|
|
Dodatkowy akumulator |
Autor |
Wiadomość |
mihoo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-03-10, 22:27 Dodatkowy akumulator
|
|
|
Witam,
Przeczytałem wiele tematów dotyczących akumulatorów na tym forum, ale nadal mam wątpliwości.
Chciałbym zainstalować w busie dodatkowy akumulator. Ma służyć do zasilania ogrzewania postojowego i gniazda 12 V, działającego, gdy silnik auta nie pracuje.
Myślałem o wykorzystaniu do tego izolatora baterii Victron Energy Cyrix-ct. Czy to dobry pomysł?
Dodatkowy akumulator będzie ładowany z alternatora, więc pewnie odpada GEL czy AGM?
Proszę o opinie. |
|
|
|
 |
mihoo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-09-05, 14:18 Dodatkowy akumulator
|
|
|
Witam
Załączam schemat instalacji, którą wykonuje w moim busie.
Bardzo proszę o wszelkie uwagi, sugestie, wnioski...
Spacetourer - dodatkowy aku - schemat-Model.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 175 raz(y) 103,57 KB |
|
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2019-09-05, 22:38
|
|
|
Gel i AGM wymagają specjalnego ładowania więc jeśli tylko zainwestujesz parę groszy w dodatkowe zabezpieczenie - Układ ładujący - to nie widzę problemu.
ALternatywą dla AGM /Gel są akumulatory kwasowe głębokiego rozładowania. tańsze i obsługiwane mniej więcej podobnie do kwasowych. Ale jjak się bawisz w separator i zabezpieczenia przed rozładowaniem to ... można chyba jednak dołożyć dodatkowe urządzenie. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
mihoo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-09-06, 11:07
|
|
|
Dzięki za odpowiedź
Kupiłem jednak akumulator kwasowy głębokiego rozładowania:)
Mógłby ktoś zerknąć na przekroje przewodów na schemacie. Długość przewodów łączących akumulatory to około 4 m. |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|