Prawo jazdy bezterminowe, wymiana, psychotechnika, badania |
Autor |
Wiadomość |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 564/302 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2019-10-18, 20:27 Prawo jazdy bezterminowe, wymiana, psychotechnika, badania
|
|
|
yamah napisał/a: | moskit napisał/a: | lub podwyższyć DMC i prawko C . |
Tylko znów rodzi się problem..przecież do prowadzenia auta powyżej 3,5t potrzebna jest Kwalifikacja Wstępna(egzamin),psychotesty i co 5 lat odnawianie więc jaki odsetek kamperowców zdecyduje się na takie sito |
Jak czytam niektórych to faktycznie badania psychologiczne mogą być problemem
A tak serio to C mam. Problemem jest raczej konieczność viatola, zakazy pow 3.5 t itp. |
Ostatnio zmieniony przez Pawcio 2019-10-29, 11:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
daro35
weteran
Twój sprzęt: Przyczepa Hobby de lux 560
Nazwa załogi: Deszczyki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Lis 2017 Piwa: 76/254 Skąd: Kętrzyn
|
Wysłany: 2019-10-20, 18:24
|
|
|
Matheus napisał/a: | yamah napisał/a: | moskit napisał/a: | lub podwyższyć DMC i prawko C . |
Tylko znów rodzi się problem..przecież do prowadzenia auta powyżej 3,5t potrzebna jest Kwalifikacja Wstępna(egzamin),psychotesty i co 5 lat odnawianie więc jaki odsetek kamperowców zdecyduje się na takie sito |
Do kampera same gołe prawko C i badania co 5lat. |
A dlaczego badania co 5 lat,bo nie kumam? |
|
|
|
 |
KACPERKI 2
weteran Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Lut 2016 Piwa: 60/59 Skąd: z nad morza ;-)
|
Wysłany: 2019-10-20, 18:38
|
|
|
yamah napisał/a: | Tylko znów rodzi się problem..przecież do prowadzenia auta powyżej 3,5t potrzebna jest Kwalifikacja Wstępna(egzamin),psychotesty i co 5 lat odnawianie więc jaki odsetek kamperowców zdecyduje się na takie sito |
Mogę się mylić ale te kursy i egzaminy dotyczą tylko osób wykonujących zawodowo przewozy autami pow. 3,5t |
_________________ Po prostu od dawna lubię Mercedesy... ;-) osobowe i takie... z "Palmą na boku" ;-)
 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2019-10-20, 19:48
|
|
|
[quote="Agat"] yamah napisał/a: | Tylko znów rodzi się problem..przecież do prowadzenia auta powyżej 3,5t potrzebna jest Kwalifikacja Wstępna(egzamin),psychotesty i co 5 lat odnawianie więc jaki odsetek kamperowców zdecyduje się na takie sito |
Mogę się mylić ale te kursy i egzaminy dotyczą tylko osób wykonujących zawodowo przewozy autami pow. 3,5t[/quote/
Kwalifikacji nie trzeba. Psychotesty i badania co 5 lat mus. |
|
|
|
 |
KACPERKI 2
weteran Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Lut 2016 Piwa: 60/59 Skąd: z nad morza ;-)
|
Wysłany: 2019-10-20, 20:32
|
|
|
[quote="gryz3k"] Agat napisał/a: | yamah napisał/a: | Tylko znów rodzi się problem..przecież do prowadzenia auta powyżej 3,5t potrzebna jest Kwalifikacja Wstępna(egzamin),psychotesty i co 5 lat odnawianie więc jaki odsetek kamperowców zdecyduje się na takie sito |
Mogę się mylić ale te kursy i egzaminy dotyczą tylko osób wykonujących zawodowo przewozy autami pow. 3,5t[/quote/
Jesteś pewny że mając C i wykorzystując je do prywatnego przejazdu np. kamperem o DMC pow 3,5 musisz mieć psychotesty? Ar jó szór ? |
_________________ Po prostu od dawna lubię Mercedesy... ;-) osobowe i takie... z "Palmą na boku" ;-)
 |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2019-10-20, 22:37
|
|
|
[quote="gryz3k"] Agat napisał/a: | yamah napisał/a: | Tylko znów rodzi się problem..przecież do prowadzenia auta powyżej 3,5t potrzebna jest Kwalifikacja Wstępna(egzamin),psychotesty i co 5 lat odnawianie więc jaki odsetek kamperowców zdecyduje się na takie sito |
tak? A podasz podstawę prawną?
Może czegoś nie dopełniam |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2019-10-21, 09:05
|
|
|
Mam prawko od góry do dołu.Wydane bezterminowo.Nie robię żadnych psychotestow ani badań. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2019-10-21, 09:12
|
|
|
Jeżeli poruszasz się pojazdem zarejestrowanym na firmę badania-tak , nie wiem jak to rozwiązują wypożyczalnie w przypadku >3500 ale penie załatwia to umowa.
Wpis do dowodu rej M1 nie zwalnia z ograniczeń prędkości dla pojazdów specjalnych o których pisał Bronek
Jeszcze raz napiszę na zmianę uprawnień dla kategorii B raczej nie ma szans ale zmiany zaszeregowania "mobilnych domów lub specjalny kempingowy" już tak |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 274/76 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2019-10-21, 09:26
|
|
|
kimtop napisał/a: | Mam prawko od góry do dołu.Wydane bezterminowo.Nie robię żadnych psychotestow ani badań. |
Nie musisz , kiedy poruszasz się własnym pojazdem.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2019-10-21, 11:07
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | kimtop napisał/a: | Mam prawko od góry do dołu.Wydane bezterminowo.Nie robię żadnych psychotestow ani badań. |
|
Nie. po prostu masz stare prawo jazdy wydane bezterminowo. Zmień adres lub wymień Prawo jazdy z jakiegokolwiek powodu i dostaniesz terminowe na 5 lat kategorie zawodowe i na 10 A i B. Co 5 lat psychotest, zdjęcie itp, itd, Rok temu to robiłem.
Andrzej, do jazdy własnym pojazdem, na własny użytek nie potrzebna jest kwalifikacja . Badania nic do tego nie mają. |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 25/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2019-10-21, 11:36
|
|
|
kimtop napisał/a: | Mam prawko od góry do dołu.Wydane bezterminowo.Nie robię żadnych psychotestow ani badań. |
Upewnij się czy czasem nie jest i tak i tak ważne tylko do 2033 roku.. |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2019-10-21, 11:43
|
|
|
gryz3k napisał/a: | Andrzej 73 napisał/a: | kimtop napisał/a: | Mam prawko od góry do dołu.Wydane bezterminowo.Nie robię żadnych psychotestow ani badań. |
|
Nie. po prostu masz stare prawo jazdy wydane bezterminowo. Zmień adres lub wymień Prawo jazdy z jakiegokolwiek powodu i dostaniesz terminowe na 5 lat kategorie zawodowe i na 10 A i B. Co 5 lat psychotest, zdjęcie itp, itd, Rok temu to robiłem.
Andrzej, do jazdy własnym pojazdem, na własny użytek nie potrzebna jest kwalifikacja . Badania nic do tego nie mają. |
brałem nowy plastik PJ w grudniu 2017 wz z zagubieniem dokumentów, wszystko ma być tak jak było. Jak coś było bezterminowe to musi być bezterminowe. Jeżeli masz inaczej to dałeś się zrobić w konia niekompetentnemu urzędnikowi. Owszem plastik ważny jest 15 lat ale po tym czasie muszą znów prolongować na kolejne 15 znów automatycznie.
Nie ma żadnych badań co 5 lat. Nie mówimy tu o zarobkowym transporcie oczywiście. |
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2019-10-21, 12:24
|
|
|
Czy masz C? |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2019-10-21, 13:35
|
|
|
gryz3k napisał/a: | Czy masz C? |
przecież o "C" mówimy.
Tak mam. |
 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2019-10-21, 14:32
|
|
|
bert napisał/a: | gryz3k napisał/a: | Czy masz C? |
przecież o "C" mówimy.
Tak mam. |
Też mam. Teraz nie ma Praw Jazdy bezterminowych. Może w jakimś Urzędzie nie wymagają badań. Ja robiłem już 2 razy. |
|
|
|
 |
|