Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskaznik poziomu akumulatorów i wody.
Autor Wiadomość
forhend 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen C 25 Hymer ,Opel Vivaro
Dołączył: 11 Gru 2013
Piwa: 2/3
Skąd: Konin
  Wysłany: 2018-05-22, 21:22   Wskaznik poziomu akumulatorów i wody.

Może ktoś wie czym zastąpic orginalny wskaznik ,który sam zepsułem :( ,próbowałem podłączyc ze trzy sztuki innego typu i wskazówka ledwie sie podnosi.Nie wiem jaki jest w nim ustrój.
A może ktoś ma na sprzedaż?
Będe wdzieczny)za wszelkie informacje. :kwiatki:

IMAG0524.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 334,47 KB

IMAG0523.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 261,86 KB

_________________
forhend
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
McGali 
stary wyga


Twój sprzęt: Burstner A570 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Lip 2009
Piwa: 16/9
Skąd: EZG
Wysłany: 2018-05-22, 21:31   Re: Wskaznik poziomu akumulatorów i wody.

forhend napisał/a:
Może ktoś wie czym zastąpic orginalny wskaznik ,który sam zepsułem :( ,próbowałem podłączyc ze trzy sztuki innego typu i wskazówka ledwie sie podnosi.Nie wiem jaki jest w nim ustrój.
A może ktoś ma na sprzedaż?
Będe wdzieczny)za wszelkie informacje. :kwiatki:


Praktycznie każdy analogowy zastąpić go może :ok Musisz jedynie sprawdzić czy w starym jest opornik i jakiej rezystancji (może go też nie być) :-P W nowym należy wylutować opornik i przylutować od starego lub zupełnie go wylutować jeżeli go nie było jak wyżej :bigok
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
weteran

Twój sprzęt: Interstar
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 71/12
Skąd: UE
Wysłany: 2018-05-22, 21:43   

forhend napisał/a:
czym zastąpic orginalny wskaznik

To zwykły miliamperomierz musisz dobrać o podobnym mA-rażu.
gdzieś z tyłu nie ma naklejki druku wartości , np. 10mA , 1mA lub innej.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mrsulki 
weteran
w średnim wieku


Twój sprzęt: Ducato 2,8TD Hymer Camp 594
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Piwa: 41/23
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-05-23, 05:26   

amples napisał/a:
To zwykły miliamperomierz
A nie voltomierz??? Jesteś pewien??
_________________
Radek
Ignavis semper feriae sunt...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
chemik 
stary wyga


Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lis 2014
Piwa: 47/7
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2018-05-23, 06:17   

Każdy analogowy woltomierz ( miliwoltomierz itp.) jest z gruntu rzeczy miernikiem natężenia przepływającego przez uzwojenie prądu. W wyniku tego oddziaływania ( między uzwojeniem cewki a magnesem stałym) pojawia się moment obrotowy, przenoszony na wskazówkę. Amperomierz tym różni się od woltomierza, że ten ostatni ma bardzo duży opór wewnętrzny i tak naprawdę mierzy natężenie przepływu przez bardzo duży opór omowy.
Naprawa ( zamiana) polega więc na znalezieniu analogowego miernika ( woltomierza , miliamperomierza) o podobnym oporze wewnętrznym i ewentualnej zmianie tegoż oporu. Lepiej wsiąść amperomierz i przez dodatek dodatkowego opornika połączonego równolegle zmienić wskazania miernika.
Największy problem może być z wyszukaniem odpowiedniej wielkości obudowy... :spoko
_________________
Chemik
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 32/14
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-05-23, 06:53   

Udało mi się zregenerować podobny wskaźnik tu masz opisane, jakby co to pytaj?
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=28491

Weź 10V dobierz wielkość i wywal opornik. Po środku przy osi jest śrubka służy do regulacji. Przełóż skalę i ustaw dla napięcia akumulatora - podłącz miernik do akumulatora.
Ja przekłafałem sam mechanizm było to dość skomplokowane ale się udało, trudno jest dobrać taki wskaźnik aby działał w całym zakresie - mi wskazuje od jakiejś 1/4 skali.
Powodzenia i wytrwałości.
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
forhend 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen C 25 Hymer ,Opel Vivaro
Dołączył: 11 Gru 2013
Piwa: 2/3
Skąd: Konin
Wysłany: 2018-05-23, 08:02   

Własnie nie każdy analogowy pasuje,mam 6v i 10 v i ledwie sie wskazówka podnosi,opornik zakłada sie wtedy ,gdy wskazówka leci na drugi koniec skali.Podejrzewam ,ze chodzi tam o milivolty.
_________________
forhend
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
chemik 
stary wyga


Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lis 2014
Piwa: 47/7
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2018-05-23, 08:29   

Każdy! Trzeba mieć tylko dobrać odpowiedni zakres pomiarowy! ( lub go rozszerzyć). Jeżeli masz zakres 10V - to nie dziwota,że Ci się ledwie podnosi :haha: Poza tym, miernik woltomierz a miliwoltomierz różni się tylko zakresem pomiaru, a nie zasadą pomiaru. Należy najlepiej wziąć miernik o małej oporności wewnętrznej i można go dostosować do pomiarów bardzo małych napięć.
:spoko
_________________
Chemik
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga


Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 17 Lip 2008
Piwa: 127/644
Skąd: Warszawa
  Wysłany: 2018-05-23, 08:46   

Samochodowa elektryka kemigowa

tu30050-53000.jpg
Plik ściągnięto 2430 raz(y) 29,85 KB

20130728162701-24e8acfe-me.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 298,16 KB

duomatic1-300x239.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 216,76 KB

Truma Duomatic L.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 345,9 KB

WP_20170417_13_28_54_Pro.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 1,38 MB

panel sterowania.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 186,85 KB

Biler i woda do kamera.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 91,83 KB

Prąd 12V i 30A ,40A.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 526,87 KB

truma_trumatic_s_3002_m.gif
Plik ściągnięto 9 raz(y) 184,86 KB

15131.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 183,54 KB

_________________


Tadeusz
Byle do przodu
Ostatnio zmieniony przez Skorpion 2018-05-23, 10:35, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 32/14
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-05-23, 09:18   

Przy tych wskaźnikach jest problem z dobraniem zamienika. Pomiar napięcia miernikiem to do ok. 10V ale po wpięciu takiego voltomierza prawie nic on nie wskazuje a z pomiaru wychodz max ok 2V ( nie znalazłem takich voltomierzy) wywalenie opornika w voltomierzu pomaga i można użyć takiego na 6-10v ważnie aby można chanizm był czuły i MAŁY. Czym mniejszy - gabarytowo voltomierz tym lepiej ja chba użyłem taki mniejszy na 10V .
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
McGali 
stary wyga


Twój sprzęt: Burstner A570 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Lip 2009
Piwa: 16/9
Skąd: EZG
Wysłany: 2018-05-23, 09:54   

dziwaczek napisał/a:
Przy tych wskaźnikach jest problem z dobraniem zamienika. Pomiar napięcia miernikiem to do ok. 10V ale po wpięciu takiego voltomierza prawie nic on nie wskazuje a z pomiaru wychodz max ok 2V ( nie znalazłem takich voltomierzy) wywalenie opornika w voltomierzu pomaga i można użyć takiego na 6-10v ważnie aby można chanizm był czuły i MAŁY. Czym mniejszy - gabarytowo voltomierz tym lepiej ja chba użyłem taki mniejszy na 10V .


Merytorycznie już zostało wszystko powyżej napisane i nie ma co mącić. Jeszcze raz podkreślę każdy woltomierz i miliamperomierz po modyfikacji będzie pasował kwestia jedyni posobnika i dopasowania skali.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 32/14
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-05-23, 10:18   

Nie mącę tylko opisuję to co zrobiłem własnoręcznie - a wbrew pozorom aby wskaźnik prawidłowo działał to dużo kombinowania dobierania i pracy. Opornik trzeba odrazu wywalić - napięcie bardzo spada ok 2V max, nie znalazłem takich czułych wskaźników analogowych.
Mam nadzieję, że koledze będzie łatwiej naprawić.

IMG_20170916_171516.jpg
Taki wskaźnik mi się uszkodził 10V powinien pasować bez rezystora
Plik ściągnięto 9 raz(y) 1007,95 KB

IMG_20170920_203216.jpg
Taki wmontowałem bez rezystora 10V
Plik ściągnięto 8 raz(y) 624,95 KB

IMG_20170922_135126.jpg
Prawie skończony. Po wyskalowaniu wskazuje ok ok 7.5V
Plik ściągnięto 11 raz(y) 1,33 MB

_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
forhend 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen C 25 Hymer ,Opel Vivaro
Dołączył: 11 Gru 2013
Piwa: 2/3
Skąd: Konin
Wysłany: 2018-05-23, 20:28   

Dziwaczek ma rację,nie jest tak prosto.Tak jak pisałem wczesniej mam 3 mierniki ,konkretnie voltomierze 6v,10v,15v,żaden nie wychyla sie do konca.Mierząc napiecie miernikiem uniwersalnym voltomierzem po nacisnieciu przycisku akumulatorów pokazuje napiecie miedzy 5,a 6 v(aku naładowane na maxa okolo 12,7 v).Zakupiłem miernik do 6 v z nadzieją ,że mi wskazówka wychyli się na maxa,niestety dochodi do 2 v i kupa.Tak jak pisałem wczesniej opornikiem regulowanym można ładnie to wyskalowac,pod warunkiem ,że bez opornika wskazówka idzie do oporu ,na maxa w góre.
Merytoryka to nie to samo co praktyka .

Nadal czekam na pomocną rade.
_________________
forhend
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
forhend 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen C 25 Hymer ,Opel Vivaro
Dołączył: 11 Gru 2013
Piwa: 2/3
Skąd: Konin
Wysłany: 2018-05-23, 20:31   

chemik napisał/a:
Należy najlepiej wziąć miernik o małej oporności wewnętrznej i można go dostosować do pomiarów bardzo małych napięć.


Czyli jaki?Może jakis link?
_________________
forhend
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Brodacz77 
zaawansowany


Twój sprzęt: Challenger Mageo 163, 2.8JTD
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sie 2016
Piwa: 19/97
Skąd: Snochowice
Wysłany: 2018-05-23, 20:41   

Arturo - a tak zapytam - wskaźnik pełnił dwie funkcje jak zgaduję po oznaczeniach górnej i dolnej skali - voltomierz i wskaźnik poziomu wody. Tak?
_________________
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***