Zakup "nowej" chałupy na kołach |
Autor |
Wiadomość |
polaris20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer 55 było 2.5 jest 2.8 :)
Nazwa załogi: Drużyna J&J Joanna i Jacek
|
Wysłany: 2019-08-02, 21:33 Zakup "nowej" chałupy na kołach
|
|
|
Dzień dobry, cześć i czołem
Po długiej absencji na forum wracam podniecony jak nastolatek na myśl o pierwszym razie
Nigdy nie myślałem, że styl życia kamperowicza tak mocno zakorzeni się w mojej głowie, że zamiast jak większość moich znajomych szukać nowego Audi czy BMW ja zdecyduję się na zakup nowego kampera
W 2012 kupiłem swojego obecnego Hymerka (który od 3 sezonów zimuje w Sevilii) był to zakup udany w 100%, pierwsza ręka, niski przebieg, stan środka perfekcyjny. Przez te 7 lat sporo nim zwiedziliśmy i zakochaliśmy się w długich nie przewidywalnych wakacjach.
W tym roku maiłem sobie sprawić prezent i zakupić nowy samochód typu kombi ( 3 tygodnie temu urodził się pierworodny) padło na Audi A6 w wersji kombi. Byłem już bardzo bliski zakupu, kiedy nagle dostałem olśnienia i stwierdziłem, że tak drogi samochód nie jest mi potrzebny (rocznie robię ok 8tyś osobówką) wtedy też pojawiła się pierwsza myśl, żeby wymienić poczciwego Hymerka na coś nowszego i lepszego. No i tu zderzyłem się z olbrzymią ścianą bo rynek jeeeeeest naprawdę spory. Różnorodność ofert powala na kolana i widzę, że będę musiał zarwać nie jedną noc, żeby zdecydować się co konkretnie chcę.
Na tę chwilę wiem, że nowy domek musi być integrą czy półintegra, spanie w alkowie przez okres 2 miesięcy trochę męczy i pod koniec każdego urlopu marzę o swojej pełnowymiarowej sypialni dlatego też nowy nabytek musi mieć spore podwójne łóżko w tylnej części.
Żeby ułatwić czytanie tego posta swoje widzi misie wypunktuję:
0. Budżet ok. 45tyś Euro ~ 210000 zł
1. Integra lub półIntegra
2. Duże łóżko z tyłu i spory garaż dobrze by było, żeby mieścił skuter, ale nie jest to warunek ponieważ jest nas już 3
3. Wersja zimowa. Lubimy białe szaleństwo i chcielibyśmy naszym nowym sprzętem móc wyjechać ze 2 razy w roku na narty.
4. Opuszczane łóżko to na przyszłość kiedy bąbelek już trochę podrośnie.
5. PRYSZNIC!! z zamykaną kabiną prysznicową
6. W miarę dynamiczny silnik musowo 110-120km/h prędkość przelotowa
To tak na teraz na gorąco, stopniowo będę dopisywał co mi jeszcze do szczęścia potrzeba aczkolwiek liczę na wasze sugestie i pomoc. Będę rownież dodawać konkretne oferty do waszej oceny
Pozdrawiam i gorąco zachęcam do dyskusji i pomocy w tym jakże trudnym wyborze. |
_________________ Zapraszamy do naszego skromnego Bursztyna w Międzywodziu. Tani camping 200m od morza. osrodekbursztyn.com |
|
|
|
 |
jsaluga
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
|
Wysłany: 2019-08-02, 21:52
|
|
|
DUCATO 2.0 115KM półintegra 140/h bez problemu. Ile więcej nie wiem, bo kot dostaje głupawki przy 130km/h przez co budzi zainteresowanie żony, przez co nie da się przetestować prędkości maksymalnej. Z doświadczenia przekroczy 150. Na autostradzie po Alpach nie ma podjazdu, gdzie nie pojedzie na czwórce (skrzynia piątka) powyżej 100km/h. Dla młodych 115km nie nadaje się do jazdy, ale potrafiący pokażą im tylną tylną część rury wydechowej. |
|
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2019-08-02, 22:04
|
|
|
jsaluga napisał/a: | DUCATO 2.0 115KM półintegra 140/h bez problemu. . |
Proszę podaj jaka zabudowa, model, rocznik |
_________________ Zapraszamy do naszego skromnego Bursztyna w Międzywodziu. Tani camping 200m od morza. osrodekbursztyn.com |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-08-02, 22:11 Re: Zakup "nowej" chałupy na kołach
|
|
|
polaris20 napisał/a: | ...
Nigdy nie myślałem, że styl życia kamperowicza tak mocno zakorzeni się w mojej głowie, że zamiast jak większość moich znajomych szukać nowego Audi czy BMW ja zdecyduję się na zakup nowego kampera
... |
Bo tak jest. Wszyscy chorujemy na to samo.
Kampera mam nóweczkę (chwaliłem się) a osobówki już nie i tak mi na razie pasi.
.
Właśnie odpowiedziałem Ci w sąsiednim temacie a za to co cytuję tu nieco wyżej, to na zdrowie.
Porter.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3948 raz(y) 28,33 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2019-08-02, 22:19
|
|
|
Na zdrówko No co zrobisz zdwoja złego dobrze, że to tylko taka choroba. Muszę poszukać twojego temtu z chwalenia się może szukam czegoś podobnego :P |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2019-08-02, 22:27
|
|
|
Thx.
Kupiłem niedawno Adrię Matrix. Notabene w Szczecinie bo mi diler ofertą , uprzejmością i elastycznością podpasił, a Ty blisko masz.
Tu temat o chwaleniu: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33203
Nie żałuję ani złotówki - to ode mnie. |
 |
|
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2019-08-02, 22:43
|
|
|
Socale napisał/a: | Thx.
Kupiłem niedawno Adrię Matrix. Notabene w Szczecinie bo mi diler ofertą , uprzejmością i elastycznością podpasił, a Ty blisko masz.
|
Blisko Blisko na codzień mieszkam w Szczecinie, w sezonie nad morzem, siano siano hajs robię
Lęce czytać przechwałki |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2019-08-03, 09:21
|
|
|
A myślisz o zupełnie nowym, czy o niekoniecznie nowym, lecz nowym w rodzinie? |
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2019-08-03, 11:06
|
|
|
jsaluga napisał/a: | DUCATO 2.0 115KM półintegra 140/h bez problemu. Ile więcej nie wiem, bo kot dostaje głupawki przy 130km/h przez co budzi zainteresowanie żony, przez co nie da się przetestować prędkości maksymalnej. Z doświadczenia przekroczy 150. Na autostradzie po Alpach nie ma podjazdu, gdzie nie pojedzie na czwórce (skrzynia piątka) powyżej 100km/h. Dla młodych 115km nie nadaje się do jazdy, ale potrafiący pokażą im tylną tylną część rury wydechowej. |
Fajne osiągi, ja niestety z silnikiem 2,3-130kM moge tylko pomazyc i pozazdroscic.Moze to przez wage kampera, 6m długosci wazy załadowany prawie 3 tony. |
|
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2019-08-03, 13:07
|
|
|
Socale napisał/a: | A myślisz o zupełnie nowym, czy o niekoniecznie nowym, lecz nowym w rodzinie? |
Myślę o czymś prawie nowym, na nowego chyba mi nie starczy. Widizlem na mobile de że palmowski sprzedaje Forda z innego wspólnego tematu za 44k,€ brutto nie wiem tylko jak wygląda odliczanie vatu jak się kupuje auto na fimre w Niemcach :p |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2019-08-03, 20:42
|
|
|
Aha, bo coś mi o szare się obiło że ma być nowy/salon i zgłupłem.
Jest pewna oferta ale nie chcę wskazywać palcem i nawet trochę zaoszczędzisz
Palmowski brutto lecz akcyza w PL będzie. |
 |
|
|
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2019-08-04, 02:14
|
|
|
późno trochę co sadzicie o tym https://www.otomoto.pl/of...html#3b2fb041d7
Cena bardzo atrakcyjna |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2019-08-04, 09:58
|
|
|
Wszystkie te "atrakcje" przerabiałem całkiem niedawno. Wszystko wyłazi w praniu
Tuż obok jest temat o tanich kamperach |
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2019-08-04, 18:41
|
|
|
Zabudowa Forster w PL zainstalowana na Ducato... tanio i może być dobrze ....lub nie. To zależy jak ktoś się postarał. Było o tym w innym wątku |
|
|
|
 |
polaris20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2019-08-04, 19:28
|
|
|
dzięki zaraz poszukam, chociaż zwykle mam spory problem ze znalezieniem czegoś na tym forum. |
|
|
|
 |
|