Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa kampera potrzebna porada
Autor Wiadomość
MarcinFox 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2018-11-19, 22:25   Budowa kampera potrzebna porada

Witam. Jeśli zły dział to przepraszam.
Szczerze to nie wiem jak to napisać aby miało sens zrozumienia moich myśli o co mi chodzi.
Ale się postaram. Czytałem na ten temat troszke i się zagubiłem z lekka. Otóż po głowie chodzi mi problem z wyborem auta żeby nie było zaś problemu z przerejestrowaniem (o ile jeszcze się da) . I tak wyczytałem że aby było przerejestrowanie możliwe to oczywiście bez przegrody w dostawczym się nie da i niby wystarczy iść do mechanika znajomego żeby wystawił papier na montaż np. Elektryki czy dajmy na to okna jakiegoś i starczy. Wtedy z takim papierkiem do urzędu i po kłopocie??Oczywiście fura zostaje 3 miejscowa jak w oryginale bo dodatkowe siedzenie zbędne. Przegląd wiadoma sprawa przed rejestracją oraz warsztat zodpowiednim kodem PKD.
Ale gdzieś również wyczytałem że aby wymienioną forme jak wyżej ominąć wystarczy zakupić fure z tym że już zarejestrowaną jako osobowe wtedy problem przegrody odpada i mniej papierkowej roboty??
Wtedy tylko montujemy zabudowe i po problemie bo autko z oryginały jest osobowe?? Oraz że niby nie potrzeba papierka z warsztatu że tam nam coś robili.
Ile w tym wszystkim prawdy nie mam pojęcia bo każdy co innego twierdzi i jest kołomyja.
Z tąd takie moje pytanie jak to jest na prawde z tym wszystkim i jak wygląda w rzeczywistości?? :gwm

A teraz tak z innej beczki jeszcze zalytam. Czy jeśli dorwałbym bryke L2H1 to jest jakiś problem w tym że zostanie podniesiony dach o te naście centów?? Czy to raczej nie ma znaczenia??
Dzięki za cierpliwość i wyrozumiałość
Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

reaven22 
weteran

Piwa: 121/14
Wysłany: 2018-11-19, 23:29   

Jeśli w papierach masz osobowy to nie musisz mieć przegrody,
W tym wypadku wszystko co na pace to towar/ładunek, tyle w teorii.

Ale w praktyce dobrze mieć w kwitach "specjalny kempingowy", w razie kolizji jako osobówka zostanie wyceniony po cenie auta bazy nie licząc zabudowy, a ta może być warta drugie tyle co auto.

Na tą chwilę da się załatwić zmianę z ciężarowy/osobowy na specjalny kempingowy przy pomocy oświadczenia. Ja robiłem również zmianę ilości miejsc z 3 do 5, obyło się bez niespodzianek.

Krisp 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Movano
Piwa: 2/2
Wysłany: 2018-11-20, 11:35   

reaven22, Właśnie się zastanawiałem ostatnio jak to jest z wyceną takiej samoróbki przez ubezpieczyciela :) Czyi jak specjalny kempingowy to jest lodzio-miodzio jak się coś stanie :) https://youtu.be/WMerzQh2Rmk?t=9

MarcinFox 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2018-11-27, 22:49   

Witam. Tak ostatnio kompletuje informacje na temat budowy camper vana itd. A że jestem w UK to mam malutkie pole do popisu czyli mogę podejrzeć to i owo a nawet i zobaczyć co nieco gdyż na każdym kroku i parkingu stoi zawsze jakiś campervan a koło pracy są aż dwa komisy.
Dzisiaj wracając z pracy zachaczyłem o jeden z komisów i natknęłem się na Mini CamperVana :wyszczerzony: Powiem że kurka jeżyka nawet to fajnie wygląda i takie to "pod pache" nie za dóże nie za małe takie średnie akuratne na dwie osoby na jakiś wypadzik w dźicz na kilka dni albo z 2 tygodnie.
Ogólnie to przysznica nie potrzebuje bo na każdej pompie jes albo darmowy albo tam kilka groszy, co do kibelka to jakiś tam podręczny zawsze się psida więc na to miejsce jest wszędzie. A ja z żoną wielkiego códownego przepychu nie potrzebujemy.
Jak myślicie ma sens budowy takiego mini campervana np. Z Fiata donloo maxi hihg roof i tym podobnym czy lepiej dać sobie siana i kupić normalną bryke gdzie spokojnie można zrobić obracane fotele dajmy na to i Rock & Roll Bed??
Czekam za opinią :spoko
Pozdrawiam

kolmen 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: ognista pieczara
Piwa: 1/8
Wysłany: 2018-11-27, 23:51   

Jak kupisz maleństwo i tak pewnie będziesz wkrótce chciał zmienić na większy :)

Wyświetl szczegóły
MarcinFox 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2018-11-29, 21:17   

A jeszcze zapytam. Ten tego czy ktoś sam robił podnoszony dach typu pop-top?? Ewentualnie robił podwyższony dach?? Bo mnie kusi pop-top ale kurka jeża 5000 jurasów to dóżo moim zdaniem i tak właśnie żem se pomyślał czy samemu takiego nie ustrógać?? Tym bardziej że jestem spawaczem z zawodu więc takie konstrukcje to pikuś z tym że bez planu to lypa straszna.
A i przy okazji rock & roll bed właśnie się robi plany z wymiarami są więc gicior :mrgreen:
Pozdrawiam

KASZUB 
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Piwa: 60/63
Wysłany: 2018-11-30, 14:41   

MarcinFox, a rób! Tylko zdjęcia wrzucaj. To jakaś ciekawostka zawsze.

jarko_66 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 3
Piwa: 42/27
Wysłany: 2018-11-30, 16:02   

Marcin mam na sprzedanie L2h2 z 2009roku silnik 2,3 nie zjeżdżony , zimowy. jeździłem 7 lat jako kamper. Wystawię go po nowym roku bo jeszcze pare imprez chcę zaliczyć. :spoko

Odpowiedz do tematu