Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilanie-ładowanie alternatorem na początek??
Autor Wiadomość
Salmon969 
początkujący forumowicz

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2019-07-28, 23:35   Zasilanie-ładowanie alternatorem na początek??

Buduję kampera na Ducato i zastanawiam się czy kupno akumulatora żelowego 100A i podłączenie go do Alternatora na początek mi wystarczy . Później zostanie podłączony do panela 150W 1szt a jak będzie mało 2szt ale nie koniecznie jeszcze w tym roku Zużycie energetyczne kampera to ok 15W/h oświetlenia i ładowanie telefonów i w trakcie jazdy lodówka 12v bo na postoju na gazie . Będziemy się przemieszczać dzienne ok 100-150 km przez ok 2 tygodnie czy to wystarczy aby doładować dodatkowy akumulator bez zasilania go z zewnątrz?
Postaw piwo autorowi tego posta

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2019-07-28, 23:56   

Przy takich założeniach poboru mocy jakie podałeś to wystarczy bez problemu ...... problem polega na tym, że założenia założeniami , a życie życiem ....... a jak znam to życie, to zaplecze sprzętowe wymagające zasilania szybko się powiększy i ile by nie było , zawsze będzie ciut za mało :mrgreen:
Wiem o czym piszę, mam na dachu już 900W i 200Ah w LiFePO4 i jakby było jeszcze + 50% to było by już prawie ......... na chwilę :bigok
Pytasz czy "na początek" ..... tak na początek wystarczy , ale bardzo krótki początek :spoko

Brodacz77 
stary wyga

Twój sprzęt: Challenger Mageo 163, 2.8JTD
Piwa: 47/285
Wysłany: 2019-07-29, 00:48   

Joko - 900W na dachu? :shock: :shock: :shock: Rozróżniam Watty - 3 x 305 np. Ale mnie zaskoczyłeś. A ja myślałem, że moje 330 to dużo :(

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2019-07-29, 01:33   

Brodacz77 napisał/a:
Joko - 900W na dachu? :shock: :shock: :shock: Rozróżniam Watty - 3 x 305 np. Ale mnie zaskoczyłeś. A ja myślałem, że moje 330 to dużo :(

No wielkie halo :szeroki_usmiech

Ale pomyliłem się ..... nie 900 a 1000W. Jest 9 paneli elastycznych, ale 2 z nich , te co zakładałem jako pierwsze są po 150W, reszta po 100W.
Cztery po 100W z tyłu dookoła tylnego okna ułożone w C, dwa po 150W na środku dachu po obu stronach klimatyzatora i trzy po 100W od niedawna na obudowie alkowy (znaczy obudowie nad kabiną bo to półintegra). Do tego trzy Tracery MPPT 4210AN , pakiet LiFePO4 200Ah i przetwornica VOLT Power Sinus 3000 z ładowarką (polecona mi nie dawno przez Świstaka, jest faktycznie dobra) . Jest moc, w pełnym słońcu idzie na tym klima dachowa Dometic 2600W BTU ...... i może tak cały słoneczny dzień , a na koniec dnia mam jeszcze pełne baterie :spoko

Zaczynałem od aku AGM 100Ah i panelu szklanego 130W z regulatorem PWM i było ok.
Doszła przetwornica , bo zacząłem zamieniać paściane sprzęty AGD na 12V na domowe na 230V i szybko zaczęło brakować (a wcześniej wykończyłem przetwornicą jeszcze 2 akumulatory). Doszło więcej paneli i lepsze aku i człowiek zaczął myśleć o klimie bez słupka i agregatu ..... teraz jest jak jest i póki co ok ....... chyba że wymyślę następne sprzęty na prąd :haha: ......... dlatego napisałem Salmonowi , że to co chce to na poczatek ok :spoko

Wyświetl szczegóły
Salmon969 
początkujący forumowicz

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2019-07-29, 22:42   

dziękuję o taką info pytałem ;)

mrsulki 
weteran
w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Piwa: 44/22
Wysłany: 2019-07-30, 12:31   

Salmon969 napisał/a:
zastanawiam się czy kupno akumulatora żelowego 100A i podłączenie go do Alternatora

ładowanie żelówki z alternatora skutecznie ją zabije polecam film:
https://youtu.be/xyv9HsAXyh4

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu