Wentylacja w kamperze |
Autor |
Wiadomość |
miklo75
zaawansowany
Twój sprzęt: Tabbert na MB
|
Wysłany: 2019-03-03, 13:49 Wentylacja w kamperze
|
|
|
Witam wszystkich
Zakładam wątek, gdyż albo mi umknęło albo słabo eksponowana jest ta kwestia w tematach budów.
Nie jestem znawcą ale w mojej opinii wentylacja tylko mechaniczna najlepiej z rekuperacją.
Nawiewy świeżego powietrza sypialnie gdzieś z okolic podwozia.
Wyrzut z kuchni, łazienki i kibla, ewentualnie z szafy na podstawie wentylatorów.
Przewody chyba najlepiej płaskie możliwe małe (znalazłem najmniejsze 110x55) izolowane.
Macie pomysły, rozwiązania, żeby jakoś rozsądnie sklepać taką instalację?
Czy rekuperacja ma sens i czy są jakieś domowe sposoby budowy centralki, wymienników ciepła?
Jakie wentylatory stosować i jak nimi sterować? |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2019-03-03, 14:43 Re: Wentylacja w kamperze
|
|
|
miklo75 napisał/a: | Witam wszystkich
Zakładam wątek, gdyż albo mi umknęło albo słabo eksponowana jest ta kwestia w tematach budów.
Nie jestem znawcą ale w mojej opinii wentylacja tylko mechaniczna najlepiej z rekuperacją.
Nawiewy świeżego powietrza sypialnie gdzieś z okolic podwozia.
Wyrzut z kuchni, łazienki i kibla, ewentualnie z szafy na podstawie wentylatorów.
Przewody chyba najlepiej płaskie możliwe małe (znalazłem najmniejsze 110x55) izolowane.
Macie pomysły, rozwiązania, żeby jakoś rozsądnie sklepać taką instalację?
Czy rekuperacja ma sens i czy są jakieś domowe sposoby budowy centralki, wymienników ciepła?
Jakie wentylatory stosować i jak nimi sterować? |
Ja planuje zrobic dokladnie tak jak mówisz
W ducato mozna przeciagnac rure 50mm w tylnym słupku, na dole pod tymi kawalkami zderzaków sa wywiewy. Wiec latem powinno zaciagac spod podwozia. Wentylatory AAB ciche, do tego zamierzam sklecic lub kupic maly wklad rekuperatora np taki Zamontowac go nad tylnymi drzwiami. Wentylatory sa 20x20. Sterowanie na razie potencjometrem do sterowania wiatrakami z komputera. Potem coś ambitniejszego.
Chetnie wejde we wspolprace projektową. Moge wymodelowac pod drukarke 3d co trzeba.
Rure mam peszla takiego grubego ale nie polecam bo bardzo sztywny. Na ebayu mozna kupic aliumiowe flexy takie cienkie. Kupiłem 65mm do Trumy, bo te papierowe kupione u klaji strasznie smierdza, chyba sa w srodku impregnowane jaks zywica albo co, nie chcialo sie wygrzac. W kazdym badz razie aluminiowe bardzo porzadne, elastyczne, duzo lepsze niz to co w polskich hipermarketach sprzedaja. |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2019-03-03, 15:53
|
|
|
Fajnie, że temat podjęty. Decumanus jestem z tobą tak jak cardo Wygooglowłem Twojego nicka
A tak na poważnie, znalazłem ciekawy (jak dla mnie) opis samodzielnej budowy rekuperacji, tylko to nie moja bajka i słabo lub z wielkim bólem to kumam.
http://www.domowyprototyp...k-i-wentylator/
Może ktoś by to przetrawił i pokusił się o pomysły, które można wykorzystać w naszych domkach, mając oczywiście na uwadze koszty i możliwości hand made. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2019-03-03, 16:42
|
|
|
miklo75 napisał/a: | Fajnie, że temat podjęty. Decumanus jestem z tobą tak jak cardo Wygooglowłem Twojego nicka
A tak na poważnie, znalazłem ciekawy (jak dla mnie) opis samodzielnej budowy rekuperacji, tylko to nie moja bajka i słabo lub z wielkim bólem to kumam.
http://www.domowyprototyp...k-i-wentylator/
Może ktoś by to przetrawił i pokusił się o pomysły, które można wykorzystać w naszych domkach, mając oczywiście na uwadze koszty i możliwości hand made. |
Swietnie!!! To chyba pierwszy raz od 18 lat uzywania tego nicka kiedy ktos pochylil sie nad jego znaczeniem
Super link, przyda sie tez podczas modernizacji domowego rekupreatora. Z istotnych informacji - orientacyjna cena... mysle na potrzeby kampera GS16 wystarczy. Nie wiem tez czy jest potrzebne takie zlozone sterowanie. Odezwe sie jutro, prom dobil do Trelleborg i musze przejechac Szwecję. Pozdrawiam.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2019-03-03, 17:33
|
|
|
Masz już rekuperację w domu?
W jakim celu chcesz zastąpić wentylację grawitacyjną lub mechaniczną w kamperze rekuperacją? |
|
|
|
 |
Kombinator
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Citroen Jumper 3.0 HDi 160KM H3L4
|
Wysłany: 2019-03-03, 17:59
|
|
|
Jak dobrze widzieć że nie tylko mnie pogrzało z rekuperacją w kamperze Też mam plan wstawić takie ustrojstwo z firmy przez was wskazanej. Chciałem wstawić albo GS 16 lub GS 18 w plastikowej obudowie, Zwróciłem się do firmy o wycenę a oni mi odpisali że jako takiego cennika nie ma- że każdy projekt wyceniają indywidualnie.
Dostałem link do programu doborowego
Próbowałem ogarnąć ale w związku z brakiem desperacji (bo jeszcze nie potrzebuje) i totalnie pojęciami nie z mojej bajki chwilowo sobie odpuściłem
Do wyceny firma prosi o kartę doboru z ich programu lub o podanie długości pakietu cokolwiek to znaczy.
Co do moich spostrzeżeń: to dobranie odpowiedniego wymiennika nie musi być proste. Te wymienniki mają naprawdę mała wydajność i może się okazać że przy złym doborze wentylatorów(za mocne ? za słabe ?) i wielkości samego wymiennika wyjdzie .
Jakby ktoś kumał jak dobrać wielkość to niech się zgłasza i pomoże będą w podziękowaniu. |
_________________ moja budowa
https://www.camperteam.pl...818&view=newest |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 537/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2019-03-03, 18:15
|
|
|
Uff, jak można sobie proste kamperowanie komplikować.... |
|
|
|
 |
Kombinator
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2019-03-03, 18:17
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | Masz już rekuperację w domu?
W jakim celu chcesz zastąpić wentylację grawitacyjną lub mechaniczną w kamperze rekuperacją? |
Ja mam i to jest rewelacyjne sprawa.
Zrobiłem szczelną puszkę z dobrą izolacja nie po to żeby teraz otwierać wszystko na oścież
Zalety podstawowa jest taka że masz śwież powietrze w temperaturze zbliżonej do tej którą masz w kamperze. Ważne jeśli ktoś zimą używa kampera bo nie wpuszczasz powietrza o tmperatuże np -5 stopni do wnętrza o temperaturze 23. Z rekuperacji powinno wchodzić między 16- a 18. To już powinno dać oszczędności na grzaniu (ale tu się nie chce w wyliczenia kilku procentowe bawić więc można pominąć ten czynnik). Główna zaleta to komfort. Masz stale dostarczane świeże powietrze i wywalaną wilgoć z powietrza. Jeśli wiatraki będą dobrze dobrane to praktycznie bezszumowo masz fajny klimat. Do tego nie wieje na ciebie zimne powietrze z okna tylko z nawiewu umieszczonego tak żeby nie dmuchało bezpośrednio na człowieka.
Latem (które pewnie interesuje bardziej towarzystwo) rekuperator powinien zmniejszyć zużycie klimy (jeśli ktoś taką posiada) bo nie wietrzymy gorącem powietrzem. Można też zamknąć okna i zapomnieć o robactwie . To tyle teorii na początek;-) |
|
|
|
 |
student1
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: albo Iveco albo Sprinter tylko w Max-ie :)
|
Wysłany: 2019-03-03, 19:06
|
|
|
Podpinam się pod temat i bacznie obserwuje.
Niestety nie pomogę bo temat rekuperacji jest mi zupełnie nie znany.
PzDr |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/421 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2019-03-03, 19:12
|
|
|
To chyba pasi tym co chcą pozostac przy starszych modelach .( bez klimy) |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 137/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2019-03-03, 19:15
|
|
|
LukF napisał/a: | Uff, jak można sobie proste kamperowanie komplikować.... |
Ja ten temat zaliczam do zimowego pier......a o letnim kamperowaniu. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2019-03-03, 19:38
|
|
|
No to pokażcie urządzenie lub choćby wymiennik który chcecie użyć i jakie silniki? Jaki planowany przepływ w m3/h na zimę lato i wietrzenie? |
|
|
|
 |
jacek stec
stary wyga
Twój sprzęt: Laika
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Mszczonów/Tylicz
|
Wysłany: 2019-03-03, 19:49
|
|
|
To jeszcze wymyślcie śluzę zamiast drzwi do wsiadania-kamper bez kibla i śluzy to nie kamper |
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2019-03-03, 20:00
|
|
|
No pięknie. Mamy forum Decumanus!
Tak tylko przypomnę rekuperacja to odzysk ciepła/zimna ze zużytego powietrza w wentylacji mechanicznej.
Rekuperacja to oczywiście komfort, przeliczanie czy się opłaca nie ma sensu, szczególnie mając na uwadze nasze hobby.
Ja się jakoś specjalnie nie upieram przy rekuperacji, choć czemu nie jak by się dało ją ogarnąć przy ludzkich pieniądzach. Bardziej chodzi mi o opracowanie instalacji wentylacji mechanicznej w kamperze, zresztą taki jest tytuł wątku. Uważam po prostu, że nie ma innego wyjścia. Grawitacja nie działa, lub dokładniej - działa kiedy chce. |
|
|
|
 |
Kombinator
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2019-03-03, 20:16
|
|
|
krzlac napisał/a: | LukF napisał/a: | Uff, jak można sobie proste kamperowanie komplikować.... |
Ja ten temat zaliczam do zimowego pier......a o letnim kamperowaniu. |
...........o jak mnie kolega do działania zmotywował |
|
|
|
 |
|