Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-11-03, 20:51
Wady i zalety zabudów różnych marek
Autor Wiadomość
Arturo 
stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
Piwa: 2/1
Wysłany: 2008-08-12, 09:36   Wady i zalety zabudów różnych marek

Napiszcie swoje uwagi na temat różnych zabudów (różne marki), co się w nich wam podoba a co nie, które zaczynają trzeszczeć po paru lub parunastu latach (bo nowe to chyba są OK :wyszczerzony: )
Ułatwi to wybór osobom które myślą o zakupie kampera (szczególnie tego pierwszego) i nie mają żadnego doświadczenia w tym temacie a przecież firm produkujących kampery jest cała masa.

Pierwszą zła opinia jest tu: Elnagh
ale proszę też o opinie pozytywne :wyszczerzony:
Ostatnio zmieniony przez Arturo 2008-08-12, 13:22, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-08-12, 12:56   

Chyba nie możemy tak obcesowo pisać, że jakiejś zabudowy nie polecamy. Jest tak wiele czynników charakteryzujących nasze auta, że nie można jednoznaczne stwierdzić "zabudowa XYZ jest do bani" Są różne gusta i guściki. Jeden woli córkę drugi teściową :haha:
Możemy natomiast wyrażać swoje subiektywne uwagi, że takie czy inne rozwiązanie jest dobre, pomysłowe, sprawdza się. Inne natomiast nie spełnia naszych oczekiwań.
Taki przewodnik po wadach i zaletach bardzo pomoże nie zdecydowanym, czego szukać.
Sprawa jeszcze komplikuje się przez to że auta produkowane są dla różnych klientów. "Tanie", drogie. Luksusowe, mniej luksusowe i nie luksusowe. Temat jest jednak godny zainteresowania.

Arturo 
stary wyga

Wysłany: 2008-08-12, 13:23   

zmieniłem temat i treść postu tak aby docelowo powstał z tego przewodnik dla kupującego

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2008-08-12, 13:54   

Myślę że można by było nawet iść trochę dalej i z czasem wydzielić temat do osobnego działu. Zrobić w nim katalogi dla poszczególnych marek i tam zbierać wszystkie za i przeciw. Zrobił by się z czasem przewodnik dla kandydatów na kamperowców. Zobaczymy jak temat się rozwinie.

stefan 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Piwa: 2/4
Wysłany: 2008-08-12, 17:18   

Witam! To by bylo BARDZO pozyteczne! Poszedlbym jeszcze pol kroku dalej i napisal jeszcze co za ile i jak jedzie.Pozdrawiam.Stefan.

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2008-08-12, 21:01   

Wydaje mi się , że zabudowa sformułowania w rodzaju "zabudowa X jest do kitu" do niczego nie prowadzą. Trzeba brać też pod uwagę stosunek ceny do jakości. Do tego wielu producentów produkuje różne linie modelowe różniące się jakością mebli i materiałów wykończeniowych no i ceną.
A swoją drogą to mam porównanie w tej chwili pomiędzy moimi dwoma kamperami czyli Fendtem z roku 1996 z przebiegiem 130 tys. i Knausem Sport Traveller z 2004 z przebiegiem 30 tys. I tu narażę się co niektórym, bo porównując solidność mebli i jakość tapicerki to Knaus jest wyjątkowym badziewiem. Ale widziałem kampera Wmicha, Knausa Sun Ti (chyba) i uważam że jest doskonały.

I co, daje coś komuś taka opinia?

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2008-08-12, 21:16   

Kajmarku, myślę że daje. Wystarczy, że opinię wystawia użytkownik kampera. Nie jest to informacja z folderu reklamowego gdzie jest napisane że zabudowa X jest najlepsza i zrobisz błąd gdy jej nie kupisz.
Oczywiście trzeba by było zastanowić się nad kryteriami podziału kamperków na nowe, stare. Na z górnej i z dolnej półki. Podejrzewam, że Wmich da mu ocenę dobrą lub bardzo dobrą a nie doskonałą. On zna wady tego samochodu, chyba że auto nie ma wad. Wiele osób ma podobnie jak Ty, kolejny samochód i może też porównywać samochody.
Z kamperkami jest jeszcze troszkę tak, że różnica w cenach nowych aut jest ogromna, natomiast po kilkunastu latach ceny zbliżają się do siebie i już tak bardzo nie zależą od marki, na pewno nie tak bardzo jak ceny samochodów osobowych.

Arturo 
stary wyga

Wysłany: 2008-08-12, 21:25   

Czyli może należy też podawać dokładny model i rocznik, bo właśnie sprawdziłem na stronie Knausa i Sport Traveler to model z ich serii podstawowej a Sun Ti to model z serii o 4 klasy wyższej. Kupując używanego kampera jesteśmy "skazani" na to co akurat ktoś chce sprzedać i po przeczytaniu takiej opinii zastanowię się 2x czy nie lepiej kupić np. Sun Ti z 2002r. niż SportTravelera z 2002r. a wcześniej pewnie bym stwierdził - "nowszy, lepszy" co niekoniecznie byłoby prawdą. A to że wyższa seria jest lepsza to mógłbym przypuszczać ale też podejrzewałbym chwyt marketingowy producenta lub po prostu to że np. Sun Ti jest trochę większy więc droższy, jak w osobówkach.

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2008-08-18, 21:01   

piszcie co chcecie - ja jestem za Burstnerem ale z rocznika po 90r podoba mi się wnetrze i zabudowa zewnętrzna

tej firmy mam już drugiego kampera

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-08-19, 01:09   

Witam!
EwaMarek napisał/a:
tej firmy mam już drugiego kampera
-to skad wiesz ze innych firm sa gorsze? :-P Pozdrawiam.Stefan.

Elwood 
weteran

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 1
Nazwa załogi: elwood'ki
Piwa: 84/50
Wysłany: 2008-08-19, 09:31   

Witam
Nie wiem czy mam rację ale zmodyfikowałbym trochę ten temat. Uważam, że dla przeciętnego posiadacza kampera nie jest możliwa dyskusja porównawcza pomiędzy markami z prostej przyczyny - braku odniesienia. Możliwe jest natomiast wyrażenie opini na temat co mi się podoba w moim kaperze a co nie. Co podoba mi się u innych / mam na myśli obiekty i rzeczy martwe/. Czym kierowaliśmy się przy zakupie takiego a nie innego kampera. Myślę, że takie opinie również pozwolą na wyrobienie sobie zdania o różnych markach i typach zabudów.

W moim przypadku było tak. Dzwoni kolega z Niemiec i mówi: jak Cię jeszcze kamper interesuje to jest możliwośc kupienia okazyjnie Rimorka. Nie był to szczyt moich marzeń ale 20 tyś. euro za 2 latka to był interes. A tak prawdę mówiąc to wciąż przeglądam różne strony z kamperkami i pomimo tego, że zaliczyłem targi w Dusseldorfie i z 50 dilerów w całej Europie to uważam, że jeszcze nie wyprodukowano takiego egzemplarza, który by mnie zadowolił pod względem rozwiązań i ceny. Ale nadejdzie taki dzień. Myślę również, że niebagatelną sprawą przy świadomym wyborze modelu /układu wewnętrznego/ ma to kto go będzie użytkował. Dzisiaj wiem na podstawie własnych doświadczeń, że podróż jednym kamperkiem w dwie rodziny jest możliwa jedynie przy programie intensywnego zwiedzania /jedziemy - zwiedzamy - śpimy i znów jedziemy/. W innym wypadku przy opcji podróży z wypoczynkiem jest to uciążliwe. Zapewne wpływ na wybór powinien miec skład rodzinki własnej /wiek dzieci, wnuków itp/.
Dlatego porównywanie marek i typów na zasadzie - mój lepszy - uważam za nie dokońca trafne. Chętnie natomiast dowiedziałbym się jakie rozwiązania w swoim kamperku i przy swojej konfiguracji rodziny /użytkowników/ cenią ludki najbardziej i dlaczego. Ale to tylko mój głos w dyskusji i dla wiadomości ogółu powiadam, że to głos subiektywny.

MariuszB 
zaawansowany

Piwa: 5/5
Wysłany: 2008-08-19, 10:11   

Podpisuje się pod tym o czym wspomniał Elwood.
Inaczej oceni danego kampa dwójka a inaczej rodzina 2+ 2... i tu też zależne w jakim wieku będą dzieci.
Poza tym ocena danego modelu jest czasem trudna, bo weźmy np. takiego Dethleffs'a A532 z lat 92-94... Występował w dwóch wariantach. Były takie z jednym stołem po środku ale były też z dodatkowym małym stolikiem w końcu zabudowy obok WC. Jednemu przypasuje to a drugiemu tamto.
Kolejna sprawa to bliźniacze wnętrza. Spotkałem się już z dokładnie takimi samymi meblami , tym samym układem wnętrza w Euramobil'u i Dethleffs... rónice wynikały jedynie z samych obić materiałów tapicerskich.
Wiadomo, że są modele z podwójnymi podłogami i dodatkowo ocieplanymi ścianami mimo, że modelowo są jednakowe. Podczas wyjazdu w jednym ktoś zmarźnie a w drugim nie... temat jest więc jak rzeka :?
Chyba najważniejszym aspektem jest to czy dana osoba ocenia swojego pierwszego kampa, czy jest to już jego któryś tam z rzędu egzemplarz... Wiadomo, na ogół ten pierwszy dla większości będzie tym najlepszym ;) .

Reasumując> wątek fajny choć zawarte w nim treści mogą okazać się mało obiektywne... mimo to sam chętnie poczytam opinie użytkowników danej zabudowy :bajer

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-08-19, 12:18   

Witam! Obywatelu Piszczyk......nalezy opracowac druk! :diabelski_usmiech Pozdrawiam.Stefan.

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2008-08-19, 22:25   

a kto napisał że inne są gorsze?????????????

polecam burstnera bo mi się podoba wnętrze, jest praktyczne i trwałe.

użytkownicy tego forum powinni opisać wady i zalety swoich kamperów a nie porównywać.

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2008-08-19, 22:57   

Nie zamierzam wysilać się na oceny dobry, czy zły. Ale podzielę się tylko uwagami o swoich kamperach. Pierwszy to był Pilote First 16 na Fordzie Transicie 2,5 TD (85 KM) z 1997 r. Alkowa o długości 5,4 m, 6 miejsc do jazdy, 5 do spania. Podłoga w alkowie w połowie odchylana, co bardzo ułatwia wejście do kabiny kierowcy. Aktualny to Knaus Sport Traveller na Fiacie Ducato 2,3 JTD (110 KM) z 2005, 1.rejestr. marzec 2006, wersja zimowa. Stan mebli, tapicerki, sprawności wszystkiego bez porównania (o niebo) lepszy od poprzednika, ale za cenę 2,5 raza większą. Podstawową zaletą Knausa dla mnie to możliwość wyprzedzania bez problemu ciężarówek. Jazda do 130 km/h nie jest dla niego problemem. Ale wejście do kabiny z części mieszkalnej to ekwilibrystyka. Za to mam okno w tylej ścianie, przez które widzę częściowo w wstecznym lusterku, co dzieje się za mną. Tak więc w każdym są plusy i minusy.
Ale gdybym dzisiaj szukał kampera to prawdopodobnie byłaby to półintegra lub integra o długości maksimum 5,99 m z łóżkiem z tyłu i dużym bagażnikiem, z obrotowymi fotelami przednimi, dzięki którym wszystko to mieści się w podanej długości. Coś podobnego do Hymera Van 520, czy 522.

Nasze kamperki

Odpowiedz do tematu