|
|
RODO a zakupy za oceanem |
Autor |
Wiadomość |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 137/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2019-03-01, 15:35 RODO a zakupy za oceanem
|
|
|
Od wielu lat byłem zarejestrowanym klientem amerykańskiego sklepu internetowego www.cabelas.com. Super sklep dla aktywnie wypoczywających: wędkarstwo, myśliwstwo, camping itp. Gdy niedawno spróbowałem dokonać ponownego zakupy okazało się, że moje konto jest nieaktywne, a zarejestrowanie klienta z UE jest niemozliwe. Zaniepokojony zadałem pytanie i dostałem odpowiedź:
Unfortunately, due to the compliance cost associated with the General Data Protection Regulation (GDPR), we are no longer accepting orders from customers with a shipping or billing address within European Union member states. Customers from these member states may also not be able to create or log into existing online shopping accounts on cabelas.com. We apologize for any disappointment or inconvenience this may cause.
Tłumacząc krótko: RODO w UE uniemożliwia prowadzenie kont klientów z UE. Pogratulować autorom tej ustawy! |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1299 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2019-03-01, 16:03
|
|
|
Unfortunately, due to the compliance cost associated with the General Data Protection Regulation (GDPR), we are no longer accepting orders from customers with a shipping or billing address within European Union member states. Customers from these member states may also not be able to create or log into existing online shopping accounts on cabelas.com. We apologize for any disappointment or inconvenience this may cause.
Niestety, ze względu na koszty przestrzegania przepisów związane z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (GDPR), nie przyjmujemy już zamówień od klientów posiadających adres wysyłki lub fakturowania w państwach członkowskich Unii Europejskiej. Klienci z tych państw członkowskich mogą również nie być w stanie tworzyć ani logować się do istniejących kont zakupów online na stronie cabelas.com. Przepraszamy za wszelkie niedogodności lub niedogodności z tym związane.
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
orys
stary wyga

Twój sprzęt: Baza już jest ;-)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Sty 2017 Piwa: 58/13 Skąd: Glasgow
|
Wysłany: 2019-03-01, 16:05
|
|
|
Nie uniemożliwia, tylko wymaga od zbierającego dane przestrzegania określonych regulacji.
NIektórym amerykańskim firmom się nie chce w to bawić, bo dla nich europejski klient to margines i gra jest dla nich nie warta świeczki. |
|
 |
orys
stary wyga

Twój sprzęt: Baza już jest ;-)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Sty 2017 Piwa: 58/13 Skąd: Glasgow
|
Wysłany: 2019-03-01, 16:07
|
|
|
Skorpion napisał/a: | Przepraszamy za wszelkie niedogodności lub niedogodności z tym związane.
[/b] |
Przepraszamy za wszelkie ROZCZAROWANIA lub niedodności z tym związane :-) |
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 137/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2019-03-01, 17:06
|
|
|
orys napisał/a: | ...ROZCZAROWANIA lub niedodności... |
Widać translator Skorpiona nie rozróżnił.
Nie wiem czy to kwestia "chcenia" czy kosztów, bo nawet wielkie światowe serwisy internetowe
połamały na tym zęby. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/171 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2019-03-02, 10:19
|
|
|
Na ebayu wszystko bez zmian. Wczoraj zamówiłem kilka drobiazgów i nie było żadnych problemów. Pewnie to akurat ten sklep tak ma. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2019-03-02, 11:32
|
|
|
Kupuję to to tam i np na jednej stronie z częściami do Jeepa w USA , trzeba było aktualizować zgody. Ale akurat w tym sklepie podatek płaci i kupujący. Reszta sklepów i portali bez zmian. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|