Przeoratem forum na temat niesprawności lodówek, ale wszędzie o czyszczeniu dysz.
Moja lodówka przestała chłodzić. W zamrażalniku jest szron na Części tylnej sciany,a w lodowce krople wody. Palnik sie pali. Wcześniej go przedmuchalem tak samo jak dyszę.
Chyba to wina termostatu. Czy ktoś miał takie przygody?
Na zewnątrz mam -17 także z prowiantem jest ok. Lepiej by jednak było by działało.
Dometic RM 7655 L. 40/100
_________________ Pozdrawiam Woytek
------------------------------------------------
Wyższe wykształcenie może mieć każdy, podstawowe niekoniecznie.
W chlodziarce lodówki odkręciłbym aluminiowy żebrowany element uprzednio wyjmując z niego kabelek od termostatu bo w tej lodówce jest elektroniczny.Ten aluminiowy radiator przylega do parownika który dalej idzie w ściance do zamrażalnika.Między radiatorem i parownikiem jest masa termoprzewodząca. Možliwe że wyschla skruszała i słabo przewodzi ciepło bo parownik to cieńka rurka idąca pętlą z tyłu chlodziarki i pasta jest po to by zwiększyć powierzchnię przylegania radiatora i zwiększyć efekt chłodzenia.Radoator przykręcony jest na kilka śrubek między żeberkami.
Brawo Bronek, że znalazłeś filmik instruktażowy właśnie o usprawnieniu tego termicznego połączenia pisałem powyżej.
Wiem... To przypadek, szukam filmików o klimie montażu itd.... i trafiłem na Twój przykład.
Bez Twojego opisu bym olał, nie wiążąc z pytaniem....
Tak więc "zespół w zespół....."
Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 93/118 Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-12-01, 21:15
Zainteresowałem się tematem bo zamrażarka chłodzi jak szalona, a lodówka tak sobie.
Znalazłem dokładnie taką samą pastę jak na filmie w dobrej cenie, firma spod Krakowa, sprzedaje też w internecie.Pasta
Jadę w poniedziałek zakupić
Dzięki
rjas
szukając pasty natknąłem się na wiele instrukcji wskazujących ten sposób regeneracji chłodzenia, więc chyba działa
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu'
Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2017-12-02, 08:23
Takie pasty są stosowane przy radiatorach i procesorach (tych jest mało i sa drogie) w całej elektronice i są zgoła tańsze.
Ja osobiscie zastanawiam sie nad tymi taśmami termoprzewodzacymi. Do dostania w sklepach z elektroniką (sa w tubkach za parę złotych), częściami komputerowymi.
http://termopasty.pl/pl/p...oprzewodnictwo/
A propo tego filmu - to ja bym najpierw oczyścił z tego szarego a potem nałożył nowa pastę - tak się powinno robić!!!
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Skorpion Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga
Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 274/1281 Skąd: Warszawa
Zainteresowałem się tematem bo zamrażarka chłodzi jak szalona, a lodówka tak sobie.
Przy ustawieniach na maksa ? U mnie było podobnie, w Grecji mieliśmy w lodówce +15C. Wcześniejsze obracanie lodówki do góry nogami pomogło ale na chwilę.
Skończyło się niestety wymianą części chłodzącej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum