|
|
Plitvickie Jeziera |
Autor |
Wiadomość |
bavaria2017
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Bavaria
|
Wysłany: 2017-07-09, 12:07 Plitvickie Jeziera
|
|
|
Dzień dobry
Pragne napisać nieco o mozliwości zatrzymania sie na noc w okolicach Plitvickich Jezier w Chorwacji.
W ten rejon dotarlismy przypadkowo wracając z Czarnogóry i południowej Dalmacji.
Poniewaz mieliśmy jeszcze troche czasu postanowiliśmy odwiedzić to jakze juz wielokrotnie opisywane i zachwalane miejsce na mapie przepieknego kraju jakim jest Chorwacja.
Przed dotarciem na miejsce próbowałem znależc jakieś info o mozliwości pobytu , zatrzymania się na noc w tym rejonie, tak aby nst. dnia od rana mozna było spokojnie zaparkować na płatnym parkingu należacym do jezior i udać sie na zwiedzanie.
Powiem szczerze wszystkie wiadomości były jakieś takie niespójne...
To co teraz napiszę moze przyda sie komuś i pomoze posiąść wiedzę na temat mozliwości zaparkowania naszych kamperów w tym rejonie na jedna nockę...
Jadąc od południa zjezdzając z autostrady i poruszając sie droga krajowa nr. 1 ok 3-5 km przed rejonem jezior jest miejscowość Jezierce i tam po lewej stronie przy jednej z restauracji jest znak camperów . Po zapytaniu w restauracji powiedziano ze możliwy jest bezpłatny postój camperem...licza na to ze moze jednak skusi sie ktoś aby wejść do restauracji...
Potem niestety juz nie zaparkujesz nigdzie , bo jest to strefo parkingów które otwieraja o 7 rano w sezonie i sa one płatne ale innej mozliwości zwidzenia rejonu jezior nie ma trzeba tam zaparkowć, ja wybrałem parking nr,. 1 i uważam ze logistycznie jest to najlepszy wybór.
Wracając do tematu...nst. miejsca do przenocowania to jakies 3 km za strefa jezior na parkingach równiez przy restauracjach ale przy zapytaniu włascicieli....
Ok 6 km na północ jest camping Korana...ja tam wylądowałem ...koszt 220 Kun za dobe za campera i 2 osoby.
Przed tym kempingiem jakieś 100 m w lewo jest inny prywatny teren campingowy z cena o 1/2 niższa ale to juz drugiego dnia zobaczyłem...
Dla tych co jada od północy świetnym darmowym miejscem do postoju będzie rejon stacji benzynowej INA ok 5 km przed rejonem jezior.
Po lewej stronie jest stacja a przed nia jakies 50 m jest parking na którym bez problemu mozna się zatrzymać na nocleg...
Uznałem ze moze komuś przydasie tak zredagowana informacjia o mozliwości postaju i noclegu w tym rejonie Chorwacji.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i kamperowiczów...szerokiej drogi |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 358/407 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2017-07-10, 12:03
|
|
|
bavaria2017 napisał/a: | informacjia o mozliwości postaju i noclegu w tym rejonie Chorwacji.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i kamperowiczów...szerokiej drogi | a jak teraz z cena do wejścia nad jeziora.dawniej płaciło się w markach.ile dorosły a ile senior,czy znasz ceny |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2017-07-11, 23:43
|
|
|
Staliśmy nocą pod pobliskim hotelem razem z autobusami a rano na płatny. Zero problemów. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2017-07-15, 00:35
|
|
|
Johny, wróciłeś!!! Gdzie żeś Ty był jak Cię nie było?
.
W okolicach Plitvickich, jest mnóstwo prywatnych taniutkich kempingów, do tego łatwo można zorganizować sobie dojazd z kampingu do wejść i z powrotem. Grosiki. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2017-07-15, 10:29
|
|
|
Ale ja nie lubię kempingów. I nie lubię sobie organizować.
Wolę zaparkować i mieć pod nosem, bez organizowania. :-) |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|