|
|
Aplikacja służąca do szybkiego udostępniania lokalizacji |
Autor |
Wiadomość |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 350/162 Skąd: Francja
|
Wysłany: 2019-07-28, 15:07 Aplikacja służąca do szybkiego udostępniania lokalizacji
|
|
|
To jest chyba najprostsza aplikacja na Androida do udostępniania swojej lokalizacji: Tu jestem. Sprawdziłem, wystarczą trzy kliknięcia palcem i Twój korespondent dostaje Twoje współrzędne.
Używanie tej czy podobnej aplikacji jest niezbędne, jeżeli chcemy, aby ktoś trafił do miejsca, w którym aktualnie się znajdujemy. |
_________________ Andrzej
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 25/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2019-07-28, 15:20
|
|
|
Najprosciej to chyba przez google maps - każdy ma konto google, każdy ma mapy google, czyli nie trzeba nic istalowac. |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 93/117 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2019-07-28, 15:49
|
|
|
RadekNet napisał/a: | każdy ma konto google, każdy ma mapy google, |
i każdy ma fejsbuka.
Otóż nie kazdy.
Ja akurat konto google i mapy mam ( dopiero od kilku miesięcy i tylko ze względu na tworzenie map) , ale osoby w moim otoczeniu nie koniecznie. |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

|
Wysłany: 2019-07-28, 15:57
|
|
|
W Google Maps nie widzę możliwości wysłania samych współrzędnych. Jest tylko funkcja udostępniania śledzenia (przez godzinę lub dłużej). To jest dobre, aby ktoś oglądał na mapie czyjąś trasę na żywo. Nie wiem, jak stamtąd można wyłuskać same współrzędne, gdybym chciał je przekazać do innej aplikacji, albo innej osobie , albo wysłać do nawigacji Garmina. Jak to zrobić? |
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 25/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2019-07-28, 16:08
|
|
|
Mazur napisał/a: | RadekNet napisał/a: | każdy ma konto google, każdy ma mapy google, |
i każdy ma fejsbuka.
Otóż nie kazdy.
Ja akurat konto google i mapy mam ( dopiero od kilku miesięcy i tylko ze względu na tworzenie map) , ale osoby w moim otoczeniu nie koniecznie. |
Też znam JEDNĄ osobę, która używa androida a nie ma konta google Facebook to jakby jednak nie to samo. Android jest hmmm mocno powiązany z google.
andrzej627 napisał/a: | W Google Maps nie widzę możliwości wysłania samych współrzędnych. Jest tylko funkcja udostępniania śledzenia (przez godzinę lub dłużej). To jest dobre, aby ktoś oglądał na mapie czyjąś trasę na żywo. Nie wiem, jak stamtąd można wyłuskać same współrzędne, gdybym chciał je przekazać do innej aplikacji, albo innej osobie , albo wysłać do nawigacji Garmina. Jak to zrobić? |
W mapie google przyciskasz w miejscu swojej pozycji (lub oczywiście dowolnej innej). Wtedy w okienku wyszukiwania (tym na gorze) pokazują Ci się Twoje współrzedne (możesz je skopiować gdzie chcesz), albo niżej masz przycisk Share i możesz wyslać dane przez dowolna aplikacje (np mail) lub skopiować - i tam masz zwykle i adres i współrzedne. |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

|
Wysłany: 2019-07-28, 16:09
|
|
|
Mazur napisał/a: |
Ten temat jest właściwie dla posiadaczy smarfonów z Androidem, a więc mających obowiązkowo konto Google'a i aplikację Google Maps. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypowiadali się użytkownicy innych urządzeń do nawigacji.
Jeżeli osoby w Twoim otoczeniu są staromodni i nie mają smartfona, to z aplikacji, którą podałem, możesz im wysłać swoją pozycję SMSem. |
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

|
Wysłany: 2019-07-28, 16:23
|
|
|
RadekNet napisał/a: |
W mapie google przyciskasz w miejscu swojej pozycji (lub oczywiście dowolnej innej). Wtedy w okienku wyszukiwania (tym na gorze) pokazują Ci się Twoje współrzedne (możesz je skopiować gdzie chcesz), albo niżej masz przycisk Share i możesz wyslać dane przez dowolna aplikacje (np mail) lub skopiować - i tam masz zwykle i adres i współrzedne. |
Jest jednak więcej klikania. Jeżeli Google znajdzie w tym miejscu adres, to poda sam adres bez współrzędnych i link do mapy. Przynajmniej tak to u mnie działa. |
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

|
Wysłany: 2019-07-28, 16:41
|
|
|
RadekNet napisał/a: |
Też znam JEDNĄ osobę, która używa androida a nie ma konta google |
Nie myślałem, że jest to możliwe. Ciekaw jestem, jak wtedy działa smartfon. |
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 68/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2019-07-28, 16:52
|
|
|
andrzej627 napisał/a: | RadekNet napisał/a: |
Też znam JEDNĄ osobę, która używa androida a nie ma konta google |
Nie myślałem, że jest to możliwe. Ciekaw jestem, jak wtedy działa smartfon. |
Możliwe... |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

|
Wysłany: 2019-07-28, 17:00
|
|
|
andrzej627 napisał/a: | en temat jest właściwie dla posiadaczy smarfonów z Androidem, a więc mających obowiązkowo konto Google'a i aplikację Google Maps. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypowiadali się użytkownicy innych urządzeń do nawigacji. |
Andrzeju, czy na pewno ? Nie trzeba się logować i rejestrować w google posiadając smartfon . Od dawna posiadam smartfony zarówno android jak apple i dopiero w tym roku założyłem konto googe żeby "bawić się" mapami . Wcześniej unikałem bo nie lubię jak ktoś mi coś narzuca. podobnie z komputerami...usuwam wszystko co po instalacji chce abym gdzieś tam miał dostęp i komuś coś wysyłał.
A aplikacja jest jak najbardziej OK Wyraziłem tylko opinię że nie każdy jak napisał Radek ma konta google . I wcale to nie znaczy że ktoś jest staromodny, np. pocztę można obsługiwać na innych serwerach pocztowych niz gmail . |
'Lao Tzu' |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/141 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2019-07-28, 17:02
|
|
|
andrzej627 napisał/a: | .Nie myślałem, że jest to możliwe. Ciekaw jestem, jak wtedy działa smartfon. |
Ja pierwsze co robię z nowym smartfonem to rootuję go, potem usuwam wszystko związane z gogle, fb itp (nawet adres serwera DNS googla).
Nie wiem co mogło by nie działać w teorii- w praktyce działa mi wszystko czego potrzebuję.
PS.
Tak: jest dużo grzebania z tym- ale ja to lubię |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

|
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

|
Wysłany: 2019-07-28, 17:06
|
|
|
48.620975, 2.590136
Stopnie (D):
48.620975°, 2.590136°
N 48.620975°, E 2.590136°
Stopnie i minuty (DM):
48° 37.2585', 2° 35.4082'
N 48° 37.2585, E 2° 35.4082'
Stopnie, minuty i sekundy (DMS):
48° 37' 15.51", 2° 35' 24.49"
N 48° 37' 15.51", E 2° 35' 24.49"
Link Google:
http://maps.google.com/ma...620975+2.590136 |
'Lao Tzu' |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

|
Wysłany: 2019-07-28, 17:42
|
|
|
Mazur, OK. Na komputerze da radę wyłuskać współrzędne (klikając prawym guzikiem myszy w czerwony punkt, potem klikając w "Co tu jest?", itd), na smartfonie trochę gorzej.
Jeżeli miałbym spotkać się z kimś w terenie, wolałbym od niego dostać czarno na białym same współrzędne. |
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

|
Wysłany: 2019-07-28, 18:10
|
|
|
onionskin napisał/a: | Ja pierwsze co robię z nowym smartfonem to rootuję go |
To już jest wyższa szkoła jazdy dostępna tylko dla elity.
Mnie chodziło raczej o zwykłego użytkownika Androida, który chyba musi zarejestrować się u Google'a podając swój adres email, ale niekoniecznie musi to być adres gmail.
Mazur napisał/a: | Wyraziłem tylko opinię że nie każdy jak napisał Radek ma konta google . I wcale to nie znaczy że ktoś jest staromodny, np. pocztę można obsługiwać na innych serwerach pocztowych niz gmail . |
Dla mnie konto Google'a nie jest równoważne z kontem pocztowym gmail. To są 2 różne rzeczy.
"Staromodny" odnosi się do osób, którzy mają zwykły telefon bez Internetu. Mam nadzieję, że nikt się nie obraził. |
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|