półintegra czy alkowa?? |
Autor |
Wiadomość |
pink79
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-11-03, 15:42 półintegra czy alkowa??
|
|
|
Witam wszystkich Forumowiczów!!
Planujemy z mężem zakup kampera i mam prośbę o rady i wskazówki...
Dotychczas mieliśmy okazję korzystać zabudowy typu alkowa i przy naszym ukłądzie 2+2 bardzo dobrze się sprawdziła .... jednak ze względu na aerodynamikę zastanawiamy się jednak nad "półintegrą" teraż jednak tu moje pytanie jak się sprawdzi tego typu zabudowa przy 2 dorosłych osobach, mąż jest wysoki -1,90 cm i dwójce dzieci 10 i 15 lat??
na co zwrocić szczególną uwagę przy zakupie??
Będę wdzięczna za wskazówki...pozdrawiam Anita |
Ostatnio zmieniony przez pink79 2019-11-03, 16:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-11-03, 15:50
|
|
|
Oprócz tytułowych dodajesz jeszcze dylemat z integrą.
Dla 2+2 to jednak alkowa. Bez przesady z tą aerodynamiką. Łóżko na pięterku jest pancerne. Te opuszczane to tylko bajerek, a rozkładane do spania na stole to konstrukcyjna kpina. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 67/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2019-11-03, 16:17
|
|
|
Hm każdy ma inne doświadczenia. Ja mam półintegrę z łóżkiem opuszczanym. Byliśmy na wakacjach 4 osoby i spoko. Zwykle jeździmy w 2 osoby i wówczas dużo miejsca dla 2 osób . Dla mnie jak kupowałem najważniejsza była przestrzeń przy stole. Czyli przestrzeń dzienna. Jak sie jeździ cały rok to kluczowe. Dlatego wybrałem model który taką przestrzeń oferował. I w praktyce okazał się to idealny wybór. Co do łóżka czy będzie to opuszczane czy stałe /alkowa /to sprawa indywidualna. I pewnie trudno jednoznacznie ocenić który pojazd będzie Ci lepiej służył. Jedź na targi albo do dobrego przedstawiciela i próbuj z rodziną. Model po modelu. Ile miejsca, jak się wchodzi ,ile światła i gdzie łazienka .Za i przeciw. I wówczas zdecydujesz. |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 27/15 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2019-11-03, 16:45
|
|
|
Osobiście dla konfiguracji 2+2 sugeruję wybór alkowy. W półintegrze opuszczane łóżko zaprojektowane jest kosztem przestrzeni życiowej.
Półintegra fajnie się sprawdza, kiedy regularnie podróżują nią dwie osoby z okazjonalnym towarzystwem . |
|
|
|
 |
pink79
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-11-03, 16:57
|
|
|
Socale..słuszna uwaga już przeedytowałam.. oczywiście miałam na myśli "półintegre" ;-)
Jestem bardzo wdzięczna za tak szybki odzew. Wasze posty utwierdziły nas w przekonaniu że chyba jednak będzie to alkowa. Na targach już drugi rok z rzędu to alkowa właśnie była naszym nr 1 natomiast chciałam zasięgnąć opinii doświadczonych "Kamperowiczów"
Na co Waszym zdaniem powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie ?? |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2019-11-03, 17:07
|
|
|
Starsze dzieciaki lubią mieć swoje łóżka
Kucharz/kucharka lubi mieć duży blat (no chyba że będziecie się stołować w restach)
Alkowa musi być w miarę wysoka
Kierowcy lubią mieć mocny silnik
Można tak się rozpisywać i rozpisywać. Jeśli nie jeździliście jeszcze kamperem warto wypożyczyć sobie autko na weekend i potestować swoje potrzeby i możliwości kampera. |
|
|
|
 |
TomekM
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Sie 2011 Piwa: 28/24 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2019-11-03, 17:11
|
|
|
Dla rodziny 2+2 najwygodniejszy będzie alkowa z piętrowym łóżkiem z tylu. Skoro dzieci duże to łóżko w poprzek pojazdu wtedy mają ponad 2 m długości. |
_________________ Misiów5
 |
|
|
|
 |
pink79
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-11-03, 17:23
|
|
|
Mieliśmy okazję podróżować alkową właśnie i byliśmy zadowoleni nie mam niestety porównania co do półintegry ale dla mnie najważniejsze są .. duży garaż bagażnik na rowery (ale to już niezależnie od opcji ;-)) i miejsce w toalecie, łazienka i toaleta w plastiku ...nie ukrywam że ten model : Dethleffs A 6977 nas zainteresował...co myślicie ?? Czy w ogóle warto kupować nowego kampera na weekendowe wypady i urlop 14 dniowy raz w roku?? Czy lepiej kupić coś za mniejsze pieniądze używanego i przetestować ?? |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2019-11-03, 18:13
|
|
|
Za 3 lata będziecie jeździć już tylko z jednym dzieckiem. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2019-11-03, 18:25
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | Za 3 lata będziecie jeździć już tylko z jednym dzieckiem. |
Po czterech z wnukami
Taki to los kamperowca. A czy warto? Warto ale się nie opłaca, podobnie jak mieć dzieci, a o żonie nie wspomnę |
|
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 67/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2019-11-03, 20:00
|
|
|
Super komentarz. Całkowicie się zgadzam. Ja kupiłem nowego. Kampera nie można mierzyć czy się opłaca. Nigdy się nie opłaca. To styl życia, wolność i bycie w miejscach do których w danym czasie i porze roku nigdy byśmy nie dotarli. Wschodów słońca czy pełni księżyca na łąkach koło Nidy nie da się przeliczyć. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 551/433 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2019-11-03, 20:36
|
|
|
Z zaletami tej alkowy to przesadzacie. Jak to jeden kolega napisał przy innej okazji:
A po h....pchać przed sobą tyle powietrza...
Nic dodać, nic ująć. Cudujecie z tymi łóżkami, a piętrowe to już przesada. I jeszcze może to wszystko ma się z zapasem zmieścić w 3,5T ??? |
|
|
|
 |
arti33
trochę już popisał
Twój sprzęt: Elnagh T-Loft 450 3.0L 180KM Automat
Nazwa załogi: Artuś
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Kwi 2017 Piwa: 1/1 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2019-11-03, 20:44
|
|
|
Zdarza się w półintegrze ,że opuszczane łóżko wchodzi w drzwi wejściowe do kampera i żeby wyjść/wejść trzeba na kucki lub na czworaka pod opuszczonym łóżkiem.
Osobiście mam półintegrę i mam 1,88 wzrostu, rodzina 2+2(13lat,8lat), dużo jeżdzimy cały rok. wysokość całkowita kampera 2,87 cm , nam miejsca wystarcza.
Jeśli jesteście z Laskowa na południu kraju jedzcie sobie do Wadowskich (Gaj pod Krakowem) , jest w czym posiedzieć i pooglądać. |
_________________ Caravanig to wolność. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-11-03, 20:58
|
|
|
pink79 napisał/a: | ...
Na co Waszym zdaniem powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie ?? |
Podaj jakieś kwoty do wydania, widełki od-do ile kasy chcecie wydać. Widzisz, do niedawna idealnym dla Was i nastolatków byłby mój Deth. Z tyłu łóżka piętrowe jednoosobowe, z przodu wysoka wygodna alkowa dla długich ludków a w salonie salon który nie musi choć może być sypialnią i to taką na której nie ma strachu brykać - nic się nie połamie.
Dethleffs A5887 bo o nim piszę, lecz nie wiem czy chcecie nowosalonowy(odradzam) czy jeszcze z XXw.
A5887.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 73,13 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
|