|
|
Skrzynia biegów Opel Vivaro |
Autor |
Wiadomość |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 25/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2018-08-26, 00:42 Skrzynia biegów Opel Vivaro
|
|
|
Coś mi dziś padło okołoskrzyniowego - jak wciskam pedał sprzęgła to słychać metaliczne dzwięki. Stawiam na docisk, ale nie o to chcę zapytać, bo i tak pójdzie do wymiany cały komplet
Moja skrzynia jest w stanie takim sobie (szumi, ciężko wchodzi 1 i 2ka) i przy wymienie sprzęgła chcę coś z nią zrobic. Opcje są dwie - regeneracja z roczną gwarancją za 600e albo kupno używki z zapewnieniem sprzedającego, że wszystko jest ok za 100e. Da się na sucho sprawdzić skrzynię czy jest w dobrym stanie? |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2018-08-26, 00:45
|
|
|
Wyjętej skrzyni bez rozbierania niestety nie sprawdzisz. |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2018-08-26, 01:03
|
|
|
RadekNet napisał/a: | kupno używki z zapewnieniem sprzedającego, że wszystko jest ok za 100e | Za 500 zł sprawną skrzynię ?
Panie cud! |
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2018-08-26, 07:13
|
|
|
Taki urok vivaro/primastar,trafic. Ciężko wbijający się drugi bieg.
Skrzynia to chyba 2tys.zł. |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2018-08-26, 17:12
|
|
|
Wygląda na to, że jedyną sensowną decyzją jest wymiana skrzyni na regenerowaną + nowy komplet sprzęgła. Na szukanie oszczędności w postaci używanej skrzyni (o złej opinii przeciez) za droga jest robocizna.
ps
I tak dobrze, że to normalne sprzegło a nie dwumasa... |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2018-08-26, 17:22
|
|
|
Nie kupuj regenerowanej. Napraw swoją, lub daj używkę. Te regenerowane są robione po taniości, aby tylko gwarancję wytrzymała. Wiem co piszę, sporo ich poprawiłem.
Potrafią wstawiać nawet różne koła zębate, które zawsze muszą być wymieniane w parach. Stąd niska cena takich skrzyń. |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2018-08-26, 20:59
|
|
|
Gewehr napisał/a: | Nie kupuj regenerowanej. Napraw swoją, lub daj używkę. Te regenerowane są robione po taniości, aby tylko gwarancję wytrzymała. Wiem co piszę, sporo ich poprawiłem.
Potrafią wstawiać nawet różne koła zębate, które zawsze muszą być wymieniane w parach. Stąd niska cena takich skrzyń. |
Hmmm tylko czy będę naprawiać moją, czy kupię na wymianę to będzie to samo źródło, więc i jakość naprawy mojej czy tej drugiej taka sama. A skrzynie na podmianę mam od ręki. No i jeśli oryginał zrobił 250 tyś po lokalnych drogach, to mam nadzieję, że ta regenerowana 150-200 tyś zrobi, bo warunki pracy będzie mieć o niebo lepsze (głownie trasy).
A co do kompletu sprzęgła macie jakieś uwagi jeśli chodzi o producenta? Mam na wyboru BluePrint 350e, Luk 190e, Valeo 190e, Exedy 160e, Rymec 120e, Borg&Beck 115e.
Edit:
Mechanik naprawia skrzynie na czesciach Timken i Antonio Masiero, a synchronizatory oryginały. |
|
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2018-08-26, 22:43
|
|
|
Sprzęgło tylko Valeo, albo LUK.
Timkena łożyska są ok. Reszta części do skrzyń, tylko oryginał. Bynajmniej ja tak stosuje. Na skrzyniowych zamiennikach się kilkukrotnie przejechałem. Zresztą nawet ory trafiają się wadliwe, ale w mniejszym stopniu. |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2018-08-29, 14:26
|
|
|
No i auto u mechanika. Jutro rano mają zdjąć skrznię, żebym mógł jechać ją wymienić na regenerowaną i wieczorem auto do odbioru. Przy okazji maja sprawdzić wtryskiwacze, bo dziad coraz bardziej kopci a w listopadzie przegląd mnie czeka...eh te stare diesle.
Facet od skrzyń mówi, że po tej jego naprawie skrzynie z reguły robią ponad 200 tyś km. Mam nadzieję, bo to by znaczyło, że do końca życia tego auta bedziemy mogli zapomnieć o temacie
Dla ciekawskich - skrzynia 650e z roczną gwarancją, reszta (czyli komplet sprzęgła, olej do skrzyni, robocizna) 500e z roczną gwarancją. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|