Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie zamontować webasto
Autor Wiadomość
krecik 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Wysłany: 2017-09-07, 14:22   Gdzie zamontować webasto

Witajcie

Pewnie okaże się że było już milion razy i tylko szukać nie potrafię, ale po dwóch dniach spędzonych na wertowaniu forum - chyba szybciej będzie zapytać :)

Mam Jumpera, blaszankę, chcę go sobie lekko dostosować do turystyki tak żeby móc wyjechać na kilka tygodni, a po powrocie przywrócić mu funkcje 'blaszanki'. W związku z tym modernizacje muszą uwzględniać standardowe podstawowe funkcje pojazdu.

Chcę wymienić dwuosobową ławkę na pojedyńczy fotel, wiadomo, pilotka powinna mieć wygodniej, do tego, chciałbym oba fotele - kierowcy i pasażera - zrobić docelowo z obrotnicami.

No i właśnie - w tym momencie objawił mi się problem jeszcze nie do przeskoczenia, choć znając życie pewnie już kilka razy rozwiązany, gdzie zainstalować nagrzewnicę - Webasto/Ebespaecher - normalnie wylądowała by pod fotelem pasażera, no ale, ze względu na planowaną obrotnicę to miejsce nie da się wykorzystać, pomiędzy fotelami - trochę głupio po tym deptać, poza tym mam duży zbiornik paliwa i prawie pod całą podłogą pomiędzyfotelami znajduje się zbiornik, zastanawiam się nad montażem pod podwoziem - czy ktoś z was to przerabiał ? Ze względów użytkowych - najprostsze rozwiązanie tzn montaż w przedziale towarowym - nie bardzo jest wykonalny, nie chcę tam nic na trwałe montować na podłodze bo z niej korzystam.

Jak macie u siebie pomontowane nagrzewnice ? Może ktoś już walczył z tym tematem i wymyślił coś praktycznego ?

Nagrzewnica - ze względu na fakt iż auto blaszanka - będzie albo AirTop 3900, albo D4 czyli takie 4kW.
Postaw piwo autorowi tego posta

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 113/163
Wysłany: 2017-09-07, 15:15   Re: Gdzie zamontować webasto

krecik napisał/a:
Witajcie

Pewnie okaże się że było już milion razy i tylko szukać nie potrafię, ale po dwóch dniach spędzonych na wertowaniu forum - chyba szybciej będzie zapytać :)

Mam Jumpera, blaszankę, chcę go sobie lekko dostosować do turystyki tak żeby móc wyjechać na kilka tygodni, a po powrocie przywrócić mu funkcje 'blaszanki'. W związku z tym modernizacje muszą uwzględniać standardowe podstawowe funkcje pojazdu.

Chcę wymienić dwuosobową ławkę na pojedyńczy fotel, wiadomo, pilotka powinna mieć wygodniej, do tego, chciałbym oba fotele - kierowcy i pasażera - zrobić docelowo z obrotnicami.

No i właśnie - w tym momencie objawił mi się problem jeszcze nie do przeskoczenia, choć znając życie pewnie już kilka razy rozwiązany, gdzie zainstalować nagrzewnicę - Webasto/Ebespaecher - normalnie wylądowała by pod fotelem pasażera, no ale, ze względu na planowaną obrotnicę to miejsce nie da się wykorzystać, pomiędzy fotelami - trochę głupio po tym deptać, poza tym mam duży zbiornik paliwa i prawie pod całą podłogą pomiędzyfotelami znajduje się zbiornik, zastanawiam się nad montażem pod podwoziem - czy ktoś z was to przerabiał ? Ze względów użytkowych - najprostsze rozwiązanie tzn montaż w przedziale towarowym - nie bardzo jest wykonalny, nie chcę tam nic na trwałe montować na podłodze bo z niej korzystam.

Jak macie u siebie pomontowane nagrzewnice ? Może ktoś już walczył z tym tematem i wymyślił coś praktycznego ?

Nagrzewnica - ze względu na fakt iż auto blaszanka - będzie albo AirTop 3900, albo D4 czyli takie 4kW.

Ja w dukacie III mam pod fotelem pasażera, obrotnicę fotela też mam dedykowaną do tego modelu i nic nie przeszkadza. Fotele mam oryginalne od trojaczków tylko wymienione z wersję z dwoma podłokietnikami.
Pod podwoziem też spokojnie ci się gdzieś zmieści
W Fordzie Nugget mam zamontowanego Ebera D4 pod podwoziem w okolicach progu drzwi suwanych. Jest to oryginalne rozwiązanie Westfalii, do zamocowania zrobiona jest taka wanna z blachy chroniąca przed uszkodzeniami i brudem, dystrybucja ciepłego powietrza odbywa się za pomocą elastycznych izolowanych rur, które zasuwają pod podwoziem do dysz wylotowych

Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
Piwa: 33/10
Wysłany: 2017-09-07, 15:33   

ja w blaszance mam na spodzie szafki stojącej w świetle przesuwnych drzwi.

20401140_1898873933462060_683264897_n.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 84,97 KB

20370857_1898874196795367_115319962_n.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 54,66 KB

krecik 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-09-07, 19:35   Re: Gdzie zamontować webasto

Darek Szczecin napisał/a:

Ja w dukacie III mam pod fotelem pasażera, obrotnicę fotela też mam dedykowaną do tego modelu i nic nie przeszkadza. Fotele mam oryginalne od trojaczków tylko wymienione z wersję z dwoma podłokietnikami.
W Fordzie Nugget mam zamontowanego Ebera D4 pod podwoziem w okolicach progu drzwi suwanych. Jest to oryginalne rozwiązanie Westfalii, do zamocowania zrobiona jest taka wanna z blachy chroniąca przed uszkodzeniami i brudem, dystrybucja ciepłego powietrza odbywa się za pomocą elastycznych izolowanych rur, które zasuwają pod podwoziem do dysz wylotowych

O widzisz, mój Jumper to odpowiednik Ducato IV, tego od 2014r, była by szansa na zdjęcia foteli i obrotnic ? Być może faktycznie okaże się że problemu nie będzie i można będzie spokojnie D4 pod fotel wrzucić. Swoją drogą - gdzie dopaść obrotnice dedykowane do Ducato/Jumper/Boxer ? Jeszcze nie mam rozeznania w tym rynku i nie do końca wiem gdzie szukać :)

Rozwiązanie pod spodem zbadam jutro albo w poniedziałek na podnośniku, bo ciasno bardzo pod tą podłogą jumpera :/

krecik 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-09-07, 19:37   

Flag napisał/a:
ja w blaszance mam na spodzie szafki stojącej w świetle przesuwnych drzwi.

W tej wersji kampera niestety nie mogę nic na stałe w przedziale towarowym zamontować.
Też myślałem o szafce z zabudowanym webastem, ale problem z paliwem i spalinami, i tak pomyślałem że jak już robić to tak żeby webasto mieszkało na stałe w aucie, a zabudowę /szafkę i łózko/ móc wstawiać/wyciągać w zależności od potrzeb.

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2017-09-07, 19:40   

Flag, może wczesniej nie doczytałem. Dla kogo masz te klatki?

Flag
weteran

Wysłany: 2017-09-07, 19:45   

krzlac napisał/a:
Flag, może wczesniej nie doczytałem. Dla kogo masz te klatki?

dla mojej bandy :)

wlasnie wrocilismy z 6 tygodniowej wyprawy testowej po zbudowaniu auta :)

zrobilismy 10tys km i zaliczylismy 13 krajow w 2 osoby z nasza banda :)
Od Włoch po północną Laponię.

Auto sie sprawdziło :)

21200800_1615532521800775_6922108446117308816_o.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 355,1 KB

Wyświetl szczegóły
krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2017-09-07, 19:46   

To masz jeszcze cztery kwatery wolne?

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2017-09-07, 19:56   

:mrgreen: Nie mów.. :mrgreen: e ....... masz w ogóle siedzenia dla pasażerów? :haha:

Ps Monice żonie mej pokażę ku przestrodze :bigok gdy nie przestanie mi marudzić , że za szybka jadę :idea:

Flag
weteran

Wysłany: 2017-09-07, 20:00   

krzlac napisał/a:
To masz jeszcze cztery kwatery wolne?
żadnej wolnej :) a jedna nawet podwójnie obsadzona :)

Robimy offtopa :)

wiec jeszcze napisze w temacie:

potrzeba Ci 4KW ? ja mam 2kW i testowalem przy -28 stopni, dawalo rade do 24 stopni nagrzac transita jumbo :)

21200454_1615078705179490_5721220485352554616_o.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 364,09 KB

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2017-09-07, 20:05   

Flag napisał/a:

Pewnie się miłośnikom psów narażę. Nocowałem 14 lat temu na małym jachcie z jednym spoconym wyżłem. Pamiętam tą noc do dzisiaj.

Flag
weteran

Wysłany: 2017-09-07, 20:09   

krzlac napisał/a:
Flag napisał/a:

Pewnie się miłośnikom psów narażę. Nocowałem 14 lat temu na małym jachcie z jednym spoconym wyżłem. Pamiętam tą noc do dzisiaj.

psy sie nie pocą :)

ale lubią wytarzać w zapaszkach :) - dlatego maja swoj prysznic :D

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2017-09-07, 20:30   

Po tych psach widać, że "są tego warte" a szampon z formułą norweską to dla nich za mało. :bukiet:

Psy na ogół śmierdzą jak właściciel też śmierdzi. :spoko

Są śliczne.

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 113/163
Wysłany: 2017-09-07, 20:43   Re: Gdzie zamontować webasto

krecik napisał/a:
Darek Szczecin napisał/a:

O widzisz, mój Jumper to odpowiednik Ducato IV, tego od 2014r, była by szansa na zdjęcia foteli i obrotnic ? Być może faktycznie okaże się że problemu nie będzie i można będzie spokojnie D4 pod fotel wrzucić. Swoją drogą - gdzie dopaść obrotnice dedykowane do Ducato/Jumper/Boxer ? Jeszcze nie mam rozeznania w tym rynku i nie do końca wiem gdzie szukać :)

Rozwiązanie pod spodem zbadam jutro albo w poniedziałek na podnośniku, bo ciasno bardzo pod tą podłogą jumpera :/

obrotnice http://allegro.pl/obrotni...6946587497.html

ja kupowałem nowe z firmy Duni w cenie chyba 450 szt, a tu proszę nawet z sejfem http://allegro.pl/obrotni...6946587497.html
fotkę ogrzewania pstryknę jutro bo furki pod domem nie mam

Aran-70 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Moncayo
Nazwa załogi: ARAN-70
Piwa: 8/9
Wysłany: 2017-09-07, 21:03   

Na 100 % zmieści Ci się pod siedzeniem. U mnie zmieścił się akumulator to i webasto się zmieści.
Arek

Odpowiedz do tematu