|
|
|
Zabezpieczamy Kampera |
| Autor |
Wiadomość |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2018-02-18, 09:07 Zabezpieczamy Kampera
|
|
|
Niektóre elektrobloki w naszych kamperach mają zabezpieczenie od przepięć-OVP (over voltage protection), mój tego nie ma, ciekawi mnie jak to działa, czy któryś z naszych kolegów doznał już działania tego ustrojstwa.
Czy jest pewne w ochronie, jak kasujemy skutek przepięcia.
20180217_175828 (640x387).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2876 raz(y) 185,54 KB |
|
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2018-02-18, 09:23
|
|
|
po zdarzeniu z przepięciem w Nadarzynie w ubiegłym roku, postanowiłem przed nowym sezonem zabezpieczyć swojego kampera. kupiłem warystor firmy Simtec, wielkości pudełka od zapałek i zamontowałem go za gniazdem podłączeniowym do sieci. Koszt warystora około 40 zł, montaż prosty, zawiera sygnalizator dźwiękowy, szkoda, że nie kupiłem 2 szt, bo przydałoby się zrobić test i pierwszy egzemplarz poświęcić. Ale może ktoś inny zamówi więcej sztuk, zrobi test i go opisze.
20180217_145740 (451x640).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2864 raz(y) 224,9 KB |
|
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
wirefree
stary wyga
Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2016 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: internet
|
Wysłany: 2018-02-18, 09:49
|
|
|
To jest warystor i kosztuje kilka zl, normalnie mozna dodac odgromnik tez zabezpieczy. Wpina sie pomiedzy neutralny ta zyla niebieska i brazowy czyli faze.
To co masz to jakies pudelko pewnie z warytorem w srodku albo diodami. Warystor zwiera faze z neutralnym powyzej pewnej wartosci napiecia, jest najczesciej jednorazoy czyli pali sie przy tym. Odgromniki sa lepsze bo sa wielorazowego uzytku.
http://www.simet.com.pl/p...a_sm3d-11112pdf
odgromnik gazowy
http://www.simet.com.pl/p...a_sm3d-11112pdf |
| |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2018-02-18, 10:09
|
|
|
| wirefree napisał/a: | | To jest warystor i kosztuje kilka zl | ale porównaj w jednym i drugim napięcie i natężenie, a skoro są trzy przewody to pewnie odgromnik też jest w środku, nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, dlatego potrzebna jest merytoryczna dyskusja. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2018-02-18, 10:34
|
|
|
Skutek mojego przepięcia skasował za wiele EUR serwis Schaudt.
Na przyszłość zabezpieczę się w ten sposób, że jak tylko ilość słoneczka jest wystarczająca, to unikam podłączania się do 230V i mam spokój z przepięciami. Praktycznie jedynym ich źródłem są linie zewnętrzne. |
|
|
|
 |
wirefree
stary wyga
Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2016 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: internet
|
Wysłany: 2018-02-18, 10:48
|
|
|
| Podalem link do instrukcji, wedlug schematu zawiera toto warystor i odgromnik. Na ile to jest skuteczne sam zobaczysz. W kazdym badz razie podobne uklady sa stosowane od lat na liniach telefonicznych i daja rade. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2018-02-18, 11:00
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | Skutek mojego przepięcia skasował za wiele EUR serwis Schaudt.
Na przyszłość zabezpieczę się w ten sposób, że jak tylko ilość słoneczka jest wystarczająca, to unikam podłączania się do 230V i mam spokój z przepięciami. Praktycznie jedynym ich źródłem są linie zewnętrzne. |
I ja ku temu dążę po Nadarzynie.
Pomimo wywalenia bezpiecznika głównego w kamperze, warystora w ładowarce, Socale i tak miał robotę . W sumie wyskoczył jeszcze ES przed przełacznikiem zasilania przetwornica /słupek... i warystor i bezpiecznik elektroniki dywanika elektrycznego.
Gdyby nie Zbysiu "Rawic", to bym palił dalej kampera, gdyż wg. obsługi sieci było wszystko OK.
Zostaje mi do obsługi zasilanie klimy...
I gdy waga kampera pozwoli, będzie i agregat prawdopodobnie?
Oczywiście wzorem "joko i" grzegorzaleksa" wyciszony.
Taka moja kompilacja Ich rozwiązań, ad warunki mojego kampera.
KTOŚ o ile pamiętam miał wykombinować zabezpieczenie na wejściu zasilania do kamperav |
| |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2018-02-18, 11:16
|
|
|
Pełna autonomia to jest właściwy kierunek dla kampera. Wychodzi drogo, ale później jaka przyjemność w delektowaniu się oszczędnością 5 EUR za prąd!
Lato solary, zima agregat. Na klimatyzator czekam aż go wyprodukują. Stać mnie ale nie kupię Saphire bo to stara technologia on/off. Zrobią inwerterowy to sobie zainstaluję. Mam obydwa rodzaje w domu i wiem jak duże są różnice.
PS Wyciszony agregat jest zwykle gorzej chłodzony. Czyli krótko pożyje. Jednak najgorszy problem to zagrożenie pożarowe. Dlatego nie planuję go wyciszać. Nie są do tego przystosowane. Żeby je bezpiecznie przystosować trzeba znacznie zwiększyć wymiary itp. |
| Ostatnio zmieniony przez Johny_Walker 2018-02-18, 11:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2018-02-18, 11:16
|
|
|
| wirefree napisał/a: | | wedlug schematu zawiera toto warystor i odgromnik. Na ile to jest skuteczne sam zobaczysz. W kazdym badz razie podobne uklady sa stosowane od lat na liniach telefonicznych i daja rade. | reasumując jesteś za
20180218_110613 (640x360).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2756 raz(y) 158,35 KB |
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2018-02-18, 11:26
|
|
|
| Cytat: | | PS Wyciszony agregat jest zwykle gorzej chłodzony. Czyli krótko pożyje. Jednak najgorszy problem to zagrożenie pożarowe. Dlatego nie planuję go wyciszać. Nie są do tego przystosowane. Żeby je bezpiecznie przystosować trzeba znacznie zwiększyć wymiary itp |
Niekoniecznie! , mówię o Hondzie... , ale to dyskusja w innym wątku.. Po prostu pokrótce, optymalizujesz przepływ powietrza przez obudowę. "Zabierasz" to ciepłe powietrze razem z dzwiękiem.
Obudowa to swoisty płaszcz chłodzący w tym agregacie... czyli ważny dopływ z jednej i odbiór z drugiej. Boki możesz pod kołderkę schować
Ale nie wiem czy wiesz... ale dobawiłem taką nieekonomiczną zabawką swoją niezależność https://www.camperteam.pl...opic.php?t=6565 |
| |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 95/195 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2018-02-18, 12:10
|
|
|
| Bronek napisał/a: | ...KTOŚ o ile pamiętam miał wykombinować zabezpieczenie na wejściu zasilania do kamperav |
a nie wspominał, że to potrwa... ?
jak ten czas leci
PS. jeszcze przyszło mnie do głowy, żeby wprowadzić dodatkowo
możliwość sterowania kiedy prąd ma być dołaczony: automatycznie lub
za pomocą przełącznika...
np. aku zgłasza zapotrzebowanie, lub włączamy ekspress
to na ten czas do prądu. Wtedy rzeczywiście minimalizujemy
ryzyko, bo prawdopodobieństwa w tym wypadku się mnożą,
a że zawsze poniżej 1 to maleją... |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
| |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2018-02-18, 12:14
|
|
|
Toż nie wymieniał ja i nie ponaglał... ale uderz w stół.....
Póki co, jestem za modułem zew. Czyli hermetyczną przejściówką do gniazda przyłączeniowego w kamperze.
Ale to moja opcja.
Wiadomo, że nie za darmo a wręcz ma być drogo, co by był to produkt elitarny. Wtedy dodatkowa zaleta |
| |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2018-02-18, 12:25
|
|
|
a tak przy okazji, pomyślałem o zabezpieczeniu domku i kupiłem większy 4 biegunowy ogranicznik napięcia, muszę tylko zebrać siły, żeby go zainstalować, są na słupie jakieś odgromniki, ale czy chronią od przepięć 400 v. Największy problem będzie z doprowadzeniem do tablicy bezpiecznikowej mocnego uziemienia, moja instalacja jest starego typu oparta na zerowaniu. Kiedyś w Wiedniu śmiałem się z austriackich elektryków, ze stosują takie stare metody zabezpieczeń jak uziemianie (3 przewody) bo my już wtedy, w Polsce stosowaliśmy zerowanie (dwa przewody), jakie było moje zdziwienie gdy później do nas wróciło stare uziemianie.
20180218_120218 (570x508).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2677 raz(y) 248,98 KB |
|
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 95/195 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2018-02-18, 12:28
|
|
|
| Bronek napisał/a: | Toż nie wymieniał ja i nie ponaglał... ale uderz w stół.....
|
ale Ty uderzyłeś w nożyce...
| Rawic napisał/a: | | a tak przy okazji, pomyślałem o zabezpieczeniu domku i kupiłem większy 4 biegunowy ogranicznik napięcia, |
tak naprawdę powinieneś mieć jeszcze np w przyłączu
(żeby co najmniej 10m kabla było między nimi)
zabezpieczenie T1. Albo zakupić odrazu T1+T2 w jednej obudowie
W niektórych firmach B+C.
Całości dopełnia w każdym gniazdku zabezpieczenie T3 (D)
często też wbudowane w listwy zasilające (taki warystorek jak na wcześniejszym zdjęciu wirefree) |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
| Ostatnio zmieniony przez robba 2018-02-18, 12:35, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2018-02-18, 12:29
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Cytat: | | PS Wyciszony agregat jest zwykle gorzej chłodzony. Czyli krótko pożyje. Jednak najgorszy problem to zagrożenie pożarowe. Dlatego nie planuję go wyciszać. Nie są do tego przystosowane. Żeby je bezpiecznie przystosować trzeba znacznie zwiększyć wymiary itp |
Niekoniecznie! , mówię o Hondzie... , ale to dyskusja w innym wątku.. Po prostu pokrótce, optymalizujesz przepływ powietrza przez obudowę. "Zabierasz" to ciepłe powietrze razem z dzwiękiem. |
Jak zabierasz? Czym wymuszasz? Jakie zabezpieczenie na wypadek padnięcia wentylatora? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|