TRUMA COMBI 4 Diesel |
Autor |
Wiadomość |
Alfi
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: jeszcze nie wiem czego szukam
|
Wysłany: 2020-06-19, 11:40 TRUMA COMBI 4 Diesel
|
|
|
Witam,
Czy ktoś używa takiego ogrzewania?
Zastanawiam się nad spalinami i ewentualną głośnością takiego pieca np na gęsto obłożonym polu campingowym, lub na cichej uliczce w gdzieś w mieście.
Podobno można dogrzewać auto w trakcie jazdy? Nie wiem czy to możliwe.
Gorąca prośba o podzielenie się swoimi doświadczeniami lub zasłyszanymi i potwierdzonymi informacjami.
Pozdrawiam
Pawel |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Kwi 2017 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2020-06-22, 14:51 Re: TRUMA COMBI 4 Diesel
|
|
|
Alfi napisał/a: | Witam,
Czy ktoś używa takiego ogrzewania?
Zastanawiam się nad spalinami i ewentualną głośnością takiego pieca np na gęsto obłożonym polu campingowym, lub na cichej uliczce w gdzieś w mieście.
Podobno można dogrzewać auto w trakcie jazdy? Nie wiem czy to możliwe.
Gorąca prośba o podzielenie się swoimi doświadczeniami lub zasłyszanymi i potwierdzonymi informacjami.
Pozdrawiam
Pawel |
Z tego co wiem to nie ma Trumy diesel 4kW, jest tylko mocniejsza - 6kW. |
|
|
|
 |
andrzejm94
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Teraz bezdomny
Nazwa załogi: Majsterki
|
Wysłany: 2020-06-22, 18:48
|
|
|
Ja używam Truma Combi 6 Disel, od czterech lat , nie ma problemu z głośnością, można uzywać w trakcie jazdy, potrzebuje jednak trochę prądu, w zbiorniku paliwa nie może być mało, przestanie pobierać, |
|
|
|
 |
Alfi
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-23, 10:34 Re: TRUMA COMBI 4 Diesel
|
|
|
[quote="Zbynek"] Alfi napisał/a: |
Z tego co wiem to nie ma Trumy diesel 4kW, jest tylko mocniejsza - 6kW. |
Też byłem takiego zdania. Okazuje się że jest 4kW. Truma Combi D4 |
|
|
|
 |
Alfi
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-23, 10:37
|
|
|
andrzejm94 napisał/a: | Ja używam Truma Combi 6 Disel, od czterech lat , nie ma problemu z głośnością, można uzywać w trakcie jazdy, potrzebuje jednak trochę prądu, w zbiorniku paliwa nie może być mało, przestanie pobierać, |
Rozumiem że jest jakiś czujnik związany z ilością paliwa.
A jak wygląda kwestia ewentualnego "dymienia". Zdaję sobie sprawę, że to nie stary Diesel, ale czy w przypadku odpalania coś może być zauważone? |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2020-06-23, 22:35
|
|
|
W zależności od egzemplarza - jeśli odpali po pierwszym starcie bezproblemowo wówczas nie ma kłopotu z dymieniem. Natomiast jeśli załapie za drugim czy trzecim cyklem może być całkiem widoczna chmurka. Gdy piecyk jest już rozgrzany dymienie raczej niezauważalne.
Przy fabrycznym montażu paliwo pobierane ze zbiornika jest z wyższego poziomu niż smok silnika. Ma to zabezpieczyć przed unieruchomieniem pojazdu przy długim ogrzewaniu. Jeśli podepniesz pompkę bezpośrednio do przewodu ssącego silnika - wówczas możesz wyssać paliwo do zera. No i jeśli chodzi o prąd to fakt że gazowa zużywa go mniej - ale i tak nie ma tragedii. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
Alfi
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-23, 23:03
|
|
|
Dzięki za wszelkie informacje,
Mam na oku takie urządzenie z 17 roku, jestem umówiony na oględziny, ale nie bardzo jest jak to sprawdzić bez odpalania.....
Właściciel tłumaczy że nie jest to takie proste w domowych warunkach, tym bardziej że z elektronicznym sterowaniem.
Ma ktoś jakiś pomysł jak można to sprawdzić, lub gdzie ewentualnie zajrzeć żeby żeby nie przywieźć do domu worka ziemniaków za 6kk |
|
|
|
 |
Jacek999
zaawansowany

Twój sprzęt: W budowie
|
Wysłany: 2020-06-24, 06:18
|
|
|
Zastanawia mnie brak Trumy combi 4 D, w ofercie polskiej i niemieckiej na stronie przedstawiciela. Znalazłem jedynie link do instrukcji https://dealernew.truma.com/_anweisungen/Truma_Katalog/pdf_verzeichnis/30_000/34030_17800_02.pdf
Prawdopodobnie była ona produkowana wcześniej i z jakiegoś powodu przestali.Też się zastanawiam nad zakupem, myślałem o 6D, ale dla małego blaszaka nie wiem czy jest sens.
Jeśli byłaby możliwość zakupu mniejszej nowej pewnie bym taką wybrał. |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
Alfi
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-24, 10:38
|
|
|
Ten typ produkowany jest na rynek angielski, i tam jest w ciągłej sprzedaży - zasłyszane od dystrybutora.
To co pojawia się u nas, jest z demontażu aut z Anglii lub Francji. |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2020-06-24, 23:26
|
|
|
Boję się że bez odpalania nie sprawdzisz. Oprócz samego pieca potrzebny jeszcze komin (przy wylocie spalin jest jeszcze mały wentylatorek i kawałek elektroniki) do tego sterowanie wewnętrzne (podłączane na wtyczkę RJ45 bodajże) zasilanie 12V, pompka paliwa z podłączeniem do pieca i bańki z ropą. Wszystko to musisz spiąć do kupy i uruchomić. W warunkach domowych raczej trudne do wykonania - ale nie niemożliwe. No chyba że sprzedający da Ci gwarancję rozruchową - choć nie wiem jak coś takiego w razie biedy wyegzekwować. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
|