|
uruchamianie przetwornicy lodówką |
| Autor |
Wiadomość |
Sosna91
trochę już popisał

Twój sprzęt: Citroen Jumper
|
Wysłany: 2019-10-23, 20:07 uruchamianie przetwornicy lodówką
|
|
|
Cześć, długo broniłem sie przed tą opcja ale jednak 1,5A non stop na jałowym to można sporo zaoszczędzić.
Wiem ze wystarczy zakupić przekaźnik tego typu LY2N 2P 230V AC/10A+PODST CEWKA 12V DC
ale jestem za granica wiec nie jest tak łatwo dostępny.. masa tematów na forach ale w każdym nic konkretnego. jedno pisza o dokladaniu termostatu drudzy pomysł dobry ale taki ze jak sam włączę przetwornice to lodówka będzie ciągle chodzić.
do rzeczy.
skoro mozna odciąć przewody miedzy kompresorem a termostatem który to tylko działa jak stycznik i po stronie kompresora połączyć na stałe (kompresor ciagle wlaczony)a po stronie termostatu dac równolegle do włącznika/steroewanie przetwornicy i mamy zrobione lecz z tą uwagą jak wyzej, iż jak sam włączę przetwornice to bedzie ona chodzić caly czas tyle co przetwornica.
Nasuwa mi sie myśl dlaczego nie można albo i mozna tylko nikt tak nie próbował zamiast przecinać te przewody po prostu je naciąć i dodać równolegle przewody od włączania przetwornicy?
sterowanie przetwornicą odbywa sie na lini +12 a lodówki tu nie sprawdzałem ale pewnie masą 230v no albo L ale to tylko jeden biegun wiec jesli je złączymy to się nie stanie z przetwornica.
wiem ze takie łączenie nadal po włączeniu przetwornicy będzie zamykało obwód silnika kompresora i nadal bedzie pracować ale teraz wystarczy ze dodam zwykły przełącznik na tym przewodzie który idzie do kompresora z przetwornicy i jestem w domu. 2 klikniecia, jeden rozłączy połączenie z lodówką a drugi klasyczny włącznik przetwornicy ja uruchomi. i bedzie "po staremu" a wiec lodówka na sygnale z termostatu.
Poźniej wychodzimy z kampera wylaczamy przetwornice lecz pstrykamy drugi włącznik łączący go z termostatem i zrobione.
myślę ze to ma prawo działać i chętnie bym już sprawdził to dziś ale poczekam na kogoś bo moze o czym zapomniałem a jest ta sprawa tego iz na jednej lini\przewodzie stykac sie bedzie +12 i 230v co według mnie nie powoduje komplikacji |
| |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2019-10-23, 20:28
|
|
|
| Sosna91 napisał/a: | | stykac sie bedzie +12 i 230v co według mnie nie powoduje komplikacji | Komplikacji większych nie , poza uwaloną przetwornicą
wstaw sobie przekaźniki (12v) sterowane termostatem ,
jeden załączający lodówkę i drugi przetwornicę |
| |
|
|
|
 |
Sosna91
trochę już popisał

|
Wysłany: 2019-10-23, 20:43
|
|
|
no wlasnie jeśli to nie L a N idzie na termostat to czy samo N możne spalić przetwornice? wydaje mi sie że nie.
wiem ze taki przekaznik za 20zł załatwia sprawe ale nie umime go znaleść na ebay w uk a w PL bede dopiero za kilka tygodni a teraz mam kampera ze soba i bym podłubał |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2019-10-23, 21:03
|
|
|
| Sosna91 napisał/a: | | L a N idzie na termostat to czy samo N możne spalić przetwornice? wydaje mi sie że nie. | To jest 230 V zmienne , (w uproszczeniu : plus jest naprzemiennie na jednym i drugim przewodzie 50x na sekundę) |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 545/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2019-10-23, 23:38
|
|
|
Chcąc robić jakiekolwiek modyfikacje i eksperymenty w instalacji elektrycznej, pasowało by mieć przynajmniej podstawową wiedzę na temat prądu i praw jakimi się rządzi ...... a z tego co piszesz wnioskuję , że nie jest to raczej Twoja dziedzina.
O ile zabawy z obwodami prądu stałego o napięciu 12V mogą skutkować co najwyżej uszkodzeniem tego , czy owego , o tyle zabawa z 230V jest już niebezpieczna dla zdrowia i życia , a łączenie bezpośrednie i w dodatku "na czuja" obwodów 12V DC z 230V AC, to już proszenie się o kłopoty
Zrób tak jak Ci radzą z tymi przekaźnikami i nie kombinuj . Nie rozumiem jaki masz problem z zakupem odpowiedniego przekaźnika w kraju takim jak UK ? Co to nie ma tam sklepów z takim asortymentem ? Ostatecznie jest też Farnell, Mouser, TME i wiele innych podobnych ......
Jeden mój znajomy uparł się że sobie założy w domu kilka solarów , bo co to za sztuka kilka kabelków połączyć ...... kupił jakieś używki bo cena dobra była ......pech chciał że było tego ze 3KW w ogniwach dających napięcie rzędu kilkudziesięciu volt ...... w sobotę się z tym "bawił" a w niedzielę umarł
Brakło drobnej wiedzy o tym , że napięcie stałe powyżej 24V jest bardziej zdradliwe i niebezpieczne od 230V zmiennego |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2019-10-24, 04:15
|
|
|
Czyli Edison dalej walczy z Teslą, swoimi metodami...
Ad rem. Lepiej stracic kilka Amperów niz kampera |
|
|
|
 |
TomekM
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Sie 2011 Piwa: 29/24 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2019-10-24, 09:56
|
|
|
Tutaj facet na swój pokrętny sposób tłumaczy jak to zrobić i juz za drugim oglądaniem zrozumiałem. Czy to jedyny i czy najlepszy sposób - nie wiem. na pewno prosty i spełniający twoje oczekiwania.
https://www.youtube.com/watch?v=82Xj25o0mAs |
_________________ Misiów5
 |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2019-10-24, 10:15
|
|
|
| TomekM napisał/a: | | na pewno prosty i spełniający twoje oczekiwania. | Przecież o tym pisałem wcześniej ,
na filmiku zastosował jeden przekaźnik ,
co jest nie wskazane by przełączać 12 i 230 V w jednym (ewentualne przebicie i przetwornica idzie w piz.u) |
|
|
|
 |
Sosna91
trochę już popisał

|
Wysłany: 2019-10-24, 20:18
|
|
|
jak pisalem wyzej, wiem jak to zrobic za pomoca przekaźnika ale chce to zrobic bez i ogranicza mnie tylko brak konkretnej wiedzy co sie stanie gdy na jednym przewodzie będzie plynac 12v i 230v ale tylko jeden biegun.
mogłbym to zrobic dodajac jeszcze jeden wlacznik pomiedzy termoastat a kompresor ale jestem swiadom ze bardzo szybko wchodzac do kampera zapomne sie i najpierw wlacze przetwornice zapominajac a tamtym pstryczku i wtedy bym sie przekonal czy to koliduje czy tez nie |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2019-10-24, 20:28
|
|
|
| Sosna91 napisał/a: | | co sie stanie gdy na jednym przewodzie będzie plynac 12v i 230v ale tylko jeden biegun. | Przecież ci napisałem .
Nie wierzysz , podłącz spróbuj to się przekonasz |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2019-10-25, 12:22
|
|
|
| Sosna91 napisał/a: | i ogranicza mnie tylko brak konkretnej wiedzy co sie stanie gdy na jednym przewodzie będzie plynac 12v i 230v ale tylko jeden biegun.
|
Podłącz, sprawdź. Jak dasz radę opisz
Też jesteśmy ciekawi, bo czasem co instalacja to inne efekty
Niektórzy zasilali elektrownię kamperem inni inne cuda już robili.
A jak nie dasz rady, to jeszcze jestem w UK, podjedziesz i ogarnę tą lodówkę. U mnie 6-ty rok pracuje bezpiecznie, w drugim rok. Będzie zrobione tak jak ma być. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2019-10-25, 23:27
|
|
|
| Sosna91 napisał/a: | jak pisalem wyzej, wiem jak to zrobic za pomoca przekaźnika ale chce to zrobic bez i ogranicza mnie tylko brak konkretnej wiedzy..........................ale tylko jeden biegun.
|
Sosna, a tak w ogóle to po co Ci lodówka na biegunie ? ....... za okno se wystaw |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2019-10-25, 23:35
|
|
|
| toscaner napisał/a: |
Podłącz, sprawdź. Jak dasz radę opisz
Też jesteśmy ciekawi, bo czasem co instalacja to inne efekty
|
Robert ja bym był ostrożny z tym podpuszczaniem , bo możesz mieć gościa na sumieniu ......
Najgorzej jak to zadziała, bo tak zostawi i zapomni ..... a potem wywali w kosmos siebie albo sąsiada na jakimś kempingu |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 95/195 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2019-10-26, 15:37
|
|
|
| Sosna91 napisał/a: | | ....ale chce to zrobic bez i ogranicza mnie tylko brak konkretnej wiedzy co sie stanie gdy na jednym przewodzie będzie plynac 12v i 230v ale tylko jeden biegun..... |
niektórzy wolą bez ....
powiadam Tobie: nie idź tą drogą...
tak jak pisał Joko, o ile 12V jest bezpieczne
a 230V bardzo niebezpieczne to nie łącz ich.
Zauważ że te Twoje 12V masz wszędzie (nawet karoseria)
to chyba nie chciałbyś żeby się tam pojawiła faza.
Instalacja musi być czysta i przeżroczysta i przeiwdywalna.
Jak zaczniesz takie rzeczy robić to w najmniej spodziewanym momencie
się to na Tobie zemści!!
Zważ że nawet przy poprawnie zrobionej instalacji kampera może się zrobić bałagan jak na
Kamperplatzu będzie bałagan z instalacją...... co niektórzy doświadczyli...
Ach, pomijam, że w ten sposób będzie wyrzucało na placu zabezpieczenie różnicowe, jeśli takowe będzie..... |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
 |
Sosna91
trochę już popisał

|
Wysłany: 2019-10-26, 21:41
|
|
|
Ja mysle ze albo to zadziala albo nie, aniżeli miałoby sie zemścić w przyszłości natomiast odpuściłem temat z racji tego iz nie chciałbym zostać bez przetwornicy, mam awaryjna ale drugiej ekspres do kawy nie odpali.
zakupiłem na allegro stycznik i wyśle mi ktos domowników do mnie to sie pobawie juz z nim.
ostatnio w UK jest tak ciemno w dzień jak i w nocy i mam uzysk zaledwie 0.5kw/h także silnikiem trzema sie wspomagać. potrzebuje ok 1.5-2kw/h na dobe |
|
|
|
 |
|
|