Ciągle zapowietrzający się układ |
Autor |
Wiadomość |
polaris20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer 55 było 2.5 jest 2.8 :)
Nazwa załogi: Drużyna J&J Joanna i Jacek
|
Wysłany: 2017-09-27, 00:24 Ciągle zapowietrzający się układ
|
|
|
Mam dziwny problem w swoim hymerku. Jeśli nie używam dłuższy czas wody cały układ się zapowietrza muszę chwilę poczekać przy bulgoczącym kranie. Zjawisko to występuje na ciepłej jak i zimnej wodzie. Ostatnio wymieniłem pompkę do wody, ale raczej wygląda mi to na jakiś zawór zwrotny. Tylko gdzie się podziewa ta woda z układu ikranu ?? wraca przez pompkę do zbiornika ?
Jutro wyjazd do Hiszpanii będziemy reperować po drodze
PS jaka jest średnia tolerancja nadwagi DMC w UE ? |
_________________ Zapraszamy do naszego skromnego Bursztyna w Międzywodziu. Tani camping 200m od morza. osrodekbursztyn.com |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2017-09-27, 05:26
|
|
|
Z pompką zanurzeniową
To nie ma zaworka zwrotnego, jeśli zamkniesz krany to woda nie powinna od nich odpływać . jeśli odpływa to znaczy że którędyś dostaje się powietrze- przy kranach lub prysznicu.
Ale to znaczy że gdy puszczasz wodę to gdzieś masz wyciek |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2017-09-27, 09:26
|
|
|
pierwsze: trzeba wykluczyć najprostsze rzeczy.
u mnie takie objawy dała przerdzewiała opaska zaciskająca na wężyku przy pompie wody w zbiorniku; w rezultacie nie dość ciasno siedzący wężyk na króćcu pompy. |
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2015 Piwa: 29/24 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2017-09-27, 09:26
|
|
|
silny napisał/a: | Ale to znaczy że gdy puszczasz wodę to gdzieś masz wyciek |
Nie koniecznie. Może być mała nieszczelność w którejś głowicy, albo na którymkolwiek połączeniu któregokolwiek węża. U mnie tak było. Nigdzie nic nie ciekło, a jednak układ zapowietrzał się. Wymieniłem wszystkie węże gumowe i pozakładałem nowe cybanty na połączenia. Problem zniknął. |
_________________ Czarna i Krzysiek
z dzieciakami
Fiat Ducato 2,5 D Pełnoletni |
|
|
|
 |
lwojtek
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs T6501 Advantage Elegance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Kwi 2017 Piwa: 7/2 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 2017-09-27, 10:20
|
|
|
silny napisał/a: | Z pompką zanurzeniową
To nie ma zaworka zwrotnego, |
Pompki zanurzeniowe również mają fabrycznie zaworki zwrotne, oczywiście nie wszystkie modele.
$_12.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 1838 raz(y) 21,22 KB |
1453-1467-thickbox.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1838 raz(y) 23,71 KB |
reich.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1838 raz(y) 13,59 KB |
|
|
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-09-27, 11:59
|
|
|
Dzięki chłopaki za odpowiedź. Jestem jeszcze w szczecinie więc bez problemu mogę prowadzić serwis. Pompke wymieniłem na taką :pompka allegro nie widzę na niej takiego zaworka chyba że jest oryginalnie wbudowany. Co do wyciekow też żadnych nie zaobserwowałem a obejrzałem każde dostępne miejsce. Mam pytanko czy układ mam jakiś powrót do zbiornika wody. Ponieważ u mnie do zbiornika dochodzą jeszcze dodatkowe węże wchodzące od góry. Wydaje mi się ze poprzedni właściciel miał awarię układu ponieważ sporo węży jest różnie położona. A pamiętam że po zakupie znalazłem uszkodzony rozdzielacz wody.
Wyciekow jak już mówiłem nie ma. Wody musi dużo zlecić bo ciśnienie robocze po odkreceniu karnu następuje po ok 1 min. Pozniej jak się rozkreci to leci jak powinno. |
_________________ Zapraszamy do naszego skromnego Bursztyna w Międzywodziu. Tani camping 200m od morza. osrodekbursztyn.com |
|
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2017-09-27, 12:34
|
|
|
polaris20 napisał/a: | Ponieważ u mnie do zbiornika dochodzą jeszcze dodatkowe węże wchodzące od góry |
Nie ma powrotu do zbiornika, niby skąd, przecież to nie jest układ zamknięty. Węże, o których piszesz to zapewne odpowietrzenie zbiornika.
polaris20 napisał/a: | Wyciekow jak już mówiłem nie ma. |
U mnie też nie było, a jednak woda się cofała :-) |
z dzieciakami
|
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-09-27, 15:14
|
|
|
Okazało się że Zawór zwrotny jest zamontowany na zbiorniku i trzyma ( nie dało się zassac wody z układu. Dziś znowu układ byl zapowietrzony a ciepłej jak i zimnej. Zrobiłem jeszcze test włączyłem baterie w łazience i ustawiłem słuchawkę na pozycji zamkniętej pompka cały czas pracowała przygdladalem się każdej zloncze i nic wszędzie sucho. Frustracja sięga zenitu bo coś musiało się zepsuć a ja nie wiem co. Pytanie gdzie się podziewa ta woda.... |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2017-09-27, 15:25
|
|
|
Weź pod uwagę, że fizyka bywa złośliwa ;-) Niektóre nieszczelności powstają w ten sposób, że ciśnienie wody, które powstaje, zamyka nieszczelność (np. naderwanym kawałkiem gumy, plastikiem, osadzonym kamieniem) a kiedy ciśnienie znika nieszczelność pozwala zassać powietrze bez uwalniania płynu. Taki samozwańczy zaworek zwrotny ;-) Wymiana cybantów na wszystkich połączeniach to nie jest duży koszt, trochę roboty, ale nie ma ich aż tak wiele, a pozwoli Ci na wyeliminowanie jednej części ewentualnej układanki. A nowe cybanty nie zaszkodzą, będziesz pewniejszy szczelności swojej instalacji wodnej |
z dzieciakami
|
|
|
 |
lwojtek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-09-27, 15:53
|
|
|
Cyryl napisał/a: | pierwsze: trzeba wykluczyć najprostsze rzeczy.
u mnie takie objawy dała przerdzewiała opaska zaciskająca na wężyku przy pompie wody w zbiorniku; w rezultacie nie dość ciasno siedzący wężyk na króćcu pompy. |
Aby pozbyć się zardzewiałych paskudnych opasek w zbiorniku wody proponuję nałożyć na węże opaski teflonowe - Złączka zaciskowa Quick-Clip 15-17mm lub 17-19mm. Każda opaska metalowa zardzewieje to tylko kwestia czasu.Skończy się rdzawy osad na dnie w zbiorniku wody. Opaski te są bardzo dobre i szczelnie trzymają połączenia na złączkach. Zakładanie i zdejmowanie banalnie proste.
300_300_productGfx_047a6140c2f06ed63c44748f2803037f.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1769 raz(y) 36,87 KB |
|
|
|
|
 |
lwojtek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-09-27, 16:19
|
|
|
Sprawdziłbym szczelność zaworu spuszczania wody z bojlera Truma , może to przez niego dochodzi do zapowietrzania układu wody . Przykładowy zawór poniżej.
5e599d054db5a2d6487922b275c6.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 13 raz(y) 952,65 KB |
post-12609-0-24282000-1371753943.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 19 raz(y) 89,16 KB |
|
|
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-09-27, 19:23
|
|
|
Tez się zastanawiam nad tym zaworem tylko nie rozumiem czemu nie ma go przy bojlerku tylko jest pod zlewozmywakiem wraz z drugim zworem do spuszczania wody. No ale nawet jeśli by nie trzymał to gdzie podziała się woda z układu pod kamoerkiem sucho. Aktualnie pisze z okolic Magdeburga, mamy mała przerwę na kolacyjke, a później dalej w doroge. Postaram się dla was porobić zdjęcia układu przy bojlerze i pod zlewem może na coś wpadniecie tymczasem pozdrawiam.
PS zdjęcia poniżej
[/URL] |
|
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 357/142 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2017-09-27, 20:00
|
|
|
A może po prostu zrobić próbę szczelności. Np: przez jeden kran napełniać wodą ze dwa, trzy bary a pozostałe krany zamknąć po odpowietrzeniu i wąż przy pompce zaślepić . Cudów nie ma, jak nieszczelne gdzieś woda się pokaże. I zagadka będzie rozwiązana.
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-09-27, 20:09
|
|
|
Miałem inny pomysł żeby przez wąż przy pompce wciskać powoli powietrze z kompresora krany zamknięte i nasluchiwac. Operacja do wykonania podjedziemy na stację benzynową. Co o tym sądzicie? |
|
|
|
 |
|