż zwykły blaszak, nie mówię o takich, które są zrobione na podstawie blaszaka.
Bo niestety w moim przypadku musi być hak i 2T na nim, do tego wydaje mi się, że taki autobusik jeździ sprawniej i lepiej od ori campera.
Postaw piwo autorowi tego posta

JacekL 
zaawansowany

Twój sprzęt: Malibu T 440 QB
Piwa: 4/9
Wysłany: 2017-04-15, 06:59   

Niestety (miniautobus jak go ładnie nazwałeś) wymaga kategorii prawa jazdy D, a po przeróbce jeżeli w ogóle będzie możliwa kat. C Bo przekracza 3,5 T :roll:

DINO 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-04-15, 07:02   

przeróbka jest możliwa, dzwoniłem, potrzebny kwit o przebudowie itd i diagnosta wystawia swój kwit na to wszystko, ale dopytam jak będę badał motunga.
czyli ograniczeniem jest prawko w sumie.

westa76 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Vw T2 Westfalia, Fiat Ducato w budowie
Nazwa załogi: Miziaki
Piwa: 5/17
Wysłany: 2017-04-15, 11:07   

nie tylko prawko, jeszcze opłaty drogowe, viatoll i inne zakazy związane z wagą, gdyby nie to to już dawno bym zbudował przynajmniej 5t. DMC o ile nie 7,5t
Pozdrawiam
Mariusz

willi7 
doświadczony pisarz

Piwa: 2/1
Wysłany: 2017-04-15, 11:16   

zwróć uwagę na przebiegi, to nie są ciężarówki czy prawdziwe autobusy tylko zwykłe dostawczaki przerobione.

DINO 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-04-15, 11:38   

pojazd specjalny czyli z tego co czytałem brak podatku bo nie zarobkowy, viatol do przeżycia i tak płacę bo zazwyczaj z przyczepą i końmi jadę, a jak dalszy wypad to przyczepa i motung do poruszania się w miastach itd.
zakaz wagowy zazwyczaj 3.5 T kolejna granica to 12T, 5 czy 6 raczej nie widziałem a w taki bym celował.

duende 
zaawansowany

Piwa: 48/62
Wysłany: 2017-04-15, 12:42   Re: camper nie z blaszaka

Dlaczego nie? Jeśli masa, opłaty, przebiegi itd nie jest dla Ciebie przeszkodą, jest jeszcze kwestia izolacji termicznej.
W busie są szyby duże i pojedyncze, co z tego że atermiczne, ciężko z tego wystrugać auto wielosezonowe. Dodatkowo łazienka wypadnie na którejś z szyb, trzeba to jakoś wkomponować. Ale takie adaptacje fabryczne istnieją i są całkiem fajne, kwestia jak to dogrzać lub wychłodzić, w zależności od sezonu:
https://winnebagoind.com/product-classes/class-b
https://winnebagoind.com/products/class-b/2017/era/overview

DINO 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-04-15, 13:39   

nie napisałem, ż eto nie jest problem tylko to, że auto jest samo w sobie "okazjonalne" i raz na jakis czas można przeżyć lekko wyższe opłaty

właśnie myślałem o tych bocznych szybach co ewentualnie z nimi zrobić, ale z drugiej strony to było by wywalenie dwóch-trzech, czyli szafy i wucet, bo w resztę można wsadzić zasłonki a więcej światła to tylko na +

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 499/29
Wysłany: 2017-04-15, 14:12   

Taki oszklony bus nadaje się super na ukrytego kampera. Oszklona powierzchnia wbrew pozorom jest zaletą nie wadą i w/g mnie nie ogranicza możliwości zabudowy w środku.
Wszystkie szybki trzeba przyciemnić piecowo na max. Od środka w miejscach gdzie ma być normalna ściana bez okna, trzeba nakleić czarną nie przepuszczającą folię , na to ocieplenie i wewnetrzne wykończenie ściany (np. sklejka). Okna tam gdzie mają być wystarczy wyciąć w ścianach (mogą być wtedy mniejsze niż szyba na zewnatrz. W toalecie na szybę od środka można dodatkowo folię matową przepuszczającą światło dać i po sprawie.
Taki pojazd z zewnątrz wyglądał będzie jak zwykły osobowy busik, a od środka jak każdy inny kamper na blaszaku.
Jak taki pojazd stanie na parkingu na którym nie wolno kamperom, to nie wzbudzi nawet zainteresowania. Do głowy przychodzi mi np. nocleg w Chorwacji , kiedy np. nie było chęci i czasu , aby coś pod wieczór szukać .
Jak klapę od kota, korek od wody i przyłącz prądowy inteligentnie się schowa, to konia z rzędem temu co zorientuje się że to kamper. Klimy na dachu takie busy wożą standardowo, więc to nie problem. Jedynie markiza może zdradzić ale da się też ją odpowiednio zamaskować i pomalować , aby "znikła" optycznie.

Pozostaje problem DMC ........

Wyświetl szczegóły
orys 
stary wyga

Twój sprzęt: Baza już jest ;-)
Piwa: 58/13
Wysłany: 2017-04-15, 14:29   Re: camper nie z blaszaka

DINO napisał/a:
Hej
tak przeglądam wątki i większość "tworzy" swoje mobilehomy :D na podstawie blaszaków a co z "miniautobusami" np:
https://www.otomoto.pl/of...r-ID6yKAUF.html
dlaczego nikt nie bierze tego pod uwagę, wydają się szersze i pojemniejsze niż zwykły blaszak, nie mówię o takich, które są zrobione na podstawie blaszaka.
Bo niestety w moim przypadku musi być hak i 2T na nim, do tego wydaje mi się, że taki autobusik jeździ sprawniej i lepiej od ori campera.

To jest dość popularne rozwiązanie w UK, gdzie większość ludzi którzy robili prawko przed 1998 ma w standardzie C1 i D1, a po przerobieniu na kampera taki samochód "spada" do niższej kategorii technicznej.

A na tym rynku jest w czym wybierać, bo dużo takich "minibusików" jest na wyposażeniu np. domów starców czy szpitali i przez większość czasu stoją w gotowości. Gdyby nie to, że chcę wyjeżdzać poza UK oraz że lubię czasem zjechać z asfaltu to bym o czymś takim myślał.

Bo pod względem miejsca stanowczo lepiej niż standardowy VW Transporter prezentuje się coś takiego, nie? :)

duende 
zaawansowany

Piwa: 48/62
Wysłany: 2017-04-15, 14:31   

Joko w większości się z Toba zgadzam, oprócz jednej kwestii:
joko napisał/a:
Oszklona powierzchnia ... nie ogranicza możliwości zabudowy w środku.
.

Mnie ograniczała :mrgreen: mam, robiłem, ale u mnie żadna szyba nie jest całkowicie zaślepiona - kwestia kondensacji na szybach.
Przyciemniona panorama w dzień to zaleta, widać wszystko do okola i nie jest się podglądanym. W nocy trzeba się szczelnie zasłaniać, bo widać światło z zewnątrz.
A co do kamuflażu np w Chorwacji i nie tylko to prawda, nawet na granicy celnicy szukali w busie uchodźców a tu kamper :shock:

DINO 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-04-15, 14:40   

czyli w większości przypadków prawie 99% DMC jest progiem??? ale przyjmując hipotetycznie, że posiada się prawko C?? czy nadal to jest problem ??

orys 
stary wyga

Twój sprzęt: Baza już jest ;-)
Piwa: 58/13
Wysłany: 2017-04-15, 14:58   

DINO napisał/a:
czyli w większości przypadków prawie 99% DMC jest progiem??? ale przyjmując hipotetycznie, że posiada się prawko C?? czy nadal to jest problem ??

W dziczy - nie. Jesli chcesz po miastach pojeździć to może być - zakazy parkowania, zakazy wjazdu.

Dodatkowo wyższe opłaty na autostradach itp, w niektórych krajach np. częstsza koniecznosc robienia przegladów itd itd.

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2017-04-15, 15:17   

Wejdę w temat. Myślę , że budowa czy zakup kampera o dmc pow .3,5t to dobre rozwiązanie .Oczywiście ,że trzeba na to mieć prawo jazdy , ale wszystko inne to pikuś. Miałem to wiem. Mało tego , rozglądam się cały czas nad zakupem czegoś takiego Mój poprzedni miał trzy osie i to błąd , ale zna mnóstwo kolegów podróżującymi kamperami pow 3,5 t . Nikt nie zważa na ograniczenia ( do 3,5T) . Uwierzcie mi .Warunek wygląd podobny do poniżej 3,5t. Pewnie znajdą się tacy co powiedzą." jak to świadomie łamać przepisy? " To i tak lepiej i kary mniejsze niż jadąc cały czas przeładowanym. WIĘKSZE kary. Ale każdy niech robi jak lubi.
Co do wyboru dawcy .Zdecydowanie odradzam. Wiecie ile kosztuje taki minibusik w dobrej kondycji

B .Drogo . Chyba ,że wyłachany szrot. Szukał bym raczej wśród meblowozów. Pocztowozów itd.

DINO 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-04-15, 16:17   

MAWI napisał/a:
.Zdecydowanie odradzam. Wiecie ile kosztuje taki minibusik w dobrej kondycji

B .Drogo . Chyba ,że wyłachany szrot. Szukał bym raczej wśród meblowozów. Pocztowozów itd.

a minibus jeździ mniej niż meblowóz czy pocztowóz?? pewnie podobnie do tego trzeba zainwestować w okna itd bo blacha dookoła, a tu trzeba okna pozasłaniać :D
oczywiście się nie upieram, pomijam mechanikę silnika i napędu bo to ma być sprawne ale reszta?? i tak do zmiany i rozbiórki :D

Odpowiedz do tematu