|
Kiedy najlepszy okres na sprzedaż kampera? |
| Autor |
Wiadomość |
Zbynek
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Kwi 2017 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2019-11-11, 15:30 Kiedy najlepszy okres na sprzedaż kampera?
|
|
|
Przymierzam się do zmiany wozidła i tak się zastanawiam kiedy jest najlepszy okres na sprzedaż kampera? Generalnie możliwe są dwie opcje: początek sprzedaży w czerwcu lub w grudniu. Wydaje mi się że czerwiec jest lepszy (tuż przed sezonem) - w grudniu chyba nieliczni myślą o kamperowaniu. Ale być może tak mi się tylko wydaje?
Wszelkie opinie mile widziane |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2019-11-11, 16:11
|
|
|
Jak dobierzesz dobrze stosunek jakości do ceny to zawsze jest dobry czas. Mięły czasy jak ludziska kupowali auta na święta ,albo na wakacje . Jak cena dobrana do jakości to sprzedaż szybko. Ale to jaszcze zależy CZY TY CHCESZ SPRZEDAĆ , CZY SPRZEDAWAĆ.
Mój poprzedni ( nowy właściciel )Sprzedał w trzy dni kilka dni temu. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-11-11, 16:29
|
|
|
| MAWI napisał/a: | Jak dobierzesz dobrze stosunek jakości do ceny to zawsze jest dobry czas. Mięły czasy jak ludziska kupowali auta na święta ,albo na wakacje . Jak cena dobrana do jakości to sprzedaż szybko. Ale to jaszcze zależy CZY TY CHCESZ SPRZEDAĆ , CZY SPRZEDAWAĆ.
Mój poprzedni ( nowy właściciel )Sprzedał w trzy dni kilka dni temu. |
Ja to rozumiem, ale chodzi o to, żeby sprzedać za rozsądne pieniądze, bo za pół ceny to wiadomo że się sprzeda szybko. Tylko czy o to chodzi? Moje pytanie brzmi czy są jakieś szczególne okresy, w których jest większe zainteresowanie kupujących? |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 207/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2019-11-11, 16:32
|
|
|
| Zbynek napisał/a: | ..................
Ja to rozumiem, ale chodzi o to, żeby sprzedać za rozsądne pieniądze, |
W następnym czerwcu to będzie jeden rok więcej "na karku" kampera |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2019-11-11, 16:53
|
|
|
| Zbynek napisał/a: | | czy są jakieś szczególne okresy, w których jest większe zainteresowanie kupujących? |
Z moich spostrzeżeń wynika ,że nie. Obecny kamper jest już którymś z koleli , chyba siódmym. I zawsze sprzedaję wtedy kiedy jest do sprzedania. Tak jak napisał MILUŚ , ale raczej dotyczy nowszych modeli . Kampery od pewnego wieku już nie tanieją . Nie sprzedawaj za pół ceny. Bo ja Ci nie o tym mówiłem , tylko w rozsądnej cenie. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 341/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2019-11-11, 20:14
|
|
|
Uważam , że czerwiec jest dobry dla spóźnionych kupujących , co się zagapili i czekali do ostatniej chwili.
Najwięcej ludzi szuka kampery z początkiem wiosny marzec - kwiecień , jeszcze przed majówką.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Misio
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Maj 2010 Piwa: 808/1231 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2019-11-11, 20:20
|
|
|
Bez względu na czas sprzedania, każdy kamper ma swojego następce. Trzeba czekać, klient odezwie się. Ale też nie dajmy się ogłupić sprzedając za pół ceny, ponieważ kupując następnego nikt nam nie odpuści z ceny. A jeżeli nikt nie kupi, nadal mamy kampera.
Podpisuję się w temacie ponieważ również ciekam na telefon i konkretną rozmowę. |
_________________ Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski
 |
|
|
|
 |
DC
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis Nevis 822
Nazwa załogi: Pingwiny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Lip 2015 Piwa: 15/18 Skąd: Lniska
|
Wysłany: 2019-11-11, 20:30
|
|
|
Przy tak małej ilości kamperów wystawionych na sprzedaż każdy nowy wzbudza zainteresowanie . Z mojego doświadczenia wychodzi że ludzie więcej czasu spędzają przed kompem jesienią i zimą w poszukiwaniu nowego sprzętu a na wiosnę to już tylko tacy spóźnieni |
_________________ Living a Boys Adventure Tale |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-11-11, 20:38
|
|
|
Sezon na kupowanie okazji jest wyimaginowany, ale skoro kupujący wierzą w takie okresy, to "po sezonie taniejo..."
W gruncie rzeczy to nieprawda.
Na swoim przykładzie, ostatni Dethleffs mój. Znam się na tej materii i potrafię ją ocenić/wycenić, wiec tą wiedzę wytłuszczam w treści ogłoszenia. Info o tym że znam przedmiot sprzedaży, każdą śrubkę skutkuje zainteresowaniem, ale przy ew. oględzinach nie wolno mówić "nie wiem". Dopuszcza się niewiedzę z klauzulą "chwilka, nie chcę niczego przekłamać, muszę sobie przypomnieć" i ma to być szczere i prawdziwe.
Jak ogłaszałem Dethleffsa, często w rozmowach i spotkaniach uprzedzałem, że jak się nie sprzeda za drugim ogłoszeniem, to na wiosnę zastosuję sprzedaż skuteczną.
.
Tu metoda jest dowolna, swojej nie chcę zdradzać bo działa zawsze skutecznie nie tylko w moto i kamperach, ale i w DG.
Pierwsze 2 warunki, tak oficjalnie:
1. Nie żałować zdjęć i nic na nich nie ukrywać (więcej w kadrze taniej chałupy niż nieuchwyconej wady kampera) + wysoka ich jakość. Na planie przedmiot ma wypełniać max kadru. Chwalenie się "niechcący" Ferrari stojące obok jest źle odbierane- odwraca pozytywną uwagę.
2. Nie żałować opisu i treści mądrze napisanej, unikać treści typu "więcej info na tel" - tak to buraki/handlarzyny/kłamcy piszą. Zastąpienie: Na ew. pytania chętnie i szczerze odpowiem i ta szczerość musi się pokrywać z rzeczywistością.
Szczerość musi wręcz tryskać z ogłoszenia.
.
Rozważ sprzedaż do Niemiec. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2019-11-12, 22:00
|
|
|
Socale dobrze gada.
ja dodam coś od siebie - kamper ma być wymyty i wysprzątany - nie powinno być w środku graciarni i prywatnych przedmiotów sprzedającego - to pogarsza oglądanie i źle wygląda na zdjęciach.
Wśród sprzedających jest pewien trend - wino lub whiskey, kieliszki, obrus - zawsze pytam czy flaszka jest w cenie kampera i sprawdzam co sie kryje pod obrusem - często dziura w stole
generalnie to co nam się prywatnie podoba, często nie podoba się kupującym - chodzi mi o tzw "dodatki i ulepszenia" jak np. kolorowe podświetlenie led, rustykalna lampka przykręcona do ściany czy fikuśne dywaniki i zasłonki... no i moje ulubione poduszki z napisem "home, sweet home":) Ja np lubie gołe baby na ścianach ale nie dekoruję tym kampera na sprzedaż. Czym bliżej wyglądu z fabryki, tym lepiej.
Co do ceny - wystawiasz za taką cenę jaka ciebie interesuje i czekasz. Czym szybciej wystawisz tym szybciej znajdziesz kupca. nie rozumiem sensu czekania do grudnia czy czerwca, ogłoszenie kosztuje na olx chyba 30zł za 30dni czy jakoś tak.
a co do szans na sprzedaż to biorąc pod uwagę dwie siły, popytu i podaży to w tej chwili np sytuacja jest taka że jest pustka w ogłoszeniach. Np w moim budżecie i poszukiwanym układzie pojawia się max jeden kamper tygodniowo. We wrześniu było co najmniej 5 - 10 tygodniowo. Podaż taka że jestem skłonny kupić już coś czego nie chciałem oglądać we wrześniu:) |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/425 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2019-11-12, 22:28
|
|
|
Teraz nie ma ogłoszeń bo sprzedający czekają do marca. Ja też czekam...
Nigdy nie sprzedałem we wrzesniu-pazdzierniku, natomiast marcu-kwietniu zawsze. Przypadek ?
Pozostałe powyższe rady 100% racji |
|
|
|
 |
Grzegorz fest leniwy
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Viano Marcopolo VW California Ocean
|
Wysłany: 2019-11-12, 22:41
|
|
|
Ja kupiłem jednego w sierpniu a drugiego w marcu trzeciego kupięnawet jutro jeżeli tylko znajdę Sprinta v6 z automatem i podnoszonym (namiotowym) dachem i z przebiegiem nie więcej niż 30 tysi nie starszy niż trzy lata ale nie młodszy niż dwa lata myślę że kamper to nie rower, ludzie szukają całymi miesiacami zanim kupią tego wymarzonego więc miesiąc moim zdaniem nie ma znaczenia.
Chyba że masz trupa do opchniecia i liczysz na sezonowego napaleńca z oczami przesłoniętymi żądzą posiadania nał! |
_________________ mam tak małego kamperka że nie mieści się w nim toytoy i upierdliwość, poza tym jest wszystko czego potrzebuję ;-) |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2019-11-12, 23:16
|
|
|
LukF, skoro nie wystawiasz to na 100% nie sprzedasz.
tylko cały czas nie rozumiem sensu "czekania"? czy wystawienie teraz w czymś szkodzi?
ja np. chciałbym kupić teraz bo dla mnie zima to okres korzystania z campera - narty. No i wiem że do wiosny mam sporo czasu na dopieszczenie kampera. Niestety nie mam co kupić - może to lepiej, na wiosną kupię pewnie taniej i lepiej bo będzie w czym wybierać i zaoszczędzę sobie ryzyka problemów po zimie. Pytanie czy wytrzymam |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-11-13, 10:30
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | Zbynek napisał/a: | ..................
Ja to rozumiem, ale chodzi o to, żeby sprzedać za rozsądne pieniądze, |
W następnym czerwcu to będzie jeden rok więcej "na karku" kampera |
Chodziło mi o następny czerwiec lub następny grudzień.
Generalnie mam 2 opcje:
1. Przez tą zimę szykować następcę, obecny sprzęt sprzedać w czerwcu,
2. Przyszły sezon przejeździć obecnym, sprzedać w następną zimę a sezon 2021 już innym sprzętem. |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-11-13, 10:39
|
|
|
| michal_olk napisał/a: |
Co do ceny - wystawiasz za taką cenę jaka ciebie interesuje i czekasz. Czym szybciej wystawisz tym szybciej znajdziesz kupca. nie rozumiem sensu czekania do grudnia czy czerwca, ogłoszenie kosztuje na olx chyba 30zł za 30dni czy jakoś tak. |
To nie chodzi o 30zł. Podaję słowo - klucz: leasing |
|
|
|
 |
|
|