Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Lodówka 230V + przetwornica DC/AC
Autor Wiadomość
xbartman 
zaawansowany


Twój sprzęt: Nissan Primastar
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 15 Gru 2016
Piwa: 40/7
Skąd: Obecnie Bałkany
Wysłany: 2017-03-30, 14:03   Lodówka 230V + przetwornica DC/AC

Zakładam ten temat jako informacyjny. W wielu wątkach na forum przewijał się temat lodówki kompresorowej, domowej/hotelowej na 230V podłączonej pod przetwornicę. Kilka osób ma takie rozwiązania w swoich pojazdach, kilka razy padały pytania jaka lodówka i jaka przetwornica.
Przechodząc do sedna; Ja też takie rozwiązanie wybrałem i jestem po kilkutygodniowych testach tego rozwiązania, na razie w warunkach domowych. Zestaw spisuje się świetnie, zużycie prądu w warunkach domowych (lodówka pusta) to około 24Ah na dobę. Wybrałem lodówkę Bomann KB389 http://allegro.pl/mocna-l...6358659702.html . Przy wyborze brałem pod uwagę głównie wielkość, zamrażalnik i zużycie prądu.
Na początku testowałem 3 różne przetwornice z pełnym sinusem o mocy 300W/600W, z tzw. niższej półki (tańsze) żadna nie dawała rady. Czasami udawało się lodówkę uruchomić lecz zazwyczaj uruchamiał się system odłączający przetwornicę z powodu przeciążenia lub po prostu lodówka się nie włączała. Ostatecznie trafiłem na przetwornicę polskiej produkcji AZO Digital IPS-700S z miękkim startem http://polskieprzetwornic...G_12_230_PL.pdf . To był strzał w dziesiątkę, no prawie. Okazało się, że przetwornica ma wbudowany brzęczyk, który włącza się przy każdym jej uruchomieniu. Ponieważ przetwornica ma dość duży pobór prądu jałowego (0,9A) postanowiłem podłączyć ja w taki sposób aby była załączana przez termostat lodówki, tylko wtedy kiedy jest zapotrzebowanie na prąd. Do tego wykorzystałem odpowiedni przekaźnik i pobór prądu znacznie zmalał. Niestety brzęczyk hałasował przy każdym załączeniu co jest bardzo irytujące i raczej w kamperze bez sensu (spać się nie da). Skontaktowałem się z producentem (bardzo dobry i miły kontakt) i po wymianie maili wysłałem im przetwornicę aby brzęczyk wyłączyli. Poprosiłem również producenta o obniżenie progu zabezpieczenia przed rozładowaniem akumulatora do 10,5V (fabryczne 11,5V zbyt szybko wyłączało przetwornice).
Odnośnie podłączenia przekaźnika załączającego przetwornice wykorzystałem jej fabryczny termostat. Udało się to zrobić w taki sposób, że mogę również zasilać lodówkę z 230V z sieci gdyż termostat nadal steruje kompresorem lodówki (przekaźnik) - warunek dodatkowe zasilenie przekaźnika ze źródła 12V DC. Co najważniejsze całą instalacje udało się zrobić w taki sposób, że gdyby lodówka uległa uszkodzeniu mogę wszystko odłączyć, powrócić do oryginalnego podłączenia i oddać lodówkę do naprawy gwarancyjnej.
Podczas moich testów, jeszcze przed podłączeniem przekaźnika sterującego przetwornicą, zdarzyło mi się dwa razy, że również ta przetwornica nie uruchomiła lodówki bo nastąpiło jakieś przeciążenie. Zadziałał układ przeciw przeciążeniowy i przetwornica wymagała resetu. Jest to sytuacja mało komfortowa, szczególnie w warunkach polowych, kiedy jesteśmy poza kamperem lub po prostu lodówki nie kontrolujemy. Nikt przecież nie będzie co kilka minut sprawdzać czy lodówka chłodzi. Na to też udało mi się znaleźć rozwiązanie. Wykombinowałem taki system kontrolujący lodówkę na bazie małego termostatu na 12V, który monitoruje lodówkę. W przypadku wzrostu temperatury powyżej wartości zadanej uruchomi układ odpowiedzialny za reset przetwornicy. Dodatkowo termostat ma wbudowany alarm, dla którego można ustawić kolejny próg gdyby restarty nie przyniosły rezultatu. Układ jest prosty, zbudowany z gotowych modułów elektronicznych a ich koszt to niewiele ponad 15$.
Tym sposobem udało mi się osiągnąć to co zamierzałem. Koszt całości nie przekroczył 800 zł. Lodówka jest oszczędna, chłodzi do około 2-3 stopni, zamrażalnik około -7 stopni przy termostacie ustawionym na jakieś 65%. Oczywiście wszystkie te wartości zmienią się w warunkach polowych (wysokie temperatury otoczenia i korzystanie z lodówki). Mimo wszystko myślę, że się sprawdzi. Dodatkowo cena zestawu w porównaniu z lodówką kompresorową na 12V czy podobną lodówką na prąd/gaz jest bardzo atrakcyjna. Świadomie wybrałem to rozwiązanie gdyż mój samochód to nie jest żaden duży kamper tyko tzw. auto turystyczne, w którym brak miejsca na dodatkowe butle z gazem, wywietrzniki czy instalacje odprowadzające spaliny. Na dachu mam zaplanowany solar, który ze sporym zapasem pokryje zapotrzebowanie na energię dla lodówki.
Może ten temat się komuś przyda przy rozważaniu jaką lodówkę zakupić. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
_________________
Pozdrawiam, Bartek

Moje podróże: www.w4stronyswiata.com
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marcinPK 
zaawansowany
ARCA Integra, 2,0 LPG...


Twój sprzęt: Dethlefs Beduin 1999, Kamper Iveco DIY-2008,
Nazwa załogi: MarcinMariola+7niedorosłych+ czarna Kotka
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Mar 2016
Piwa: 18/4
Skąd: Prudnik
Wysłany: 2017-03-30, 14:15   

no fajnie i miło, tylko po co zakładać nowy temat jak jest już pełno takich samych kontynuowanych i przemyślanych, wystarczyło się tam dopisać ze swoim postem... :bylo może admin przerzuci to w lepsze miejsce.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
xbartman 
zaawansowany


Twój sprzęt: Nissan Primastar
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 15 Gru 2016
Piwa: 40/7
Skąd: Obecnie Bałkany
Wysłany: 2017-03-30, 14:55   

marcinPK napisał/a:
no fajnie i miło, tylko po co zakładać nowy temat jak jest już pełno takich samych kontynuowanych i przemyślanych, wystarczyło się tam dopisać ze swoim postem... :bylo może admin przerzuci to w lepsze miejsce.

Owszem watek był poruszany przy wielu okazjach. Często jest gdzieś głęboko ukryty w różnych tematach dotyczących budowy kamperów i trzeba się naszukać żeby je odnaleźć. W kilku tematach był poruszany, były pytania ale nie było opisanych rozwiązań. Oczywiście mogłem napisać to w temacie dot. mojej budowy ale pomyślałem, że ułatwię odnalezienie ewentualnym osobom poszukującym gotowego rozwiązania w przyszłości. Ja opisuje konkretne rozwiązanie a oddzielny temat założyłem po to aby łatwo było go odszukać. Pomyślałem, że może ktoś skorzysta na tym, że znajdzie rozwiązanie sprawdzone i działające. Jeśli się mylę można temat usunąć albo włączyć do mojej budowy.
_________________
Pozdrawiam, Bartek

Moje podróże: www.w4stronyswiata.com
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 223/257
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2017-03-30, 21:21   

Volt 1500/3000 ma jałowego 0,7A i też można ją wykorzystać. Plus taki, że ma więcej mocy i nie będzie się wieszać przy włączaniu lodówki i nic nie brzęczy. Odpada też zbędna elektronika z pomiarami temperatury i restartami. Nie każdy tutaj będzie potrafił to zbudować.
W sumie każda przetwornica większej (>1KW) mocy nie będzie się wieszać, a jeśli ma być włączana termostatem lodówki, to prąd jałowy bez dużego znaczenia. Z mniejszymi to już różnie.
Najmniejsza jaka podobno się nie wiesza to 300W Cotek, ale nie miałem okazji osobiście testować.
_________________
Toscaner :)
Blog toscaner.com
ABC budowy kampera
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
xbartman 
zaawansowany


Twój sprzęt: Nissan Primastar
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 15 Gru 2016
Piwa: 40/7
Skąd: Obecnie Bałkany
Wysłany: 2017-03-30, 22:04   

Toscaner wszystko się zgadza tylko ten volt kosztuje 750zł natomiast za IPS-700S zapłaciłem 285 zł. To robi różnicę :) . Z tego co wiem Cotek też potrafi mieć czasem problem z uruchomieniem. Nawet Techtron na stronie o przetwornicy Cotek zamieszcza taką informację "Zdolność uruchomienia zależy od wielu czynników i nie m 100% gwarancji że za każdym razem lodówka zostanie uruchomiona". Za przetwornicą Cotka przemawia prąd jałowy - 0,2A.
Odnośnie przeciążania IPS-700S nie odnotowałem tego przy pracy sterowanej z termostatu lodówki. Przeciążenie pojawiło mi się wcześniej kiedy pracowała w trybie ciągłym. Element monitorujący dołożyłem żeby mieć pewność i spać spokojnie. Poza tym jego wykonanie sprowadza się do zamówienia dwóch gotowych modułów i ich podłączenia. Ja nie jestem elektronikiem a większego problemu mi to nie sprawiło.
Można oczywiście kupić Volta i wówczas używać go choćby do gotowania wody w czajniku turystycznym czy innych odbiorników z apetytem na prąd. Ja miałem już przetwornicę 1000/2000W bez sinusa, która będę używał do tych innych odbiorników dlatego szukałem czegoś małego.
_________________
Pozdrawiam, Bartek

Moje podróże: www.w4stronyswiata.com
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
duende 
zaawansowany

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 01 Gru 2016
Piwa: 48/64
Skąd: ..
Wysłany: 2017-03-31, 07:15   

xbartman napisał/a:
Ja miałem już przetwornicę 1000/2000W bez sinusa, która będę używał do tych innych odbiorników dlatego szukałem czegoś małego.

Jestem na etapie wymiany lodówki. Ale przetwornicę mam 1000/2000W sinus modyfikowany ustawiony na odcinanie 10.5V, prąd jałowy 0,6A. Moje pytanie czy próbowałeś lodówkę ze swoją i czy to działało. Czy dobrze rozumiem, że lodówka kompresorowa to urządzenie indukcyjne i potrzebuje pełnego sinusa? A co w przypadku jak bojler 660W i lodówka idą na tej samej przetwornicy? Czy zwykła lodówka jest odporna na "bujanie"?
Na razie nie mogę znaleźć lodówki (nie kamperowej) do 42cm szerokiej bo taką mam wnękę :?:
Mógłbyś strzelić fotki tych modułów dodatkowych i jakiś schemat podłączenia?
A to że było to nie istotne, na każdym forum są powtórki, nowi, którzy pytają o to samo, bałagan...etc :spoko
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 223/257
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2017-03-31, 08:02   

285 zł za pełny sinus? To faktycznie niedrogo :ok
_________________
Toscaner :)
Blog toscaner.com
ABC budowy kampera
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
xbartman 
zaawansowany


Twój sprzęt: Nissan Primastar
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 15 Gru 2016
Piwa: 40/7
Skąd: Obecnie Bałkany
Wysłany: 2017-03-31, 13:35   

duende - tak do lodówki kompresorowej potrzebujesz przetwornicy z pełnym sinusem. Przetwornica, którą posiadasz być może nawet uruchomi lodówkę ale jej praca nie będzie prawidłowa i w efekcie lodówka ulegnie uszkodzeniu. Tu masz garść informacji na temat przetwornic i przebiegu prądu: http://techtron.pl/i12,ja...ice-wybrac.html
Jeśli podłączysz bojler pod tą samą przetwornice, która byłaby sterowana przez termostat lodówki to musisz wykombinować dodatkowo sposób załączania jej również przez bojler lub załączać ręcznie na czas grzania wody. Możesz też podłączyć przetwornice na stałe ale to już sporo zwiększa pobór prądu. Przy jałowym 0,6 to już 14,5Ah na dobę dla samej przetwornicy. Druga sprawa to kiedy bojler 660W będzie załączony to prądu dla lodówki, przy przetwornicy 1000W, raczej zabraknie. Mała lodówka na rozruch potrzebuje nawet 500W. Chyba że będzie to przetwornica 2000/3000W to OK.
Odnośnie bujania to tak naprawdę nie wiem. Jednak są na forum osoby które używają i problemów nie mają. Są też lodówki na 12V typowo do samochodów, które też mają kompresor i działają. Zresztą bujanie to jest na morzu, na drogach to jest luzik :) .
Fotkę modułów mogę postarać się przy okazji zrobić. Jeden moduł to taki termostat: http://allegro.pl/panel-g...6757440117.html
drugi to przerywacz czasowy o regulowanych nastawach. Nie mogę teraz znaleźć a na kompie z którego pisze nie mam tych linków. Ja kupowałem prosto od chińczyków więc dużo taniej niż na tej aukcji.
_________________
Pozdrawiam, Bartek

Moje podróże: www.w4stronyswiata.com
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
duende 
zaawansowany

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 01 Gru 2016
Piwa: 48/64
Skąd: ..
Wysłany: 2017-04-07, 12:47   

xbartman -dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Piwko poszło.
Faktycznie tak było, miałem okazję podłączyć moją przetwornicę o przebiegu napięcia prostokątnym do 2 lodówek, co prawda absorpcyjnych, które wystartowały, ale brzęczały. Natomiast miernik poboru prądu pokazywał 0 zamiast ok 65W po podłączeniu do sieci domowej.
toscaner napisał/a:
Volt 1500/3000 ma jałowego 0,7A...

A którą masz na myśli, bo tą która ma teraz Volt w katalogu ma 300mA prądu bez obciążenia? Czy to co piszą w specyfikacji nie pokrywa się z rzeczywistością?
http://voltpolska.pl/pl/g...s-3000-12v.html
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 223/257
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2017-04-07, 14:11   

Hmm, tą o której pisałem ze 2 lata temu. U mnie w temacie jest porównanie z tą, którą zostawiłem. Nawet obie rozkręciłem, żeby pokazać bebechy na fotkach. Ale nie chce mi się szukać która to karta była. Finalnie wolałem zostawić tą cięższą i cichszą a Volta sprzedałem jakiemuś makaronowi.
_________________
Toscaner :)
Blog toscaner.com
ABC budowy kampera
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wiesiek t 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato blaszak H2L5 2010
Nazwa załogi: basia + wiesiek
Dołączył: 14 Lut 2009
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: kobyłka
Wysłany: 2017-04-17, 10:11   

jestem też na etapie doboru przetwornicy,czytam że moc idzie w kw i kształt sinusoidy ale nie znalazłem nic na temat lodówek . Moja lodówka w domu pojemność z 250l połowa zamrażara a połowa chłodnia pobiera prąd przy rozruchu 0,2 A jak się agregat rozbuja na maxa to 0,45A w spoczynku 0,03 A mogła by chodzić na przetwornicy 100 W nie podaje marki żebym nie naruszył regulaminu. Może fachowiec coś napisze i rozjaśni temat
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 223/257
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2017-04-17, 10:40   

Tak licząc, to moja lodówka 60W powinna pracować spokojnie na przetwornicy do laptopa 150W i to już szaleństwo. Ale tak nie jest. Prąd na start kompresora nie jest zawsze podawany przez producentów. Producenci niektórych klimatyzacji podają (też jest kompresor). Taki impuls trwa np. 0,15 sekundy i w przypadku np. mojej lodówki cęgówka wyłapywała od 80A do nawet 170A. Z reguły okolice 75A - 90A. Aha oczywiście jest to prąd przed przetwornicą czyli dla napięcia 12V.
Dla człowieka nieodczuwalne, dla sieci 230V w domu również nie bo bezpieczniki w skrzynce mają z reguły "B", ale dla słabej przetwornicy jest to zwarcie i się wyłącza, a lodówka nie ma szans wystartować.
Przetwornica musi mieć możliwość oddać taki prąd w pierwszym ułamku sekundy, albo mieć tzw. miękki start.
_________________
Toscaner :)
Blog toscaner.com
ABC budowy kampera
Budowa domka ze złomka
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2017-04-17, 10:57, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
koder 
Kombatant
(statystycznie)


Twój sprzęt: Czarna Smoczyca (MB w163 4.3v8/272KM)
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 10 Lis 2010
Piwa: 164/77
Skąd: Będzin
Wysłany: 2017-04-17, 10:57   

duende napisał/a:
A którą masz na myśli, bo tą która ma teraz Volt w katalogu ma 300mA prądu bez obciążenia?

Katalog katalogiem, pomiary pomiarami. W polsko-chińskich produktach rzadko się zgadzają. Owszem, mierzony prąd jałowy przy pracy z akumulatora to 700mA.
wiesiek t napisał/a:
Moja lodówka w domu pojemność z 250l połowa zamrażara a połowa chłodnia pobiera prąd przy rozruchu 0,2 A jak się agregat rozbuja na maxa to 0,45A w spoczynku 0,03 A
toscaner napisał/a:
Producenci niektórych klimatyzacji podają (też jest kompresor). Taki impuls trwa np. 0,15 sekundy i w przypadku np. mojej lodówki cęgówka wyłapywała od 80A do nawet 170A. Z reguły okolice 75A - 90A.

Mieszamy tutaj prądy przy 12V i 230V i to bez sensu :)

Co do 0.2A/230V przy rozruchu - tak może pracować agregat inwerterowy. Chociaż bardziej prawdopodobny jest błąd pomiarowy.

A podanie marki posiadanego sprzętu nie narusza żadnego punktu regulaminu.
_________________

BLOG | Pogaduchy z Koderem
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 223/257
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2017-04-17, 10:58   

Już prze edytowałem, ale jednocześnie pisałeś. :spoko
A podałem dla 12V, bo kolega przecież chce kupić przetwornicę, która ciągnie prąd z aku. Dla 230V nie mierzyłem u mnie. Nie chciało mi się. :szeroki_usmiech
Bardziej chodziło mi o zobrazowanie sytuacji na podstawie pomiarów. Aha i nie dodałem, że pracująca lodówka pobiera z 12V tylko 6,9-7,1A. Czyli widzimy przy starcie kompresora ok. 10x większe zapotrzebowanie.
_________________
Toscaner :)
Blog toscaner.com
ABC budowy kampera
Budowa domka ze złomka
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wiesiek t 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato blaszak H2L5 2010
Nazwa załogi: basia + wiesiek
Dołączył: 14 Lut 2009
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: kobyłka
Wysłany: 2017-04-17, 11:17   

jest to kilkuletnia lodówka Samsung mierzyłem prąd amperomierzem cęgowym na pewno jest to agregat z falownikiem i pisałem że może znawca się wypowie jakie lodówki mają taki rozruch
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***