Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Beskid Śląski
Autor Wiadomość
casper
trochę już popisał

Wysłany: 2018-09-12, 08:36   Beskid Śląski

Jak w temacie, gdzie najleiej jest się zatrzymać w Beskidzie Śląskim. Okolice Żywca, Wisły, Bielska-Białej - z opcja wyjazdu do Czech. Z góry dzięki za propozycje.
Postaw piwo autorowi tego posta

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2018-09-12, 09:07   

A to chcesz na dziko czy kempingi ?
W okolicach Żywca jest sporo miejsc. Najbardziej polecam okolice jeziora Żywieckiego i Międzybrodzkiego, Góra Żar (Pod Żarem jest kemping przy jeziorze za mostem po lewej)
Jak będziesz w Zywcu, to koniecznie Muzeum Browaru, i obowiązkowo Duża Pętla Beskidzka, przez Węgierską Górkę, Koniaków, do Wisły.
W okolicach Wisły (a w sumie bardziej Bielska) proponuję miejscowość Brenna (są tam dwa kempingi , a na dziko też jest gdzie stanąć)
Jak będziesz się kręcił w okolicach Bielska, to wprawdzie nie zupełnie blisko (jakieś 40km) jest super kemping Molo w Osieku, no i rzut beretem stamtąd masz do Oświęcimia.
Jak nie straszne Ci serpentynki to proponuję podjechać też na Kocierz drogą Andrychów-Żywiec. Na górze jest kompleks hotelowo-rozrywkowy, super widoki, a po przejechaniu na stronę żywiecką droga w lewo na Kocierz Rychwałdzki jest tam super miejscówka nad strumieniem, z miejscem na ognisko, wiatą i stolikami. Zazwyczaj jest tam pusto , więc woda,las,cisza i spokój.
Beskidy to ogrom miejsc do zwiedzania i krajobrazowo piękna okolica.
Jeśli potem w planie Czechy to najprościej dwupasmówką z Bielska na Cieszyn, ale będąc w okolicach Żywca to bardziej polecam Słowację.
Generalnie Słowacja jest o niebo ładniejszym i bardziej przyjaznym kamperowiczom krajem od Czech. Te Czechy które są w okolicach przejścia w Cieszynie są brzydkie i mało atrakcyjne, bo to tereny głównie kopalniane i za wiele tam nie ma do oglądania.
Ja jak potrzebuję na krótki wypad wyskoczyć w ładną okolicę to zawsze Słowacja. Byłem tam chyba ze 200 razy (kamperem pewnie z 50) i zawsze znajdę coś nowego.

Wyświetl szczegóły
ludzik
trochę już popisał

Wysłany: 2018-09-12, 12:44   

Fajnie to kolega opisał wyżej.
Dodam jeszcze od siebie, że obecnie w zasadzie można powiedzieć, że letni sezon turystyczny już się zakończył, w związku z tym ceny usług zarówno noclegowych jak i gastronomicznych trochę spadły.
Ostatnio zmieniony przez Pawcio 2018-10-20, 08:32, w całości zmieniany 2 razy  

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2018-09-12, 17:40   

Joko, zainteresowales mnie tym Kociezem Rychwaldzkim, mam zamiar gdzies na weekend na grzybki wyskoczyc, podasz moze jakis blizszy namiar, moze linka z google maps, dzieki z gory

duende 
zaawansowany

Piwa: 48/62
Wysłany: 2018-09-12, 18:00   

Tom-cio 49.763789, 19.329804 grzybki już tam są, uwaga na podwozie, można też pojechać wyżej do końca drogi, pod zakazu wjazdu, ale tam staje więcej grzybiarzy :spoko

Wyświetl szczegóły
joko 
Kombatant

Wysłany: 2018-09-12, 18:15   

tom-cio napisał/a:
Joko, zainteresowales mnie tym Kociezem Rychwaldzkim, mam zamiar gdzies na weekend na grzybki wyskoczyc, podasz moze jakis blizszy namiar, moze linka z google maps, dzieki z gory

Tomcio namiary masz takie 49,763021 19,325630.
Na Kocierzu Rychwałdzkim wjazd od ulicy Turystycznej , na przeciw ulicy Widokowej.
To jest taki punkt leśny zorganizowany chyba przez nadleśnictwo, z drewnianą wiatą, stolikami, miejscem na ognisko. Jest placyk częściowo utwardzony , częściowo trawiasty. Najważniejsze, że to jest przy takim strumieniu, z dwoma wodospadami i wybetonowanymi takimi dwoma nieckami, więc masz las i szum wody. Ja tam za dziecka jeszcze jeździłem zawsze z kolegami pod namiot. Wtedy to było takie zupełnie dzikie miejsce, teraz nadleśnictwo to trochę ucywilizowało.
Droga główna jest drogą bez przejazdu , więc ruch tylko lokalny bardzo znikomy.
Lasu masz tam ogrom w którą stronę byś nie poszedł. Tą ulicą Turystyczną jakbyś podszedł lub pojechał do końca, aż będzie zakaz wjazdu, to potem jeszcze jest spory kawałek asfaltu, na pieszo albo rowerkiem przez las, super sprawa. Dojdziesz tamtędy aż do Rezerwatu Madohora.

Jakbyś jechał to zapewne od strony j.żywieckiego, więc zwróć uwagę, że tam teraz jest remont drogi w miejscowści wczesniej (Kocierz Moszczanicki) i ten główny wjazd jest z zakazem ruchu. Trzeba to objechać następująco: w Łekawicy wjechać w ul.Objazdową , a potem w Parkową i do końca aż do szkoły przy której masz wjazd na Beskidzką , którą normalnie byś jechał jakby nie remont. Potem już tylko prosto i jak zaczyna się podjazd już pod Kocierz , to w prawo w Turystyczną

Myślę, że wystarczająco dokładnie wyjaśniłem :wyszczerzony:

joko 
Kombatant

Wysłany: 2018-09-12, 18:20   

duende napisał/a:
Tom-cio 49.763789, 19.329804 grzybki już tam są, uwaga na podwozie, można też pojechać wyżej do końca drogi, pod zakazu wjazdu, ale tam staje więcej grzybiarzy :spoko

Pisaliśmy w tym samym czasie :spoko
Trochę się nam te końcówki namiarów różnią, ale Tomcio trafi na pewno.
Piszesz że grzybki są, byłeś teraz może ostatnio tam ?
Ja w sobotę chyba tam zawitam, bo mam tylko przez górkę przeskoczyć parę kilometrów :spoko
Może wszystkiego nie wyzbierają :haha:

Wyświetl szczegóły
tom-cio 
weteran

Wysłany: 2018-09-12, 18:33   

No to postanowione, w weekend tam zawitam, puszcza wydaje sie zacna. A jak ktory z Was ma ochote na piwko to w sobote wieczorkiem.... Wirtualne polecialo :spoko

duende 
zaawansowany

Piwa: 48/62
Wysłany: 2018-09-12, 18:53   

Joko Ty pisałeś o tej wcześniejszej wiacie, nowszej, z lepszym dojazdem, Tom-cio trafi. Ja już zapasy zrobiłem, od poniedziałku 3 wiadra małych prawdziwków i wystarczy. Są już zamarynowane, reszta się suszy. Do Rychwałdu pojadę może później na rydze. Od lat mam na Zywiecczyźnie kilka miejsc, ale w tym roku zbierałem godzinkę pieszo od domu... miejscówek na grzyby się nie zdradza... znaczy się tych fajnych :szeroki_usmiech , Zyczę Wm abyście zdążyli... przed robakami :spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2018-09-12, 20:40   

Hehe, chłopaki rozwiązaliście mój dzisiejszy dylemat, gdzie wyskoczyć po pracy, aby zaczerpnąć świeżego powietrza :ok
Poniżej najświeższe (sprzed niespełna godzinki) fotki z miejsc o których mowa :wyszczerzony:
Grzybiarzy prawie zero, bo środek tygodnia i wieczór, ale są natomiast ślady po nich :-P
Duende faktycznie podaliśmy namiary dwóch różnych miejscówek. Ta o którą Ty podałeś jest trochę powyżej i z lewej strony drogi. Jest bardzo podobna z identyczną wiatą i tak samo ze strumykiem, ale trochę tam ciaśniej jeśli chodzi o wjazd kamperem i trochę więcej wertepów na wjeździe.
Poza tymi dwoma miejscówkami , które są przygotowane i oznaczone jako miejsca postoju, tak na szybko znalazłem przynajmniej pięć parkingów i placyków, również przy strumieniu, gdzie na luziku można by stanąć na nocleg.

IMG_20180912_185655.jpg
Wjazd na pierwszą miejscówkę
Plik ściągnięto 1882 raz(y) 233,26 KB

IMG_20180912_185617.jpg
Miejsca sporo i dobry dojazd
Plik ściągnięto 1882 raz(y) 227,14 KB

IMG_20180912_185131.jpg
Strumyk
Plik ściągnięto 1882 raz(y) 252,28 KB

IMG_20180912_185242.jpg
Wiata z ławeczkami i miejsce na ognisko
Plik ściągnięto 1882 raz(y) 235,46 KB

IMG_20180912_191146.jpg
Druga miejscówka, ta którą podał Duende
Plik ściągnięto 1882 raz(y) 227,92 KB

IMG_20180912_191524.jpg
Wjazd na tę drugą miejscówkę jest trochę bardziej stromy i nierówny, ale bez problemu da się tam wjechać . Zaletą tej miejscówki jest to że jest bardziej schowana od drogi.
Plik ściągnięto 1882 raz(y) 252,39 KB

IMG_20180912_190557.jpg
Poza tymi miejscówkami można staną również tutaj ....
Plik ściągnięto 1882 raz(y) 227,72 KB

IMG_20180912_190905.jpg
... i tutaj ....
Plik ściągnięto 1882 raz(y) 222,65 KB

IMG_20180912_190948.jpg
... tutaj też ....
Plik ściągnięto 1882 raz(y) 214,62 KB

IMG_20180912_184906.jpg
Tutaj też jest fajnie i ze strumykiem pod nosem
Plik ściągnięto 1882 raz(y) 219,3 KB

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2018-09-12, 20:59   

No i spoko, jade, cos znajde, wertepami sie nie przejmujcie, moj kamper wjezdza na place budowy :szeroki_usmiech , tylko czasem musze po koparke zasuwac zeby go wyciagnac, ale takie se wybojki to pokonuje z palcem w nosie :mrgreen: dzieki za zdjecia i opis o trzech wiadrach, pomogly malzonke przekonac

joko 
Kombatant

Wysłany: 2018-09-12, 22:03   

No z tymi trzema wiadrami to chyba Duende faktycznie nie przesadził. Jak robiłem fotki tych dodatkowych miejsc, to prawie jeden grzybiarz z lasu wychodził i tachał konkretną torbę z grzybami. Zapytałem jak zbiory to się uśmiechnął od ucha do ucha i odpowiedział , że "się trafiło"
Wyskoczył po pracy na dwie godzinki i z lasu nie mógł tego wyciągnąć :szeroki_usmiech
Ta fotka placu z czarnym samochodem, powiększenie poniżej..... to białe to torba :spoko

g.jpg
Plik ściągnięto 1823 raz(y) 331,79 KB

bond
trochę już popisał

Twój sprzęt: t4 multivan
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2018-09-13, 22:24   

joko opisujesz objazd na Kocierz Rychwałdzki wyjeżdzając z ul. Parkowej w Beskidzką .Mapy google pokazują remont nawet za ul.Parkową .Jaka jest rzeczywistość ?

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2018-09-13, 23:29   

Zdjęcia by się Monet nie po wstydził :mrgreen:
Joko impresjonizm jak tralala

2017_NYR_15004_0026A_000(claude_monet_matinee_sur_la_seine)-640x612.jpg
Plik ściągnięto 1744 raz(y) 175,48 KB

Odpowiedz do tematu