Z Sarajewa do Tirany |
Autor |
Wiadomość |
JacekL
zaawansowany

Twój sprzęt: Malibu T 440 QB
|
Wysłany: 2018-01-07, 19:41 Z Sarajewa do Tirany
|
|
|
Witam,
Koledzy planuję wyjazd na przełomie kwietnia i maja przez Węgry, BiH, Czanogórę do Albanii, w związku z tym mam pytanie do szanownego grona czy ktoś z Was jechał tą trasą: https://goo.gl/maps/MhaKQ85ff4P2
Interesują mnie miejsca na nocleg i jakość dróg, na planowanej przeze mnie trasie. Również każda informacja o atrakcjach turystycznych będzie mile widziana |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2018-01-07, 20:07
|
|
|
poszukaj troszeczke a znajdziesz |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Gru 2016 Piwa: 64/10 Skąd: Łódź/Pristina
|
Wysłany: 2018-01-07, 20:35
|
|
|
Drogi całkiem niezłe. W BiH pojechałbym przez Mostar bo warto go zobaczyć. Poza tym na tej trasie w BiH jest kilka ciekawych miejsc do zobaczenia.
Miejscówki noclegowe interesują Cię na dziko czy kempingi?
Zobacz mój temat Bałkany z minionego lata https://www.camperteam.pl...pic.php?t=28510 . Możesz też zajrzeć na moją stronę, jest tam opis naszego zwiedzania Albanii, są też inne części Bałkanów. Adres stronki w podpisie.
Jak będziesz miał jakieś pytania to śmiało |
_________________ Pozdrawiam, Bartek
Moje podróże: www.w4stronyswiata.com
"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
JacekL
zaawansowany

|
Wysłany: 2018-01-07, 21:52
|
|
|
Dziękuję za sugestie i podpowiedzi.
Zwiedzałem BiH w 2016r. ale nie byłem w Sarajewie. Szczególnie jestem ciekaw tej drogi z Sarajewa w kierunku Czarnogóry (do Plużine) wzdłuż rzeki Drina. |
|
|
|
 |
MER-lin
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Ewa i Marek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Paź 2009 Piwa: 44/9 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2018-01-07, 22:14
|
|
|
Starówka w Sarajewie jest bardzo ładna, warto zobaczyć. Jednak nocowanie kamperem w Sarajewie odradzam. Dwukrotnie stawałem na noc w tym mieście i jest to związane z dużym ryzykiem. Koledzy z forum też pisali o niemiłych przygodach w Sarajewie. Trasa wzdłuż Driny jest bardzo malownicza. |
_________________ Hakuna matata
 |
|
|
|
 |
JacekL
zaawansowany

|
Wysłany: 2018-01-07, 22:21
|
|
|
Nocowałem w centrum Banja Luki (parking Zenit) i w Mostarze 300 metrów od mostu i nic się nie działo niepokojącego - wszędzie pełno milicji.
MER-lin jeżeli odradzasz mi nocowanie w Sarajewie to gdzie można stanąć na noc w pobliżu? |
|
|
|
 |
MER-lin
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Ewa i Marek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Paź 2009 Piwa: 44/9 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2018-01-08, 09:26
|
|
|
W BiH, tak jak wszędzie, stałem w nocy zawsze na dziko. Nigdy nie było problemów. Sarajewo jest tutaj niechlubnym wyjątkiem. Generalnie po zmroku miasto niebezpieczne. Nie mogę doradzić Ci żadnej miejscówki w pobliżu, ponieważ stałem w centrum - parę metrów od wjazdu na parking strzeżony oraz na parkingu przed pięknym dużym bankiem. W obu przypadkach było to złudne poczucie bezpieczeństwa. Najlepiej zwiedzać miasto w dzień, a na noc ewakuować się na prowincję. |
_________________ Hakuna matata
 |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2018-01-08, 10:47
|
|
|
MER-lin napisał/a: | Sarajewo jest tutaj niechlubnym wyjątkiem. Generalnie po zmroku miasto niebezpieczne. Nie mogę doradzić Ci żadnej miejscówki w pobliżu, ponieważ stałem w centrum - parę metrów od wjazdu na parking strzeżony oraz na parkingu przed pięknym dużym bankiem. W obu przypadkach było to złudne poczucie bezpieczeństwa. |
Tak z ciekawości, na przyszłość
Możesz coś bliżej Co konkretnie masz na myśli pisząc: "...W obu przypadkach było to złudne poczucie bezpieczeństwa."
Napadli Was |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 357/407 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2018-01-08, 12:11
|
|
|
Sarajewo spaliśmy 2 razy,w uliczkach.jeden raz narty w Jaworinie.Tyle naszych podróży za 9 lat kamperowania,stwierdzam problem -Hiszpania nie piszesz jak od góry,ja polecam ci od Banja Luki do Mostaru,przez Jajce,przełomem wzdłuż rzeki Vrbas. Od Mostaru, wodospady Kravica,Pcitieli,odbicie na Blagaj,wcześniej odbicie na Sarajewo.Tak jak pisza koledzy nie spac w Sarajewie.Nasz/ przypomniałam sobie/ bezpieczny nocleg to koło basenów Termalna rivieraw Sarajewie.Nasze relacje na forum ,ale pod tematami Grecji lub Bałkany,nie ma sama BiH.takiego koloru wody w rzece Vrbas i Neretva nie ma nigdzie indziej. |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

|
Wysłany: 2018-01-08, 12:20
|
|
|
Mysle,że Foca tam cos kiepsko,ale piękne Pivskie jezioro,Monastyr Pivski,z boku Durmitor,ale bardzo ciekawy monastyr Ostrog,rowniez Moracza i przełom rzeki moracza.Od Podgoricy nowa droga do Skoder w Albanii. |
|
|
|
 |
JacekL
zaawansowany

|
Wysłany: 2018-01-08, 12:22
|
|
|
MER-lin napisał/a: | Sarajewo jest tutaj niechlubnym wyjątkiem. Generalnie po zmroku miasto niebezpieczne. Nie mogę doradzić Ci żadnej miejscówki w pobliżu, |
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | od Banja Luki do Mostaru,przez Jajce,przełomem wzdłuż rzeki Vrbas. Od Mostaru, wodospady Kravica, |
Szkoda, że nie warto tam nocować, a jeden dzień wystarczy żeby zwiedzić Sarajewo (starówka)?
Basi dziękuję za podpowiedź ale jechałem już trasą z Banja Luki przez Jajce, byłem również na wodospadach Kravica |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

|
Wysłany: 2018-01-08, 12:26
|
|
|
Można w Bośni na Trebinje i wjazd na samo Kupariw Horwacji, /najpiekniejsza plaża Żupy Dubrowackiej/potem morzem przez Monulat,do Montenegro.Przed Budvą Jazzspanie na nieczynnym campingu,piekna plaza.Budva,brak miejsca do parkowania.sa bramki,ale brak stawki dla kampera.Reszta jak pisze Koko-poczytaj relacje z Bałkan o grecji przez Bałkany,ja poświęcam dużo czasu na przygotowanie Barbara |
|
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

|
Wysłany: 2018-01-08, 12:43
|
|
|
Dlaczego nie można nocować,stan sobie pod Termami ,rampa,baseny całkiem ciekawe,przeczytaj w necie w któres dni od 22 do 2 w nocy tance na basenie przy muzyce w wodzie. Potem jedź blisko centrum koło starego miasra płatne parkingi,sobota,niedziela gratis Popatrz w maps me na platny parking może jest jakiś ogrodzony :My musimy w jesieni tam zajechać bo ostatnio byliśmy na Wielkanoc ale 3-4 lata temu |
|
|
|
|
 |
piotrul
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato-Adria(była) Iveco 4x4 w budowie
|
Wysłany: 2018-01-08, 14:36
|
|
|
JacekL napisał/a: | MER-lin napisał/a: | Sarajewo jest tutaj niechlubnym wyjątkiem. Generalnie po zmroku miasto niebezpieczne. Nie mogę doradzić Ci żadnej miejscówki w pobliżu, |
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | od Banja Luki do Mostaru,przez Jajce,przełomem wzdłuż rzeki Vrbas. Od Mostaru, wodospady Kravica, |
Szkoda, że nie warto tam nocować, a jeden dzień wystarczy żeby zwiedzić Sarajewo (starówka)?
|
Na kampingu możesz się zatrzymać. |
|
|
|
 |
|