Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Evia - październik 2019
Autor Wiadomość
xbartman 
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Piwa: 64/10
Wysłany: 2019-10-27, 15:14   Evia - październik 2019

Nasza kolejna tegoroczna podróż obfitowała głównie w piękne plenerowe widoki. Krajobrazy gór, których szczyty sięgają ponad 1700 metrów, w połączeniu z bliskością wybrzeża Morza Egejskiego sprawia, że widoki obfitują w zachwycające, cudowne panoramy. Evia znana również jako Eubea, bo to ją postanowiliśmy odwiedzić, to grecka wyspa przybrzeżna w zachodniej części Morza Egejskiego, niedaleko Aten. Jest drugą co do wielkości po Krecie, wyspą Grecji. Od lądu oddzielona jest wąskimi zatokami oraz cieśniną, która w najwęższym miejscu ma szerokość 40 m, a jej brzegi są połączone dwoma mostami. Evia jest bardzo popularnym miejscem wypoczynku Greków, szczególnie Ateńczyków. Natomiast nie jest popularnym miejscem wśród turystów zagranicznych. Wielu Ateńczyków ma tu swoje letnie domy i w okresie letnim panuje tu spory ruch. My wybraliśmy się na Evie na początku października. W tym czasie wyspa w wielu miejscach jest opustoszała. Popularne letnie miejscowości świecą pustkami i turystyka jest znikoma. Większość restauracji i tawern w popularnych nadmorskich miejscowościach jest pozamykana. Często problemem było dla nas znaleźć miejsce, w którym moglibyśmy zjeść obiad. Październik to jednak ciągle piękna pogoda z temperaturami sięgającymi nawet 30 stopni. Evia to wyspa górzysta, bardzo malownicza z pięknymi, niedużymi, kameralnymi plażami. Najpiękniejsze z tych plaż znajdują się na południowym i wschodnim wybrzeżu, niestety aby się tam dostać, trzeba często pokonać kilometry trudnych, górskich dróg, w wielu miejscach dróg gruntowych i wykutych w skale. Jednak niedogodności podróży z każdym kilometrem rekompensowane są przez piękne krajobrazy i niesamowite widoki. Evia to miejsce do którego jedzie się właśnie dla tych panoramicznych krajobrazów, widoków i pejzaży. Nie znajdziemy tu zbyt wielu muzeów, zabytków czy pozostałości po antycznej Grecji.

Zapraszam do śledzenia fotorelacji z naszego wyjazdu.

1.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 109,1 KB

"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis
Postaw piwo autorowi tego posta

valdes 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato/Hymer-Eriba 2.8iDtd
Piwa: 15/11
Wysłany: 2019-10-27, 17:42   

Czekamy z niecierpliwością na szczegóły relacji 😎
,pozdrówka

xbartman 
stary wyga

Wysłany: 2019-10-27, 18:58   

Z naszego mieszkania w Prisztinie wyjechaliśmy koło południa, do Grecji dojechaliśmy po około czterech godzinach. To ogromna zaleta mieszkania na Bałkanach. Postanowiliśmy zacząć podróż od północnej strony wyspy. Dojechaliśmy do Glify skąd promem popłynęliśmy do Agiokampos. Przeprawa promowa to niecałe 30 minut. W październiku ostatni prom z Glify wypływa o 17.00. Dlatego spędziliśmy noc na lądzie nad zatoką, aby następnego ranka udać się do portu. Po dopłynięciu do Agiokampos udajemy się w kierunku Loutra Edipsou zatrzymując się po drodze w kilku ciekawszych miejscach na spacer i zdjęcia. Loutra Edipsou to miejscowość nadmorska znana głównie z gorących źródeł o leczniczych właściwościach. Jednak w październiku również i to miejsce nie należy do zatłoczonych. Kilkoro wczasowiczów spotykamy jedynie w miejscu gdzie wody termalne wpływają do morza ... choć może są to mieszkańcy tej miejscowości. Nie zostajemy tu zbyt długo ale plan jest taki, aby jeszcze tu wrócić.

Miejsce pierwszego noclegu nad zatoką

Zatoka w pobliży Glify

Gaj oliwny w miejscu naszego pierwszego noclegu

Glifa, port

Na promie jesteśmy pierwsi i jedni z niewielu

Piękne widoki towarzyszą nam od samego początku

Loutra Edipsou

Sezon turystyczny już minął

"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis

Wyświetl szczegóły
valdes 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato/Hymer-Eriba 2.8iDtd
Piwa: 15/11
Wysłany: 2019-10-27, 19:40   

Fajnie, i z psiakiem, dużym psiakiem tak jak my 😎
Ale mnie zaintrygowaliście miejscem swojego zamieszkania, kupili mnie, żeby jechać przez Kosowo, ale paszporty musimy nowe wyrobić...

Pozdrawiamy i na zachętę forumowe piwko :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 357/408
Wysłany: 2019-10-27, 20:45   

:pifko za Loutro Edipsou.Widzę ze byliście we wszystkich miejscach z gorącą wodą. Byliśmy tam 3 razy.Barbara

xbartman 
stary wyga

Wysłany: 2019-10-27, 21:11   

Dzięki za piwka :spoko .
valdes - Miejsce zamieszkania tymczasowe ze względu na pracę. Jeszcze do Polski wrócimy :) . Odnośnie paszportów to nie są potrzebne, wszędzie na dowód, Serbia, Macedonia, Kosowo też. I zachęcam bo warto, jest kilka ciekawych miejsc, szczególnie Prizren, Brezowica, Kanion Rugowa i jeszcze kilka. Prisztina oczywiście, warto zobaczyć bo to ciekawostka. Przymierzam się żeby zrobić relacje o Kosowie na moją stronę, może na forum też coś wrzucę. Ale na razie muszę skończyć Evię.

xbartman 
stary wyga

Wysłany: 2019-10-28, 17:53   

Z Loutra Edipsou przemieszczamy się wzdłuż wybrzeża i docieramy do Limni. Jest to dawna rybacka wioska, obecnie znana jako jedno z najładniejszych miasteczek na Evii. Jako, że docieramy tam późniejszym popołudniem, postanawiamy pozostawić zwiedzanie na dzień kolejny. Robimy małe zakupy i jedziemy znaleźć miejsce na nocleg. Od rana zwiedzamy miasteczko, zaglądamy do portu, do kościoła, spacerujemy wzdłuż nabrzeża gdzie pijemy pyszną frappe i jemy lokalne słodkości.

"Granatowe" drzewo

Wojciechu 
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Piwa: 159/151
Wysłany: 2019-10-28, 19:08   

Bartek - chyba coś przeoczyłem - to nie jesteśmy już sąsiadami za miedzy. ;)

Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…

xbartman 
stary wyga

Wysłany: 2019-10-28, 19:51   

Hehe, chwilowo nie. Od początku roku mieszkam w Prisztinie a Asia dojechała w lipcu. Oczywiście nie przenieśliśmy się na stałe a na czas mojej pracy tutaj. Więc zanim wrócimy do PL jeszcze trochę czasu spędzimy na Bałkanach.

Wyświetl szczegóły
Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 196/350
Wysłany: 2019-10-29, 00:41   

Ach Evia! Superowo, czekam na ciąg dalszy. Ciekaw jestem czy byliście również tam...??? :ok Ale to się pewnie wkrótce wyjaśni. :spoko

daro35 
weteran

Twój sprzęt: Przyczepa Hobby de lux 560
Nazwa załogi: Deszczyki
Piwa: 76/254
Wysłany: 2019-10-29, 08:09   

:pifko leci za relację i na zachętę za dalszą część :spoko ciekawą na pewno masz pracę

xbartman 
stary wyga

Wysłany: 2019-10-29, 17:54   

Z Limnii przemieszczamy się na środek zachodniego brzegu wyspy, w kierunku Chalkidy. Po drodze zatrzymujemy się najpierw przy malowniczej plaży w Nea Artaki a następnie tuż za Chalkidą, na plaży będącej ulubionym miejscem okolicznych kitesurferów.

xbartman 
stary wyga

Wysłany: 2019-10-29, 20:44   

Następnego dnia cofamy się kilka kilometrów do stolicy Evii, Chalkidy. Chalkida jest największym miastem na wyspie. Jest oddalona od Aten o około 65 kilometrów. To właśnie w Chalkidzie znajdują się dwa mosty którymi można dostać się na Evię. W Chalkidzie parkujemy w okolicach portu przemysłowego, spacerujemy po nadmorskim bulwarze, zatrzymujemy się przy starym moście próbując dojrzeć szalone wody. "Szalone wody" to występujący w Ckalkidzie fenomen polegający na zmianie kierunku przepływu wody. Co sześć godzin zmienia się prąd w cieśninie, woda na chwilę się zatrzymuje a następnie zawraca płynąc w kierunku przeciwnym. Niestety zjawiska nie zobaczyliśmy a czekać kilku godzin nam się nie chciało. Przeszliśmy przez most na stronę lądową i wspięliśmy się na wzgórze aby zwiedzić zamek Karababa. Na koniec pobytu w Chalkidzie zjedliśmy późny obiad w jednej z lokalnych knajpek. Posiłek był przepyszny a ilość mięsa jaką dostałem ... Tak jestem mięsożercą i się tego nie wstydzę :)

Stary most

Bulwar

Stary ratusz

Zamek Karababa

xbartman 
stary wyga

Wysłany: 2019-10-30, 18:23   

Z Chalkidy przemieszczamy się kilka kilometrów dalej do Eretrii, gdzie zaglądamy na miejsce wykopalisk antycznego teatru. Niestety wykopaliska są zamknięte więc zaglądamy tylko przez ogrodzenie. Pogoda jest pochmurna z przelotnymi opadami, postanawiamy jechać dalej na południe. Zatrzymujemy się na ciekawej plaży - dzikim kempingu, w pobliżu miejscowości Aghios Dimitrios.

38°16'52.4"N 24°08'59.5"E

xbartman 
stary wyga

Wysłany: 2019-10-30, 19:12   

Kolejny punkt trasy to znajdujące się w okolicy miejscowości Stira, smocze domy (drakospita). Smocze domy to masywne budowle wzniesione z kamieni i ciężkich głazów, zbudowane bez żadnej zaprawy. Brak jest jednoznacznej wiedzy na temat ich pochodzenia, przeznaczenia czy samych budowniczych. Teorie naukowców określają ich wiek na ponad 3000 lat. Dawni mieszkańcy wyspy, nie znajdując innych wyjaśnień uznali, że to smoki przeniosły te wielkie kamienie i wybudowały schronienia.

Odpowiedz do tematu