|
|
Zabawa z Arduino |
Autor |
Wiadomość |
Stanek
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 217/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-04-03, 09:52 Zabawa z Arduino
|
|
|
Zaczęło się w zeszłym roku od rozbudowy elektrowni na dachu kampera. Większa produkcja prądu zachęciła mnie do częstszego pozostawiania lodówki na 12V podczas postojów. To co mnie nurtowało to czy nie zapomnę przełączyć lodówki na gaz zanim całkowicie rozładuję akumulator. Do tej pory udało mi się nie zapomnieć, ale wciąż w głowie miałem, że trzeba jakoś ten temat ogarnąć montując przynajmniej brzęczyk. Tak się złożyło, że na jesieni z Kacprem zaczęliśmy troszkę poznawać C++ i żeby go bardziej zachęcić i pokazać praktyczne zastosowanie programowania kupiliśmy mu pod choinkę zestaw Arduino. Zabawa była przednia. Budowaliśmy i programowaliśmy różne układy tak dla zabawy. W końcu pomyślałem dlaczego nie mielibyśmy zbudować układu sterującego lodówką. Pomysłów od razu zrodziła się cała masa. Zakupiłem więc drugie Arduino, żeby nie zabierać dziecku i zaczęliśmy pierwsze próby na razie na biurku. Założenie jest takie, że układ przede wszystkim ma mierzyć napięcie akumulatora i ostrzegać gdy spadnie do zadanej wartości, a po osiągnięciu zadanej wartości krytycznej odłączyć lodówkę od 12V. To miało być minimum, ale podczas zabawy apetyt nasz rósł. Dodaliśmy więc moduł zegara, wyświetlacz (na razie mały), pomiar temperatury (na razie jednopunktowy) oraz starowanie pilotem. Pilotem można przełączać tryb pracy: normalny (lodówka działa normalnie dopóki nie zostanie osiągnięte napięcie krytyczne - wówczas jest odłączana i włącza się alarm), czasowy (lodówka jest włączana i wyłączana co określony czas np. 5 minut włączona i 5 minut wyłączona), termostatyczny (lodówka włączana zależnie od temperatury mierzonej np. w zamrażalniku). W każdym trybie oczywiście równolegle monitorowane jest napięcie i działa zabezpieczenie tak jak w trybie normalnym. Do załączania i wyłączania lodówki zamierzamy użyć przekaźnika. Nie wiem jak to wszystko sprawdzi się w praktyce w kamperze. Pewnie jeszcze dużo testów i problemów do rozwiązania przed nami, ale pierwsze koty za płoty
arduiono.jpg Biurkowy prototyp. |
 |
Plik ściągnięto 28 raz(y) 141,2 KB |
|
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
jacik
stary wyga

Twój sprzęt: J5 Frankia A730
|
Wysłany: 2018-04-03, 12:31
|
|
|
Arduino wciąga niesamowicie
Zobacz LCD Nextion . Trochę kosztuje ale jest pełen wypas i sterowany przez uart
Grafikę wgrywasz z kompa dowolną
Ja sobie zrobiłem komputer pokładowy na zwykłym kolorowym LCD ale mam jakiś błąd w zasilaniu (przy włączonym ładowaniu PWM z solara) i palił mi moduły do bezprzewodowej transmisji danych. Sezon się skończył i już mi się nie chciało dochodzić.
Ale robi się ciepło i czas powrócić do tematu.
Będę kibicował Twojemu projektowi |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2018-04-03, 14:45
|
|
|
jacik napisał/a: | Będę kibicował Twojemu projektowi |
Dzięki.
Postaram się co jakiś czas napisać jaki jest postęp prac. Może komuś się przyda. Póki co czekam na paczkę z dodatkowymi elementami m.in. wyświetlaczem 4x20. Wtedy będzie można pomyśleć o docelowym rozmieszczeniu informacji na wyświetlaczu. |
Stanek
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2018-04-03, 15:01
|
|
|
U mnie jedno Arduino steruje ogrzewaniem i piecem webasto od chyba 3 lat, a drugie Arduino leży w pudle i czeka na lepsze czasy, aż mi się zechce za niego wziąć i na stole dorzucić kilka opcji, które później dorzucę do tego wbudowanego w kamperze.
Czytając Twój wpis nabieram chęci. Stawiam wirtualne za motywację |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
jacik
stary wyga

|
Wysłany: 2018-04-03, 15:16
|
|
|
Przy okazji znalazłem fajną stronkę to robinia za free apek na androida z komunikacja BT
App Inventor
A to przykład sterowania czołgiem . Pierwsza moja apka na andka.
TankCommander.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 28 raz(y) 299,8 KB |
|
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2018-04-06, 09:31
|
|
|
Prace postępują. Coraz więcej pomysłów i głowa coraz bardziej boli
Dodałem nowy większy wyświetlacz. Czujniki temperatury i wilgotności. Nowy dokładniejszy moduł zegara. Oczywiście mnóstwo zmian w oprogramowaniu. Robiłem też pierwsze testy w kamperku. Głównie chciałem sprawdzić czy przekaźnik da radę bo lodówka 10A bierze. Daje radę. Wszystko fajnie działa tylko nie wiem jak ja ogarnę te kabelki
arduiono2.jpg Kolejna wersja prototypu. |
 |
Plik ściągnięto 18 raz(y) 156,32 KB |
|
Stanek
 |
|
|
|
 |
jacik
stary wyga

|
Wysłany: 2018-04-09, 10:53
|
|
|
Jak byś chciał zamawiać płytki to tu wychodzi w miarę tanio bez soldermaski
Mar...
Ale dużo tego nie masz to i na tej uniwersalnej zrobisz. |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2018-04-21, 07:14
|
|
|
Układ działa już w kamperze. Podczas instalacji udało mi się spalić jedno arduino Teraz zostało testowanie w praktyce i rozwijanie oprogramowania, ale to już zadanie na długi weekend majowy.
Obecnie układ realizuje takie zadania:
1. Wyświetlanie aktualnej daty i godziny
2. Pomiar i wyświetlanie temperatur: wewnętrznej, zewnętrznej, w lodówce, w zamrażarce
3. Pomiar wilgotności
4. Zapamiętywanie maksymalnej i minimalnej temperatury zewnętrznej i wewnętrznej wraz datą i godziną o której wystąpiły
5. Ostrzeganie gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej 0 stopni
6. Ostrzeganie gdy temperatura w zamrażarce wzrośnie do -1 stopnia
7. Ostrzeganie o niskim napięciu na akumulatorze
8. Alarm i odłączenie lodówki od 12V gdy napięcie na akumulatorze osiągnie wartość krytyczną
9. Możliwość wyciszenia wszystkich alarmów i ostrzeżeń (tylko prezentacja na wyświetlaczu)
10. Możliwość wyłączenia wszystkich alarmów
11. Tryb pracy czasowy - włącza i wyłącza lodówkę co określony czas - to raczej do usunięcia bo się chyba nie sprawdzi
12. Tryb termostatyczny - włącza i wyłącza lodówkę w zależności od temperatury w zamrażalce
arduiono3.jpg Już na pokładzie |
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 120,47 KB |
|
Stanek
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|