Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Leba! Raj naa polski Bałtyk
Autor Wiadomość
Milko Aliaksandr 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Tourneo+Hobby 545
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2017-05-29, 18:21   Leba! Raj naa polski Bałtyk

Witam, drodzy caravanners!
Pozwól mi się przedstawić. Nazywam się Aleksandra, jestem wiceprzewodniczącym Białoruski klub caravanners.
Proszę mi wybaczyć, jeśli nie pisać w temacie.
Proszę wybacz mi „mojego języka polskiego” - Google :oops:

Faktem jest, powiedziałbym, że w trasie Morza Bałtyckiego w 2013 roku w Polsce, byłem w bajce, a mianowicie w Łeba! To właśnie nazywa się mój raport na naszej stronie internetowej: http://www.caravaningclub...;ба

Podobało nam się to tak bardzo w tym wspaniałym miejscu, w wyniku czego w tym roku idziemy do trzech rodzin (3 karawana)
Ale tu jest moje pytanie: Mój karawana ponad 3,5 tony, musimy viaTOLL. Wiem, że można kupić w Białystoku. Jest to punkt. Ale nasza droga nie wiedzie przez Białystok, i idziemy z Litwy oraz przez Augustow, i dalej przez Olsztyn, Ostruda i Gdańsk na autostradzie E77.
Tak, ostatni wyjazd byłem bardzo wyczerpany szukasz miejsca, w którym można naładować swoje konto viaTOLL. Na stronie również viaTOLL ja nie bardzo rozumiem. Proszę pomóc dobre caravanners gdzie można kupić nowe urządzenie na naszej trasie? Od Kaunusa do Gdańska, tak że nie będą mieć problemów z policją.

[/url]

Ponadto, będziemy wdzięczni was przyjaciółmi, jeśli dasz nam rady, gdzie można zadzwonić i które mogą być interesujące, aby spojrzeć na trasie naszej wędrówki. Oczywiście, Google pomaga nam, ale nadal osobiste wrażenia z mistrzów kraju jest o wiele bardziej wartościowe!
Do zobaczenia wkrótce, koledzy!

Ostatnio zmieniony przez Milko Aliaksandr 2017-05-29, 18:26, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
serwan 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 280, 1987, 2.5D, Burstner
Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2017-05-29, 18:24   

viatoll po drodze:

Województwo Nazwa punktu Adres punktu Lokalizacja przy drodze Godziny otwarcia GPS I GPS II
podlaskie PKN Orlen ul. Bolesława Podedwornego 21A, 18-305 Szumowo DK8 Całodobowo 52,9085 22,09304
podlaskie Lotos Produkcyjna 97C, 15-691 Białystok S8 Całodobowo 53,158795 23,094354
podlaskie PKN Orlen Wojska Polskiego 179, 18-400 Łomża Całodobowo 53,172296 22,018973
podlaskie PKN Orlen Szosa do Zambrowa, 16-080 Jeżewo Całodobowo 53,135823 22,750387
podlaskie Shell Wojska Polskiego 74, 16-300 Augustów Całodobowo 53,827737 22,949817
podlaskie Shell Pułaskiego 28, 16-400 Suwałki Całodobowo 54,118596 22,938691

pozdrawiam
serwan

slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 142/304
Wysłany: 2017-05-29, 18:28   

https://www.viatoll.pl/pl...kty-dystrybucji

Milko Aliaksandr 
początkujący forumowicz

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2017-05-29, 18:33   

Drogi Servan, dziękuję!
  Łomża i Białystok nie nadają, ale Suwałki - to bardzo dobrze! Najważniejsze, że można było nie tylko uzupełnić równowagę, ale także kupić sobie urządzenie viaTOLL.
Możliwe jest tam?

slawwoj 
Kombatant

Wysłany: 2017-05-29, 18:35   

Tak.

Ta strona jest po rosyjsku.

https://www.viatoll.pl/ru...kty-distribucii

Milko Aliaksandr 
początkujący forumowicz

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2017-05-29, 18:44   

Szanowanym slawwoj, Powiedz mi, jaka jest różnica między Punkt Dystrybucji i Punkt Obsługi Klienta&

[/url]

slawwoj 
Kombatant

Wysłany: 2017-05-29, 18:54   

W ramach Systemu viaTOLL część dystrybucji prowadzona jest jako sieć Punktów Dystrybucji zlokalizowanych:
przy drogach objętych opłatą za przejazd,
przy głównych drogach dojazdowych do sieci dróg objętych obowiązkiem opłat za przejazd.

В рамках системы viaTOLL часть дистрибуции ведется, как часть пунктов дистрибуции, расположенных:
вдоль платных дорог,
вдоль главных дорог, ведущих к сети платных дорог

MIEJSCA OBSŁUGI KLIENTA viaTOLL dzielą się na:

-Punkty Obsługi Klienta
-Przygraniczne Punkty Dystrybucji
- Punkty Dystrybucji

Milko Aliaksandr 
początkujący forumowicz

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2017-05-30, 08:33   

Dziękuję za pomoc, aby zrozumieć!!!

A teraz kolejne pytanie
Mój syn, zapalony wędkarz.

Gdzieś niedaleko Ostródy...

Jakie są przepisy dotyczące połowów rekreacyjnych w Polsce. W końcu, ścieżka z wielu pięknych jezior i rzek. Planujemy pojechać spokoynoo z przystanków.
Nie będzie żadnych problemów, jeśli ryb na spinning? Albo trzeba kupić licencję?

jerry Gdansk 
zaawansowany

Twój sprzęt: Renault Trafic Chausson Acapulco 33
Nazwa załogi: LILOU
Piwa: 14/27
Wysłany: 2017-05-31, 17:54   

Witaj Aleksandrze miło cię gościć na Naszym forum. Poznaliśmy się na zlotach Białoruskich. W temacie łowienia ryb to ja jestem zielony. Ale z tego co się orientuje to potrzebna jest karta wędkarska, większość jezior jest prywatna i na łowienie wykupuje się stosowne zezwolenia.Parking o którym piszesz nad jeziorem trasa Olsztyn -Ostróda jest w dalszym ciągu i można się zatrzymać na nocleg. Na trasie Elbląg Gdańsk duże utrudnienia w ruchu z uwagi na przebudowę drogi. To prawie jak u Was Grodno Mińsk. Napisz od kiedy będziesz z przyjaciółmi w Łebie.
Pozdrawiam :ok

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 275/77
Wysłany: 2017-05-31, 19:31   

Zasady wędkowania w Polsce

Kto zamierza łowić ryby na wędkę zgodnie z obowiązującymi w naszym kraju przepisami, powinien posiadać kartę wędkarską oraz zezwolenie na amatorski połów ryb wydane przez rybackiego gospodarza wody, na której połów się odbywa. Gospodarzami rybackimi wód śródlądowych w Polsce są m.in.: Polski Związek Wędkarski, spółdzielnie i gospodarstwa rybackie oraz osoby fizyczne.

Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do lat 14., z tym że mogą one łowić ryby wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej, która posiada taką kartę, cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce - jeżeli wykupili licencję na wędkowanie oraz osoby wędkujące w wodach uprawnionej do rybactwa osoby fizycznej, o ile uzyskały od niej zezwolenie na połów ryb.

Karty wędkarskie wydaje właściwy dla miejsca zamieszkania starosta na podstawie zaświadczenia o złożeniu egzaminu ze znajomości obowiązujących przepisów ustawy o rybactwie śródlądowym przed komisją egzaminacyjną PZW. Informacji o tym, gdzie i kiedy można przystąpić do egzaminu, udzielają poszczególne zarządy okręgów PZW .

Wędkarze zrzeszeni w PZW opłacają składkę członkowską oraz składkę na ochronę i zagospodarowanie wód (za wędkowanie). Wykupienie składki członkowskiej nie upoważnia jednak do wędkowania w wodach PZW. Dopiero po opłaceniu składki za wędkowanie można łowić ryby w wodach macierzystego okręgu oraz innych okręgów, jeżeli ich zarządy podpisały porozumienie o wzajemnym honorowaniu składek za wędkowanie. Na przykład wędkarz, który opłacił taką składkę w okręgu kieleckim lub tarnobrzeskim, może wędkować w wodach PZW na całym obszarze woj. świętokrzyskiego. Jednak nie jest to regułą. Nie wszystkie okręgi działające w obszarze nowych województw porozumiały się w sprawie honorowania składek. Informacje na ten temat należy uzyskać z biurach zarządów okręgów PZW.

Cudzoziemcy i wędkarze nie zrzeszeni w PZW wnoszą opłaty wędkarskie w wymiarze ustalonym przez właściwy zarząd okręgu. Wszelkie dodatkowe informacje o łowiskach i obowiązujących na nich opłatach można uzyskać w biurach zarządów okręgów PZW.

Podczas wędkowania należy bezwzględnie przestrzegać przepisów ustawy o rybactwie śródlądowym i wydanych na jej podstawie rozporządzeń. Wędkarzy łowiących ryby w wodach PZW dodatkowo obowiązują postanowienia zawarte w Regulaminie amatorskiego połowu ryb PZW. Szczególną uwagę należy zwrócić na ustalone w regulaminie dobowe limity połowu ryb. Limity te nie obowiązują wędkarzy łowiących ryby w wodach innych gospodarzy rybackich, o ile w zezwoleniu nie ma takiej adnotacji. Niemniej jednak gospodarz wody powinien określić w zezwoleniu (lub regulaminie łowiska specjalnego) prawa i obowiązki wędkarza, które miałyby zastosowanie na udostępnionym do wędkowania akwenie. Należy również pamiętać o tym, że sprzęt pływający służący do połowu ryb powinien być zarejestrowany, tzn. oznaczony na obu burtach numerem rejestracyjnym sporządzonym w sposób trwały i widoczny. Uwaga: w wielu ośrodkach wczasowych wypożycza się turystom łodzie nie zarejestrowane.

Milko Aliaksandr 
początkujący forumowicz

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2017-06-01, 15:44   

Koledzy, bardzo dziękuję za to, co zostało wyjaśnione.

W ogóle, jak rozumiem, dla cudzoziemca, który robi trazitny sposób chcą siedzieć z wędką będzie problemem. Szkoda.

Milko Aliaksandr 
początkujący forumowicz

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2017-06-01, 16:30   

jerry Gdansk, dziękuje za ciepłe słowa!
O trasie - jak uważacie, może nam lepiej wtedy objechać działkę Elbląg - Gdańsk, i pojechać po trasie 22 od Elbląg do Malborka? Potem już przez Swarożyn pojechać na Gdańsk po trasie Е75?
I starożytny pałac i zobaczyć, i podróżne zatory objedziemy?

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2017-06-02, 10:41   

Andrzej 73 napisał/a:

Wędkarze zrzeszeni w PZW opłacają składkę członkowską oraz składkę na ochronę i zagospodarowanie wód (za wędkowanie). Wykupienie składki członkowskiej nie upoważnia jednak do wędkowania w wodach PZW.

A ja jestem ciekaw kiedy, jakikolwiek rząd, roz...wiąże całe to towarzystwo starych pierdzieli pławiących się w milionach zł i robiących nic czyli PZW...

Bajaga&Instruktori

jerry Gdansk 
zaawansowany

Twój sprzęt: Renault Trafic Chausson Acapulco 33
Nazwa załogi: LILOU
Piwa: 14/27
Wysłany: 2017-06-02, 12:10   

Aleksandrze pomysł zjechania z trasy do Malborka bardzo dobry. Na Zamku jest co zobaczyć. masz link do strony Zamku http://www.zamek.malbork.pl/index.php. Pytałem w informacji Zamkowej w cenie biletu macie audio przewodnika. Gdybyście chcieli indywidualnego przewodnika rosyjskojęzycznego dla swojej grupy to koszt jest oprócz biletów dodatkowo 230zł. W razie pytań pisz. :spoko

slawwoj 
Kombatant

Wysłany: 2017-06-02, 12:46   

Zwiedzanie zajmuje 3 godz.

Odpowiedz do tematu