Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie radia, wcale nie takie proste!
Autor Wiadomość
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 33 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 264/396
Skąd: Gubin
Wysłany: 2017-10-07, 19:23   

:dupa blada.
Uciete kabelki nie pochodzą z OBD ani z magistrali. Pełnią inną rolę. Kabelków Can we wiązce jednak nie ma, nie wiem czemu.
Podpiąłem się bezpośrednio pod OBD do 6 i 14 a nawet na odwrót.
W obu kombinacjach radio nie ruszyło, nie pozwoliło wpisać kodu a po 10 minutach bezczynności samo się wyłączało.
Po odpaleniu silnika i kilka sekund po włączeniu radia pojawiły się 2 komunikaty, że ESP i coś tam jeszcze nie jest w dyspozycji i zaświeciły odpowiednie kontrolki na zegarach że te 2 systemy aktualnie nie działają.
Rozłączyłem radio od OBD, zgasiłem silnik, odpaliłem ponownie, komunikatów już nie było.
McGali, coś wspominałeś o wpisaniu radia w komputerze czy o co kaman? Może tu pies się pogrzebał.
Puki co, genialny wygląd ale bez działającego radia i nieszczęśliwy pomysł inżynierków co puścili kable donikąd wbrew zaleceniom księgowego.
Na foto.
Nie mam już pomysłu co dalej z tym zrobić, mam już... 2 radia oryginalne na wysoki połysk, serio i dalej jestem w :dupa

IMG_4915.JPG
Plik ściągnięto 6 raz(y) 137,72 KB

IMG_4916.JPG
Plik ściągnięto 15 raz(y) 102,86 KB

_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
McGali 
stary wyga


Twój sprzęt: Burstner A570 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Lip 2009
Piwa: 16/9
Skąd: EZG
Wysłany: 2017-10-07, 19:50   

Socale napisał/a:
:dupa blada.
Uciete kabelki nie pochodzą z OBD ani z magistrali. Pełnią inną rolę. Kabelków Can we wiązce jednak nie ma, nie wiem czemu.
Podpiąłem się bezpośrednio pod OBD do 6 i 14 a nawet na odwrót.
W obu kombinacjach radio nie ruszyło, nie pozwoliło wpisać kodu a po 10 minutach bezczynności samo się wyłączało.
Po odpaleniu silnika i kilka sekund po włączeniu radia pojawiły się 2 komunikaty, że ESP i coś tam jeszcze nie jest w dyspozycji i zaświeciły odpowiednie kontrolki na zegarach że te 2 systemy aktualnie nie działają.
Rozłączyłem radio od OBD, zgasiłem silnik, odpaliłem ponownie, komunikatów już nie było.
McGali, coś wspominałeś o wpisaniu radia w komputerze czy o co kaman? Może tu pies się pogrzebał.
Puki co, genialny wygląd ale bez działającego radia i nieszczęśliwy pomysł inżynierków co puścili kable donikąd wbrew zaleceniom księgowego.
Na foto.
Nie mam już pomysłu co dalej z tym zrobić, mam już... 2 radia oryginalne na wysoki połysk, serio i dalej jestem w :dupa

Ja tylko sugerowałem, że komputer powinien wiedzieć że w sieci CAN znajduje się radio i dlatego powinno się uaktywnić je w body komputera.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 33 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 264/396
Skąd: Gubin
Wysłany: 2017-10-07, 20:18   

Tylko jak to zrobić?
Spodziewam się, że jak Fiat robił widły pod zamówienie Detha, to ten aspekt radiowy był uwzględniony i w body radio nie istnieje bo zgłaszałby błąd. Logicznie pasuje.
Po zabudowie Deth montował sam swoje gówniane radyjka które nijak nie są designerskie.
Oryginał wygląda genialnie dlatego mi zależy.
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 20 Sty 2015
Piwa: 161/103
Skąd: Westfalia
Wysłany: 2017-10-07, 20:53   

oddychaj... oddychaj spokojnie ;) ale oddychaj ...jak ci się jeszcze akumulator nie zagotował , jest wszystko w porządku ;)

Z radiem to i specjaliści mają problemy, mnie do auta nówki , dieler wstawił moje radio...przyjechałam do domu ucieszona , ciach do garażu ...w nocy śni mi się następna jazda ...pełny szpan :mrgreen:

Następnego dnia wsiadam do autka , kluczyk ...bzyk , bzyk a tu zzonk ...otwieram maskę , a tu wszystko zalane kwasem z akumulatora...→→laweta i do swidanja ... :spoko
_________________
http://vanactiv.blogspot.de/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
McGali 
stary wyga


Twój sprzęt: Burstner A570 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Lip 2009
Piwa: 16/9
Skąd: EZG
Wysłany: 2017-10-07, 21:06   

Socale napisał/a:
Tylko jak to zrobić?
Spodziewam się, że jak Fiat robił widły pod zamówienie Detha, to ten aspekt radiowy był uwzględniony i w body radio nie istnieje bo zgłaszałby błąd. Logicznie pasuje.
Po zabudowie Deth montował sam swoje gówniane radyjka które nijak nie są designerskie.
Oryginał wygląda genialnie dlatego mi zależy.

Gdzieś na internetach czytałem o Pandzie co bez radia wychodziła i pomimo włożenia radia fabrycznego w body komputerze nie można było go aktywować. Nie wiem jak jest z Ducato. Trzeba byłoby mieć jakiś interface.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 33 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 264/396
Skąd: Gubin
Wysłany: 2017-10-08, 09:24   

McGali napisał/a:

Gdzieś na internetach czytałem o Pandzie co bez radia wychodziła i pomimo włożenia radia fabrycznego w body komputerze nie można było go aktywować.
...

To wygląda jak kara dla oszczędnego zamawiającego, który za rezygnację z radia miał na oryginalne wieczystą blokadę :?
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mrsulki 
weteran
w średnim wieku


Twój sprzęt: Ducato 2,8TD Hymer Camp 594
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Piwa: 44/22
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-10-08, 15:59   

Socale napisał/a:
To wygląda jak kara dla oszczędnego zamawiającego

Nie kara tylko podejście biznesowe. Dlaczego masz mieć za darmo to za co ktoś zapłacił.
_________________
Radek
Ignavis semper feriae sunt...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Witek G 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: CHAUSSON Flash08 2009
Nazwa załogi: RED CAMP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Gru 2012
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Łomianki
Wysłany: 2018-01-15, 18:08   

A gdzie jest antena w Ducato III ???
_________________
Witek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 478/1002
Skąd: Ooo
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2018-01-15, 18:14   

Witek G napisał/a:
A gdzie jest antena w Ducato III ???

U mnie była lewym słupku pod plastikiem przy przedniej szybie a trójkątnym okienkiem
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gewehr 
weteran


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 30 Paź 2013
Piwa: 152/102
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-15, 18:50   

Żeby ruszyło radio, trzeba zaprogramować PROXY. Do tego potrzebny komputer z odpowiednim softem. Pewnie jak nie działały Ci te systemy(pewnie esp i hill holder), to i migał przebieg w liczniku. Miałeś wtedy problem z magistralą CAN ;) Radio może również wymagać modułu Blue&Me.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 33 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 264/396
Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-01-15, 22:12   

Ja tego nie ogarniam, to zupełnie inna materia od tej co mogę sobie podyskutować.
Wysłać Ci radio/radia, mam 2 już. Poradzisz coś?
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gewehr 
weteran


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 30 Paź 2013
Piwa: 152/102
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-15, 22:19   

Ja jedynie mogę zaprogramować jak już je podłączysz. Z samym radiem nic nie zrobię :-/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 33 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 264/396
Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-01-15, 22:42   

Czyli musi być wpięte zasilanie ISO w moim kamperze w to radio a Ty...
No właśnie jaka jest potem Twoja rola, bierzesz komputer, kabel, podpinasz się pod obd?
.
Wiesz co zrobiłem?
Przeprosiłem SONY CDX-M630 i go naprawiłem. Wstawiłem, gra, jest wysoki połysk ale to ciągle nie jest ten wygląd co oryginał :(
Mam na półkach jeszcze ze 20 radyjek samochodowych, tylko firmowe i nawet wysokiej klasy kilka.
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wirefree 
stary wyga

Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Lis 2016
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: internet
Wysłany: 2018-01-15, 22:52   

Z tego co mi wiadomo trzeba do radia wpisac nr VIN nadwozia , albo jakis dobry mechanik albo ASO.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gewehr 
weteran


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 30 Paź 2013
Piwa: 152/102
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-15, 23:21   

Vin nie wpisujesz. Tak jak pisałem wcześniej, robisz osiowanie PROXY.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***