|
Czym zdezynfekować zbiornik wody szarej? |
| Autor |
Wiadomość |
SCUDO_nibycamper
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter Esprit Fiat Ducato 1.9
|
Wysłany: 2019-07-10, 21:58 Czym zdezynfekować zbiornik wody szarej?
|
|
|
Cześć! Witam Was serdecznie.
Mam pytanie: czy ktoś z Was próbował kiedyś dezynfekcji zbiornika wody szarej? Macie na to jakiś patent? (Oczywiście nie mówię o dezynfekcji na poziomie "szpitalnym")
Przy 2/3 mniej więcej objętości zaczyna lekko podsmiardywać w "kanaliazacji" czyli z wylotów umywalki i zlewu.
Im więcej wosy - tym bardziej.
W Dethleffsie z 2000 roku zbiornik jest zdaje się metalowy (aluminium, stal?) dlatego boje sie potraktować go poczciwym "Domestosem",
Dzięki za wszystkie sugestie!
Pozdrowienia z pod Giewontu!
Krzysiek |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2019-07-10, 23:52
|
|
|
Ja używam Domestos. Tak do szarej jak i WC. 1,5 l w Biedronce około 13 ,- . Nie mam zamiaru wylewać tyle kasy za Thetforda z gówienkim to bez sensu. Skutek jest taki sam.
Domestos (tak trochę) to roznosi zapach jak w szpitalu za Komuny, ale Ty pewnie tego nie pamiętasz ?
|
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2019-07-11, 06:03
|
|
|
Też leje Domestosa. I do tego jego kostka w woreczku pod maskę. Po ataku kuny, co tu radzono by WC kostkę zastosować, sprawdza się.
Ale Domestos ma tą wadę, że go czuć domestosem
I szara wylewana pod siebie, zdradza po zapachu, iż kamper się nagle przepełnił |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2019-07-11, 06:56
|
|
|
| A ja leję do zbiornika do szarej płyn “żółty/pomarańczowy" kiedyś lałem Tornado a teraz używam taki http://www.freedomcamper.pl/freedom-orange/ |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2019-07-11, 07:40
|
|
|
ostatnio wlewam rozpuszczony granulat bezchlorowy do jacuzzi HTC bo jestem z lekka na niego wrażliwy i dziala bo w ogóle jest bezwonny . Ale to drogie rzeczy som ... i tylko dlatego że musze sie go pozbyc
Konkluzja : Można nawet spirytus jak ktoś lubi tylko 70 procent bo ten 90 nie dezynfekuje skutecznie . Ten pijemy |
|
|
|
 |
SCUDO_nibycamper
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter Esprit Fiat Ducato 1.9
|
Wysłany: 2019-07-11, 08:48
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi. @Endi : na prawdę tak młodo wyglądam? Miło mi! W moim wieku takie komplementy. No No... |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 39 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 226/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2019-07-11, 09:12
|
|
|
Temat mam na bieżąco, jesteśmy w trasie. Śmierdziało nam z odpływu i zatykałem korkiem za każdym razem. Teraz daję cztery kostki do zmywarki na pusty zbiornik i go zapełniam systematycznie. BRAK SMRODU! Działa, a kostki zajmują mało miejsca. Nawet przy zlewaniu, jest przyjemny zapach kostki wkładam do butelki po napoju z dużym korkiem, zalewam wodą i tak rozpuszczam. Tym zalewam umywalkę i po temacie |
|
|
|
 |
jsaluga
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
|
Wysłany: 2019-07-11, 12:33
|
|
|
| Trochę czerwonego RINSE od Thetforda. Używam go też do sezonowania kasety jak stoi nie używana. Za pierwszym razem kupiłem, zanim zauważyłem, że nie mam spłuczki. Rozcieńczonym w spryskiwaczu psikam wnętrze spłuczki. Wychodzi tanio. Według mnie jest dobrze. |
|
|
|
 |
jb
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sty 2016 Piwa: 138/26 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 2019-07-11, 12:48
|
|
|
| Ja stosuję nadmanganian potasu kupiony za grosze w jakimś sklepie internetowym. Łyżeczka na pusty zbiornik. Żadnych problemów. |
_________________ jb |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 342/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2019-07-11, 13:19
|
|
|
Wlewam co popadnie dedykowane do domowych kibli i zawsze jest ok. Nawet te najtańsze środki dezynfekuja dobrze zbiornik.
Zasada jest taka , aby po zalaniu preparatem i wodą , przed zarzutem trochę z tym pojeździć. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2019-07-11, 13:38
|
|
|
| Gewehr napisał/a: | Temat mam na bieżąco, jesteśmy w trasie. Śmierdziało nam z odpływu i zatykałem korkiem za każdym razem. Teraz daję cztery kostki do zmywarki na pusty zbiornik i go zapełniam systematycznie. BRAK SMRODU! Działa, a kostki zajmują mało miejsca. Nawet przy zlewaniu, jest przyjemny zapach kostki wkładam do butelki po napoju z dużym korkiem, zalewam wodą i tak rozpuszczam. Tym zalewam umywalkę i po temacie |
Kiedyś zrobiłem (poprzedni Kamper), kiełbasę z karbowanej rury pod zlewem, bo te syfoniki są do kitu i nie spełniają swej roli.
 |
| |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 39 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 226/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2019-07-11, 13:44
|
|
|
My jeździmy często w zimę i było by upierdliwe usuwanie wody z syfonu na czas postoju |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2019-07-11, 18:13
|
|
|
U mnie syfony w każdym odpływie radzą sobie skutecznie z wszelkimi zapachami wewnątrz. Do tego opróżniać najczęściej jak można. A na deser od czasu do czasu Domestos albo Ace, albo tescowy czy inny lidlowy zamiennik w celu odkażenia czy dobrego samopoczucia, że coś tam się zrobiło. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2019-07-11, 19:19
|
|
|
| Z syfonami raczej problemu nie ma bo smrodek ze zbiornika dostaje się przez siatki wentylacyjne zabezpieczające przed gromadzeniem się propan-butanu, które są w podłodze pod lodówką lub ogrzewaniem. Najczęściej jest tak po montażu poduszek poziomujących, które podnoszą tył kampera i woda nie wszystka zlatuje. To co zostaje w zbiorniku po jakimś czasie zaczyna walić a najbardziej podczas jazdy. U mnie żeby mogła szara zlecieć podłożyłem pod zbiornik ok 4 cm gumy i jest spokój. |
| |
|
|
|
 |
|
|