Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
uruchamianie przetwornicy lodówką
Autor Wiadomość
Sosna91 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Citroen Jumper
Dołączył: 08 Wrz 2017
Skąd: UK
Wysłany: 2019-10-23, 20:07   uruchamianie przetwornicy lodówką

Cześć, długo broniłem sie przed tą opcja ale jednak 1,5A non stop na jałowym to można sporo zaoszczędzić.

Wiem ze wystarczy zakupić przekaźnik tego typu LY2N 2P 230V AC/10A+PODST CEWKA 12V DC

ale jestem za granica wiec nie jest tak łatwo dostępny.. masa tematów na forach ale w każdym nic konkretnego. jedno pisza o dokladaniu termostatu drudzy pomysł dobry ale taki ze jak sam włączę przetwornice to lodówka będzie ciągle chodzić.

do rzeczy.

skoro mozna odciąć przewody miedzy kompresorem a termostatem który to tylko działa jak stycznik i po stronie kompresora połączyć na stałe (kompresor ciagle wlaczony)a po stronie termostatu dac równolegle do włącznika/steroewanie przetwornicy i mamy zrobione lecz z tą uwagą jak wyzej, iż jak sam włączę przetwornice to bedzie ona chodzić caly czas tyle co przetwornica.

Nasuwa mi sie myśl dlaczego nie można albo i mozna tylko nikt tak nie próbował zamiast przecinać te przewody po prostu je naciąć i dodać równolegle przewody od włączania przetwornicy?

sterowanie przetwornicą odbywa sie na lini +12 a lodówki tu nie sprawdzałem ale pewnie masą 230v no albo L ale to tylko jeden biegun wiec jesli je złączymy to się nie stanie z przetwornica.

wiem ze takie łączenie nadal po włączeniu przetwornicy będzie zamykało obwód silnika kompresora i nadal bedzie pracować ale teraz wystarczy ze dodam zwykły przełącznik na tym przewodzie który idzie do kompresora z przetwornicy i jestem w domu. 2 klikniecia, jeden rozłączy połączenie z lodówką a drugi klasyczny włącznik przetwornicy ja uruchomi. i bedzie "po staremu" a wiec lodówka na sygnale z termostatu.

Poźniej wychodzimy z kampera wylaczamy przetwornice lecz pstrykamy drugi włącznik łączący go z termostatem i zrobione.

myślę ze to ma prawo działać i chętnie bym już sprawdził to dziś ale poczekam na kogoś bo moze o czym zapomniałem a jest ta sprawa tego iz na jednej lini\przewodzie stykac sie bedzie +12 i 230v co według mnie nie powoduje komplikacji
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 118/17
Skąd: UE
Wysłany: 2019-10-23, 20:28   

Sosna91 napisał/a:
stykac sie bedzie +12 i 230v co według mnie nie powoduje komplikacji
Komplikacji większych nie , poza uwaloną przetwornicą :diabelski_usmiech
wstaw sobie przekaźniki (12v) sterowane termostatem ,
jeden załączający lodówkę i drugi przetwornicę :spoko
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Sosna91 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Citroen Jumper
Dołączył: 08 Wrz 2017
Skąd: UK
Wysłany: 2019-10-23, 20:43   

no wlasnie jeśli to nie L a N idzie na termostat to czy samo N możne spalić przetwornice? wydaje mi sie że nie.

wiem ze taki przekaznik za 20zł załatwia sprawe ale nie umime go znaleść na ebay w uk a w PL bede dopiero za kilka tygodni a teraz mam kampera ze soba i bym podłubał
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 118/17
Skąd: UE
Wysłany: 2019-10-23, 21:03   

Sosna91 napisał/a:
L a N idzie na termostat to czy samo N możne spalić przetwornice? wydaje mi sie że nie.
To jest 230 V zmienne , (w uproszczeniu : plus jest naprzemiennie na jednym i drugim przewodzie 50x na sekundę)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
joko 
weteran


Twój sprzęt: Mobilvetta
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 17 Cze 2013
Piwa: 183/9
Skąd: Andrychów
Wysłany: 2019-10-23, 23:38   

Chcąc robić jakiekolwiek modyfikacje i eksperymenty w instalacji elektrycznej, pasowało by mieć przynajmniej podstawową wiedzę na temat prądu i praw jakimi się rządzi ...... a z tego co piszesz wnioskuję , że nie jest to raczej Twoja dziedzina.
O ile zabawy z obwodami prądu stałego o napięciu 12V mogą skutkować co najwyżej uszkodzeniem tego , czy owego , o tyle zabawa z 230V jest już niebezpieczna dla zdrowia i życia , a łączenie bezpośrednie i w dodatku "na czuja" obwodów 12V DC z 230V AC, to już proszenie się o kłopoty :gwm
Zrób tak jak Ci radzą z tymi przekaźnikami i nie kombinuj . Nie rozumiem jaki masz problem z zakupem odpowiedniego przekaźnika w kraju takim jak UK ? Co to nie ma tam sklepów z takim asortymentem ? Ostatecznie jest też Farnell, Mouser, TME i wiele innych podobnych ......

Jeden mój znajomy uparł się że sobie założy w domu kilka solarów , bo co to za sztuka kilka kabelków połączyć ...... kupił jakieś używki bo cena dobra była ......pech chciał że było tego ze 3KW w ogniwach dających napięcie rzędu kilkudziesięciu volt ...... w sobotę się z tym "bawił" a w niedzielę umarł :-/
Brakło drobnej wiedzy o tym , że napięcie stałe powyżej 24V jest bardziej zdradliwe i niebezpieczne od 230V zmiennego
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2019-10-24, 04:15   

Czyli Edison dalej walczy z Teslą, swoimi metodami... :(
Ad rem. Lepiej stracic kilka Amperów niz kampera
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
TomekM 
stary wyga


Twój sprzęt: Chausson Welcome 17
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Sie 2011
Piwa: 24/22
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2019-10-24, 09:56   

Tutaj facet na swój pokrętny sposób tłumaczy jak to zrobić i juz za drugim oglądaniem zrozumiałem. Czy to jedyny i czy najlepszy sposób - nie wiem. na pewno prosty i spełniający twoje oczekiwania.
https://www.youtube.com/watch?v=82Xj25o0mAs
_________________
Misiów5
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 118/17
Skąd: UE
Wysłany: 2019-10-24, 10:15   

TomekM napisał/a:
na pewno prosty i spełniający twoje oczekiwania.
Przecież o tym pisałem wcześniej ,
na filmiku zastosował jeden przekaźnik ,
co jest nie wskazane by przełączać 12 i 230 V w jednym (ewentualne przebicie i przetwornica idzie w piz.u)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Sosna91 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Citroen Jumper
Dołączył: 08 Wrz 2017
Skąd: UK
Wysłany: 2019-10-24, 20:18   

jak pisalem wyzej, wiem jak to zrobic za pomoca przekaźnika ale chce to zrobic bez i ogranicza mnie tylko brak konkretnej wiedzy co sie stanie gdy na jednym przewodzie będzie plynac 12v i 230v ale tylko jeden biegun.

mogłbym to zrobic dodajac jeszcze jeden wlacznik pomiedzy termoastat a kompresor ale jestem swiadom ze bardzo szybko wchodzac do kampera zapomne sie i najpierw wlacze przetwornice zapominajac a tamtym pstryczku i wtedy bym sie przekonal czy to koliduje czy tez nie
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 118/17
Skąd: UE
Wysłany: 2019-10-24, 20:28   

Sosna91 napisał/a:
co sie stanie gdy na jednym przewodzie będzie plynac 12v i 230v ale tylko jeden biegun.
Przecież ci napisałem .
Nie wierzysz , podłącz spróbuj to się przekonasz :diabelski_usmiech
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: ToscaTeam - Freedom Van
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 226/259
Skąd: Szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2019-10-25, 12:22   

Sosna91 napisał/a:
i ogranicza mnie tylko brak konkretnej wiedzy co sie stanie gdy na jednym przewodzie będzie plynac 12v i 230v ale tylko jeden biegun.


Podłącz, sprawdź. Jak dasz radę opisz :roll: :ok
Też jesteśmy ciekawi, bo czasem co instalacja to inne efekty :wyszczerzony:
Niektórzy zasilali elektrownię kamperem inni inne cuda już robili.

A jak nie dasz rady, to jeszcze jestem w UK, podjedziesz i ogarnę tą lodówkę. U mnie 6-ty rok pracuje bezpiecznie, w drugim rok. Będzie zrobione tak jak ma być. :szeroki_usmiech
_________________
Toscaner :)
Blog toscaner.com
ABC budowy kampera
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
joko 
weteran


Twój sprzęt: Mobilvetta
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 17 Cze 2013
Piwa: 183/9
Skąd: Andrychów
Wysłany: 2019-10-25, 23:27   

Sosna91 napisał/a:
jak pisalem wyzej, wiem jak to zrobic za pomoca przekaźnika ale chce to zrobic bez i ogranicza mnie tylko brak konkretnej wiedzy..........................ale tylko jeden biegun.



Sosna, a tak w ogóle to po co Ci lodówka na biegunie ? ....... za okno se wystaw :szeroki_usmiech
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
joko 
weteran


Twój sprzęt: Mobilvetta
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 17 Cze 2013
Piwa: 183/9
Skąd: Andrychów
Wysłany: 2019-10-25, 23:35   

toscaner napisał/a:

Podłącz, sprawdź. Jak dasz radę opisz :roll: :ok
Też jesteśmy ciekawi, bo czasem co instalacja to inne efekty :wyszczerzony:


Robert ja bym był ostrożny z tym podpuszczaniem , bo możesz mieć gościa na sumieniu ......
Najgorzej jak to zadziała, bo tak zostawi i zapomni ..... a potem wywali w kosmos siebie albo sąsiada na jakimś kempingu :-P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robba 
weteran


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 17 Paź 2015
Piwa: 39/70
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2019-10-26, 15:37   

Sosna91 napisał/a:
....ale chce to zrobic bez i ogranicza mnie tylko brak konkretnej wiedzy co sie stanie gdy na jednym przewodzie będzie plynac 12v i 230v ale tylko jeden biegun.....

niektórzy wolą bez ....

powiadam Tobie: nie idź tą drogą...
tak jak pisał Joko, o ile 12V jest bezpieczne
a 230V bardzo niebezpieczne to nie łącz ich.
Zauważ że te Twoje 12V masz wszędzie (nawet karoseria)
to chyba nie chciałbyś żeby się tam pojawiła faza.
Instalacja musi być czysta i przeżroczysta i przeiwdywalna.
Jak zaczniesz takie rzeczy robić to w najmniej spodziewanym momencie
się to na Tobie zemści!!
Zważ że nawet przy poprawnie zrobionej instalacji kampera może się zrobić bałagan jak na
Kamperplatzu będzie bałagan z instalacją...... co niektórzy doświadczyli...

Ach, pomijam, że w ten sposób będzie wyrzucało na placu zabezpieczenie różnicowe, jeśli takowe będzie.....
_________________
.
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Sosna91 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Citroen Jumper
Dołączył: 08 Wrz 2017
Skąd: UK
Wysłany: 2019-10-26, 21:41   

Ja mysle ze albo to zadziala albo nie, aniżeli miałoby sie zemścić w przyszłości natomiast odpuściłem temat z racji tego iz nie chciałbym zostać bez przetwornicy, mam awaryjna ale drugiej ekspres do kawy nie odpali.

zakupiłem na allegro stycznik i wyśle mi ktos domowników do mnie to sie pobawie juz z nim.

ostatnio w UK jest tak ciemno w dzień jak i w nocy i mam uzysk zaledwie 0.5kw/h także silnikiem trzema sie wspomagać. potrzebuje ok 1.5-2kw/h na dobe
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***